xVybraná videa
text k videu
Hon na svatého Maura Když 17. července 1984 kontaktoval americký obchodník Danny Douglas československý konzulát ve Vídni a nabídl československému státu značnou částku jako protihodnotu za jistý předmět, začal nevšední příběh hledání ztracené unikátní památky, nemající u nás obdoby. Američan nabídl československé straně obchod. Chtěl vyzvednout a odkoupit relikviář sv. Maura, památku evropského významu a nevyčíslitelné ceny, která se měla nacházet na našem území. Háček byl v tom, že obchodník jako jediný věděl, kde je relikviář ukryt. Byla rozehrána hra mezi ním a československými úřady o to, kdo relikviář získá. Dokumentární film ostravského studia ČT se snaží zmapovat detektivně-špionážní kauzu 80. let, je ale také ukázkou pokřiveného přístupu předlistopadových ministerstev, úřadů i některých odborníků při jednání o, pro naši kulturu, tak zásadní věci.

Praha - neklidné srdce Evropy
Filmová koláž obrazu, hudby a slova zachycující mnohotvárnost hlavního města z roku 1984. Kamera J. Malíř, hudba M. Kocáb, komentář namluvil M. Macháček. Vysoce stylizovaná dokumentární esej, která se snaží v horečnatém pohledu postihnout genius loci, historii i současnost Prahy. Film vznikl v italské produkci v rámci cyklu věnovaného portrétům evropských měst viděných očima významných režisérů v roce 1984.
x Praha - rozmanitost v jednotě
Miroslav Táborský představuje historii a jedinečné příběhy českých památek UNESCO v dokumentárním cyklu.
Historické jádro Prahy. Tato rezervace patří k největším na světě. Nachází se zde 1322 památkových objektů. Praha nabízí přehled všech architektonických stylů. Skládá se z částí Malá Strana, Hradčany, Staré a Nové Město, Pražského Hradu. Krom katedrály sv. Víta a Karlova mostu zde najdete spoustu kostelů a paláců.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.