xVybraná videa
text k videu
Zapomenutý chrám Angkor Vat
Na severu Kambodže se nachází světoznámý palácový a chrámový komplex Angkor Vat. Byl zbudován ve 12. století. Od 9. do 15. století byl sídlem khmérských vládců. Bylo to největší a nejbohatší město jihovýchodní Asie, mocenské centrum říše, která sahala od Čínského moře až po hranice Barmy. Khmerští vládci po staletí bojovali se svými sousedy - s Čamy z jižního Vietnamu a se Siamy. Ti se kolem roku 1430 Angkor Vatu nakonec zmocnili a vyvrátili ho. Historie Angkor Vatu znovu započala v polovině 19. století, kdy ho na základě prastarých zpráv objevili francouzští archeologové.

Etiopie - Danakil
Na hranicích mezi Etiopií a Eritreou leží Danakilská proláklina. Je považována za nejteplejší lokalitu na naší planetě. Průměrná roční teplota zde dosahuje třicet pět stupňů Celsia. Zajímavý je nejen zdejší pestrobarevný povrch, ale možná dokonce více podzemí této oblasti. Spolu s Islandem je to jediné místo na světě, kde je možno pozorovat a studovat interakci tektonických desek.

Oheň života 1. část
V oblasti mezi Francouzskou Polynésií a Havajským soustrovím se nacházejí nejznámějšěí horké skvrny na naší planetě. Jsou to místa, která jsou charakteristická zvýšeným tokem geotermální energie. Díky tomu vystupuje magma na povrch a vytváří sopečné útvary. V této oblasti Tichého oceánu se horké skvrny projevují už 50 milionů let. Stojí za zrodem celé řady podivuhodných vulkanických ostrovů, které v průběhu staletí kopírovaly pohyby tichomořksých tektonických desek. Známý havajský Velký ostrov vznikl z pěti postupných ohromných erupcí nad horkou skvrnou.

Pozn.: Ushuaia je hlavní město argentinské provincie Tierra del Fuego, Antártida e Islas del Atlántico Sur a leží na jižním pobřeží největšího jihoamerického ostrova, Ohňové zemi. Je zároveň považováno za nejjižnější město na světě, jelikož leží na 54°48'57 jižní šířky. Město těží ze své polohy naproti Antarktickému poloostrovu a je základnou pro výpravy do Antarktidy i důležitým střediskem rybolovu. Rozkládá se na úbočí hor prudce se svažujících do průlivu Beagle. První důkazy o Ushuaie se shodují s expedicemi evropských průzkumníků z počátku devatenáctého století. V roce 1871 anglikánská misie vedená Mosty Thomasem se usadila v blízkosti budoucího města. Město Ushuaia byla založena 12.10.1884 komodorem Augusto Lasserre, velitelem divize argentinské armády Expedice jižního Atlantiku. Počátkem dvacátého století se město vyvíjelo kolem věznice, která byla uzavřena v roce 1947. Nová vlna přistěhovalců vypořádání pak zvyšuje, přispěla k rozvoji města. Činnost denšního města je založena na zemědělství, lesnictví, rybolovu a cestovním ruch.

všechny díly:
1 Klášter Lamaruju
2. Hamarové
3. Ohrožené gorily
4. Pozoruhodné opice
5. Léčitelé z Ladaku
6. Moře na střeše světa
7. Ostrovy na konci světa
8. Kouzelná místa Jemenu
9. Ráj živočichů
10. Podzemní světy
11. Kadidlová stezka
12. Zpívající poušť
13. Podivní tvorové
14. Tajemná Núbie
15. Zapomenutý chrám
16. Život na vodě
17. Lidé Etiopie
18. Fascinující Etiopie
19. Neznámá Papua
20. Překvapivá setkání
21. Posvátná indická zvířata
22. Hledání mořského jednorožce
23. Kouzlo dalekého severu
24. Z Karibiku na Kokosový ostrov
25. Oheň života
26. Podivuhodné migrace
x Seriál s cestovními a přírodovědnými dokumenty z celého světa. Zde uvidíte několik částí týkající se například podzemních jeskyní Malaval, Pousseliere, Aven Armand, Dargilan, Amélineau. nakonec uvidíte pyramídy v Meroe, Sudánu a cesty po Islandu. Jeskyně krystalů - Cave of Crystals, Naica Mine, Chihuahua Desert, Mexico.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.