xVybraná videa
text k videu
Co se s námi stalo? Přes nejpokročilejší lékařské technologie jsme nemocnější než kdy jindy. Případy cukrovky raketově rostou, zejména mezi naší mladší populací. Polovina z nás bere nějaký předepsaný lék a nejzávažnější lékařské operace se staly běžnou praxí. Srdeční onemocnění, rakovina a mrtvice jsou tři hlavní příčiny úmrtí, ačkoliv každý rok vynakládáme miliardy korun na boj s těmito nemocemi.

Mnoho lidí trpí dalšími degenerativními onemocněními. Mohlo by existovat jedno řešení na všechny tyto problémy? Řešení tak obsáhlé a zároveň tak jednoduché, že je záhadou, proč ho více z nás nebere vážně?

Dokumentární film 'Raději vidličky než nože' popisuje výzkumnou práci doktorů Colina Campbella a Caldwella Esselstyna. Doktor Colin Campbell je nutričním vědcem na Cornellově univerzitě a doktor Esselstyn špičkovým chirurgem a šéfem centra pro léčbu rakoviny prsu na světoznámé Clevelandské klinice. Oba nezávisle na sobě a za použití jiných výzkumů dospěli ke stejnému závěru: živočišné potraviny jsou špatné pro naše zdraví a jejich vyloučením z našeho jídelníčku můžeme nejenom zastavit, ale i uzdravit ty nejzávažnější západní choroby.

Zajímavosti: Časopis Variety o filmu napsal, že je přesvědčivý, radikální a výbušný, známý filmový recenzent Roger Ebert řekl, že ho film přesvědčil, a zpěvák Ozzy Osbourne po jeho shlédnutí přestal jíst maso.


Informace v tomto filmu nenahrazují profesionální lékařskou radu. Diváci by měli zajít za lékařem a zeptat se na svůj zdravotní stav než začnou nebo změní jakékoliv cvičení či stravovací plán. Průměrný Američan dnes nosí deset kilogramů váhy navíc. Onemocnění srdce a mozkové příhody mají na svědomí životy 460 tisíc amerických žen. Šedesát devět gramů tuku. Ve skutečnosti byste mohli ušetřit dvanáct gramů tuku a polovinu kalorií kdybyste místo toho snědli celou kostku másla.

Mluvíme tu o cukrovce, vysokém krevním tlaku, kostních nemocích, osteoporóze. Rakovina prostaty je nyní nejčastější rakovinou amerických mužů. Doktoři říkají, že bychom opravdu měli jíst méně červeného a zpracovaného masa. Kornatění tepen a rakovina a autoimunitní choroby. Máme nebývalé množství případů cukrovky druhého typu u našich dětí, a začínáme vidět vysoký krevní tlak u našich dětí na středních školách. Pro případ, že by vás to zajímalo... 2,120 kalorií.

Je zřejmé, že západní strava si bere svou daň. To by mělo sloužit jako budíček. Máme rostoucí problém, a jsme to my, kdo rosteme. Jídlo Je těžištěm našich životů a tradic. Každá speciální příležitost zahrnuje jídlo a hodování. Mohly by ale některé z těchto jídel, včetně několika, o nichž si myslíme, že jsou dobré pro naše zdraví, být také příčinou mnoha našich nejzávažnější zdravotních problémů? Čelíme vskutku enormní zdravotní krizi. Více než čtyřicet procent Američanů je dnes obézních, a asi polovina z nás bere nějaký lék na předpis.

Nejznámější statinový lék Lipitor, je nejvíce předepisovaným lékem na světě. Každé páté americké dítě, kterému jsou čtyři roky, je dnes považováno za obézní. Ačkoli latinsko-americké a afro-americké děti mají pořád větší sklon k nadváze, mohla by to být první generace dětí, ve Spojených státech, která bude žít kratší dobu, než jejich rodiče. Vydáváme ročně více než dva bilióny dolarů za zdravotní péči, je to pětkrát více, než jaký je rozpočet na obranu. Ve skutečnosti platíme za zdravotní péči na osobu více, než jakákoliv jiná průmyslová země na světě, a i tak jsme nemocnější než kdy jindy.

Víte, ze zdravých lidí žádné peníze neplynou, a žádné neplynou ani z mrtvých lidí. Jen z lidí, kteří jsou tak nějak na živu, s jedním či více chronickými onemocněními. Obezita, cukrovka, onemocnění srdce, vysoký krevní tlak jsou všechno zdravotní problémy, které souvisejí se stravou a které stojí tuto zemi více než sto dvacet miliard dolarů ročně. Každou minutu je ve Spojených státech jeden člověk zabit srdeční chorobou. Každý den umírá tisíc pět set lidí na rakovinu.

Dohromady tyto dvě nemoci zabíjejí každý rok více než milión Američanů. Počet případů cukrovky velmi rychle stoupá, zejména mezi naší mladší populací. - Cukrovka. - Cukrovka. Život ohrožující cukrovka. Každý třetí člověk narozený dnes ve Spojených státech si během svého života rozvine tento ochromující stav. Miliony dalších jiní trpí velkým množstvím degenerativních onemocnění. Další miliony z nás jsou tak stimulovány cukrem, kávou a energetickými nápoji, že jsme zakryli svojí chronickou únavu.

Mohlo by tu ale být prosté řešení na všechny tyto problémy? Řešení tak obsáhlé a přitom tak jednoduché, že je až šokující, že ho více z nás nebere vážně? Někdo se musí postavit a říci, že odpověď není v další pilulce. Odpovědí je špenát. Rostoucí počet vědců tvrdí že pokud odstraníme nebo výrazně snížíme rafinované, zpracované, a živočišné potraviny, můžeme zabránit a v některých případech dokonce zvrátit některé z našich nejhorších nemocí. Říkají, že jediné, co potřebujeme udělat, je zvyknout si na celistvé potraviny a rostlinnou stravu.

Zní to skoro příliš jednoduše, než aby to byla pravda. RADĚJI VIDLIČKY NEŽ NOŽE Nečekali byste, že někdo jako já bude zkoumat vztah mezi stravou a nemocí. Na cestě sem jsem vypil tyto dva Red Bully. Také jsem měl půllitrovou kolu. a půlku z další půllitrové koly. Nežil jsem vždy tím nejzdravějším životním stylem. A snědl jsem více rychlého občerstvení než je celostátní průměr. Ve snaze porozumět více vztahu mezi jídlem a zdravím jsem navštívil dva lékaře v Los Angeles, doktory Matta Ledermana a Alonu Puldeovou.

- Dobrý den. - Jak se daří? - Lee Fulkerson. - Těší mě. Také mě těší. To je doktorka Puldeová. Dobrý den doktorko Puldeová. Ráda vás poznávám. Oba jsou vystudovaní lékaři. Doktor Lederman vystudoval vnitřní lékařství a doktorka Puldeová rodinnou praxi. Zahrnuli nutriční plán založený na celistvých rostlinných potravinách do léčby svých pacientů. Pojďme tedy začít a pak si o tom promluvíme. 142/82. Zjistil jsem více, než jsem čekal. Jako hodně Američanů jsem si myslel, že moje zdraví je v pořádku.

Ukažte mi své ruce. Neměl jsem žádné závažné nemoci, o kterých bych věděl. Držte je v klidu. Neměl jsem už ale nějakou dobu celkovou lékařskou prohlídku. A tak jsem se rozhodl jednu mít. Když mi doktor Lederman dal výsledky, bylo to jako výstražný signál. Musím říci, že mě to šokovalo. Mám skutečné obavy o hodnoty svého krevního obrazu. 6,2 a 6,3 mého cholesterolu... to je mnohem vyšší číslo, než kdy bylo. Mám toto číslo šest. Z toho mám největší obavy. Číslo šest bylo výsledkem něčeho, čemu se říká CRP test, který měří zánět v mém srdci a krevním řečišti.

Ocitnul jsem se tak v kategorii s vysokým rizikem srdečního záchvatu. A tak jsem se zavázal, že budu následovat dvanácti týdenní nutriční program pod dohledem doktora Ledermana. Plánem bylo vyléčit mé zdravotní potíže celistvou rostlinnou stravou. Nechť strava je tvojí medicínou. - Hippocrates. Myšlenka použití stravy pro podporu dobrého zdraví není nová. Ve skutečnosti Hippocrates, starověký řecký otec západního lékařství, před dvěma tisíci lety řekl: "Nechť strava je tvojí medicínou".

Teprve nedávno začala být věda za tímto pozorováním systematicky zkoumána a aplikována. Dva vědci, kteří zásadním způsobem přispěli k tomuto úsilí, jsou doktoři Colin Campbell a Caldwell Esselstyn. Narodili se jen několik měsíců po sobě v roce 1933 a 1934. Vyrůstali na farmách. Campbell strávil dětství na farmě ve venkovské Virginii, kde jeho rodina chovala dobytek na mléko. Můj otec a matka se přestěhovali na toto místo v roce 1943, když mi bylo devět. V té době jsme měli dvacet až třicet dojnic, což byl v té době středně veliký chov.

V té době se věřilo, že mléko je dokonalá přírodní potrava. Tak dokonalá, že ve skutečnosti tento americký vládní film, vyrobený na začátku dvacátého století, doporučoval, aby děti, které byly právě odstaveny od mateřského mléka, okamžitě přešly na kravské mléko. Bylo to vzrušující, produkovat dokonalou přírodní stravu. Farma Esselstyn, která byla založena v roce 1675, se nachází v severní části státu New York. Na těchto vlnitých svazích se choval skot na mléko i maso.

Tady bylo něco jako nervové centrum veškeré aktivity? Tak nějak to bylo. To bylo něco jako epicentrum zemědělských prací, kolem těchto stodol. Tady jste se naučil obchodovat a být zemědělcem? - Kolik vám bylo let, když jste se přestěhovali? - Sedm! Traktor jsem ale řídil až od osmi let. - Pozdní kvítko, že? - Přesně tak! Ale měl jsem to rád. Práce na farmě mě hodně dala. Ačkoliv se v té době neznali, život na farmě měl hluboký a trvalý vliv jak na Campbella tak i Esselstyna.

Abychom byli úspěšní, museli jsme být vytrvalí, pevní a mít jasný cíl. Je ironické, že oba nyní doporučujeme nejíst výrobky, které naše rodiny vyráběly. Během Campbellova a Esselstynova života se americká strava zásadně proměnila. Na začátku dvacátého století každý Američan snědl průměrně padesát čtyři kilogramů masa. Do roku 2007 tato hodnota explodovala až ke sto kilogramům masa. V roce 1913 každý snědl osmnáct kilogramů zpracovaného cukru ročně.

Nicméně do roku 1999 naše spotřeba veškerých rafinovaných sladidel vzrostla na šedesát sedm kilogramů. V roce 1909 každý Američan spotřeboval kolem 133 litrů mléka ročně. Ale do roku 2006 naše roční spotřeba mléka a mléčných výrobků se zdvojnásobila na 274 litrů. Na začátku padesátých let Campbell šel na vysokou školu do Pensylvánie, zatímco Esselstyn šel na Yale. Jako člen týmu Yaelovy univerzity ve veslování, Esselstyn vyhrál zlatou medaili na olympiádě v roce 1956.

