xVybraná videa
text k videu
Země strachu Tenere Desert, Niger
Dobrodružné putování napříč pouští Téneré. Největší poušť světa dostala své jméno z arabského výrazu pro pustinu - al Sahara. Jenže Saharu ve skutečnosti tvoří několik pouští, z nichž nejodlehlejší je Téneré. Autoři filmu se přes Téneré vydali tradičním způsobem - s karavanou. Překonali téměř dva tisíce kilometrů po kamenech a písku. V této pustině hrozí smrt slabým, špatně připraveným, nebo těm, od nichž se odvrátilo štěstí.

Lidé ohně Iran
Na nejodlehlejších místech Íránu jsou skryty památky dávné víry. V srdci starobylého národa hoří posvátný oheň už přes dva tisíce let. Jeho tajemství inspirovalo náboženství milionů lidí a tvoří kořeny toho, v co dnes věří křesťané, muslimové a židé. Autoři filmu se vydali na cestu dlouhou čtyři tisíce kilometrů, na cestu, při níž odhalili závoj islámského fundamentalismu a dostali se až do míst, kde tento příběh začal.

Strážci ztracené archy( Etiopie)
V etiopských horách jsou ukryty stopy staré legendy. Autoři filmu se vypravili hluboko do hor Etiopie pátrat po původu staré legendy, po neuvěřitelném příběhu, který začíná Mojžíšem a desaterem přikázání. Tato legenda vypráví o předmětu tak posvátném, že jej téměř nikdo nikdy nespatřil. Pátrali po něm křižáci, papežové, králové a konečně i Indiana Jones. Připojte se k výpravě, hledající strážce ztracené archy.

Svahilští Sindibádové East Africa
Legendární mořeplavec má v Africe řadu následovníků. David Adams vás tentokrát zavede na východoafrické pobřeží, kde se za posledních tisíc let od časů Sindibáda Mořeplavce - legendárního arabského vypravěče příběhů, cestovatele a obchodníka - život příliš nezměnil. Putování povede podél pobřeží z Lamu v Keni do rušného přístavu Mombasa a dál na ostrov Pemba, kde dodnes praktikují kult voodoo. Cestovaní končí na Zanzibaru, jemž se kdysi říkalo ostrov na konci světa.

Zakázaná země Kamčatka
Za devíti časovými pásmy leží zmrzlá pohádková říše - Kamčatka. I na ruské poměry je Kamčatka vzdálená země. Od Moskvy je tak daleko, že musíte překonat devět časových pásem, abyste se tam dostali. Je to země sopek, ledovců, trvale zmrzlé půdy, kde je teplota mínus 50 stupňů běžnou záležitostí. Po léta to bylo nepřístupná země, kam nebylo možné vstoupit - a dodnes je to jedno z nejméně prozkoumaných míst na Zemi.

Ztracené město zlata Peru
Po stopách svatého grálu říše Inků. Inkové, kteří vládli Peru a okolním zemím, postavili mnohá velkolepá města, jako je známé Machu Picchu. Jejich říši vyvrátili Španělé, kteří zničili mnohá z oněch proslulých měst. Vědci i dobrodruzi se však domnívají, že hluboko v nepřístupných horských pralesích jsou skryta poslední "zlatá města" Inků, která čekají na objevení. Španělé je nikdy nenašli - a tak tam může být ukryt bájný poklad Inků nebo dokonce "svatý grál" incké říše, velký zlatý disk Slunce.

Poslední stopa Butche a Sundance
Legendární příběh dvou dobrodruhů končí v liduprázdných bolívijských Andách. Bolívie byla a je tak izolovaná země, že se stala přirozeným cílem každého, kdo prchal před zákonem. Proslulý je příběh dvou mužů, kteří vykrádali banky a přepadali vlaky, a pak utekli na konec světa. Ještě za svého života se stali legendou - Butch Cassidy a Sundance Kid. Australský novinář David Adams se vydal po jejich stopách do pustých hor a vyprahlých plání Bolívie.

