xVybraná videa
x Dokumenty o vývoji architektury všech významných světových náboženství.
Vzkříšení slávy Říma: Renesanční a antické sochy
Věčné město Řím se pyšní historií dlouhou dva a pů tisíce let. V jeho historickém centru se na ploše o rozloze necelého kilometru čtverečního (44 hektarů) leží nejmenší nezávislý stát na světě: Vatikán. Jeho dominantou je obrovitá bazilika svatého Petra. Je to centrum katolické víry, kterou vyznává víc než miliarda věřících po celém světě. Vatikánská muzea se nacházejí v obdélníkovém komplexu za Svatpetrskou bazilikou. Je to impozantní soubor budov vytvořený z bývalých papežských paláců. Muzea obklopují hradební zdi z 16. století. Vatikánská muzea každoročně navštíví více než čtyři milióny lidí z celého světa. K nejvýznačnějším pokladům vatikánských muzeí patří sbírka renesančních maleb ze čtrnáctého až šestnáctého století.

Sixtinská kaple a Michelangelo Úlohy průvodce v Sixtinské kapli se někdy ujímá samotný papež. Stropní fresky vyprávějí příběhy ze Starého zákona. jsou to výjevy, popisující stvoření světa Hospodinem. Na velebném výjevu s názvem Adamovo stvoření se vůbec poprvé v dějinách církve objevuje Bůh v lidské podobě. Postava nahého mladíka je tu zobrazena bez jakéhokoliv ostychu. Autorem tohoto mimořádného díla je Michelangelo Buonarotti, umělec, který nikdy neustupoval ze svého přesvědčení a odmítal se sklonit před mocnými tehdejšího světa. Autorem některých fresek na stěnách je Rafael, který z nezávislých mladých tvůrců vytvořil družiny, do jejichž práce nezasahoval Zasloužil se tak o vznik prvních tvůrčích skupin. Michelangelo zase po skončení denních prací studoval antické sochy.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.