xVybraná videa
text k videu
Globálny problém ničenia a plytvania potravín
Dokument, zaoberajúci sa neúnosnosťou množstva potravín, ktoré sú čerstvé ale skončia v odpade. Približne to isté množstvo potravín, ktoré dnes skonzumujeme, skončí ako odpad v kontajnery. Na ceste z polí a lúk a záhrad skončí polovica potravín v kontajneroch: napríklad každý druhý hlávkový šalát. V mnohých krajinách dodnes nik presne nevie, koľko potravín sa tam vyhadzuje von oknom. Vo Veľkej Británii sa pri zisťovaní množstva vyhodených potravín dopracovali k šokujúcemu číslu: 15 milión ton ročne!! Z toho bolo napríklad 484 miliónov neotvorených jogurtov, 1,6 miliárd jabĺk a podobne. Prečo sa neustále likviduje viac a viac čerstvých potravín? Tento dokument sa snaží nájsť odpoveď na viacero takýchto otázok.

Keby sme ušetrili iba polovicu z celkového množstva potravinového odpadu, tak by to malo na svetovú klímu ten istý efekt, ako keby sme odstránili z ciest každé štvrté auto. Pomohli by sme aj hladujúcim, pretože množstvo obrábanej pôdy na svete je obmedzené. A keď budeme menej zahadzovať, klesne dopyt na svetových trhoch a spolu s ním aj ceny potravín...
x Industrializace potravin zabydlela v naší ledničce stabilizátory, konzervanty, aromata, barviva a další přídatné látky. Již nekonzumujeme obyčejné jídlo, ale produkty chemického průmyslu. Lze se proti tomu vůbec nějak bránit? Režie L. Kokeš
Většina jídla, které každý den konzumujeme, urazí před tím, než skončí v naší lednici, dlouhou cestu. Od výrobce do skladu, ze skladu do supermarketu, ze supermarketu domů. Potraviny tento dlouhý transport musí vydržet a přitom zůstat čerstvé. Nevyhneme se proto stabilizátorům, konzervantům a dalším přídatným látkám. Častokrát nejíme z hladu, ale protože máme prostě chuť. A naše potěšení z jídla vzrůstá s tím, jak jídlo pěkně vypadá a voní. Množství chemických látek tak v naší kuchyni s aromaty a barvivy dále narůstá.
Dokumentaristé nastupující filmařské generace Lukáš Kokeš a Klára Tasovská zkoumají souvislosti filozofického i praktického dopadu vývoje moderní společnosti na naše stravování. Kam se posunula strava v závislosti na lidském pokroku? Proč Středoevropan nikdy nepozná pravou chuť banánu? A proč se do České republiky dováží potraviny, které jsou méně kvalitní, než v jiných zemích, a navíc dražší? Můžeme s tím jako spotřebitelé něco udělat? A chceme to vůbec?
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.