Poslední stopa Iásóna a Argonautů Georgia
Minulost a přítomnost země, kde se odehrála jedna z řeckých bájí. Před dvěma a půl tisíci lety připlula k břehům dnešní Gruzie loď, na jejíž palubě byl Iásóna a jeho Argonauti, pátrající po legendárním zlatém rounu. Autor cyklu - australský novinář David Adams - se do těchto míst vypravil, aby zjistil, co za touto legendou vězí a co by tady Argonauté našli dnes.

Ztracení afgánští Buddhové Afghanistán
Údolí bohů ve válkami sužované zemi. Další část cyklu vede do míst, kam se odvážil jen málokdo. Kvůli válečnému konfliktu je tato oblast už přes dvacet let uzavřená. Uvidíte záběry Afghanistánu, jak jste jej nejspíš nikdy neviděli: jako zemi výjimečné krásy, jako místo, jež bylo kdysi kolébkou jednoho z nejstarších světových náboženství. Tato jedinečná výprava do údolí skrytého hluboko v přísné islámské zemi má za cíl hledat obří relikvie pradávné víry.

Cesta do Shangri-la Tibet
Hledání nebeské harmonie pod "střechou světa". Někde u pramene Indu je údajně podivuhodné místo, zvané Shangri - La. Popsal ho kdysi ve svém románu Ztracený obzor britský spisovatel James Hilton. Kniha je snovou fantazií o utopii, skryté kdesi v Himálaji. Je to dozajista fikce - ale lidé, žijící v současném neklidném světě, jí chtějí věřit - a tak se zrodil mýtus. Co bylo jeho inspirací? Existuje takové místo? Vysoko v Himálaji, v severní části Pákistánu, se nacházejí jedny z nejmajestátnějších vysokohorských štítů naší planety. Právě proto tohle místo kdysi nazval cestovatel Marco Polo "střechou světa". Pod těmito mohutnými vrcholky leží údolí, nedotčená moderní civilizací. V tomto světě vládnou nadpřirozené síly a prastará tajemství každodennímu životu místních obyvatel. Je tam však jedno údolí, které uchvátilo představivost celého světa. Je to místo natolik dokonalé a tak harmonické, že přináší zdraví, dlouhověkost a osvícení všem, kteří zde žijí. K jeho nalezení museli autoři dokumentárního cyklu šplhat po klikatých horských cestách, překonat ledovce i sněhová pole, přičemž zároveň pátrali po pravdě, jež se skrývá za Šangri-la.

Tajemství černých faraonů Egypt
Po stopách zapomenuté africké civilizace. Další část amerického dokumentárního cyklu vede k Nilu, do království, které existovalo už ve starověku a kde vládli faraonové, černí faraonové... žádní Egypťané. Je to dnes už zapomenutá africká civilizace, která stejně jako Egypt na severu stavěla velkolepé chrámy a pyramidy, které tu stojí už pět tisíc let.

Ztracený svět Rudých Khmerů Kambodža
Cesta do exotické země, kterou poznamenala válka. Kambodža je země neproniknutelných džunglí a pohádkových ruin dávné civilizace. Králové se tu stávali bohy a mniši tady dodnes vyhledávají posvátný klid. Tato tajuplná země se začíná otvírat světu a odhaluje krásy, které sem po staletí lákaly dobrodruhy. V jejím exotickém nitru stále zabíjejí nášlapné miny a Rudí Khmerové dodnes ovládají odlehlé kouty džungle.

Staré libyjské válečné vozy Libye Země mezi římskou minulostí a muslimskou přítomností. Když legie starého Říma vstoupily do této pouštní země, čekala je tajemství a obavy. Pro Římany to byla stejně neznámá země jako je současná Libye neznámá pro nás. Cestou na konec světa starých Římanů se autoři filmu pokusili objevit i něco ze současné Libye.

Keepers of the Lost Ark (Ethiopia) The people of the flame (Irán) The Last Trail of Butch & Sundance (Bolivia) The Lost Buddhas of Afghanistan (Afghanistan) The Road to Shangri-La (Pakistan) The Mystery of the African Pharaohs (Sudan) The Last Mahout Burma's Open Road-An Insight into Myanmar Flight of the Elephants
x Návštěva Iránu a Nigerské pouště Ténéré s Davidem Adamsem dále navštěva Kamčatky a Swahilska z cyklu Výpravy na konec světa. Český dabing, Americký dokumentární cyklus.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.