xVybraná videa
text k videu
Pevnost Königstein
Zajímavé výletní místo v Sasku, nedaleko hraničního přechodu Hřensko. Jeho bohatá historie uchvátí každého návštěvníka. V pevnosti jsou nevšedním způsobem uspořádány jednotlivé expozice zobrazující vývoj této pevnostní architektury. Z hradeb jsou překrásné výhledy na Labské pískovce a Sasko-české Švýcarsko.

Strážnicko Putování Strážnickem na kole s průvodcem, který seznamuje s přírodou, architekturou, zvyky i výletními cíli regionu Strážnicka. Kam jedeš - provázanost tradic Strážnicka s okolními obcemi Slovácka a Horňácka.

Krajina tajemství
„Film „Krajina tajemství" je součástí Expozice Českého Švýcarska v Krásné Lípě. Interaktivní výstava seznamuje návštěvníky s historií a přírodou národního parku, ukazuje nejzajímavější místa a nabízí inspiraci pro řadu aktivit. Expozice je rozložena ve dvou patrech, návštěvníci si mohou na vlastní kůži vyzkoušet interaktivní exponáty, jako např. větrný mlýn, lososí cestu, labyrint v krajině apod. Těšíme se na Vás v Českém Švýcarsku".

Svazek obcí Brada
Mikroregion obcí Brada se nachází v krásné krajině Českého ráje, poblíž Krkonoš a každý turista tak zde může najít mnoho zajímavých památek, ať přírodních, nebo historických.

BRADA - RYBNÍČEK: Na jednom z vrchů Prachovské pahorkatiny byl někdy ve 13. století vystavěn hrad, který dostal jméno podle svého tvaru či podoby lesnatého okolí. Přibližně v téže době byl založen hradní kostel zasvěcený sv. Bartoloměji, na který navazovalo předhradí, dnešní obec Brada.Její poklidný rozvoj krátkodobě přerušila jedna z bitev prusko-rakouské války, k níž došlo v katastru obce 29.června 1866.

DÍLCE: Obec Dílce patří k nejmenším obcím okresu i kraje, má 37 obyvatel. Obec leží v pěkném, klidném místě, vzdáleném 3 kilometry severně od Jičína. Návštěvníci si mohou při návštěvě obce prohlédnout sochu sv. Jána umístěnou na návsi a Obelisk na Horkách, jako památka na bitvu roku 1866.

DŘEVĚNICE: Obec Dřevěnice leží osm kilometrů severovýchodně od Jičína, v podhůří. Její historie sahá do 16. století. Turisté se mohou vydat na Bradlec a Kumburk. Obec žije hlavně volejbalem a turnaj, který se zde hraje, je známý v celém světě.

HOLÍN: Obec Holín leží západně od Jičína, v jeho těsné blízkosti. Holín, Pařezká Lhota, Horní Lochov, Prachov je druhou největší obcí mikroregionu. Její význam je dán i tím, že na celém území obce se rozprostírá CHKO Český ráj a vstupní místo do přírodní rezervace Prachovské skály. Historickou zajímavostí jsou zbytky skalního hradu Pařez.

JINOLICE: Obec Jinolice leží severozápadně, šest kilometrů od Jičína. Je to menší obec se 170 trvale žijícími obyvateli. Jihozápadně od obce jsou tři známé Jinonické rybníky.

KBELNICE: Kbelnice patří mezi malé obce na Jičínsku. Obec leží 2 km severně od Jičína a sestává ze dvou částí. Nad obcí při hlavní silnici Jičín - Turnov stojí Ossárium, památník bitvy z prusko-rakouské války r.1866.

KNĚŽNICE: Obec Kněžnice se nachází osm kilometrů severozápadně od Jičína na trase z Jičína do Turnova. Ke Kněžnicím náleží ještě osady Javornice a Pekloves. První písemná zmínka o obci se nachází v soudní knize města Jičína z roku 1376. Ke kulturním památkám patří socha Panny Marie, Svatý kříž a pomníček na počest padlých v prusko - rakouské válce.

LIBUŇ: Obec Libuň leží při silnici I/35, 9 km severozápadně od Jičína. Její součástí jsou Jivany, Březka, Libunec a osady Svatý Petr a Šidloby. Dominantou Libuně je kostel Sv. Martina.

OSTRUŽNO: Malebná vesnička Ostružno leží západním směrem od Jičína. První zmínka pochází z r. 1128. Nejvýznamnější památkou je kostel Povýšení sv. Kříže vysvěcený 17.9.1797. Turistickými cíli jsou: Prachovské skály, sv. Anna, Loreta, vrch Veliš, Andělíček, sv. Trojice.

PODŮLŠÍ: Obec Podůlší leží na východní straně kopce Brada, asi 4 km na sever od Jičína. Významnými kulturními památkami jsou socha Svaté Trojice v Dolením Podůlší a historická opona z roku 1927 v místní hospodě.

RADIM: Obec se nachází jižně od zříceni hradu Kumburk a 2km jižně od obce prochází silnice 1.třídy Jičín - Nová Paka. První zmínka o naší obci pochází ze 14.století, kde měl tvrz vladyka Radim. Dominantou obce Radim je kostel svatého Jiří.