V průběhu téhož desetiletí se americký život zrychluje, včetně našeho jídla. Na konci padesátých let přišel rozkvět rychlého občerstvení s výdejem do auta. Začíná se dařit supermarketům v po válce nově postavených předměstích. V té době se zrodilo konzervované jídlo jako legendární "Večeře k televizi zabalená do alobalu".

Nemluvě o množství dalších předpřipravených pochoutek navržených tak, aby byl náš život jednodušší a lepší. V té době byl Colin Campbell zapsán na graduačním studiu Cornellovy univerzity, která měla jedno z nejprestižnějších oddělení výživy v zemi.

Jeho výzkum se týkal výživy zvířat a biochemie. Byl jsem zaměřený více na krmení zvířat, a na jejich schopnost produkovat mléko, maso a vejce, které by obsahovaly více bílkovin. Můj vlastní výzkum byl tedy zaměřen na bílkoviny. Zařídit, aby jich bylo dostatek. Byly považovány za základní složku ve stravě. Byly jednou z prvních živin, které byly objeveny. A bez bílkovin zvířata umírají. Byla to tedy životní síla. Ve skutečnosti, na začátku dvacátého století se říkalo, že bílkoviny jsou stavebním kamenem civilizace.

Bílkoviny byly téměř synonymem pro potraviny živočišného původu jako je maso. A je to tak i dnes. - Proč si myslíte, že je důležité maso? - Kvůli bílkovinám! Bílkoviny! Hodně bílkovin! Potřebujeme bílkoviny, protože bez nich nemůžeme žít! Myšlenka, že i rostliny obsahují bílkoviny se objevila na sklonku devatenáctého století a pak během let téměř zapadla. Bez ohledu na to, odkud bílkoviny přišly, na konci padesátých let většina vědců věřila, že jich svět potřebuje více.

Ve světě bylo hodně hladovějících a špatně živených dětí, a proto v mé vědecké společnosti pro výživu jsme diskutovali, proč tomu tak je, a co se s tím dá dělat. A jeden z nejdůležitějších nápadů bylo zajistit, aby měli dostatek bílkovin. A já samozřejmě s tímto názorem souhlasil. Zhruba ve stejné době, doktor Caldwell Esselstyn začínal se svojí lékařskou kariérou na světoznámé Clevelandské klinice ve státě Ohio. Brzy se začal specializovat na operace. Je na tom něco velmi uspokojujícího.

Můžete například odstranit žlučníkové kameny, nebo můžete pomoci se žaludečními vředy, stejně tak s kýlou. V šedesátých letech začaly v USA růst případy onemocnění srdce. Co lékaři obecně nazývají jako 'nemoc věnčitých tepen' je obvykle způsobeno stavem tepen, které zásobují srdce krví. Co se stává je, že časem se tuková látka v krvi, které se říká cholesterol, hromadí na stěnách věnčitých tepen a omezuje průtok krve k srdci. To nakonec způsobuje vážné problémy od těžkých bolestí na hrudi, kterým se říká angína pectoris, až k infarktům.

Cholesterol je přirozená látka vytvářená všemi zvířaty, včetně lidí, a je základní součástí buněčných stěn. Když ale sníme cholesterol ve stravě, který lze nalézt pouze v živočišných potravinách jako jsou vejce, maso a mléčné výrobky, má tendenci zůstávat v krevním oběhu. Toto je sraženina, která se hromadí uvnitř krevních cest. Je hlavní příčinou ischemické choroby srdeční. Na konci šedesátých let kolega doktora Esselstyna na Clevelandské klinice učinil klíčový objev v léčbě tohoto onemocnění.

Ve skutečnosti s ním Esselstyn sdílel chirurgickou šatnu. Jmenoval se doktor René Favaloro. Renému se na operačním sále opravdu dařilo. V roce 1967 udělal první srdeční bypass. Během tohoto nového revolučního postupu se vyjme žíla z pacientovy nohy, a přišije se na ucpanou srdeční věnčitou tepnu, aby se krev mohla vyhnout zanesenému místu. V současnosti je více než půl miliónu Američanů ročně operováno bypassem a každý zákrok stojí sto tisíc dolarů. Pouze tyto operace představují závratných padesát miliard dolarů ročně.

Joey Aucoin žije v Tampě ve státě Florida. Vlastní a provozuje firmu na krajinářský design. Každému jsem říkal takový vtípek: "Nejím, abych žil, ale žiju, abych jedl. " Celý život jsem jedl, co jsem chtěl. V roce 2004 lékaři zjistili, že Joey má nebezpečně vysokou hladinu cholesterolu a to 8,2 milimolů na litr, a riskantní hladinu cukru v krvi, 26,6 milimolů na litr. Nejen že se z něj stal diabetik druhého typu, ale také kandidát na infarkt a mozkovou cévní příhodu.

Toto je můj seznam léků. Beru dvě tablety na cukrovku, jednu na cholesterol, jednu na vysoký krevní tlak, A pak si musím píchnout lék Byetta. Každé ráno před snídaní a vždy před večeří. A to už dělám skoro čtyři roky. Vím, že jsem po tom vyčerpaný, necítím se normálně. Spím jenom čtyři hodiny denně, mám k těm lékům odpor. V polovině šedesátých let doktor Campbell navštívil Filipíny. Snažil se dodat více bílkovin podvyživeným dětem. Aby to bylo levné, spolu s kolegy se rozhodl nepoužívat živočišné bílkoviny.

Program začínal mít úspěch, pak ale doktor Campbell narazil na informaci, která byla nesmírně důležitá. Týkalo se to bohatších rodin na Filipínách, které konzumovaly relativně velké množství potravin živočišného původu. Zároveň zde ale byla velká pravděpodobnost, že jejich děti onemocní rakovinou jater. Toto bylo velmi neobvyklé, protože rakovina jater se vyskytuje zejména u dospělých. Ale sama skutečnost, že se vyskytovala u dětí, ukazovala na něco opravdu významného.

Krátce nato doktor Campbell objevil vědecký článek publikovaný v málo známém indickém lékařském časopise. Popisoval výzkum, který byl provedený na skupině laboratorních potkanů, kteří byli nejdříve vystaveni karcinogenu známému jako aflatoxin, a pak byli krmeni stravou bohatou na kasein, hlavní bílkovinou nalezenou v mléce. Zkoumali vliv této bílkoviny na rozvoj rakoviny jater. Použili dvě různá množství bílkoviny. Nejdříve byla obsažená ve dvaceti procentech stravy, pak obsah výrazně snížili až na pět procent.

Zjistili, že dvacet procent rakovinu spustilo, pět procent jí zastavilo. Tento indický článek spolu s tím, co se doktor Campbell dozvěděl o četnosti rakoviny jater u dětí, které jedly potraviny živočišného původu, způsobil zásadní předěl v jeho práci i životě. Protože jsme zjistili, že živočišné bílkoviny... jsou velmi 'dobré' pro spuštění rakoviny. Ve stejnou dobu se opět měnilo stravování Američanů. Počet prodejen rychlého občerstvení raketově rostl, protože je čím dál více zaneprázdnění Američané používali jako vhodný způsob, jak stravovat sebe i své rodiny.

Zatímco se fastfoodová 'revoluce' šířila národem míra úmrtí na rakovinu také neustále stoupala. V důsledku toho v roce 1971 prezident Richard Nixon inicioval program, kterému se říkalo 'Válka proti rakovině'. Jsme tu, abychom podepsali nařízení o rakovině z roku 1971. A doufám, že v příštích letech se budeme dívat na dnešní den a toto nařízení, jako na nejvýznamnější okamžiky tohoto prezidentského období. V první linii této nové války byl Caldwell Esselstyn.

V roce 1978 se stal předsedou krizového štábu pro rakovinu prsu na Clevelandské klinice. Brzy ale začal pochybovat o lékařských postupech, které používal. Bez ohledu na to, kolik operací jsem dělal pro ženy s rakovinou prsu, nedělal jsem nic, abych zabránil dalším nevinným obětem. Doktor Esselstyn tedy začal studovat světové statistiky rakoviny prsu. Jedna ze skutečností, kterou zjistil, byla že výskyt rakoviny prsu v Keni je mnohem nižší než v USA. Pravděpodobnost, že v roce 1978 onemocní keňská žena rakovinou prsu byla dvaaosmdesátkrát nižší než v USA.

Doktor Esselstyn byl ještě více překvapen, když se podíval na údaje o dalších typech rakoviny. V celém Japonsku v roce 1958, kolik pitevně ověřených úmrtí bylo způsobeno rakovinou prostaty? Osmnáct! Osmnáct v celém národě! Pro mě to byl ten nejvíce šokující údaj o veřejném zdraví s nímž jsem se kdy setkal. Ve stejném roce byla americká populace pouze dvakrát větší než japonská, přesto počet úmrtí na rakovinu prostaty překročil čtrnáct tisíc!

Doktor Esselstyn také zjistil, že na počátku sedmdesátých let, riziko srdečních onemocnění ve venkovské Číně bylo dvanáct krát nižší než v USA a na ostrovech Papua-Nové Guinei bylo onemocnění srdce velmi vzácné.

Spojení všech těchto oblastí, které studoval, bylo jednoduché. V podstatě tam neexistoval západní druh stravování. Neměli žádné živočišné výrobky, neměli mléko ani maso. Ještě více závažné byly pro Esselstyna některé historické údaje, které se dlouho přehlížely. Během druhé světové války Němci obsadili Norsko. Jednou z prvních akcí bylo zabavení dobytka a hospodářských zvířat, aby mohli zásobovat své vojáky. Norové tak byli nuceni jíst hlavně rostlinné potraviny.

Pojďme se podívat na úmrtí v Norsku před touto událostí, po srdečním infarktu nebo mrtvici. 1927, 1930, 1935... Pak tady na samém vrcholu přišel rok 1939 Bingo! Tady přicházejí Němci! Okamžitě to začíná klesat... 1940... 1941... 1942, 1943, 1944, 1945. Viděli jsme někdy u nějaké populace, aby se tak razantně snížily kardiovaskulární onemocnění po použití léků na cholesterol, bypassových operacích nebo cévních výztuží - stentů? Ne!

Ale podívejte se, co se stalo hned po zastavení válečných akcí. V roce 1945 se vrací maso a mléčné výrobky, a také mrtvice a infarkty. Je v tom tak silné ponaučení! My jsme ho ale nepochopili. Díky takovým důkazům doktor Esselstyn dospěl ke stejnému závěru, k němuž dospěl doktor Campbell během své práce na Filipínách. Začal vidět příčinnou souvislost mezi potravinami živočišného původu a některými z nejsmrtelnějších nemocí.

Nebyli ale jedinými vědci, kteří dospěli k tomuto závěru. Dalším byl doktor John McDougall. V polovině sedmdesátých let začal svojí lékařskou praxi na havajských cukrových plantážích. Pozoroval jsem tam, že zdraví lidí se dramaticky lišilo v závislosti na době, kterou na Havaji strávili. Lidé, kteří vyrůstali v Japonsku, Filipínách, Koreji, Číně, první generace, která se odstěhovala ze své rodné země, byla vždy v pořádku.

