xVybraná videa
text k videu
To je problém o kterém se v Argentině nemluví. Proč? Protože dnešní Argentina jej považuje za zlatý důl. Tento zlatý důl v dnešní Argentině je sója. Na pěstování sóji ve velké spolupracují jak drobní pěstitelé tak i státní společnosti, i když se neshodnou v určitých bodech. Dnešní způsob pěstování sóje povede časem ke katastrofě. Jak pro lidi, tak pro životní prostředí. Kvůli tomu, že se sója pěstuje pomocí jedu. Tento jed devastuje Argentinskou Pampu.

Pampa je otrávená. Na první pohled Argentinská Pampa vypadá jako symbol přírody. Nejsou zde žádné budovy, žádné silnice, žádné komíny a černý dým. Ale toto zelené moře skrývá tajemství: jedovaté tajemství. Zeleň, která pokrývá 80% této nejúrodnější půdy v Argentině a je hlavním zdrojem příjmů pro stát a majitele půdy, je zelené moře geneticky modifikované sóji.

Geneticky modifikované rostliny z laboratoře, které jsou odolné vůči jedu, který zabije všechno ostatní: Glyfosát Ačkoli sója je odolná vůči glyfosátu, je tato sója plná tohoto jedu. Extrémně silný jed, který zřejmě vyvolává rakovinu a vrozené deformace. Jeho obchodní název je "Roundup", a je vyráběn společností Monsanto. Monsanto vyrábělo některé z nejvíce nebezpečných látek v historii.

Vedlejší účinky těchto látek, Monsanto vždy popíralo. Nyní je jasné, že tyto látky vedly k smrti mnoha lidí. Totéž by se mohlo stát i tady v Pampě, ale nikdo o tom nechce slyšet. Mnoho lidí bude postižených. Všichni jsme plni postřiku. Museli přestat dávat dětem sóju protože jim začali růst prsa. Není to jídlo vhodné pro lidi. Dario Sanfelice je lékař 23 let. Pracuje v malém městečku které se nachází v srdci říše GM. Šíření sójových plantáží považuje za noční můru pro veřejné zdraví.

Někdy, pokud problémy jsou ignorovány, musí lidé z venku prolomit mlčení. Za posledních deset let GM semena kolonizují nejúrodnější oblasti. Několikrát ročně je prováděn postřik Roundupem těchto hustě obydlených oblastí, obvykle z letadel. Tento dokument se jmenuje "La soja del hambre". Nejedná se o podzemní film. Byl financován "Arte", známou německo-francouzskou státní televizní stanicí.

Film jasně ukazuje nebezpečí GM sóji a pesticidů glyfosátu. Tyto pole jsou ne víc jak 50 metrů od sojových polí samozřejmě tyto pole jsou plné pesticidů ze sojových plantáží. Lidé, kteří zde žijí, musí být také postiženy. Zde na druhé straně silnice, děti chodí do školy. Poté, co se prováděl postřik celé oblasti začalo pršet.

Pak vyšlo slunce a déšť se odpařil. Mnoho lidí je postižených. Bylo tu asi 53 případů Říkali, že je to virus. Autorka tohoto dokumentu se jmenuje Marie Monique Robin. Celá léta studuje globální dopad geneticky modifikovaných plodin a společnosti Monsanto na zemědělství. Pokud se podíváte na to, co se děje s GMO a pesticidy, co myslíte, jak na tom bude Argentina za 10 let? Co se bude dít za 10 až 15 let? Mnoho lidí bude postižených. Spousta dětí budé mít rakovinou. Neplodnost bude velký problém.

V loňském roce Robin vyšla její kniha "El mundo Segun Monsanto" v Argentině. Velké noviny - plné inzerátů na pesticidy - ji ignorovali. Dějí se něco podobného ohledně GM sóje v jiných částech světa? Paraguay a Brazílie jsou na tom stejně, ale Argentina je na tom nejhůř. Tak jak se Roundup a Glyfosát stříká, je katastrofa. Není biologicky rozložitelný a bezelstný jak společnost vždy tvrdila. Zde přichází Roundup, první biologicky odbouratelný herbicid. Níčí plevel od kořenů k listům bez kontaminace půdy.

