x Vybraná videa
text k videu
Nedokážu nic vyhodit
Britové jsou považováni za národ křečků, který má doma věci za 18 miliard liber. O čtyřech z nich je i tento příběh. Všechny zúčastněné naplnily své domácnosti věcmi až k prasknutí. Je nejvyšší čas to řešit… Britský dokument (2008)

Britové jsou považováni za národ křečků. Doma mají zboží v hodnotě osmnáct miliard liber. Pětadevadesát procent žen přiznává sklon k hromadění věcí. Tento dokument nám přiblíží život čtyř různých žen, které spojuje až chorobná touha po věcech. První protagonistkou je Simmy Moorová z Londýna, která pracuje jako manažerka.

Doma má oblečení za čtvrt milionu liber. Miluje drahé značkové zboží a je schopná strávit v obchodě i čtyři hodiny. Nikdy neodchází s prázdnou a bere i velikosti, které nemá šanci obléknout. Koupí hadříky jen proto, že jsou od jejího oblíbeného návrháře. Partner už toho měl plné zuby a odstěhoval se od ní. Vlastně jí dal ultimátum. Simmy ho má ráda, jenže své oblečení, šperky, hodinky, boty a kabelky také. Nechce se ničeho vzdát.

Odnesla část oblečení do práce a objevuje kousky, které dlouho ani neviděla, natož aby je nosila. Mimo jiné najde náušnice za šest tisíc dolarů, které neměla nikdy na uších. Její odhodlání zbavit se věcí pomalu slábne, nakonec se však zase vzchopí. Rozhodne se uspořádat výprodej, aby získala alespoň část peněz zpět. Její osobní dluh činí sto tisíc liber. K tomu má tři hypotéky na dům a přečerpané konto v bance.

Výprodej ji stojí spoustu práce, ale o zájemce je nouze. Prodá zboží za dvě stě liber. Musí zvolit jiný způsob. Rozhodne se pro bleší trh…

Zaklepej na dřevo anglicky
Více na webukde se můžete dozvědět více, číst další materiály, nebo koupit DVD.
Film POSSESED neboli "Posedlý" vstupuje do složitých světů čtyř chamtivců, lidí, jejichž životy jsou ovládány jejich vztahu k majetku. Film klade otázku, zda hromadění je příznakem duševní choroby nebo vzpoura proti materiální nedbalosti konzumního způsobu života. Kdy se stane hromadění shromažďováním a proč má majetek takový vliv na naše životy?
Vyrobeno během několika vizuálních dílen antropologie v Goldsmiths College v Londýně v minulém roce. Vítěz stříbrného vejce na festivalu Kustendorf Emira Kusturicy z roku 2008 a vítěz v BLIFF 2008, (Banja Luka Mezinárodní filmový festival).

Je to velmi častý a rostoucí problém. Znáte-li někoho, kdo je jasně chamtivec, zkuste mu ukázat tento film. Velmi by mě zajímalo, jak bude reagovat. Rysem této poruchy je, že lidé často popírají že to je problém. Když si nakonec uvědomí, že mají problémy, mají tendenci si myslet, že mají jedinečný problém, který vede k pocitu studu, izolace a zoufalství. Je to velmi složitý problém, aniž by měl rychlé řešení, ale s péčí a pochopením je možné se dostat na vrcholu. Viděl jsem že to jde.

Pro více informací o hromadění jděte na:
possessed.me.uk
ocfoundation.org
ocdaction.org.uk/ocdaction/index.asp?id=429
squalorsurvivors.com/index.shtml
childrenofhoarders.com


Zkoumám teď další fáze projektu. Snažím se sestavit národní sbírku zkušeností OCD a jiných úzkostných duševních poruch. Zjistil jsem, ze zkušenosti, že i příznaky mohou být podobné, jsou skutečné zvláštnosti o posedlosti a nutkání se často velmi lišily.
Byl bych velmi vděčný slyšet od vašich přátel, nebo známých jejich zkušenosti či problémy.
Pokud si chcete koupit DVD film jít na web possessed.me.uk nebo kontaktujte přímo autora filmu.
x Dokument o lidech trpících obsedantně-kompulzivní poruchou (OCD - Obsessive-compulsive disorder). České a anglické znění.

Narcissists
Dokument o různé úrovni narsissismu, od egomaniaků po sociopaty a psychopatické extrémy.Každý by měl vidět. Možná znáte někoho, kdo se chová podobně jako je zobrazené v tomto filmu, přestože nejsou vašimi přáteli. Pokud budete někdy volit, tak pravděpodobně budetel hlasovat pro někoho, kdo bude mít mnoho z těchto symptomů. Těmto lidem budete pravděpodobné dávat své peníze.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.