xVybraná videa
text k videu
Ľudia, ktorí práve prešli na vegánstvo, môžu byť na začiatku celkom frustrovaní. "Ó môj Bože! Čo budem robiť? Musím hneď všetko zvládnuť? Musím prestať kupovať kožené topánky, kožené kabelky, vlnu.. Nemôžem jesť mäso, syr, vajcia.. áá!" Narýchlo je toho veľa. A ja to chápem. Iste, najideálnejšie je prestať sa podieľať na týraní, vraždení a vykorisťovaní zvierat v akejkoľvek forme. Ale mnohí si radšej povedia, "je toho veľa, kašlem na to, končím". Len si pamätajte, aký je váš cieľ.

Vášim cieľom je nezabíjať zvieratá a neubližovať im. Jednoducho urobte všetko čo dokážete. Nemusí to byť hneď perfektné. Začnite sa pomaly približovať k vášmu cieľu. Ja som sa stala vegetariánkou, keď som bola na vysokej. Poštou som dostala magazín od PETA, (People for the ethical treatment of animals) v ktorom boli informácie o veľkochovoch a bitúnkoch. Dovtedy som sa nazývala "milovníčkou zvierat". A až do tohto času som sa definovala ako najväčšia milovníčka zvierat, ktorú by ste kedy stretli.

A zároveň som jedla mäso a nerozmýšľala som nad týmito zvieratami. Po prečítaní toho časopisu a prezretí všetkých tých obrázkov z veľkochovov a bitúnkov, som sa necítila už vôbec ako "milovníčka zvierat", ale ako čistý pokrytec. Vtedy som si uvedomila, že už nikdy nechcem byť toho súčasťou a zo dňa na deň som bola vegetariánkou. Volám sa Tonya Kay a ak ste videli film Bold Native, pravdepodobne viete, že som hrala rolu I-Rock. Vo svojom skutočnom živote som aktivistka za práva zvierat a ekologická aktivistka.

Som profesionálna atlétka a je na tom založené aj moje povolanie. Som vegánkou už 17 rokov. Skutočné jedlo má zmysel. Zem nám ponúka skutočné jedlo a ja chcem byť súčasťou Zeme. A zvieratá nie sú pre mňa skutočným jedlom. Sú ako vy. Vy pre mňa nie ste jedlom. Žiaden z mojich inštinktov mi nehovorí, aby som vás zjedla. Alebo použiť tieto nevyvinuté pazúry a pokúsiť sa vás zabiť. To je tá najlepšia vec, aká sa mi kedy stala. Nikdy som sa necítila fyzicky lepšie a nikdy som nemala jedlo tak rada, ako teraz.

A mám zo seba dobrý pocit, pretože už nie som egoistický magor, ktorý sa napcháva jedlom, bez akéhokoľvek premýšľania nad tým, čo spôsobil tejto bytosti. Ja som začal proste brať do úvahy fakt, že každá živá bytosť má právo na život. Keby som bol mäsožravec, tak by som očividne jedol zvieratá. Ale napríklad aj mäsožravci v oceáne jedia len vtedy, kedy musia. Jedia, aby prežili. A takto funguje ten reťazec. Ja nemusím byť súčasťou tohto reťazca. Je to samozrejme ťažké, pokiaľ sa to učíte.

Pretože ste to ešte predtým nerobili. Potom si prečítate nejaké knihy, pozriete videá na internete, spoznáte nových ľudí a navštívite nové reštaurácie... ...a vždy sa to učiť nebudete. V istom bode už viete ako byť vegánom či vegánkou. A je to rovnako prirodzené ako ktorýkoľvek iný systém, podľa ktorého sa riadite. Ľudia sú veľmi premenliví, nikdy neviete, čo spravia. A tak sa vyberieš domov na Deň vďakyvzdania a oni ešte stále servírujú moriaka. Viete.. je to moja rodina, sú z farmárskeho mesta.