Nikdo neměl onemocnění srdce, rakovinu prostaty, tlustého střeva, prsu, revmatoidní artritidu, roztroušenou sklerózu, nikdo neměl nadváhu. Bylo jim osmdesát nebo devadesát let těšili se perfektnímu zdraví. Jejich dětí byli obéznější a nemocnější. A jejich vnoučata již měla nadváhu a byla nemocná jako všichni ostatní. Bylo jasné, že tu změnu způsobuje strava. První generace vyrůstala na rýži a zelenině.

Jejich děti se ale od rýže začaly odvracet a nahrazovat jí živočišnou stravou, mléčnými výrobky a masem. A výsledky byly zřejmé. Byly obézní a nemocné. Tak jsem poznal, co je příčinou většiny nemocí. V té době ale Campbell a Esselstyn o těchto nových poznatcích nic nevěděli. I tak dospěli nakonec k převratnému závěru, že mnoho z našich nejzávažnějších nemocí může být výrazně zredukováno, ne-li cela vymýceno jednoduše pouhou konzumací celistvé rostlinné stravy.

To znamená konzumací jídla, které pochází z celistvých a minimálně zpracovaných rostlin jako je ovoce, zelenina, obilí a luštěniny. To také znamená vyhýbat se potravinám živočišného původu jako je maso, mléčné výrobky a vajíčka, stejně tak zpracovaným potravinám jako je bílá mouka, rafinovaný cukr a olej. Tento výzkum natrvalo změnil životy Campbella i Esselstyna. Budoucí lékař nebude léčit lidské tělo pomocí léků, ale spíše bude léčit a předcházet nemocem pomocí stravy.

Prošel jsem váš úvodní dotazník a sepsal vaše cíle, řekněte mi, jestli něco chybí. Chcete přestat s injekcemi a léky, Chcete se v noci dobře vyspat, což se vám teď nedaří. Chcete něco udělat s pocitem únavy a chcete zhubnout. - Přesně tak to je. - To jsou vaše cíle. Mezi další potíže patří málo energie, zvonění v uších, ucpané dutiny, problémy s dýcháním, kýchání, suchý kašel, pálení žáhy a problémy s trávením, průjem, nadýmání a krev ve stolici po konzumaci masa, potíže při chůzi a udržování rovnováhy, problémy s nadváhou, neustálý hlad, závratě po jídle, lpění na jídle a obecná úzkost spojená s jídlem.

- Je to všechno? - To zní, jako bych byl mrtvý! Nechci se pořád vracet k těžkým věcem, ale většina potíží by se měla zlepšit. Tady přichází moje role. - Jaké máte cíle? - Chci vyléčit všechny vaše nemoci! Ty, které mohou být uzdraveny, a většina těch vašich může být. Probírali jsme všechna rizika a výhody. Na základě toho, co jsem vám řekl, bych přestal brát všechny tyto léky. Přestal bych je brát, i když tu jsou všechna tato rizika.

- Dobře, jdu do toho! Buďte si jistý, že udělám, co bude v mých silách. Myslím, že si povedete dobře. V roce 1975 byl doktor Campbell již na Cornellově univerzitě a zkoumal to, co objevil na Filipínách. Naše práce byla od počátku navržena tak, aby pokryla dvě hlavní věci. Nejdříve jsem chtěl zopakovat indický výzkum, protože byl tak provokativní. Pokud by se prokázalo, že je pravdivý, chtěl jsem zkoumat, proč tomu tak je.

Stejně jako indičtí výzkumníci, Campbell krmil polovinu potkanů stravou s dvaceti procentním obsahem kaseinu, hlavní bílkovinou v mléčných výrobcích. Druhá polovina dostávala pouze pět procent kaseinu. Během dvanácti týdenního výzkumu, potkani, kteří měli stravu bohatší na bílkovinu, měli velmi vysoký výskyt rakoviny jater. Na druhou stranu, u potkanů, kteří dostávali pouze pět procent bílkoviny, se žádné rakovinové bujení neprokázalo.

Doktor Campbell se ale rozhodl jít ve svém výzkumu o krok dále. Tentokrát všechny potkany po celou dobu výzkumu krmil společně, nechal je ve stejné skupině a pravidelně jim střídal stravu s pěti a dvaceti procentním obsahem mléčné bílkoviny, což dělal vždy po třech týdnech. Výsledky byly udivující. Kdykoliv byli potkani krmeni dvaceti procentním obsahem bílkoviny, množství jejích jaterních nádorů se razantně zvýšilo, když ale ti samí potkani dostali pět procent bílkoviny množství nádorů se snížilo.

Výsledky byly tak provokující. Dokázali jsme spustit nebo zastavit rakovinové bujení jen množstvím této bílkoviny ve stravě. Rozdílu mezi pěti a dvaceti procenty můžete dosáhnout v rámci americké stravy. U typických výzkumů chemikálií, které způsobují rakovinu, množství testované látky je o tři až čtyři řády vyšší, než s jakým se běžně setkáváme. Co bylo ještě více překvapující, doktor Campbell zjistil, že strava s dvaceti procentním obsahem rostlinných bílkovin ze sóji a pšenice rakovinu nevyvolala.

U veřejnosti nicméně existuje neochvějné přesvědčení, že živočišné bílkoviny jsou důležité pro lidské zdraví. Connie Diekmanová zastává toto stanovisko. Paní Diekmanová je ředitelkou oddělení výživy na Washingtonské universitě v St Louis ve státě Missouri. Je bývalou prezidentkou 'Americké společnosti pro stravování', a poradkyní v 'Národní radě pro mléko a mléčné výrobky'. Když odstraníte živočišnou stravu, vystavujete se riziku nedostatečného příjmu bílkovin.

Živočišné bílkoviny nám poskytují všechny potřebné aminokyseliny, které potřebujeme pro buněčný růst, obnovu tkání a celé naše zdraví. Je prakticky nemožné mít nedostatek bílkovin z celistvých potravin aniž byste měli i nedostatek kalorií, protože i když si vezmete jídlo, které má nejnižší obsah bílkovin, jako třeba brambory nebo rýže, které obsahují osm až devět procent, je to množství, jež nám víceméně postačuje.

Výzkum doktora Campbella dovedl k poznání, jakým způsobem geny, chemické látky a živiny vyvolávají rakovinu. Rakovina začíná geny. Mohou to být geny, s nimiž se narodíme, nebo geny pozměněné vlivem chemických látek. Takové geny jsou pak schopny vytvářet rakovinné buňky. Jestli onemocníme nebo neonemocníme rakovinou záleží především na tom, jestli v průběhu času umožníme těmto buňkám růst. Tady má své místo výživa.

Rostou mnohem rychleji, když jsou krmeny živočišnými bílkoviny. Doktor Campbell a další vědci zkoumající výživu zjistili, že pouze nepatrné procento případů rakoviny je způsobeno výhradně geny. Na mém poli výzkumu panuje obecná shoda, že nejvýše dvě procenta onemocnění rakovinou jsou připisována genům, které můžeme a také nemusíme mít. Je to ta nejužitečnější a nejnadějnější informace, kterou lidem mohu dát, protože když si celý život budete myslet, že vaše zdraví závisí na genech, stanete se bezmocnými oběťmi.

Moje strava byla hrozná. Myslela jsem, že dvě hlavní potravinové skupiny jsou kofein a cukr. Doktorka Pam Popperová je výkonnou ředitelkou Wellness fóra v Columbusu ve státě Ohio a odbornice v oboru zdraví a výživy. Ženy v mé rodině mají všechny nadváhu, ale já ne. Nestravuji se a nežiji jako oni. Změnila jsem osud svého zdraví tím, že jsem se vyhnula stejným návykům. V následujících několika letech doktor Campbell zahájil obsáhlejší laboratorní výzkum různých živočišných a rostlinných živin.

Výsledky byly shodné. Živiny z živočišné stravy povzbuzovaly růst rakovinových buněk, zatímco živiny z rostlinné stravy jejich růst snižovaly. Campbellovi se nicméně nepodařilo najít specifický biologický mechanismus, který by stál za pozorovanými účinky. Nakonec jsem si uvědomil, že žádný takový mechanismus neexistuje. Byla to symfonie mechanismů. Věříme, že strava je připisována jednotlivým živinám, a tak je také nabízená a prodávána.

Výživa je ve skutečnosti množství různých vlivů, které společně vytvářejí symfonii stovek tisíců různých chemických látek v jídle, jež se navzájem ovlivňují. ta provázanost a spletitost je ohromná. Je to holistický koncept. Musel jsem uznat, že se jedná o velice vzrušující představu. Doktor Campbell si uvědomil, že jeho laboratorní výsledky jsou významné, ale omezené. Jak moc se tato zjištění týkají lidí?

Jak různé druhy jídel ovlivňují rakovinu a další nemoci? Campbell potřeboval zkoumat populaci ve velkém měřítku. Brzy objevil dokonalou příležitost. Tato manga jsou skvělá, dají jídlu dobrou příchuť. Někdy je problém vybrat si ta zralá. Doktor Matt Lederman a jeho žena doktorka Alona Puldeová jsou součástí malé, ale rostoucí skupiny lékařů, kteří používají celistvou rostlinnou stravu jako základní léčbu pro své pacienty.

Nakupují s pacienty a ukazují jim, jak číst správně etikety. Nezajímá mě, co je napsáno vpředu, vzadu nebo po stranách, přečtu si složení, to jediné mě zajímá. A také pacientům ukazují, jak připravit jídlo. Nejsou jako vaši běžní lékaři. Doktoři Lederman a Puldeová používají jídlo jako lék, protože mají pocit, že to je ta nejlepší dostupná medicína. Medicína, po níž se jejich pacienti nejen cítí lépe, ale také si skutečně zlepšují své zdraví.

V roce 1973 americký kongres schválil nový zákon o zemědělských dotacích. Mimo jiné zahrnoval pobídky, které podnítily masivní růst produkce kukuřice. Jeden v hlavních vedlejších produktů tohoto ohromného kukuřičného nadbytku, bylo levné sladidlo nazývané 'kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy'. Firmy mohly toto sladidlo přidat do čehokoliv, sodovkou počínaje a párkem v rohlíku konče. a pak tyto výrobky nabídnout za velmi nízkou cenu.

Rafinovaný cukr a další zpracované potraviny mají mnohem vyšší kalorickou hodnotu, než rostliny, ze kterých jsou zhotoveny. Dramatický nárůst jejich spotřeby je hlavním důvodem, proč je naše strava bohatší na kalorie. Pro evolučního psychologa a autora doktora Douga Lisleho, konzumace stravy nepřirozeně bohaté na kalorie je hlavní příčinou epidemie obezity v Americe. Není to proto, že by lidé byli nestřídmí, ani proto, že by byli línější.

Děje se to, že jejich mechanismus sytosti je oklamaný. Celý proces začíná řadou receptorů v našem žaludku, které nám pomáhají odhadnout, kolik jídla jsme snědli. Mezi ně patří receptory přeplnění, které nám pomáhají měřit celkový objem jídla v žaludku. Máme také receptory hutnosti, které pomáhají odhadnout kalorický obsah, nebo také bohatost jídla. Například pět set kalorií přirozené rostlinné stravy zcela zaplní žaludek.

