xVybraná videa
text k videu
Perly českého dokumentu: Praha - neklidné srdce Evropy
Dokument. Filmová koláž obrazu, hudby a slova zachycující mnohotvárnost hlavního města z roku 1984. Kamera J. Malíř, hudba M. Kocáb, komentář namluvil M. Macháček
Vysoce stylizovaná dokumentární esej, která se snaží v horečnatém pohledu postihnout genius loci, historii i současnost Prahy. Film vznikl v italské produkci v rámci cyklu věnovaného portrétům evropských měst viděných očima významných režisérů v roce 1984.

Tajemná řeč katedrál
Gotické katedrály jsou místem, kde si lze v kamenných symbolech přečíst mnohá tajemství alchymie. To však jedině tehdy, pronikneme-li do tajů zasvěcených mistrů. Jaké vzkazy zanechali staří alchymisté v katedrálách? Je v nich opravdu ukryto tajemství výroby zlata? Nejvyšší zasvěcenci tvrdí, že ano. Ale zatím skrytá poselství nikdo nerozluštil.

Neznámý Staroměstský orloj
Jaké znalosti tvůrců ukrývá koncept stavby Staroměstského orloje? Dokážeme dnes odhalit, co vše tato unikátní stavba obsahuje? Kdo všechno stál u jejího vzniku? Jakou úlohu hrálo tajné Bratrstvo božího těla? Proč tak dlouho orloj odolává času a jeho původní esoterický koncept zůstává neporušen?

Tajemství kamenných koulí
Kamenné koule, objevované na různých místech světa, jsou skutečnou záhadou. Po několik desetiletí vzrušují odborníky, ale i širokou veřejnost. Jsou tyto objekty pouze přírodním útvarem nebo i kultovním dílem starověkých civilizací? Anebo snad vzkazem jakési neznámé inteligence? Řada hypotéz, které budou v pořadu vysloveny, nemá zatím v současné době oporu ve vědeckých kruzích. Jsou tedy výroky, které v pořadu zazní vůbec pravděpodobné?

Karel IV., z Boží milosti král
„Královskou důstojnost zdobí, když se vládce víc stará o to, jak se má jeho lid, než o to, jak se má on sám. Neboť král je spjat s lidem, jako duše s tělem."To jsou slova krále českého a německého a císaře římského Karla IV., který ovlivnil nejen osud naší země, ale i celé střední Evropy. Praha se díky němu stala politickým centrem a sídlem vzdělanosti.V jaké době žil tento vládce a co ovlivnilo jeho vidění světa? Režisérka J.Matějková se ve svém dokumentárním filmu soustředila zejména na duchovní rozměr života tohoto obdivuhodného panovníka, který v očekávání apokalypsy sbíral ostatky svatých a budoval Nové Město pražské, které se mělo stát novým Jeruzalémem. Mystické cítění Karla IV. se projevuje i ve stavbě hradu Karlštejn Jeho vize hluboce zakořeněné v křesťanské spiritualitě mu pomohly vytvořit velkou evropskou říši a z českých zemí duchovní centrum Evropy.

Praha, město věží
Od celku k detailu. Dokument (2008). Jak vypadá matka měst z výše? Vystoupejte s průvodcem Viktorem Preissem po schodech vzhůru a pokochejte se její architektonickou krásou, vznešeností, důstojností a proměnlivostí. O Praze se říká, že je stověžatá. Není to pravda. Praha má určitě víc než tisíc věží a věžiček. Zejména v historické části Prahy snad není dům, který nemá alespoň nějakou tu nárožní věžičku.

Praha se prostě ježí věžemi, a přesto se až dosud nenašel nikdo, kdo by se pokusil vystoupat alespoň do těch nejzákladnějších z nich, nafotil je i s výhledy, které nabízejí, a vyzpovídal lidi, kteří je vlastní nebo o ně pečují. S takovým projektem přišla až Česká televize. Autorem seriálu šestnácti osmnáctiminutových dokumentů je Bedřich Ludvík, autor velmi oblíbené trilogie s Luďkem Munzarem Rozhlédni se, člověče, Paměť stromů a Zpět k pramenům.