Chápem to, ešte stále jedia moriaka. Často to ľudí vyťahuje, keď sa stretnú s vegetariánmi alebo vegánmi. A niekedy začnem byť namyslená, začnem poučovať a ľuďom sa to nepáči. Myslím si, že ako vegetariáni a vegáni si to musíme uvedomovať, pretože v určitom zmysle reprezentujeme tieto zvieratá. A keď budeme vyzerať ako kreténi, zvieratá budú trpieť. Čítala som jeden zaujímavý článok v magazíne Psychology Today o štúdii, ktorá.. V podstate, keď je v nejakej firme informátor, a ostatní zamestnanci ho neznášajú.

Dôvod je psychologický. Cítia sa nepríjemne, pretože sami dovolili firme, aby sa správala zle, a že oni sami neboli tým informátorom. A v tomto článku vlastne citovali to isté, že sa stáva, keď sa ľudia stretnú s vegetariánmi alebo aktivistami za práva zvierat. Cítia sa nepríjemne. Ty si vegetarián a zachraňuješ životy a ja nie som. Som kretén. Takže namiesto toho, aby som bol kreténom ja, urobím ho z teba za to, že si vegetarián. Ako sa tomu môžete vyhnúť, keď sa nechcete oddeľovať a zničiť všetky svoje priateľské vzťahy?

Veľmi opatrne. Je medzi tým veľmi tenká čiara. A niektorí ľudia o tom nechcú vôbec počuť. Ale zase iní sú tomu celkom otvorení. Asi najlepší spôsob je pustiť im film ako je Bold Native a povedať im "musíte si pozrieť tento film.. je neuveriteľne silný ..a zmení ti život..mal by si si ho určite pozrieť." A potom sa stiahnuť a nechať ich, nech si urobia vlastný názor. Od 1991 do 2008 som bol rádoby-vegetarián. Tak ako mnoho iných "vegetariánov". Jedol som mlieko, syr, ryby, moriaka na Deň vďakyvzdania.

Ale všetko z biochovu. Bolo to "ekologické". Až kým som si uvedomil, že vražda je vražda. Pred dvomi rokmi som si uvedomil, že aj keď som nejedol mäso, iba vedľajšie produkty, stále som napomáhal zabíjaniu 56-tich miliónov suchozemských zvierat ročne. A niekto sa ma spýtal, "odkiaľ berieš bielkoviny?" To je asi tá nekonečne hlúpa otázka. Odtiaľ, odkiaľ ich berie aj krava. Jednoducho nezjem tú kravu. Jem zelenú listovú zeleninu a sedím na slnku. A syntetizujem jedlo ako by som mal.

A minule som rozprával s tým 200 kilovým borcov a pýtam sa ho, ako je možné, že je vitarián? (je len surovú stravu) Ten kto vám hovoril, že musíte mať taký a taký život, vám klamal. Artritída, ktorú som mal v lakťoch a pleciach, je preč. Bolesti chrbta sú preč. Schudol som na 100 kíl. Zmenšil sa mi žalúdok a zväčšilo sa libido. Vôbec nepociťujem nedostatok živín. Vlastne som nedávno napísala elektronickú knihu, v ktorej analyzujem 4 mesiace mojej surovej vegánskej stravy.

Odkedy som začala jesť len surovú vegánsku stravu.. ..nejem tofu, nejem sójové výrobky. Ako vitariánka mám 104 percent odporúčanej dávky bielkovín každý deň bez toho, aby som sa o to musela snažiť. - Skadiaľ? Skadiaľ to je? Napríklad z morských rias, zelenej zeleniny, niektorých orechov..kokosu, avokáda. Všetky tieto veci sú vlastne plné bielkovín, ale čo je dôležitejšie sú plné aminokyselín. Ľudia majú naprogramované, že potrebujú bielkoviny, pretože im to obchodníci tlačia do hlavy.

