xVybraná videa
text k videu
Igor Chaun říká: Tohoto svého dokumentu si cením, protože je to čistě pokorný záznam neuvěřitelných výjevů z Idina kursu. Jindy jako dokumentarista napovídám divákovi, co si má myslet, jak si sled obrazů vykládat, je to mým přiznaným záměrem. Tady jsem poctivě a dokumentaristicky čistě pouze sloužil, spolu s kamarádem pomocníkem a spolurežisérem, milým Filipem Menzelem. Někdy jsme za kamerou brečeli tak, že jsme jen odstřikovali slzy a snažili se, aby byl alespoň obraz ostrý...

KALI ČERCHEŇ - Černá hvězda
Dokumentární pohádka o putování romských dětí za mystickou "Černou hvězdou". Co je "Kali čercheň"? Je to talent? Je to píseň? Je to srdce? Je to osud? Talentované romské děti se během příprav k vystoupení na hradě Svojanov snaží společně se zpěvačkou a hudebnicí Idou Kelarovou najít "Černou hvězdu".

Ewa Zurakowska: INTERWALY Během léta roku 2010 jsem navštívila několik vesnic na jihu Bulharska, kde jsem se setkávala se zpěvačkami lidových písni. V každém z regionů Bulharska jsem se setkala s odlišnou technikou zpívání, která přímo navazuje na scenérii - geografický tvar krajiny. Za přiklad mi posloužily tři různé regiony prezentující výrazně rozdílný způsob zpívání související právě s tímto specifickým tvarem přírody.

Téma mého doktorandského výzkumu je divadlo v netradičních prostorách. Především mě zajímá výzkum vztahů mezi prostředím na způsobem zpívání. Tak jsem absolvovala tuto studijní stáž v Bulharsku.
x Dojemný i naturalistický film o pěveckém kursu Idy Kelarové v její Mezinárodní škole lidského hlasu. Kelarová se neomezuje na pouhou výuku zpěvu, ale pomocí práce s duší a tělem otevírá skryté bloky svých žáků, učí je lásce a doslova probouzí jejich hlas... Zvláštností výuky je, že Ida Kelarová vyučuje zpěv pomocí ROMSKÉ HUDBY a písní. Jedná se o vlastní a místy drastickou techniku výuky, ke které došla jako samouk za léta své práce v tuzemsku i zahraničí. Jejími kursy prošly za posledních dvacet let tisíce žáků z mnoha zemí světa. S Idou ve filmu spolupracuje manžel Desiderius "Dežo" Dužda, sestra Regina a Vilo Dočolomanský, nynější uznávaný divadelní režisér.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.