Receptory přeplnění a hutnosti pak vysílají do mozku signál, že jsme se najedli. Naproti tomu pět set kalorií nepřirozeně obohaceného nebo zpracovaného jídla zaplní žaludek mnohem méně. Oklamané receptory říkají mozku, že se musíme více najíst. Ještě horších je pět set kalorií oleje, což je téměř čistý tuk. Ty reakci receptorů téměř vůbec nespustí. Problém s obezitou nastává, když potraviny vytváříte umělou cestou, což dnes děláme.

Lidé se pak musí přejídat, aby se zaplnili. Proč ale tato koncentrované strava, která je nám tak škodlivá, nám dává tolik radosti? Doktor Lisle říká, že odpověď se skrývá v systému nazývaném 'motivační triáda'. Je to trojice biologických mechanismů, kterými příroda vybavila každého tvora na Zemi, aby přežil a předal své geny dalším generacím. První z motivační trojice spočívá v hledání potěšení. To se týká především dvou věcí, kterými jsou jídlo a sex.

Takže takový velký bílý žralok má před svým čelem neónový blikající nápis, který říká: "Jídlo, sex, jídlo, sex, jídlo, sex". U samce je to: "Sex, jídlo, sex, jídlo", což je víceméně to samé. Další dvě části motivační trojice jsou vyhnout se bolesti a dělat vše s vynaložením co nejmenšího úsilí. Hledání potěšení, vyhýbání se bolesti a šetření energií, to je charakteristika chování všech zvířat, ať už je to vodní trepka nebo velký bílý žralok.

Potraviny bohatší na kalorie přirozeně dráždí naše smysly, protože to je způsob, jakým nám příroda říká, že za vynaložení minimálního úsilí dostaneme největší možnou potravinou odměnu. To pomáhalo našim předků nalézt nejkaloričtější a nejvyzrálejší dostupnou stravu, což přispívalo k našemu přežití. V současné době ale dokážeme uměle zvýšit kalorickou hutnost nad rámec toho, co naši předkové nacházeli v přírodě.

Výsledné jídlo nám dává abnormálně vysoké potěšení, což nás zavádí do něčeho, čemu doktor Lisle říká "past slasti". Past slasti je interakce mezi našimi přirozenými instinkty, které se nám snaží říci, co je správné a určitým druhem umělé moderní stimulace, která využívá či napadá tento proces. Klasickým příkladem takové pasti jsou drogy a drogová závislost. Drogy pracují tak, že se napíchnou na stávající okruhy slasti, když se určité chemikálie dostanou do těchto oblastí, a vyvolají pocit euforie a nadšení.

Stejný účinek jako drogy má konzumace vysoce hutných zpracovaných potravin. Odstranili jsme vlákninu, odstranili jsme vodu, odstranili jsme minerály. Učinili jsme vše v našich silách, abychom maximálně zvýšili koncentraci cukru a tuku. Pak jsme do jídla přidali spoustu soli. Jídlo se tak stává podřadnou závislostí. Tyto věci jsou drogy, které mají škodlivé vedlejší účinky, zejména dodávají mnoho zbytečných kalorií.

Doktor Terry Mason je zdravotním komisařem v městě Chicago. Je to jeden z mála amerických úředníků, kteří otevřeně podporují rostlinnou stravu. Jestli to chodilo, skákalo, plavalo nebo se plazilo, jestli to mělo oči, maminku a tatínka, tak to nejezte! Doktor Mason tvrdí, že chudší část naší populace má potíže při hledání těch nejvhodnějších potravin. V první řadě, strava je bohatá na kalorie a má málo živin.

To je skutečný problém! A bohužel, nemajetní lidé jsou chudí ve všem. Mají špatné zdraví a nemůžou si tolik vybírat mezi jídlem. Jsou chudí téměř v každém ohledu, který vás napadne. Zejména méně majetní jsou náchylní k závislosti na podřadných potravinách. Lidé chtějí jídlo, které se rychle připraví, mají rádi hodně soli a když je to smažené. Takové věci můžete vidět v naší společnosti. San'Dera Nation žije v klidné příměstské oblasti v Clevelandu ve státě Ohio, spolu se svými pěti dětmi.

V říjnu 2008 byla postižená záhadnou nemocí. Chtěla jsem něco říct, slova ale nevycházela z úst. Hodně jsem se třásla a potila, byla mi zima, cítila jsem se nemocně, byla jsem pořád unavená a bolelo mě břicho. Šla jsem tedy k lékaři. Našel mi vysoký krevní tlak a cukrovku. Jako Joey Aucoin i San'Dera začala dostávat drahé léky na předpis. Nějakou dobu jsem tomu nemohla uvěřit! Pořád jsem jedla věci, které jsem už jíst neměla.

Nikdo mě neřekl, co bych s tím mohla dělat. A tak jsem doufala, že mě pomůžou ty léky. Pak se San'Dera setkala s doktorem Esselstynem, který jí doporučil, aby léčila svojí nemoc rostlinnou stravou. Pojďte, dáme se do práce! Byla jsem trochu nervózní, Hodně mi to ale usnadnil. Hodně mě zajímalo, co mi říká a co mě bude učit. Kdo si bere léky a opomíjí stravu, marní čas svého lékaře. Staré čínské přísloví.

V roce 1974 byl čínský předseda vlády Čou En-laj hospitalizován s rakovinou močového měchýře. S vědomím, že jeho nemoc je smrtelná, se rozhodl své zemi věnovat celistvější pohled na rakovinu. Inicioval tedy jeden z největších a nejdůkladnějších vědeckých výzkumů v historii. 650.000 vědců zapisovalo schémata úmrtnosti několika typů rakoviny v letech 1973 až 1975. Výzkum zahrnul každou provincii v Číně a více než 880 milionů lidí.

Čou zemřel v roce 1976, mnoho let před dokončením tohoto výzkumu. Kolik budeš potřebovat košil? Tři? - Ano Čou En-lajův výzkum rakoviny měl nakonec důležitý vliv na to, co doktor Campbell sám pro sebe nazývá 'vyvrcholení jeho výzkumu' - Na začátku osmdesátých let. - A byl jste tam dva až tři měsíce? Doktor Junshi Chen je nyní vedoucím profesorem výzkumu v Čínském středisku pro prevenci a kontrolu nemocí.

Nejdříve se v roce 1980 setkal s doktorem Campbellem na Cornellské univerzitě. když byl členem Čínského institutu pro vědu o potravinách a výživě. Studená válka začala slábnout a doktor Chen byl jedním z prvních čínských vědců, kteří navštívili USA. V té době byl doktor Campbell již jedním z nejrespektovanějších světových odborníků na výživu. Když objevili tuto knihu, zrodila se významná spolupráce. Toto je atlas úmrtnosti na rakovinu v Číně.

Publikovaný v roce 1981, Atlas rakoviny byl výsledkem celonárodního výzkumu Čou En-laje. Zobrazuje velmi neobvyklé geografické rozložení různých druhů nádorových onemocnění v Číně, které se seskupovaly v určitých aktivních oblastech. To samé platilo pro každý typ rakoviny. Kraje s nejvyššími úrovněmi byly často mnohem větší než kraje s nízkými úrovněmi.

Například u rakoviny jícnu, podlé této mapy nádorových onemocnění je úmrtnost v různých provinciích Číny až čtyři sta krát vyšší. To je obrovský rozdíl! Vím, že v USA je ten rozdíl jen několikanásobný. Ano, možná tak dvojnásobný. Upoutalo to naší pozornost. Říkali jsme si, proč tomu tak je? Všichni to jsou Číňané a jsou geneticky stejní. Proč je tu tolik rozdílů v úmrtnosti na jeden druh rakoviny? Začali jsme se domnívat, že to musí mít souvislost s životním prostředím.

A z našeho profesionálního pohledu to samozřejmě bylo o stravě a výživě. Doktor Chen a já jsme si řekli: "Proč to nepodrobit nějakému výzkumu?" Pro doktora Campbella to byla příležitost, na kterou čekal. Mimo jiné mohl porovnat svá pozorování filipínských dětí s rakovinou jater a nálezy ve své laboratoři s velkou lidskou populací. Cílem projektu bylo analyzovat 367 proměnných hodnot týkajících se stravy a zdraví.

Byl to jeden z nejambicióznějších výzkumů výživy, které se kdy zrodily. Doktor Campbell a jeho spolupracovníci pečlivě vybrali šedesát pět provincií napříč Čínou. Tyto kraje se nacházely převážně ve venkovských oblastech. Vybrali jsme si vesnické provincie, protože byly stabilní v počtu obyvatel a měly v uplynulých dvaceti až třiceti letech stejný životní styl.

Bylo vyškoleno více než tři sta padesát pracovníků, kteří se pečlivě dotazovali na stravu a životní styl. Dotazováno bylo 6500 lidí v každé vybrané provincii. Byly také odebrány vzorky krve a moči. V roce 1983 doktoři Campbell, Chen a jejich kolegové, začali analyzovat ohromné množství shromážděných informací. Práce trvala několik let. Po osmi týdnech rostlinné stravy Joey Aucoin je stále bez svých léků.

Když jsem s tím začínal, měl jsem všechny možné vedlejší účinky z užívání léků a své nemoci, nyní jsem ale den od dne v lepší formě. Cítím se zdravější a jen zřídkakdy se během dne unavím. Prostě se pořád cítím dobře. To je váha, na které se vážím. Když jsem před osmi týdny začal, ukazovala přibližně sto kilogramů, nyní se to pohybuje kolem osmdesáti čtyř kilogramů. Žádný opasek mi nesedí. U tohoto jsem musel udělat dvě nové dírky, protože ho mám moc rád.

Nic mi nesedí, budu se muset vydat na nákupy. Týká se to veškerého oblečení. Je dobré mít takový problém. Má z toho radost, protože si myslím, že něco pochopil, a také, že má takové výsledky. Je z toho nadšený. Nemyslím si, že se vrátí ke starým návykům. Cítí se dobře a líbí se mu to. A i když občas trochu poleví, cítí se skvěle, má dobrou energii a vypadá mladší. Nemyslím si, že se vrátí ke všem těm lékům.

Je to pro něj obrovská motivace, aby si udržel tento životní styl. V polovině osmdesátých let doktor Caldwell Esselstyn se snažil zorganizovat výzkum ischemické choroby srdeční. Měl v plánu dávat skupině pacientů nízkotučnou rostlinnou stravu spolu s malým množstvím nízkotučných mléčných výrobků a minimálním množstvím léků, které omezují cholesterol. Pomalu během následujících osmnácti měsíců jsem dostal dvacet čtyři pacientů, o které jsem požádal.

Ale ti, které mi poslali, byli nemocnější, než jsem si myslel. Byli to pacienti, u nichž selhala operace prvního nebo druhého bypassu, a první nebo druhá angioplastika. Pět z nich se od svých kardiologů dozvěděli, že nebudou žít déle než rok. Jeden z nejnemocnějších pacientů byla padesáti devítiletá učitelka komunikace Evelyn Oswicková. Snědla jsem celou čokoládu, když jsem na ní dostala chuť, každou koblihu, která mi přišla pod ruku.