Potrebujeme bielkoviny, potrebujeme bielkoviny. Ale ja hovorím - poznáte niekoho, kto nemá dostatok bielkovín? Nie. Viete vôbec aké sú symptómy nedostatku bielkovín? Ľudia vravia, že prešli na vegetariánstvo, ale museli prestať, lebo im bolo zle. Ide o to, že keď zmeníme takto stravu, naše telo sa detoxifikuje. A čo sa deje, keď jeme nezdravé jedlo celý náš život? Naše telo nevie, ako ho má spracovať. A tak ho ukladá ako tuk. A povie si, že sa k tomu vráti neskôr, keď bude môcť.

Ale nikdy sa k tomu nevráti, pretože sa stále napchávate odpadom, snaží sa to spracovať a je to vyčerpávajúce. A keď nakoniec prestanete jesť také jedlo, začne konečne spracovávať všetok ten odpad, ktorý sa vo vás uložil za tie roky. A viete čo? Je to nepríjemné. Je to detoxifikácia. Ako povedal Joda v Star Wars, "buď to urobíš alebo nie...nemáš žiaden pokus." Takže ak to chcete urobiť, môžte navštíviť www.johnsalley.com. Nájdete tam vegetariánsky balíček pre začiatočníkov.

Veľmi dobrý začiatok je 30 dňové predsavzatie. Povedať si, že nasledujúcich 30 dní nebudem jesť žiadne mŕtve zvieratá. Nebudem jesť žiadne mŕtve kravy, sliepky, prasatá a je to. A keď pôjdete na www.goveg.com, môžete získať vegetariánsky balížek zdarma kde nájdete desiatky zaujímavých receptov, informácií a inšpirácie. Niekomu kto žije v malom mestečku v Iowe alebo Michigane a chce zmeniť svoje stravovanie by som poradila, tým že sú limitovaní ročným obdobím, tým že majú zimu asi 6 mesiacov, a fakt že dovážajú len určité druhy ovocia a zeleniny.

Majú len to čo je v ich okolí. A to územie je ich vedomie. Takže ak každý tam je mäso, aj supermarket bude skladovať len kopec mäsa. Napíšte si zoznam jedál, bez ktorých v žiadnom prípade nevydržíte. Vaše obľúbené jedlá. Nejde tu o to, aby sa niekto cítil obmedzený. Alebo tlačil sa do niečoho, a potom to zrazu vzdá. Ten zoznam by mal obsahovať asi 10 vecí. Vždy majte tieto veci v dome. Počas fázy prechodu na vege stravu. Môže to byť skľučujúce, môže toho byť na vás veľa ale zároveň to môže byť veľmi jednoduché.

Začnite jedlom po jedle. Čo jem na raňajky? Zjem misku cereálií. OK. To je pravdepodobne vegánske. Ak si prečítate zloženie tých cereálií, ubezpečte sa, aby tam neboli žiadne vajcia. Zvyčajne tam nie sú. Aby tam neboli žiadne mliečne bielkoviny alebo mlieko. Potom to je v poriadku. Super. Vaše cereálie sú vegánske. Mlieko, s ktorým si to zalievate... Namiesto kravského si kúpte sójové, ryžové, mandľové, konopné..kúpte si ich všetky..a zistíte, ktoré vám chutí najviac.

Majú ich v každom väčšom supermarkete, aj keď žijete niekde v zapadákove. Moje najobľúbenejšie je ryžové mlieko. Ale viem, že veľa ľudí preferuje sójové či mandľové. Čo jete na obed? Zvyčajne zjem syrový burger. Super. Tak sa vyberte do toho istého supermarketu a kúpte si vegeburger. Je to také jednoduché. Čo jete na večeru? Zvyčajne sa vyberiem do Taco Bell a dám si burrito. Super. Tak si spravte burrito doma, alebo si tam objednajte ich fazuľové burrito bez syra.