Roundup, herbicid pro který je zabíjení plevele legraci. Ve Francii a ve Spojených státech, byla společnost shledáná vinnou za lhaní ve svých reklamách. Představte si svět, který zachová přírodu, vzduch a řeky. Tam, kde lidé mohou produkovat více a použivat méně Agrochemie bez odlesňování. To je svět z transgenních rostlin. Iniciativa Monsanto a Iniciativa brazilských potravin Asbran. Lžou? Ano, lžou. Když trvdí, že je to neškodné lžou. Není to ani neškodné, ani biologicky odbouratelné.

Studie ukazuje, že herbicid Roundup se nachází ve francouzských řekách. Ve Francii? Zemí, kde je mnohem méně GM sóji než v Argentině? Přesně tak a pěstovat geneticky modifikované plodiny, je ve Francii zakázáné. Zde je Roundup stříkán z letadel. Jaké jsou rizika pro budoucnost? Roundup způsobuje rakovinu. Má vliv na endokrinní systém, což znamená, že ovlivňuje rozmnožování. Deformace způsobené pesticidy. Problémy neplodnosti a potraty rostou v celé zemi. Jeho účinky na plodnost a těhotenství jsou zvláště šokující. Knihu o Monsantu, kterou napsala Robin, nenajdete v Argentinských knihkupectvích. Její dokumentární filmy o nebezpečí glyfosátu nebyli nikdy odvysílany v televizy ani promítany v kině.

U lékařů a ekologických aktivistů zůstal nepovšimnutý. Proč? Protože, kritizovaní dnešního způsobu pěstování sóje v Argentině je téměř svatokrádež. Nikdo se nezajímá o zdravotní problémy a přírodu, po letech používání GM plodiny, glyfosáty a herbicidy, které zabíjejí všechno kolem. Kritika toho je jako zabít husu, která snáší zlaté vejce. Jsem odborník v Argentině. Mohl bych vás naučit vše o kravách, obilí a sóji. Když mluvíte o tomto problému, lidé si myslí, že jste blázen..

Myslí si, že útočíte na budoucnost a prosperitu země. Navzdory hospodářské krizi v Argentině bylo dosaženo nových rekordů ve sklizni sóji. Díky tomu je dnes sója pro pěstitele v Argentině nové "zelené zlato". Jaký má dopad pěstování sóji na zemědělce? Velmi silný. Tato celá plocha se využivala k produkci mléka a pěstování zeleniny. Ale od toho se upustilo. Pěstování sóji není zemědělstvím. Proč? Není zemědělstvím, protože není na jídlo, je na vývoz. Způsobuje onemocnění. Mnoho z těchto produktů má vliv na lidské zdraví. Co se stane s lidmi, kteří žijí poblíž polí? Hodně z nich trpí zdravotními problémy. Lidé nejsou tak zdraví, jako dřív. Všichni jsme plní postřiku. To je La Criolla, malé město v provincii Santa Fe.

Rodina Francových žije v tomto typickém malém městském domě. Chemikálie a jedy jsou zde uloženy, hned vedle jejích domu. Jak se jmenuješ? Colito. Colito je tříleté dítě ulice, které často navštěvuje dům Francových. Colito, Co je to? Jed. Colito už ví, že v jeho městě je jed. Jed je ve vzduchu a láhve od jedu jsou poházené v ulicích. Jed, který zabijí trávu. To je nádvoří typického domu, ale je zaskládané pesticidy. Můžete kdykoliv cítit zápach insekticidů. Zejména během sklizně.

Jak zde zemědělci reagují? Zlobí se. Nestarají se vůbec o zdraví lidí. Starají se jen o vydělávání peněz. Budeme mít rekordní sklizeň od 22 do 23 milionu tun sóje. V La Criolla stejně jako v každém jiném městě v Pampě, kde se pěstuje sója, můžete v ulicích vidět vozidla na postřik tak zvané "moskyti". bývají často zaparkované vedle domů nehledě na bezpečnostní rizika. Nemůžete s nimi jezdit do města, měly by zůstat 500m mimo města. Tyto pole sousedící s La Criolla patří společnosti Sociedad Rural.

Mnoho let se zde pěstovala sója a používali pesticidy. konec tomu udělal majitelka tohoto baru. Kvůli stížnostem pani Sunildy Generové, se již sója zde nepěstuje. Co se stávalo, když se prováděli postřík? Bylo mi špatně. Letadla létalý nad mým domem. Městská rada používá rozhlas k varovaní, že letadlo se chystá provádět postřik, a že bychom neměli opouštět domovy. Ale i když jsem se zůstala doma, dokonce až do dalšího dne, bylo mi špatně. 60% postřiku z letadel byl zbytečný, protože zůstávál ve vzduchu po dobu 24 hodin.

