xVybraná videa
text k videu
Mysli globálně, jednej lokálně
Velice otevřený dokument od režisérky filmu Nádherná zelená - Coline Serrau mapuje problémy současných malých ekozemědělců a rolníků na venkově po celém světě. Ukazuje nedokonalosti zemědělské výroby z pohledu udržitelného rozvoje. Film ukazuje, jak škodlivé jsou pro naše zdraví a celou společnost děsivé metody potravinové velkovýroby, založené na těžké technice a umělých hnojivech. Režisérka Coline Serreauová (autorka skvělého hraného filmu Krásná zelená) tvrdí, že z rozporu velkoplošného zemědělství a průmyslu po první světové válce vzešel zemědělský systém, který využívá doslova vojenské strategie a zbraně a do obživy obyvatelstva tak vstoupilo násilí, kterým nevědomky ubližujeme sami sobě. Francouzské znění.

diskuse o lokální samostatnosti
O možnostech a formách lokální samostatnosti v České republice diskutovali: Naďa Johanisová (ekonomka, Masarykova univerzita v Brně) Ilona Švihlíková (ekonomka, Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha) Alena Suchánková (Permakultura jako způsob života)
x Dokumentární film režiséra Tomáše Škrdlanta "Lokální a globální: O smyslu blízkosti". Námět a scénář filmu vytvořila Naďa Johanisová. Film hledá u nás a v jižní Anglii odpověď na otázku, nakolik je globalizovaný systém produkce potravin racionální, a jak v praxi přiblížit zemědělce a spotřebitele formou bedýnkových systémů, farmářských trhů, prodeje ze dvora a neziskových školních jídelen v kraji, kde původní jídelny byly dávno zrušeny. Délka filmu: 49 min. Film lze nyní shlédnout i zde. DVD lze za cenu 99 Kč objednat (poštovné a balné 50 Kč, při dobírce 80 Kč) nebo zakoupit v Ekologickem institutu Veronica na adrese: Panská 9, Brno.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.