xVybraná videa
x O dostavbě chrámu Sagrada Família – světoznámého projektu Antoni Gaudího. Australský dokument. Gaudí zemřel roku 1926 a zanechal tuto stavbu nedokončenou, s čímž samozřejmě sám počítal. Tvrdil, ľe stavbu dokončí sám svatý Josef.

Zbrusu osobité a originální ztvárnění Gaudího staveb mísící secesi, modernismus, motivy z živé přírody, nádech španělského orientu a výrazných barev dotváří architektonický fond Barcelony a dělá z něj město naprosto unikátní a osobité. Katalánec Antoni Gaudí, především díky svému mecenáši panu Güellovi, realizoval zde celou řadu staveb, z nichž je několik zapsáno i do seznamu světového dědictví UNESCO.

Absolutní samorost, solitér mezi architekty. Gaudího konstruktérskou vynalézavost obdivoval Le Corbusier. Vždyť jako první uplatnil na svých stavbách předpjatý beton. Zprvu dandy, později zanícený katolík, který si zvolil celoživotní celibát, vkládal veškerou vášeň do svých staveb. Jeho tvůrčí duch zasáhl Barcelonu konce 19. a začátku 20. století, rozvlnil sevřenost staveb, otiskl do nich motivy z přírody, nechal je zazářit mozaikou barev. Gaudí měl obrovský dar představivosti, kterou dokázal proměnit v realitu. Uplatnil ji jak u staveb sakrálních, jako je světoznámá katedrála Sagrada Família (Svatá rodina), tak u těch světských, které si často ve svých přezdívkách nesly svá znamení. Jeho "Dům z kostí" či "Kamenolom", neobyčejné činžáky na jedné z barcelonských tříd, jsou živým muzeem snoubení se estetické a funkční stránky architektury.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.