Moje ústa opuchaly a cítila jsem závratě. Bylo to, jako bych měla stále rýmu. Cítila jsem se opravdu špatně. Navštívila jste lékaře? Ano, šla jsem i na policii. Šla jsem do okolních měst a mluvila jsem s odborníky. Co říkali? Že to je neškodné. Neškodné? Proč se Vám to všechno dělo? Ano, tvrdili, že jsem si to všechno vsugerovala. Jsou lidé tímto postižení umlčováni? Myslím, že ano. Stížnosti místním orgánům skončili zamítnutím nebo prohrou. Světlo a zvuky mí způsobovaly nevolnost.

Cítila jsem se špatně. Když jsem pokusila vstát přepadla mně závrať. Pokud vy a vaši sousedé jste na tom tak, proč někdo něco neudělal? Nikdo nechce pomoc. Jediný kdo pomohl, umřel. Sara a Daniela žíjí vedle baru paní Generové. Když začali provádět postřík chodívali sem. Moje ústa a hrdlo vyschlo a celé tělo mě začalo svědit. Danielo, pojď sem! Chtějí tě vidět.

Chtějí, aby jsi se mu ukázala. Ukaž mu, kde tě to svědí. No tak, ukaž mu, kde tě to svědí. Dostala tyto puchýře. Ty Tvoje vypadají stejně? Ano, vypadají. Vždycky vypadají stejně? Ano, vždy vypadají stejně. Mám je na celém těle. Zkušenosti lidí žijících v blízkosti sójových polí jsou vždy stejné. Po postřiku cítí závratě, nevolnost a dostávají alergické reakce.

Ale dlouhodobé škody způsobené glyfosátem budou ještě horší. Ale nikdo nechce o tom mluvit. Vláda této země ví nebo nechce vědět, co se děje? Monsanto ví, co se děje a snaží se to skrývat. Škodlivost PCB v transformátorech je všeobecně známá. PCB způsobuje rakovinu. Monsanto lhalo o dalších produktech: Agent Orange, PCB a dioxiny. Těmito produkty byl kontaminovány svět po celá desetiletí. Monsanto vědělo, že jsou jedovaté a nakonec byly zakázány. K5T je hlavní složkou Agent Orange, defoliant používaný americkou armádou ve válce ve Vietnamu.

Během šedesátých let bylo použito 40000000 litrů Agent Orange nad jižním Vietnamem, to je asi 400 kilogramů čistého dioxinu. Tři miliony lidí a tisíce amerických vojáků bylo zasažených. 0 let po válce, PCB stále způsobuje lidé nemoce. Dnes je známo, že tento jed způsobuje rakovinu a genetické poruchy. Opravdu si myslím, že lidé jsou špatně informováni. Možná kvůli tomu, že sója je kšeft. Ta zaručuje vysoké zisky na mezinárodních trzích. Sója je velmi důležitá pro vládu.

Nikdo nechce vědět, co se přesně děje. Dnes je jídlem, ale zítra bude hladem a rakovinou. Lidé mají tendence myslet si, že "nemají vliv". Za dva roky obyvatelům Lomas Senes v Formosa nebyly zaplaceny jejich ztráty. Ztratili plodiny, dobytek a přišli o všechno. Někteří trpí chronickými problémy po kontaktu s glyfosátem. Ale nemohou si dovolit platit léčbu. Žádný doktor není schopen napsat lékařskou zprávu. Úřady předstírají, že neslyší volání o těchto problémech.

Nedávno, navzdory tlaku ze strany guvernérů, starostů a ministrů. Některé katastrofální účinky způsobené glyfosátem, se dostali na veřejnost. Po desetileté právní bitvě matek z Ituzaingo se podařilo dosáhnout zákazu, aby se glyfosát nepoužíval v blízkosti jejich domů. Ituzaingo Anexo je předměstí Córdoby. Přes 200 z 5000 obyvatel má zde rakovinu. Pracovníci školy v Santiago del Estero uvádějí, že chemické látky mají za následek to, že se narodí 100 dětí s deformacemi každý rok.