Milovala jsem taková jídla, zejména, když byla hodně mastná. A potom... jsem měla dva infarkty, než jsem se setkala s doktorem Esselstynem. Když jsem měla svůj druhý infarkt, doktor mi řekl, že bych se měla připravit na smrt. Takhle přesně to řekl. A já se na něj podívala a řekla: "To si myslíte, že si koupím houpací křeslo a budu v něm jen tak sedět, houpat se čekat?" A on se na mě podíval a řekl: "Ano, to je přesně to, co říkám. " Anthony Yen se narodil a vyrůstal v Číně.

Jedli jsme typickou tradiční čínskou stravu. Velmi malý kousek masa, který byl nakrájený na plátky a uvařen tak, aby dodal jídlu chuť. V Americe zkonzumujete na posezení tak velké množství masa, že by se tím v Číně nasytila celá rodina. A v Číně jíme hodně zeleniny a polévek. Jakmile jsem ale přijel do Spojených států. Začal jsem poznávat rychlé občerstvení, hamburgery, cheeseburgery a pizzy. Všimnul jsem si, že začínám přibírat na váze.

Když bylo panu Yenovi padesát šest let, začal najednou cítit velkou bolest na prsou. Měl jsem otevřenou operaci srdce a pět bypassů. Pět! Bylo velmi zajímavé, že o týden později jsem zase cítil svírání v hrudi. Takže jsem šel s manželkou navštívit doktora Esselstyna S každým pacientem jsem se osobně setkával, v prvních pěti letech každé dva týdny. Při každé prohlídce jsem jim nechal udělat kompletní test na cholesterol a tuky.

Změřili jsme krevní tlak a váhu a prošli jsme spolu každý kousek jídla, který snědli. Pomocí jednoduché stravy jako hlavní léčby svých pacientů doktor Esselstyn vyhrál nad velmi drahými, moderními technologiemi, které měly hluboké kořeny jak ve vládě, tak farmaceutickém průmyslu. Za mými zády mě říkali doktor Kapusta. Vždycky jsem měl rád výzvy. Ohřáli jsme troubu, nechali vařit vodu, pak jsme přidali koření, cibuli a špenát.

Nikdy jsem nebyl ranní ptáče a před touto zkušeností to bylo ještě horší, než kdy jindy. To znamenalo ráno se probudit a dát si pořádnou dávku kofeinu s Coca-Colama, Red Bullem podobným pitím, než jsem dokázal přemýšlet nebo pracovat. Neudělali jsme rýžové nudle, můžete si je ale velmi rychle uvařit a tohle dát na ně. Častěji teď jí, jí ale zdravá jídla, a také zhubnul. Cítí se díky tomu mnohem lépe. Můžete to poznat na jeho tváři, krku a břiše, všude je vidět, že zhubnul.

Má teď také více energie a dříve se probouzí. To je skvělé, protože ráno můžeme nějaký čas strávit spolu. Mám něco vzít? Ne, jste doktor! Strava, životní styl a úmrtnost v Číně V roce 1990, po deseti letech intenzivního úsilí doktor Campbell a jeho kolegové nakonec publikovali svůj čínský výzkum. Prozkoumali více než devadesát čtyři tisíc vzájemných vztahů mezi mezi stravou a nemocí. To jsou vysoká čísla v rámci jakéhokoliv výzkumu.

Na konci práce, když jsme všechny vzájemné vztahy shrnuli v této knize, podívali jsme se na hodnoty těch, které byly statisticky významné, Bylo jich něco mezi osmi a devíti tisíci. Když máte tak velký počet vzájemných vztahů, začnete každý s nich analyzovat, a hledat, který z nich je statisticky významný. To znamená, že pokud devatenáct z dvaceti parametrů směřuje jedním směrem, je takový vzájemný vztah velmi významný a nejspíše i pravdivý.

Výzkum obsahoval stovky podrobných tabulek a grafů. Každý představoval shromážděná data. Pak byly jednotlivé položky různými způsoby vzájemně porovnávány, aby se prokázala jejich spolehlivost a a aby se ukázalo, v jakém vztahu jsou se základními 367 proměnnými, na které se výzkum zaměřil. Myslím, že hlavní zpráva, kterou jsme z analýzy všech těchto vztahů získali, je jediná Rostlinná strava především obiloviny, zelenina a ovoce, a velmi málo potravin živočišného původu je vždy spojena s nízkou úmrtností na některé druhy rakoviny, mrtvice a srdeční choroby.

New York Times jí nazval "Nejobsáhlejší a největší výzkum, který byl kdy proveden, o vztahu mezi stravou a rizikem onemocnění." Doktor Campbell měl konečně ohromné množství údajů o lidech, které pozoruhodně korespondovaly s jeho dřívějšími zjištěními. Vědecká zjištění byla jasná Celistvá rostlinná strava je pro lidské zdraví prospěšná, zatímco živočišné potraviny nejsou. Cesta San'Dery k lepšímu zdraví nebyla zpočátku snadná.

Bylo to trochu těžké, protože jsem třicet osm let jedla jenom tučná a ma stná jídla. Na nic jiného si nevzpomínám. Takže... Bylo opravdu těžké toho nechat a ze dne na den změnit zcela svůj jídelníček. Prvních několik týdnů jsem si psala deník o svých pocitech a emocích, jak jsem se cítila... aby ostatní věděli, že je v pořádku se tak cítit. Během té doby San'Deru hodně podporoval doktor Esselstyn a jeho žena Ann.

Byli se mnou v kontaktu, věděla jsem, že na mě myslí. Cítila jsem to ve svém srdci. Dnes jsem šla do Wal-Martu. Dostala jsem chuť na sendvič od Subway, řekla jsem si, že si ho dám s masovými kuličkami. Pak mi ještě ve Wal-Martu zazvonil telefon. Volala mi paní Esselstynová. Jako kdyby věděla, že mám slabou chvilku. Řekla: "Slib mi, že nebudeš jíst nic z Wal-Martu. " Měla jsem z toho mrazení, že mi takhle zavolala.

Odešla jsem tedy z obchodního domu, aniž bych si dala ty masové kuličky. V době, kdy doktor Campbell zveřejnil svůj čínský výzkum, doktor Esselstyn získával hodně zajímavé údaje z výzkumu, který zahájil v roce 1985. Začal s dvaceti čtyřmi pacienty, šest z nich v prvním roce odešlo. Zůstalo mu jich celkem osmnáct. Po pěti letech jsme pacientům nechali udělat rentgenové vyšetření srdečních tepen. U jedenácti se vývoj jejich nemoci zastavil.

U čtyř pacientů nemoc ustoupila, což byl velmi vzrušující nález. Tyto výsledky byly ohromující. Pouhá strava způsobila, co se lékům a operacím nikdy nepodařilo, uzdravení srdečního onemocnění. Biologické mechanismy, které tento obrat způsobily, mají svůj původ v obložení vnitřních stěn našich žil a tepen, v takzvaných endoteliálních buňkách. Jsou to takové 'záchranné vesty' našich cév. Když jste mladí, teenageři, když jste zdraví, a dali byste všechny tyto buňky do jedné vrstvy, výsledná plocha by byla velká jako šest až osm tenisových kurtů.

V roce 1988 vědci objevili, že endoteliální buňky vytvářejí plyn oxid dusnatý. Co je to oxid dusnatý? Oxid dusnatý udržuje průtok krve, nepřerušovaně a zabraňuje její lepkavosti. Pomáhá také během tělesné aktivity roztáhnout zúžené cévy. Zamezuje vytváření krevní sraženiny. A co je nejdůležitější, Oxid dusnatý má ohromnou schopnost odstraňovat zánět, který se vytváří spolu s touto sraženinou. Vědecké testy nicméně prokázaly, že když začneme konzumovat typickou západní stravu, nNaše endoteliální buňky se poškozují.

Když stárnete a je vám přes čtyřicet let. tyto buňky jsou tak poničené, že už byste s nimi nepokryli šest až osm kurtů, ale spíše jeden a půl až dva. Nedokážou vás už tak ochraňovat. Nicméně, podle doktora Esselstyna, když začnete jíst celistvou rostlinnou stravu, poškození vašich endoteliálních buněk se nejen zastaví, ale buňky se začnou také obnovovat. Po pěti letech studia, Esselstyn učinil malou ale významnou změnu v jídelníčku svých pacientů.

Začalo to v roce 1990, když si přečetl článek o čínském výzkumu doktora Campbella v New York Times. Doktor Esselstyn článek viděl a pozval mě, abych přišel na konferenci, kterou organizoval v Arizoně. Tito dva revolucionáři, kteří do té doby kráčeli po stejných, ale oddělených cestách. se konečně setkali tváří v tvář. Na jedné straně jsem byl já z vědeckého prostředí, s nějakými nápady, On přišel z klinického prostředí a měl za sebou pozoruhodný výzkum.

Tady je věda, tady jsou klinické důkazy. Dejte to dohromady a máte něco úžasného! Když se dozvěděl o Campbellově výzkumu, Esselstyn vyjmul mléčné výrobky ze stravy svých pacientů. Výsledky jeho pokračujícího výzkumu byly i nadále působivé. V roce 1995 vyšel článek, který je popisoval, ve význačném vědeckém časopise. Nicméně, jeden z Esselstynových nepozoruhodnějších úspěchů se týkal jeho kolegy na Clevelandské klinice, doktora Josepha Crowea.

V té době jsem byl aktivní, zdravý, velmi zaneprázdněný... táhlo mi na padesátku. Neměl jsem žádná varující zjištění, žádné problémy se srdcem. Ale doktor Crowe, i když měl cholesterol z hlediska medicíny na bezpečné úrovni, měl ve skutečnosti velmi vážnou srdeční chorobu. Tento rentgen, který byl udělán po prvním, téměř smrtelném infarktu v roce 1996, ukazuje, jak silně byla poškozena jedna z jeho věnčitých tepen.

Tento rentgen byl udělán po více než třech letech léčby rostlinnou stravou. Doktor Crowe měl štěstí. Ve dvaceti pěti procentech případů je prvním a jediným příznakem ischemické choroby srdeční náhlá smrt. Z původních osmnácti pacientů doktora Esselstyna všichni přežili úvodních dvanáct let výzkumu. Dnes je čtrnáct pacientů stále ještě naživu, více než dvě desetiletí po zahájení studie. Jednu věc byste o Essym měli vědět.

Ačkoliv je vždy velmi příjemný, když řeknete, že se zúčastníte tohoto programu, musíte dodržovat stravu nebo tady jsou dveře. Nemáte na výběr! Chci říci... Jeho úsměv je krásný, je ale velmi přísný a to je důvod, proč pořád žiji. Víte... Je to úžasný člověk. A podíval jsem se na fotky, některé z nich byly staré přes dvacet let. Vypadám na nich starší než jsem dnes. Jenom mám teď méně vlasů. Anthony a další mužští pacienti si také všimli další změny.