SOBĚRAZ: První písemná zmínka o Soběrazi je z roku 1362 v Soudní knize města Jičína, od které byly zapisovány různé odkazy majetku.

ÚJEZD POD TROSKAMI: Újezd pod Troskami se nachází v severozápadní části okresu Jičín, sousedí s okresem Semily, u silnice I/ 35. Obec leží pod známým hradem Trosky.Pro obec je typickou stavbou kostel sv. Jana Křtitele z roku 1874. První písemná zpráva o obci pochází z roku 1318. Je tvořen čtyřmi obcemi:Újezd pod Troskami, Hrdoňovice, Semínova Lhota a Čímyšl.

ZÁMOSTÍ - BLATA: Menší obec položená v západní části mikroregionu, kde žije 91 trvale žijící obyvatel . Obec Zámostí-Blata a její část katastrálního území se nachází v západní části Prachovských skal. Součástí obce je osada Maršov a Horka s nesourodou zástavbou rekreačních objektů. Písemné údaje o obci se datují od roku 1542. V Zámostí je zachován původní historický obraz návsi čtvercového typu s architektonickým výrazem hospodářských roubených usedlostí, zvláště pak dům č.p. 8, který je zapsán v seznamu kulturních památek. Zapsána je také socha sv. Jana Nepomuského v blízkosti bývalé hasičské zbrojnice.

Most - procházka starým městem
Vzpomínka na starý Most je v mnoha srdcích ještě stále živá. Nad obrázkem či fotografií starého města dokážou pamětníci sedět celý večer a diskutovat o zobrazeném domě, ulici, nebo o lidech, kteří zde žili. A právě to byl důvod k sestavení vzpomínkového dvd "Procházka starým městem". Oslovili jsme proto pamětníky, kinoamatéry, fotografy a požádali je o poskytnutí jejich soukromých materiálů. Další filmové záběry jsme získali díky ochotě oblastního muzea v Mostě. Některé filmy již částečně podlehly zubu času, a proto Vás prosíme, abyste omluvili jejich zhoršenou technickou kvalitu. Dostává se Vám do rukou dvd "Procházka starým Mostem", které si neklade za cíl dokumentovat starý Most z historického hlediska. Naším záměrem bylo sestavit obrazovou koláž, podpořenou hudbou mosteckých skladatelů (R. Dobrey, T. Alferi). Vydejte se na procházku městem, které zmizelo z očí, ale ne ze srdcí jeho patriotů.

Severní Čechy
Severočeský kraj byl ustaven 11. dubna 1960 vyhlášením zákona č. 36/1960 Sb., o územním členění státu, a jako územní jednotka existuje dosud, třebaže nemá vlastní obecné správní orgány ani samosprávu. Název kraje je odvozen od jeho polohy na severu Čech. Sídlem kraje je Ústí nad Labem. Je vymezen územím okresů Česká Lípa, Děčín, Chomutov, Jablonec nad Nisou, Liberec, Litoměřice, Louny, Most, Teplice, Ústí nad Labem. Okresy Děčín, Chomutov, Litoměřice, Louny, Most, Teplice a Ústí nad Labem tvoří území samosprávného Ústeckého kraje, okresy Česká Lípa, Jablonec nad Nisou a Liberec (společně s okresem Semily, který územně patří do Východočeského kraje) tvoří území samosprávného Libereckého kraje.BONUS: KRAJINA TAJEMSTVÍ "Film "Krajina tajemství" je součástí Expozice Českého Švýcarska v Krásné Lípě. Interaktivní výstava seznamuje návštěvníky s historií a přírodou národního parku, ukazuje nejzajímavější místa a nabízí inspiraci pro řadu aktivit. Expozice je rozložena ve dvou patrech, návštěvníci si mohou na vlastní kůži vyzkoušet interaktivní exponáty, jako např. větrný mlýn, lososí cestu, labyrint v krajině apod. Těšíme se na Vás v Českém Švýcarsku".

Českomoravské pomezí
Českomoravské pomezí je dobrovolný svazek obcí v okresech Svitavy a Ústí nad Orlicí, jeho sídlem je Litomyšl a jeho cílem je především aktivně přispívat k rozvoji cestovního ruchu. Sdružuje celkem 5 obcí a byl založen v roce 2007. 1. LITOMYŠL
2. VYSOKÉ MÝTO
3. NOVÉ HRADY
4. SVITAVY
5. TOULOVCOVY MAŠTALE
6. MORAVSKÁ TŘEBOVÁ
7. BALDA
8. POLIČKA
9. HRAD SVOJANOV
10. MASOPUST

Rekonstrukce hřebenovky Pustevny - Radhošť
Pustevny je sedlo v Moravskoslezských Beskydech nedaleko Radhoště. Nachází se zde lyžařské středisko a vede zde sedačková lanovka. Pro Pustevny jsou typické dřevěné stavby postavené v lidovém slohu koncem 19. století na návrh Dušana Jurkoviče. Patří k obci Prostřední Bečva.

x Toulání po krásných místech naší země. Uvidíte Karlštejn, Pevnost Königstein ale i další lokality. Česky.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.