xVybraná videa
text k videu
Ideální dokument v českém znění, pokud chcete zjistit něco bližšího o velkovýrobě potravin. Jaké jsou rozdíly mezi rybami vylovenými soukromými rybáři s malými loďkami oproti "hromadnému" lovu velkými loďmi? Proč se vyplatí státům celé Evropy a velké části Asie dovážet skleníková rajčata z Almerie, přestože sami mají dobré podmínky pro jejich pěstování? Jak vypadá zemědělství v Rumunsku, po Francii druhé zemi Evropy v produkci zemědělských produktů? Jak se v Evropě chovají a následně zpracovávají kuřata? A věděli jste, že jeden metr čtvereční Amazonského pralesa v Brazílii se dá bez problémů koupit za 1 cent?
Amazonie je protkaná sójovými plantážemi, sója se dováží jako krmivo do Evropy a například Rakouská pšenice se místo toho pálí pro získání energie (a pak nám vyčítají Temelín)... Odpovědi na tyto otázky jsou mnohdy docela šokující a stojí za to je znát, stejně jako některé "úžasné" názory šéfa největšího světového potravinového koncernu Nestlé... Autor Erwin Wagenhofer.
x Jak dnes vypadá zemědělec, který na náš stůl dodává ty nejlepší produkty? Pokud se nám vybaví romantické obrázky, kde jsou lidé v bezprostředním kontaktu s přírodou, snímek Nasytíme celý svět nás definitivně vyvede z naivního omylu. V dokumentu rakouského režiséra Erwina Wagenhofera totiž žádné nostalgické obrázky nenajdeme. Estetizované kompozice záběrů strojů při práci působí spíš ironicky. Pravidla Evropské unie pro potravinářský průmysl se snahou o zaručení nezávadnosti produktů pomalu vytlačují jakýkoli lidský rozměr v zemědělské práci. Finanční náročnost výrobních změn ruinuje malovýrobce a ty, kteří se ještě drží, nutí nasazovat vysoké ceny, takže nemohou konkurovat levnému zboží dováženému z Asie nebo z Jižní Ameriky. Erwin Wagenhofer ukazuje jak evropské zemědělce, potýkající se s absurdními nařízeními, tak vykořisťované obyvatele chudých zemí, na jejichž práci vydělávají nadnárodní koncerny. Začarovaný kruh uzavírá mluvčí firmy Nestlé, pro něhož je argument velkého počtu pracovních míst neprůstřelným alibi pro cokoli.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.