xVybraná videa
text k videu
WWF tvrdí, že je největší environmentální organizace na světě s dary přibližně 500 milionů eur ročně. Od svého založení v roce 1961, je WWF je jednou z nejvlivnějších organizací pro ochranu přírody a ochrany druhů. Má dobré kontakty s vysokými rozhodovací pravomocemi v politice a průmyslu.

Autor Wilfried Huisman představuje ve filmu, že toto spojení je neustálé balancování mezi závazkem a prodejností.

Film ukazuje, že WWF spolupracuje s multimilionáři, jako je Robert Kuok ze společnosti Wilmar International, společnosti která kácí lesy na indonéském ostrově Borneo, aby připravily půdu na plantáže olejové palmy. Tam by však WWF údajně měla chránit ohrožené orangutany. WWF také přijímá dary od společností produkující palmový olej, které pak mají pečeť kvality pro udržitelnou výrobu (Roundtable on Sustainable Palm Oil. (RSPO), tzv. Kulatý stůl o udržitelném palmovém oleji).

Huisman to vnímá jako moderní odpustky, tzv. greenwashing. Již v říjnu 2008 přibližně 250 nevládních organizací a občanských sdružení, včetně 20 německých, publikovalo prohlášení obviňující RSPO, že rozvinuté formy zemědělství ničí životní prostředí z toho důvodu, že palmový olej roste ve velkých monokulturách v zásadě nemůže být trvale udržitelný a že RSPO slouží pouze pro průmyslový greenwashing.

Film tvrdí že fond WWF je globálně závislý na partnerství s významnými společnostmi z oblasti energetiky a zemědělství. To by mělo také být u geneticky modifikované sóji, za kterou lobuje chemická skupina Monsanto, kterou přijat WWF, aby jí tak vylepšil veřejný obraz. V této souvislosti film nastoluje otázku, zda spolupráce WWF s průmyslem na posledním zbývajícím nedotčeném ekosystému na světě, jej může opravdu zachránit, nebo ještě více urychlit jejich zničení.

Huisman udělal rozhovor se zemědělským podnikatelem Hectorem Laurence, který podle filmu v roce 2003 jako ředitel WWF jednal v Argentině o vedení strategie biopaliv pro tuto zemi. Hector Laurence byl v té době zároveň prezidentem Zemědělského svazu a ředitelem společnosti GM. V rozhovoru se Laurence brání genetickému inženýrství: "Myslím, že genetické inženýrství a biologické rozmanitosti může být zcela kompatibilní."

Jason Clay, senior viceprezident pro tržní transformace (Vice President a Vice President pro transformaci trhu), WWF USA na konferenci o zemědělství Asociace globální sklizně uvedené v jejímž Monsanto, Cargill, ADM, a člen WWF.

Film opět zachycuje projev, ve kterém Jason Clay říká: "Potřebujeme zmrazit ekologickou stopu zemědělství. Proto navrhujeme, sedm nebo osm opatření, jmenovitě: První. Genetické inženýrství ", některé GM plodiny by měly být rozšířeny na několik dalších druhů plodin. Opakovaně obdělávat půdu. A v červenci 2011 v článku v časopise Science Nature říká: Ochrana půdy má vliv na za les, rybolov, zemědělství a akvakulturní iniciativy. Hovořil ve prospěch genetických metod ke zvýšení výroby v odvětví živočišné výroby.

Reakce
Německá organizace WWF reagovala na film kriticky. Vydala komplexní stanovisko, v němž organizace popírá mnoho tvrzení ve filmu. Kromě sporu o jednotlivé výroky (viz soudní spor) bojoval WWF proti obvinění, že by korporátní úplatky byly použity pro vystavení certifikátu udržielnosti, který obecně nemá váhu certifikátu.

Ve filmu sám odůvodňuje ukončit činnost WWF s "ne-ideologickým" kurzem, který přináší mnohem více souvisejících odmítnutí.