V provincii Chaco studijní centrum Nelsona Mandeli uvádí, že v této provincii dochází k nekontrolovatelnému užívání pesticidů, které způsobují potraty a to že se děti rodí s deformacemi. Viník není nějaká místní genetická vada. Andrés Carrasco je předním specialistou na Embryonální výzkum v Argentině. Když uslyšel o obvinění, rozhodl se udělat ve své laboratoři testy ohledně vlivu glyfosátu na tyto deformace. To co Carrasco zjistil, bylo tak zřejmé, že mu bylo vyhrožováno a byl zastrašován.

To je normální hlava zepředu, to jsou oči. Při vystavení herbicidu se to vše změní. Hlava je menší a vývoj je narušen. Oko je na jiném místě. Ano. Ve skutečnosti zde není žádné oko. Hlava je zcela zdeformována. V tomto případě je to zcela normální. Podívejte se na chrupavky. Pokud dosáhne dospělosti bude mít problémy s čelisti. Malformace hlavy. Přesně tak jak to uvádějí lidé. Hlava je nevyvinutá nebo špatně uzavřená a podobně ... Ale to je přesně to co se dává pesticidům za vinu. Ano, přesně tak.

Ve své laboratoři Carrasco aplikoval glyfosát na kuřecí a žabí embrya. Ale jeho závěry jsou rovněž platné pro lidské embrya. Kdybych injikoval glyfosát na této straně, šlo by vidět jak se celá struktura hlavy úplně změní. Podívejte se na kosti a chrupavky na této straně, kde byl injikován glyfosát a podívejte se zde na chrupavky. Chrupavky jsou slabší. A další deformace, které se pravděpodobně projeví později. Injikovaním glyfosátu do obou stran dostaneme jedno oka uprostřed, jako u Kyklopa. Jedná se o monstra. Ano. Jsou to monstra.

GPS, řekneme Vám, kde se nacházíte. To je sója. Zemědělci ji nazývají "Malým plevelem". Ale tím není. Je to moderní biologické inženýrství a geneticky modifikovaná rostlina. To znamená, že je upravená tak, aby vydržela tento jed: glyfosát. Sója je stříkána všemi možnými způsoby: letadly nebo "moskity". Rostlina je odolná vůči tomuto jedu. Jakýkoli jiný plevele uhyne. Ostatní rostliny taky uhynou, ne jen plevel. To je důvod, proč je glyfosát také známý jako "zabiják všeho".

Carrasco jeden z předních argentinských vědců ve své studii ukázal, že pokud tento jed je vdechnut těhotnou ženou je velmi pravděpodobné, že způsobí plodu deformace. Jeho výsledky z kuřat a obojživelníků lze aplikovat i na člověka. To je důvod, proč deformace jsou tak časté v blízkosti míst kde letadla provádějí postřik. CONICET, organizace na podporu vědy v Argentině, skupina vědců placených státem. Nechtěli Carrascovi prezentovat výsledky jeho studie, která poukazuje na nebezpečí glyfosátu pro lidské zdraví na veletrhu "Feria del Libro".

Pěstování sóji započala v úzkém vztahu mezi Carlosem Menemem a Bushem. Argentinský ministr pro zemědělství, Felipe Solana následně na to slepě schválil pěstování geneticky modifikované sóje za pomoci jedu. Brazílie neschválila. Nechtěli jí v Evropě. Evropa ani nechce GM plodiny, ani žádná jiná země na světě. Proč? Protože ví, že by jedli plodiny plné jedu. Protože poté, co jsou postříkány jedem, rostliny produkují tyto boby. V Evropě a Číně jsou krmivem pro prasata. V Argentině to jedí lidé.

Dokonce chtěli zavést tuto sóju do školních jídelen. Dokud někdo neřekl, počkejte, buďte opatrní, nedávejte dětem tuto sóju. Ale v Argentině, jsme zvyklí ji jíst. Chcete-li jíst sojový hamburgery. Je to bezpečné jíst sójové hamburgery? Je to bezpečné jíst něco vyrobené z těchto bobů z rostlin plných tohoto jedu? Zjistíte v další části. Další část: Nebezpečné sójové hamburgery. V mé zemi je tato sojová plodina určena pro prasata. Chtěl byste jíst sójové hamburgery? Ne, nikdy. Nikdy.