Když jste mladí nebo dospívající, a vidíte ženu, vzruší vás to. Je to přirozená tělesná reakce, všimnete si toho, říkám tomu 'vztyčení vlajky'. Toto se zlepšilo nám všem, laboratorním potkanům doktora Esselstyna, jak nás nazývám. Vlajka se stále vztyčuje. Poradit se s lékařem o erektilní dysfunkci může být pro mnohé nepříjemné, je to ale rozhovor, který je důležité mít. Jsem praktikující urolog, mám v tomto oboru dvaceti pětiletou praxi.

Erektilní dysfunkce je ve skutečnosti prvním klinickým ukazatelem obecného kardiovaskulárního onemocnění Je to kanárek v uhelném dole! Dává vám vědět, že máte závažné endoteliální a cévní onemocnění, mnohem dříve, než přijde infarkt nebo něco podobného. Musí se přestat dívat na tělo, jako kdyby bylo rozškatulkované. Tak to není, protože krev proudí celým tělem a jestliže máte někde onemocnění cév, pak ho máte všude.

I přes viditelné úspěchy tohoto stravovacího přístupu někteří kritici říkají, že jíst tímto způsobem je extrémní. Takže, když si vezmete západní stravu... Co nám zaručuje? Tento rok bude v naší zemi půl miliónu lidí, kterým lékaři otevřou hrudník, odkryjí srdce a z jejich nohou vezmou žíly, které pak přišijí k srdci. Někteří lidé by toto nazvali extrémní.

Doktor Esselstyn k dnešnímu dni uzdravil více než dvě stě padesát pacientů s onemocněním srdce téměř výhradně za použití celistvé rostlinné stravy. Srdeční onemocnění je podle mého názoru jen bezzubý papírový tygr. který by neměl vůbec existovat. A pokud existuje, tak by se neměl nikdy rozvíjet. Las Vegas, stát Nevada. V tělocvičně smíšeného bojového sportu jsme našli mimořádného atleta, profesionálního bojovníka Maca Danziga.

Ve světě smíšených bojových umění je nejdůležitější pevnost, tvrdost a vytrvalost. Mac má všechny tyto vlastnosti. Když mi bylo asi osmnáct let, vyloučil jsem ze svého jídelníčku všechny mléčné výrobky, protože jsem po nich měl alergické reakce v uších, nosu a krku. Měl jsem často ušní záněty. Takže když jsem je vyloučil, dělila mě od veganské stravy jenom konzumace kuřecího masa a ryb. Roky jsem to jedl, protože jsem si myslel, že to potřebuji, protože každý vám říká, když jste atlet, že potřebujete alespoň kuřecí maso a ryby kvůli bílkovinám.

Je to jeden z mýtu, který se pravidelně opakuje. Trvalo mi nějakou dobu, než jsem kuřecí maso a ryby přestal jíst. Mnoho lidí má na vegany stereotypní názor. Myslí si, že všichni vypadají jako nějací hubení hipíci. Nesnažím se tento stereotyp změnit. Zkusil jsem tuto stravu z osobních důvodů a cítil jsem, že mi to pomáhá. Cítím, že mám více energie, když teď nejím masné výrobky a také se lépe zotavuji mezi tréninky.

Nesnažím se být součástí nějakého exklusivního klubu, nic takového. Dělám si svoje a neplánuji jíst maso ani mléčné výrobky po zbytek mého života. Tato příručka se nazývá 'Průvodce plánováním typu A'. Skládá se z potravin, které se nacházejí v základních čtyřech potravinových skupinách, protože nás zajímá, co všechno denně potřebujeme a tento průvodce je toho součástí.

Musíme každý den vypít čtvrt litru čerstvého mléka, abychom měli dostatek vápníku, riboflavinu a dalších živin, které potřebujeme pro své děti. Po celá desetiletí mléčný průmysl a americká vláda tvrdí, že mléko je dobré pro naše kosti. Zatímco každá celistvá potravina obsahuje vápník, jenž je základní živinou pro zdraví kostí, říká se, že ho potřebujeme více, konzumací mléčných výrobků. Zejména dětem a stárnoucím ženám se doporučovalo pít stále více mléka.

Jaká je nejdůležitější živina, kterou získáváme z mléčných výrobků? Vápník. Důkazy o roli mléčných výrobků pro zdraví kostí jsou silné. Národní nadace pro osteoporózu se ve svých doporučeních opírá o tyto vědecké poznatky. Osteoporóza je degenerativní onemocnění kostí, které je obecně spojováno s nedostatkem vápníku. Pokud je to pravda, tak státy s vysokou spotřebou mléčných výrobků, které jsou v západní stravě hlavním zdrojem vápníku, by měly mít nízkou úroveň osteoporózy.

Ale podle studie provedené uznávaným vědcem na Harvardu, státy s vyšším příjmem vápníku mají vyšší výskyt zlomenin krčku stehenní kosti, což je klíčový ukazatel osteoporózy. Takže vlastně, čím více mléčných výrobků spotřebujeme, tím vyšší je míra osteoporózy, přesně opak toho, co nám mléčný průmysl tak dlouho říká. Jeden z hlavních mechanismů, který to způsobuje, je, že živočišné bílkoviny mají tendenci vytvářet v těle kyselé prostředí, takzvanou metabolickou acidózu.

Aby s tímto stavem bojovalo, tělo si vytváří tlumivý roztok, takzvaný pufr, z nejsnáze dostupné látky, kterou je vápník v našich kostech. Aby se neutralizovalo kyselé prostředí těla, je extrahován vápník, což vede k oslabení kostí. Aby obhájily zdravotní výhody mléka, mnoho státních zdravotních organizací dnes doporučuje konzumovat nízkotučné mléčné výrobky. Může to být mléko, jogurt, sýr, cokoliv z mléka.

Důležitá zpráva, která přichází z Americké dietetické organizace, ze státních nadací pro osteoporózu, rakovinu, srdeční onemocnění, všichni říkáme to samé, že mléčné výrobky musí být nízkotučné anebo bez tuku. Takže pokud odstraníte tuk, bílkoviny začnou mít velký podíl na celku. Výrobky mají tedy více bílkovin a méně tuku. Když porovnáme tyto produkty například s rakovinou prostaty, je to stejné jako mezi kouřením cigaret a rakovinou plic.

Toto jsou většinou jalovice. Jsou to mladé samice, ale ještě ne krávy. Neměli ještě svoje první tele. Ano, neměli ještě svoje první tele a nemohou dávat mléko. Jakmile začnou dávat mléko, udržují se dnes téměř v nepřetržitém stavu těhotenství. - Přesně tak. - Tři až čtyři roky. Proč teď spásají trávu? Je to naposledy v jejich životě, kdy trávu vidí. Pak budou po zbytek života stát v kravíně.

Když jsem byl mladý, bránili jsme a propagovali naše produkty, protože to byla dokonalá přírodní strava. Věřil jsem tomu. S postupem času se ale můj názor proměnil. Myslím, že je to ideální strava pro telata a pokoušet se dávat mléko jednoho živočišného druhu jinému nedává moc smysl. Po pouhých dvou měsících své léčby začala San'Dera cítit pozoruhodné změny ve své cukrovce druhého typu a vysokém krevním tlaku.

Od té doby, co jsem na rostlinné stravě, mám úžasné hodnoty krevního tlaku. Můj cukr byl nejdříve 4,5 milimolů na litr. Šokovalo mě to. Pak dále klesnul na 3,9 a pak na 3,3. Říkala jsem si: "Ó, bože, je všechno v pořádku?". Promluvila jsem si s jednou výbornou diabetickou vzdělavatelkou. Řekla mi: "Ne, to je normální hladina cukru v krvi! Tvoje slinivka pracuje a vrací se do normálu. " Ironií je, San'Dera pracuje v poradenském centru pro diabetiky.

Nicméně léčba, která jí pomohla přišla z vně oficiálního zdravotnického systému. Pozitivní výsledky předčily všechna očekávání. Přestala jsem být vnitřně netečná, přestala jsem se bát, že se nemoc bude vyvíjet, protože cítím, že to mám ve vlastních rukou a že jdu po správné cestě. Mentálně se cítím úžasně. Jím věci, které bych měla jíst. Ann mi řekla jednu pravdivou věc: "Teď opravdu začneš cítit chuť jídla. " Když jsem si vzala broskev, byla jsem v nebi.

Začala jsem skutečně jíst, je to výborný pocit, sníží se vám hladina cukru, zhubnete, celý život se vám změní. Jsme tak trochu závislí na svých doktorech a lécích. Bychom měli být zodpovědnější a více se o sebe starat. Když už mluvíme o lékařích a lécích, co si lékař San'Dery myslí o jejím novém životním stylu? Když jsem k ní nedávno přišla, byla hodnota mého cukru v krvi tak dobrá, že jsem se jí zeptala: "Měla bych přestat brát své léky?"

Odpověděla: "Ne, pořád si své léky berte!" A potom řekla: "O co se ten váš doktor snaží? Abyste přestala s léky?" A já jsem řekla: "Ano... doufám.. toho bych chtěla dosáhnout. " Takže jsou tu pořád lidé, které musíme přesvědčit. Sally a Jim snídají kolem sedmé hodiny ranní. Mají dobrou snídani, je to výživné jídlo. Dnes mají mléko, lupínky, sázená vejce a plátky pomeranče. Začínají svůj den správně.

Klíčový úřad, který pro Američany vytváří nutriční zásady je americké ministerstvo zemědělství. Pomáhá určit, jaké jídlo bude podáváno všem od od vojáků ve válce až po děti v jejich školních jídelnách. Tyto směrnice jsou také vyučovány na našich školách, což má vliv na to, co naše děti budou jíst po zbytek svých životů. Doktor David Klurfeld je nutriční vědec a vede Národní program pro lidskou výživu společně s agrikulturním výzkumným oddělením ministerstva zemědělství.

Od roku 1890 vydáváme na ministerstvu zemědělství dietetická doporučení. Začali jsme ještě předtím, než jsme se dozvěděli o vitamínech a minerálech. Později jsme rozdělili jídlo do několika skupin, Měli jsme základní čtyři, které se pak rozšířily na pět, sedm a dvanáct. Měnily se, jak se měnila věda. Snad nejznámější z potravinových skupin byla ¨Základní čtyřka', která byla představena v roce 1956 v publikaci s názvem "Jídlo pro tělesnou kondici'.

Po více než třicet let byla základem nutričního vzdělávání. 'Základní čtyřka definovala, co celá generace Američanů pak považovala za zdravé jídlo. 'Základní čtyřka' byla v roce 1992 nahrazena 'Potravinovou pyramidou', ze které se dále stala ¨Moje pyramida'. Tyto směrnice doporučují tři mléčné produkty denně, a maso stále zůstává hlavním zdrojem bílkovin.

Když bude následovat pokyny v 'Mojí pyramidě', bude se každodenní jídelníček patnáctileté dívky skládat ráno z misky čokoládových lupínků zalitých nízkotučným mlékem, sklenice pomerančové šťávy, vyrobené z koncentrátu, k dopolední svačině bude mít sýrové sušenky, k obědu cheeseburger v celozrnné housce, hranolky a Coca-Colu, k odpolední svačině čokoládový pudink a hroznové víno, a k večeři kuřecí řízečky, konzervované zelené fazolky a pečivo, a jako dezert nízkotučnou zmrzlinu.

