xVybraná videa
text k videu
Dokument Otakara Štěrby nás zavede do nejvyššího pohoří světa, kde se uskutečnily významné lidské činy:

V roce 2005 Dina a Otakar Štěrbovi věnovali svoje soukromé prostředky na vybudování vodovodů, které dnes přivádějí čistou vodu z hor obyvatelům Čonga a letnímu pastvišti v Askole.

V roce 2006 provedla mezinárodní humanitární organizace Oneness Heart – Tears and Smiles akci Kids to Kids. České a slovenské děti vyrobily tisíce dárkových balíčků se svojí adresou a fotografií, určených dětem v oblasti velkého zemětřesení v Pákistánu. Tyto balíčky byly rozdány ve školách a utečeneckých táborech, které tehdy navštěvovali Vítězslav Dokoupil a Dina Štěrbová při vyhledávání vhodné lokality pro následující skutek.

Téhož roku zakoupila česká humanitární organizace Hand for Help stavebnicovou budovu malé nemocnice v hodnotě 7 milionů korun, které byly shromážděny s pochopením českých občanů a organizací. Jednalo se o 16 tun panelů, přístrojů, léků a nábytku. Nelehkého úkolu vyvézt nemocnici do Pákistánu, dostat ji do velehor, tam ji postavit a uvést do života se dobrovolně ujali V. Dokoupil a D. Štěrbová. Nemocnice dnes stojí v horské osadě Arandu na úpatí ledovce Čogo-Lungma, a díky jí zde nezemřelo v první zimě působení ani jedno dítě.

Námět Dina Štěrbová, Vítězslav Dokoupil; scénář Dina Štěrbová, Otakar Štěrba; kamera Otakar Štěrba, Vítězslav Dokoupil; střih Tomáš Vynikal; hudba Filip Krejčí, Jiří Grúz; zvuk Jiří Grúz, Pavel Kunčar; zvukové efekty Jiří Grúz; grafika Robin Závodný, Tomáš Vynikal, Vladimír Pinďura; komentář četli Zora Ježková, Jaroslav Krejčí; produkce Otakar Štěrba, Tomáš Vynikal.
x V roce 2006, rok po ničivém zemětřesení v Pákistánu, koupila humanitární organizace Hand for Help díky českým dárcům stavebnicovou budovu nemocnice v hodnotě 7 milionů korun. Ale k tomu, aby začala v západním podhůří Himaláje léčit, byla ještě dlouhá cesta. Těžkého úkolu se ujali Dina Štěrbová a Vítězslav Dokoupil. Dvojice českých horolezců se nenechala znechutit zatvrzelou pákistánskou byrokracií a nemocnici nakonec vdechla život v malé vysokohorské vesnici Arandu, kde podmínky pro život v mnohém připomínají středověk. České znění. Více informací najdete na Česká nemocnice v Baltistánu kde ji také můžete podpořit svým darem.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.