xVybraná videa
text k videu
Guadeloupe, ostrovní ráj
Guadeloupe se řadí k Závětrným ostrovům v Malých Antilách a je nádherným místem, jako stvořeným k odpočinku a snění. Obdivovat můžeme rozmanitou krajinu, pestrou směsici jazyků a rovněž bohatou kulturu. Ostrovy mají společnou a poměrně složitou historii. Guadeloupské souostroví bylo původně obýváno kmeny jihoamerických indiánů. Pak ale dorazili kolonisté ze Španělska, Anglie a Francie, takže lze ještě dnes vypozorovat patrné stopy po jednotlivých vlnách přistěhovalců. Otroctví bylo zrušeno teprve před sto padesáti lety, a tak památky i na toto kruté období dávají o sobě vědět na každém kroku.

Martinik
Martinik (francouzsky Martinique) je zámořský region a zámořský departement Francie (č. 972), ležící na ostrově v Karibském moři. Je součástí souostroví Malých Antil a nachází se mezi ostrovy Dominika a Svatá Lucie. Hlavním městem ostrova i zámořského regionu je Fort-de-France. Ostrov má rozlohu 1128 km² a žije na něm 397 730 obyvatel, hustota osídlení je 353 obyvatele na km². Žije zde 90 % černochů, 5 % bělochů a 5 % jiných etnik. Úředním jazykem je francouzština, používá se zde však i antilská kreolština. 1. MARTINIK 2. FORT-DE-FRANCE 3.POINTE-DU-BOUT 4. LES TROIS-ÎLETS 5. SAINTE-LUCE 6. FOND-SAINT-JACQUES A 7. SAINTE-ANNE 8. LA VAUCLIN 9. LE FRANCOIS 10. POLOOSTROV LA CARAVELLE 11. SAINTE-MARIE 12. SAINT-PIERRE

Corfu
Poznejte zblízka nejsevernější z řeckých ostrovů v krátkém dokumentu. V rozhovorech s místními obyvteli se dozvíte, co nejlepšího Vám tento ostrov, vizáže deformované kytary, nabízí.

Kanárské ostrovy
Kanárské ostrovy jsou autonomní společenství Španělska a souostroví sedmi hlavních ostrovů a několika dalších menších ostrůvků sopečného původu v severním Atlantiku, přibližně 100 km západně od pobřeží Maroka a Západní Sahary. Náleží do geografické oblasti Makaronézie (spolu s Kapverdami, Madeirou, Azory). Název je odvozen z latinského označení pro psa: "canis", protože tyto ostrovy byly podle legendy hlídány obrovskými psy.

Maledivy
Maledivy (Maledivská republika) jsou ostrovní stát na jihu Asie v Indickém oceánu. Tvoří je stejnojmenné souostroví - řetězec 19 korálových atolů, počínající 500 km jihozápadně od břehů Indie a táhnoucí se v délce zhruba 800 km severojižním směrem. Celkově Maledivy sestávají z 1196 ostrovů, z nichž obydleno je zhruba 200. Země, která je nejplošším a nejníže položeným státem světa (žádné místo neleží více než 2,5 m nad hladinou oceánu), patří mezi vyhledávané turistické cíle.

Kuba
Ostrov Kuba je označován jako perla Karibiku. Naší cestu začneme v metropoli země Havaně. Pevnosti, koloniální stavby. Po stopách Ernesta Hemingwaye. Klub Tropicana. Výroba kubánských doutníků. Ostrov Isla de la Juventud. Pohoří Pinar del Rio. Letoviska na Varaderu. diánské muzeum v Guamá. Krokodýlí farma. Cienfuegos. Trinidad. Camaguey. Poloostrov Sabinal. Santiago de Cuba.

Malta
Republika Malta je malý ostrovní stát ve Středozemním moři, ležící 95 km jižně od Sicílie a 290 km východně od afrického Tunisu. Tvoří ji 6 ostrovů, z nichž obydlené jsou pouze tři - Malta, Gozo a Comino. Největším z nich je Malta, kde se soustřeďuje hospodářský, politický a kulturní život.

Irsko
Ostrov, na kterém Irsko leží, se nachází v Atlantském oceánu severně od kontinentální Evropy a západně od Velké Británie. Asi 85 procent plochy ostrova zaujímá Irská republika.
x Ostrovy v mořích a oceánech jsou svébytnými místy, s vlastní kulturní odlišností i zajímavými pozoruhodnostmi přírody. Pojďme se podívat na Martinik, Corfu, Azorské ostrovy, Kanárské ostrovy, Ostrov lorda Howea, Sardinii, Havajské souostroví, Maledivy, Kubu, Maltu, Irsko a daleký Nový Zéland.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.