Teď vidím, co se děje, jak krmíme mnoho z našich dětí v našem školním systému. Neměli bychom být překvapeni tak prudce rostoucí mírou obezity. Doktor Neal Barnard je lékařský výzkumník a prezident Lékařské komise pro zodpovědnou medicínu. Problém je, že když je dítě stravováno ve škole, jste svědky vlivu federální politiky. Často vidíte burgery se sýrem a silně dotovaným mlékem, ale zeleninu a ovoce je těžké najít.

Děje se tak, poněvadž vládní zakázky podporují zejména výrobce masa a jim podobné. Nemá to nic společného se zdravím dětí, jen s finančním zdravím' velkých zemědělských firem. Americké ministerstvo zemědělství je organizace na podporu farmářů. a ok, pojďme takovou organizaci mít. Stejný úřad ale nemůže obhajovat zemědělce, dotovat jejich činnost, hospodařit se zemědělskými plodinami, dotovat jejich cenu, pak se otočit a říkat: "Dobře, teď budeme lidem říkat, co mají jíst. "

Budou lidem říkat, co jíst na základě svých zmocnitelů, kterými jsou zemědělci a ne americká veřejnost. V roce 1998 Barnardova skupina zažalovala ministerstvo zemědělství. Každých pět let vláda přeformuluje dietetické pokyny pro Američany. Jedná se o představu, co mají Američané jíst, aby byli zdraví. Analyzovali jsme jedenáctičlenný výbor, který pokyny připravuje. Šest členů bylo finančně provázáno s potravinovým průmyslem.

Řekli jsme si: "Počkat, jsou tu přeci zákony, jak se to má dělat a a jak transparentní to má být!" A oni ty zákony porušili, a tak jsme to vzali k soudu. Byl to dlouhý soudní proces, ale vyhráli jsme. To ale nic nezměnilo na tom, že jejich politika i nadále podporovala potravinový průmysl. Nemyslím si, že propojení vědců s potravinovým průmyslem, je skutečným problémem. Co když má průmysl hovězího masa nějakou otázku ohledně svých výrobků, neměli by jít za těmi nejlepšími vědci?

A pokud nejlepší vědci radí potravinovému průmyslu, jsem pořád rád, že jsou v těchto komisích, a dělají nutriční doporučení. Finanční střet zájmů je pouze jedním z mnoha možných. Tito lidé tráví celou svou kariéru, aby dokázali, že vegetariánská strava je pro lidi dobrá, nebo že červené maso je špatné. Nemusí mít napojení na průmysl, ale i oni jsou ve střetu zájmů. Každý si osobně vytváříme nějaké náklonnosti a i já takové mám.

Ve své kariéře jsem se ale dostal do bodu, kdy výsledky výzkumu začaly jít proti tomu, co jsem považoval za pravdivé. Musel jsem projít sebereflexí a prozkoumat jestli nejsem jednostranný. Všechno jsem zvážil a pak jsem změnil svůj názor. Doktor Campbell za změnu svého názoru zaplatil vysokou cenu. Správci vlastní univerzity ho vytlačili na okraj, přestože byl vedoucím výzkumu a spravoval milióny dolarů z vědeckých grantů pro oddělení nutričního výzkumu Cornellovy univerzity.

Jeho oblíbené přednášky o výživě byly zrušeny ředitelem oddělení, který byl dlouhou dobu hlavním poradcem mlékárenského průmyslu. Mnozí pozorovatelé cítili, že se jednalo o svévolné rozhodnutí, které porušilo normy akademické svobody. Doktor Campbell byl také svědkem vážného vlivu, jaký mají korporace na výzkum, který pomáhá rozvíjet vládní politiku výživy. Jeden z příkladů, který uvádí, se týká prestižní Národní akademie věd.

Stavba, kterou mám za sebou, je možná tou nejdůležitější budovou na poli americké vědy. Tady vědci společně diskutují nad aktuálními tématy a určují, jak může být věda použita k ovlivňování politiky. V minulosti, když jsem byl do diskuzí zapojen, byla většina panelů financována z veřejných zdrojů. V posledních letech jsem svědkem toho, jak čím dál více korporátních peněz podporuje tyto aktivity a čím dál více jejich lidí má vliv na to, jaké závěry se učiní.

Tak by to nemělo být a jsem si jistý, že kdyby veřejnost věděla, jak silný tento vliv je, byla by velmi znepokojená. Čtvrtina jídla vás drží při životě. Další tři čtvrtiny drží při životě vašeho lékaře. Staré egyptské přísloví. Čtrnáct let jsem běhala maratón. Ve svých čtyřiceti sedmi letech jsem byla na vrcholku kariéry. V roce 1982 běžecká kariéra Heydrich Ruth náhle skončila, když jí byla diagnostikována rakovina prsu.

Po odstranění prsu lékaři doporučili chemoterapii a ozařování pro odstranění rakoviny, která se tou dobou rozšířila do plic a kostí. Ruth se místo toho rozhodla navštívit doktora John McDougalla. Řekl jsem: "Ruth, svojí stáž jsem věnoval shromažďování informací o rakovině prsu a stravě. Všechno je to v těchto složkách. Posaďte se do mé kanceláře, přečtěte si to a řekněte mi, co si o tom myslíte".

Řekl: "Toto jsou výzkumy, které ukazují, co bych chtěl dokázat, že strava může zvrátit vývoj rakoviny prsu. " Přečetla si to a řekla: "Dobře, změnila jsem svojí stravu". A také jí změnila. Ukázal mi, jak se stravovat, bez přidaných tuků, hodně ovoce a zeleniny, celozrnné výrobky. Ruth pak začala trénovat na triatlon železného muže/ženy na Havaji, který spojuje maratón, jízdu na kole a plavání na dlouhé vzdálenosti.

Byla jsem tím posedlá, pořád jsem běhala, téměř jsem se nezastavovala, pak jsem přidala jízdu na kole a posilování. Lidé mi říkali: "Jsi blázen! Jsi pacientka s nádorovým onemocněním, měla by jsi odpočívat, lékaři to říkají". Cítila jsem se hodně dobře, byla jsem v dobré kondici a chtěla jsem se tak udržet. Byla jsem si jistá, že když budu mít zdravé tělo a budu konzumovat vhodnou stravu, pak dokážu tu rakovinu porazit.

V triatlonu železného ženy Ruth vyhrála zlatou medaili ve své věkové kategorii. Jak jsem pokračovala se svou stravou, zjistila jsem, že zmizela moje artróza, zmizela mi zácpa, přestaly se mi dělat lupy. Neměla jsem žádné známky deprese, kterou byste mohli očekávat při diagnóze rakoviny. Cítila jsem se svěží a silná a měla jsem chuť každému říci, že strava je mnohem důležitější než by si kdokoliv myslel.

Další pacienti překonali rakovinu prsu, tlustého střeva, prostaty. Existují lidé, kteří měli metastazující rakovinu prostaty po celém těle a došlo u nich k tomu, čemu se říká spontánní remise. Jinými slovy - uzdravili se. Není to konec světa, když máte tuto diagnózu. Někteří lidé to překonají, stejně jako Ruth. Pořád závodím, trénuji každý den. Kolik lidí ve svých sedmdesáti dělá triatlony? Mnoho ne.

To dává každému z nás naději, že když stárneme, můžeme zůstat nejenom zdraví, ale také překonat degenerativní onemocnění, které většina lidí dostává. Místo toho můžete začít sbírat medaile. Výběr potravin, který děláme, má hluboké globální důsledky. Je zapotřebí víc než desetkrát větší množství energie z fosilních paliv k vytvoření jedné kalorie živočišné potravy než je potřeba k výrobě jedné kalorie rostlinné stravy.

Od sedmdesátých let minulého století bylo zničeno více než dvacet procent amazonského pralesa. Je to oblast velikosti Kalifornie. Na osmdesáti procentech vykáceného území se chovají hospodářská zvířata. Veškerý dobytek na světě zkonzumuje obilí, které by nasytilo 8,7 miliardy lidí, což je téměř o dvě miliardy více, než je obyvatel Země. S téměř jednou miliardou podvyživených lidí na celém světě, by stačil jenom zlomek obilí, které se používá jako krmivo hovězího skotu, a všechna hladová ústa na naší planetě by byla nasycena.

Gene Baura tyto okolnosti spolu s hlubokou úctou k zvířatům pomohly přesvědčit, aby si osvojil rostlinnou stravu. Gene Baur je prezidentem a spoluzakladatelem Faremního azylu, který se nachází poblíž Watkins Glen ve státě New York a který poskytuje bezpečné útočiště opuštěným nebo týraným zvířatům. Když jsem vyrůstal, tak jsem jedl zvířata, stejně jako většina obyvatel této země. ale jakmile jsem začal zvažovat možnosti, které ve své stravě mám, uvědomil jsem si, že nechci zvířata jíst.

Čím více jsem se o tom dozvídal, tím víc jsem chápal, že budu zdravější, když zvířata nebudu jíst. a že zanechám lehčí ekologickou stopu na naší planetě. Živočišný průmysl přispívá velkou měrou ke globálnímu oteplování, více než celé odvětví dopravy, podle statistik OSN. Takže tím, jak dnes jíme maso, mléko a vejce, ničíme své zdraví, porážíme jenom v USA deset miliard nevinných zvířat ročně a ničíme planetu.

Statistiky OSN a Světové zdravotnické organizace ukazují, jak hluboký má strava vliv na naše zdraví. Toto je odhadnuté množství živočišných potravin vyráběných v devíti zemích, údaj, který úzce souvisí s konzumací živočišné stravy. To jsou počty úmrtí na srdeční onemocnění a rakovinu ve stejných zemích. V USA mají tyto nemoci velmi vážný dopad. Přes miliardy dolarů vynaložených na kardiackou léčbu je onemocnění srdce i nadále hlavní příčinou úmrtí, zabíjí víc než šest set tisíc lidí ročně.

Máme v místnosti slona, když mluvíme o cévních výztužích/stentech a operacích srdečních bypassů, není pochyb, že v případě nouze tyto postupy zachraňují život. Když se ale dělají volitelně v rámci prevence, před novým infarktem tyto procedury neochrání. Operacemi bypassů a cévními výztužemi se ošetřují velké překážky v tepnách. Nicméně, podle mnoha výzkumných studií jen nepatrné procento srdečních infarktů je způsobeno těmi největšími nahromaděnými sraženinami.

Ostatní jsou zaviněny četnějšími, novějšími překážkami které jsou zanícenější a je u nich větší pravděpodobnost, že se utrhnou, než u větších, starších a stabilnějších sraženin. Takže to je důvod, proč tyto postupy neléčí nemoc, ale zabývají se pouze příznaky. Doktor Esselstyn jí stejné jídlo, které doporučuje svým pacientům více než 25 let. Jeden z jeho synů, Rip Esselstyn, používal rostlinnou strava v úspěšné desetileté kariéře profesionálního triatlonisty.