Sója obsahuje estrogeny, ženské hormony. Museli přestat dávat dětem sóju, protože dětem začaly růst prsa. San Jorge, v provincii Santa Fe, kde se pěstuje sója soudní rozhodnutí vytvořilo precedens. Proč? Protože většina obyvatel si zde stěžovalo na kontaminaci glyfosátem. Takže soud rozhodl v prvním a druhém stupni, že stát a Monsanto, musí dokázat, že glyfosát je bezpečný a může být používán a ne chudí, obyčejní lidé, kteří jsou otrávení. Ti nahoře musí prokázat, že tento jed je neškodný pro člověka.

To je základní princip preventivní opatrnosti. Pokud budou chtít používat něco tak masivně, budou muset dokázat, že je to bezpečné. Totéž by měli dokládat o potravinách, která jsou součástí argentinské stravy. Myslím sójové boby a sójové hamburgery. Princip preventivní opatrnosti by měla platit pro sójové hamburgery, dokud nás neujistí, že je sója bezpečná. Je stále vyšší hladina a stále silnější jedy v tomto jídle? Ano. Jsou bezpečné pro konzumaci? Ne nejsou a můžete si být tím jisti.

Myslím, že je to logické. Jedy musí být absorbovány. Ano, je to v rostlinách. Studie říkají, že jed byl nalezený v sóji. Myslíte, že 18 milionů hektarů transgení sójové monokultury je tu, protože chtějí nakrmit Argentince? Ne. Doufám, že ne. Protože pokud budete jíst sójové hamburgery, jako v reklamách, budete jíst Roundup. V mé zemi je tato sojová plodina určena pro prasata. Chtěl byste jíst sójové hamburgery? Ne, nikdy. Nikdy. Líbí se mi být mužem. Tato sója je plná estrogenu. Nerozumím.

Sója obsahuje estrogeny, ženské hormony. Chcete říct, že sójové hamburgery muže změní na ženu? Ano, přesně tak. Není pochyb o tom. Museli přestat dávat dětem sóju, protože dětem začaly růst prsa. Rostly prsa. Ale nebylo v plánu vařit dětem ze sóji ve školních jídelnách? Ano to bylo. Nebyla to církev? Byla to Charita a Rotary. Charita a Rotary podporovali sóju. V Argentině nejsou žádné seriózní studie, které by to analyzovaly? Ano jsou. Co se stalo? Každý souhlasil, že to není jídlo pro děti.

Není to jídlo vhodné pro lidi. Samozřejmě, nikdo dosud nezemřel po požití sójového hamburgeru, to je zřejmé z každodenního užívání. Ale v dlouhodobém horizontu tušíme, co to může způsobit? Účinky takového silného jedu na rostliny, kterými jsou krmeny zvířata na maso, musí být zkoumány. Protože v Argentině, jíme tuto sóju. Jediné, co chci je, aby jste byli skeptičtí. Stejně jako my novináři jsme nadnárodní, tak i Monsanto které vytvořilo Agent Orange, PCB, které produkuje jedovaté látky, které otrávily a zabily spoustu lidí na celém světě.

Zatímco po celá léta společnost lhala, když tvrdila, že tyto látky jsou neškodné. Monsanto připustí pouze až po prohraném soudu, že udělalo něco špatného. Zaplatí odškodné, ale léta lže o těchto látkách. Lhali o Agent Orange ve Vietnamu a o karcinogenní PCB v transformátorech. Oni také lhali o dioxinu. Tak proč bychom měli věřit, této společnosti, když tvrdí, že má vědecké studie, které dokazují, že jejich jedy a a GM sója jsou neškodné? To bylo GPS, řekneme Vám, kde se nacházíte. Filmový producent: El Galeon. České titulky
x Reportér Rolando Graña ve své reportáži Otrávená Pampa předkládá šokující svědectví o tom, jak se argentinská Pampa mění v jedovaté moře monokultury geneticky modifikované sóji, která je pěstovaná za pomoci herbicidu Roundup, který má v této oblasti za následek značný nárůst rakoviny, potratů a vrozených vad. Tohle je svědectví, které musíte vidět. Dříve to byl Agent Orange, dnes je to glyfosát. V tomto dokumentu účinkuje Dr. Dario Gianfelici. Prof. Andres Carrasco, vědec jehož výzkum ukázal, že glyfosát / Roundup způsobuje vrozené vady v dávkách daleko nižších, než jsou použity v zemědělské postřiku. Marie - Monique Robin, autorka dokumentu Svět podle společnosti Monsanto.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.