"Jsem Prahou trvale a vždy znovu fascinován, uchvácen, nadšen a okouzlen. A protože si myslím, že umění je na světě proto, aby dělalo lidi lepšími, a točím své seriály jen o kráse, která má lidi povznést, nemohl jsem po rozhlednách, památných stromech a pramenech sáhnout po ničem jiném, než právě po kráse a důstojnosti, vznešenosti a slávě pražských věží. Praha ze země je možná zaprášená, přecpaná a hysterická.

Ale ze střech a z věží je jen a jen majestátná, klidná, vznešená, nádherná a nekonečně proměnlivá", vysvětluje Bedřich Ludvík.V roli průvodce pražskými věžemi se objeví Viktor Preiss. Sám se spolu s tvůrci proletěl v balonu, z něhož byly natočeny dech beroucí letecké pohledy na hlavní město, které většina z nás nikdy takto z výšky neuvidí.

Vystoupal až na vrchol většiny ze 70 známých i neznámých pražských věží a spolu s kameramanem Petrem Seidlem prozkoumal i jejich mnohdy zcela neudržované a nenavštěvované interiéry. Proč se nechal k účinkování v pořadu přemluvit? "Tak zaprvé netrpím závratí. A zadruhé - vždycky se mi líbily seriály Bedřicha Ludvíka. A pak - plnil jsem si klukovské sny.

Považte, dotýkat se největšího zvonu ve sv. Vítu, vyšplhat až na špičku placaté věže na náměstí Jiřího z Poděbrad, sáhnout si na skutečně zlatou korunu nahoře na paláci Koruna na Václavském náměstí... Hrál jsem na loretánskou zvonkohru. Díval jsem se, jak pode mnou v hloubce 40 metrů probíhá mše v chrámu Panny Marie Sněžné. A ve vysokozdvižné plošině jsem stoupal do míst věží, které už dávno nestojí. Kdo by do toho nešel?

"Spolu s Viktorem Preissem v seriálu vystoupáme kromě zmíněných míst mj. do Staroměstské mostecké věže, hvězdárenské věže Klementina, Staroměstské radnice, Týnského chrámu, kupole Národního muzea nebo kostela Nejsvětějšího srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad. Kromě těchto architektonických klenotů se nám z nečekaných úhlů představí i věže, které vznikly nedávno, jako například televizní věž na Žižkově, skleněná věž radnice na Slunečném náměstí Prahy 13, věž bytového komplexu Hvězda nebo odbavovací věž České televize.

Jednotlivé díly se budou věnovat vždy konkrétním pražským čtvrtím či lokalitám (Malá Strana, Václavské náměstí, Staroměstské náměstí, okolí Náměstí Míru ad.) nebo budou nést určité téma, jako věže opevnění či věže vodárenské.Ke všem z těchto majestátních velikánů či malých domovních ozdůbek mají tvůrci připravenou řadu netušených zajímavostí, historek, osobní vzpomínky a zážitky prozradí i Viktor Preiss.

Pro toho bylo zážitkem i samotné natáčení: "Nezapomenutelná je bouře s blesky, která nás přepadla na kovové špičce hotelu Internacional. Skoro kaskadérský výstup polámaným žebříčkem na věž Strahovského kláštera. Těsně pod vrcholem jedné z věží jsem našel jízdní kolo. A samozřejmě let balónem nad těmi špičkami, ke kterým jsme předtím museli pracně vystoupat schod po schodu. Ale stálo to za to. Už bych zase někam lezl!"
x Kdo postavil katedrálu sv. Víta na Pražském hradě a proč? Kdo její výstavbu financoval a proč nebyla dostavěna? Proč se o ni katolická církev celá staletí nestarala, proč a za čí peníze ji nakonec dostavěli čeští vlastenci a nově vzniklá Československá republika? Jak je možné, že ji chce dnes církev v rámci restitucí zpět. Dokument byl vyprovokován snahou katolické církve domoci se katedrály a mnoha dalších budov a pozemků v jejím okolí na území Pražského hradu. Spor se táhl přes 15 let.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.