Když bylo Ripovi třicet čtyři let, byl připraven změnit povolání. Měl dostatečnou fyzičku, aby se stal požárníkem. Rip byl přidělen k motorizované jednotce číslo dva v Austinu ve státě Texas. Tady na požární stanici jsme neuvěřitelně soutěživí a rádi se sázíme. Jednoho večera jsme seděli na verandě a udělali jsme takovou malou barovou sázku, abychom zjistili, kdo má nejnižší hladinu cholesterolu.

A tak druhý den ráno jsme jeli do laboratoře udělat si test, výsledky jsme si nechali poslat. Zjistili jsme tak, že James Ray, náš místní vidlák, má hladinu cholesterolu 8,9 Což víceméně znamená, že klepete smrti na dveře. Jako akt solidarity jsme všichni od druhého dne přešli na přísnou rostlinnou stravu, abychom v podstatě zachránili jeho život a jeho arterie. Všichni se dohodli, že na požární stanici změní způsob svého stravování.

Ale v Texasu staré návyky odumírají pomalu. V Texasu je maso téměř sportem. Mám několik dobrých přátel, kteří mají svůj tým v grilování. Tím se baví, to je jejich víkendový sport. - Texasané berou své grilování vážně. - To platí jak v Texasu, tak i Kansasu. Pro hodně chlapů být muž znamená jíst hodně masa. Ještě více to platí mezi hasiči. V loňském roce například zemřelo v USA sto třicet tři požárníků. padesát dva procent na onemocnění srdce.

Srdeční onemocnění je zabijákem číslo jedna pro všechny hasiče ve službě. Již po třech týdnech svého nového stravování James Ray si znovu nechal otestovat cholesterol ve své krvi. Měl 3.8, což je pokles o čtyřicet tři procent. Tento výsledek inspiroval ostatní, jejichž hladina cholesterolu se také snížila a úroveň energie stoupla. Jak požárníci nepomáhali jen sobě, byli ale také v lepší kondici, aby mohli pomoci druhým.

Jako hasič nikdy nemáte představu, kam budete příště zavoláni. Můžeme mít poplach ve výškové budově, kde musíme rychle vyběhnout dvacet pater s kyslíkovými bombami, první pomocí a horolezeckým vybavením. Kdokoli může sjet po tyči dolů, nahoru to ale zvládne málokdo, zejména bez pomoci nohou. Mluvíme tu o dalších třiceti pěti až čtyřiceti pěti kilogramech, s nimiž musíte vyběhnout do dvacátého patra. Musíte mít velký objem plic a sílu, abyste to zvládli.

Správný chlap jí rostliny! Každý si myslí, že jako hasiči bojujeme s ohněm, přes sedmdesát procent výjezdů je ale rychlá lékařská pomoc, kdy řešíme onemocnění srdce, vysoký krevní tlak, cukrovku druhého typu, nadměrnou obezitu. Takže na vlastní kůži zažíváme, jaké škody způsobuje běžná americká strava. Z mého pohledu je řešení smrtelně jednoduché. Lidé by měli převzít odpovědnost za své zdraví a začít jíst více rostlinné stravy. Je to tak jednoduché!

Po třinácti týdnech celistvé rostlinné stravy, nastal čas zajít si k doktoru Ledermanovi pro výsledky. Když jste začal, měl jste sto pět kilogramů, nyní máte devadesát šest kilogramů, zhubnul jste téměř deset kilogramů. Na začátku byl váš krevní tlak 142/82, teď máte 112/70. To je úžasný pokles. Ano, je to skvělé. Když budete pokračovat v podobné stravě, budou se tyto hodnoty nadále snižovat Váš tep byl zpočátku devadesát dva, teď máte šedesát.

- Cholesterol? - Ok! Váš celkový cholesterol poklesl z 6,2 na 4. Cože? Ano, je to podivuhodné, z 6,2 až na 4. Čtyři? Ano, čtyři. A váš LDL cholesterolu, to je váš škodlivý cholesterol, to je nejpůsobivější hodnota, klesl ze čtyř na dva milimoly na litr. To snad není pravda! Ano, je to úžasné, to je pokles téměř o polovinu. Minule jsme měřili také CRP, což je jakýsi ukazatelem zánětlivosti srdce a cév. Ten klesl z 6 na 2,8.

Bez použití jakýchkoliv léků jsem výrazně snížil možnost infarktu a mnoha dalších onemocnění. Zítra to bude dvacátý týden programu. Zhubla jsem dvacet kilogramů a zvrátila nepříznivý vývoj cukrovky. Měla byste vědět, že je na vás každý nesmírně pyšný za to, co jste udělala. Nejsem závislá na lécích a mám více energie, než dříve. Moje děti z toho mají radost. Jsou na mě pyšní a pořád mi to říkají. Mám jeden citát, který sebou poslední dva roky nosím.

Zní: "Vyhraj válku. Nedopusť, aby jedna ztracená bitva válku ukončila. Neztrácej naději, ani když selžeš a oddáš se pokušení, jen znovu pokračuj v cestě. Ne zítra, ale hned teď!" Cukrovka se nevrátí, nedopustím, aby se vrátila, ani nadváha. Mým poselstvím je: "Máte život ve svých rukou. " Joey Aucoin měl více než dvacet zdravotních problémů, včetně cukrovky druhého typu, ale po dvaceti dvou týdnech konzumace rostlinné stravy se jeho stav výrazně změnil.

- Dobrý den, jak se máte? - Rád vás vidím! Uzdravujete se, Shodil jste třináct kilogramů, cítíte se lépe než předtím. Dvacet šest z dvaceti sedmi potíží zcela zmizely. Ukazatel zánětu cév klesl na hodnotu, jež je běžná u normálního člověka. Hladina cukru v krvi klesá, každý den se snižuje, budete na tom časem dobře. Hladina vašeho cholesterolu je mnohem nižší, než když jste začal brát léky.

Krevní tlak je normální, ve srovnání s dobou, kdy jste bral léky, kdy byl zvýšený. A říkáte, že jste se tak nikdy předtím necítil. Porovnejte si své fotografie, vypadáte teď mnohem zdravější. Jak jsem vám minule vysvětlil, tyto hodnoty mohou ovlivnit náš názor na to, jak vypadá opravdové zdraví. a nejde jen o čísla, ale celkový obraz, a ten váš vypadá fantasticky. Každý den jsem bral devět tablet a dvě injekce.

Měsíčně jsem si připlácel sto padesát až dvě stě dolarů na léky. Za pět měsíců, co jsem změnil stravu, jsem ušetřil osm set až tisíc dolarů, protože jsem si nevzal jediný prášek nebo injekci. Zamyslete se nad tím, kolik jsem ušetřil sobě a pojišťovně. Vláda USA říká, že sedmdesát pět procent všech výdajů ve zdravotnictví míří na chronická onemocnění. A ty jsou spojené se stravou a životním stylem. Pojďme se zbavit tohoto problému, kterým je onemocnění způsobené jídlem.

Ve svých sedmdesáti letech jsou doktoři Campbell a Esselstyn stále vitální a aktivní. Pokračují v šíření svého poselství. Pokud se podíváte pozorně na děti ve školní docházce jejich tepny, které okysličují mozek, karotidy, jsou již trochu zúžené. Doktor Esselstyn přednáší o svém výzkum v USA i zahraničí. Jeho manželka Anna ho často doprovází, radí pacientům a předvádí, jak si připravovat rostlinnou stravu.

Doktor Esselstyn je také ředitelem Programu pro prevenci a léčení kardiovaskulárních chorob Wellness institutu Clevelandské kliniky. Stejně jako doktor Esselstyn, I doktor Campbell pokračuje v přednáškách napříč Amerikou i v zahraničí. Doktore Campbelle, vy věříte tomu, že i když živočišné bílkoviny z masa a mléčných výrobků nejsou kontaminovány, že i přesto by je lidi neměli jíst? Ne, neměli by je jíst.

Myslím, že čím blíže budeme rostlinné stravě, či ještě lépe celistvé rostlinné stravě, tím zdravější všichni budeme. V Číně, kde doktor Campbell prováděl o generaci dříve velký výzkum, zažila populace dramatický nárůst průměrné spotřeby masa, mléčných výrobků a a zpracovaných potravin, Zároveň prudce roste množství degenerativních onemocnění. Mnoho Číňanů má dnes na výživu stejný názor jak Američané. Maso a bílkoviny zlepšují naše zdraví.

Každé ráno je dobré vypít sklenici mléka. Poselství doktora Campbella má ohlas u rostoucího počtu znepokojených lidí na celém světě. Díky úsilí obou těchto průkopníků a jejich kolegů si tisíce lidí uvědomilo, že hluboké zlepšení zdraví a kvality života je dost dobře možné. Máte dvě možnosti: Můžete jíst, dokud neonemocníte a brzy nezemřete nebo můžete jíst, být zdraví a těšit se dlouhému životu. A to je cesta rostlinně orientované stravy.

Jsem přesvědčený, že žádný lékařský postup se nevyrovná tomu, co dokáže rostlinná strava. S jistotou mohu říci, že naše vládní autority jednoduše vyjímají tuto koncepci výživy z každé debaty a diskuse, aby ochránily status quo. Kdyby teoreticky každý tuto myšlenku přijal, věřím, že bychom dokázali snížit náklady na naší zdravotní péči o 70 až 80%. To by bylo úžasné! Všechno by vycházelo porozumění výživy, jejího aplikování a pozorování výsledků.

Největší dar, který sobě i své rodině můžete dát, nejenom těm ve své generaci, ale i svým dětem a vnoučatům, když jim ukážete, jak si uvědomit tu neuvěřitelnou sílu, která v každém z nich je. Pak se dokážou vyhnout a zabránit zbytečně tragickým a bolestivým událostem, kterými není potřeba procházet. S celým svým srdcem věřím, že každý, kdo toto poslouchá, se podívá do své ledničky a zhodnotí svojí stravu. Vyzkoušejte to! Zhubnete a budete zdravější.

Nemáte co ztratit, když to několik týdnů vyzkoušíte. Uvidíte, jak je to snadné. Nebudu říkat, že to bylo obtížné. Bylo to mé rozhodnutí. Nikdy jsem se nebála, že nebudu mít, co bych chtěla. Tak jsem si nedala zmrzlinu a koblihy. Snědla jsem něco jiného. Rád bych jim za všechno poděkoval, svému lékaři a především Mattovi, protože vím, jak změnili můj život. Nepomohli jen mě, ale i mé rodině a přátelům. Třesu se, když o tom mluvím, protože je to tak velká, život měnící zkušenost.

Můžete to mít pod kontrolou. Kladu na to důraz, protože v mém životě je tolik věcí, které ovládnout nedokážu. Toto je mé poselství: "Můžete mít pod kontrolou, jak bude vaše tělo vypadat. Jezte, abyste žili, a nežijte, abyste jedli!" Debata pokračuje...
přeložil Slavomír Kytička pro všechny lidi dobré vůle, GoschaTV.
x dokument o zdravé i nezdravé výživě a jejím vlivu na rozvoj nádorových onemocnění. S českými titulky. Varování! - Tento film vám může zachránit život!
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.