WWF Německo se na tvrzení, že organizace podporuje společné členství Monsanto, u Kulatého stolu o zodpovědném pěstování sóji (RTRS), pěstování geneticky modifikované sóji. Německý tisk Süddeutsche Zeitung přinesl prohlášení: "Budeme pokračovat ve spolupráci s RTRS, protože chceme více GM-free sóji a chcete minimalizovat škody na životním prostředí pěstování sóji obecně, ale i při ničení lesů.

Jsme proti genetickému inženýrství. To budeme dělat tak dlouho, dokud nebude prokázáno, že geneticky modifikované rostliny, jsou naprosto bezpečné pro životní prostředí, biologické rozmanitosti a lidské bytosti. Tento postoj se vztahuje na všechny WWF International, i národní WWF organizace. "WWF připouští, že v různých národních organizacích má zaměstnance, jejichž názor se neshoduje s oficiální stanovisky WWF. To platí zejména pro země, kde podíl genetického inženýrství v zemědělství je již nyní velmi vysoký, jako Spojené státy Americké a Argentina. "

Nicméně je zřejmé, že tito zaměstnanci byli členy vrcholového vedení WWF. Jason Clay, který otevřeně přiznává pěstování GM sóji (viz obsah ) a žádal spolu s chemickými a semenářské firmy Monsanto, využití genetického inženýrství v mnoha jiných rostlinách, byl viceprezident WWF USA a WWF International koordinátorem pro oblast tržních vztahů a zemědělské politiky.

Mnoho mezinárodních nevládních organizací vyjádřilo před filmem, v roce 2009, ve srovnání se podílet na RTRS, a řada německých ekologických a zemědělských organizací vyzvala WWF k rozpuštění, načež WWF obhajoval jeho zapojení do RTRS s argumentem, že účast umožnit větší vliv než když se organizace zruší.

Také před premierou filmu (2011) vedli Greenpeace, Přátelé Země a další ekologické organizace, že pěstování palmového oleje na indonéském ostrově Borneo poškozuje životní prostředí a vytváří zvýšené riziko ke vzniku ohrožených druhů.

Soudní spor
WWF eskaloval situaci před premierou filmu 22 Června 2011 a vyzval televizi ARD 6 přestat v konfrontacích proti filmu.

ARD v původní tiskové zprávě ze dne 11. 05. 2011 odstoupil od prohlášení, obsahující zjištění týmu ARD na ostrově Borneo (Indonésie) "není jediný projekt ochrany orangutanů s WWF". Totéž platí i pro formulaci: "WWF bere peníze od společnosti a dává mu pečeť pro udržitelnou výrobu", tak daleko, dojem by byl probuzen, že společnost obdrží platbu v hotovosti proti WWF-label pro udržitelnou výrobu. ARD se zavazuje WWF Německo, že upustí od těchto prohlášení v souvislosti s filmem.

WWF vyjádření před premierou filmu, jako jeho přesný obsah již známý není: "Jsou tam oznámeny tři požadavky, které jsou prostě špatné."

Huisman řekl tisku: "Důvodem je, že WWF nechce veřejně diskutovali o těchto věcech. ... Koneckonců, WWF symbol, panda, je podle průzkumu trhu nejdůvěryhodnější značkou na světě. "Všichni účastníci sporu ztrácí".

(překlad z Wikipedie)
x WWF je jednou z největších ekologických organizací na světě - podle jejich údajů asi s pěti sty miliony Euro darů ročně z celého světa. Cílem organizace s medvídkem Pandou v logu je "... zabránit ničení přírody ve světě a budovat budoucnost, v níž lidé žijí v harmonii s přírodou."
Tvůrce Wilfried Huisman natočil film "z Odvrácené strany" toho co víme o WWF. Wilfried Huisman cestoval po světě, aby zjistil, zda spolupráce mezi největší ochranářskou organizací na světě tedy "Světovém fondu na ochranu přírody", a různými velkými korporacemi skutečně v praxi vede k větší udržitelnosti. Ještě před prvním představením tohoto dokumentu, hrozí WWF právními kroky...
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.