Poobzerajte sa a zistíte, že existuje kopec vegetariánskych a vegánskych jedál, o ktorých len neviete. Jednoducho si nahraďte mäsové a syrové jedlá za takéto. A to môže vyzerať tak, že si to nahradíte za vegetariánske náhrady mäsa a syra alebo to môže vyzerať tak, že úplne odstránite mäso a syr, a presuniete sa viac k skutočne rastlinnej strave. Každý deň jem šalát. Môj najobľúbenejší je teraz jednoduchý šalát. Polejem si to orechovým olejom a štipkou bylinkovej soli.

A to je jednoduchý šalát.. ..ktorý ma robí skutočne šťastnou. Vyskúšajte akúkoľvek surovú zeleninu, ktorá sa vám dostane pod ruky. A vypite aspoň 4 litre kokosovej vody v prvé tri dni. Aby ste rehydratovali svoj systém. A potom pite vodu, jedzte rastliny, orechy, semená, strukoviny. Viem, že to môže byť náročné pre ľudí, ktorí sa chcú stať vegetariánmi či vegánmi na mieste, kde nie sú žiadni iní vegetariáni či vegáni. Viete, ľudia majú ten falošný dojem, že vegetariánstvo je nezdravé.

A potom tá vec s bielkovinami, "ak nebudete mať dostatok bielkovín, tak ako vegetarián zomriete." A asi najlepší spôsob ako sa tomu postaviť je upriamiť sa na to, čo viete, a nestarať sa veľmi o to, čo si myslia ostatní. Buďte vyzbrojení morom informácií. A namiesto toho, aby ste boli zakríknutí, a zaútočili na ľudí, keď oni útočia na vás.. ..skúste byť kľudní, odpovedať asi takto, "viete, v skutočnosti je to tak, že vegetariáni majú viac než dosť bielkovín; majú šťastie, že majú oveľa menšie riziko srdcových ochorení, rakoviny, cukrovky a mozgovej porážky.

A to sú v tomto svete najväčší zabijaci." Bola som práve na scéne.. A dcéra mojej vizážistky bola asi 6 mesiacov vegetariánka, ale potom s tým prestala. Pretože to bolo pre ňu príliš ťažké. A jej dcéra sa ukázala na scéne v poslednú noc filmovania. Prvé čo povedala, bolo, že potrebovala viac energie. Ale potom, keď sme to začali hlbšie rozoberať, nebolo to tým. Čo ona potrebovala, bola väčšia podpora. Od jej rodiny. Ľudia jej začali hovoriť, že "musí jesť mäso. Že musí byť zdravá.

Nebudeš zdravá, ak nebudeš jesť mäso." A ako sa tomu postavíš, keď máš 18 rokov? Ak chcete počúvať rady o zdraví, vyberte si dobrého učiteľa. Takže ak tá osoba vyzerá zdravo a nie je obézna, má aktívny životný štýl, žiari, je zaľúbená a obklopujú ju pozitívni ľudia... ...a túto osobu chcem spoznať. A ja som jej povedala, "sú títo ľudia, ktorí spochybňujú tvoje vegetariánske stravovanie, takí zdraví ako chceš byť aj ty?" A to ju skutočne ovplyvnilo.

My jeme každý deň. Možno každý deň nemeditujeme, možno necvičíme každý deň.. ..ale každý deň jeme. Je to jednoducho zdravé uvažovanie. Pozastavte sa nad tým a zistíte aký úžasný nástroj je naše jedlo. A ak chcete určitý život, s určitými ľuďmi okolo vás, a určitou komplexnosťou a fyzikálnosťou a atletickosťou a intelektom a umeleckou zručnosťou, tak sa pozrite na svoje jedlo.. ..dokážete zmeniť svoj život.
x Před půlnocí 4.1.2011
Téma: Anarchií k ochraně zvířat?
Host: Michal Kolesár, radikální ochránce zvířat
Moderuje: Pavla Pilařová

Je jednou z nejvýraznějších osobností hnutí za práva zvířat u nás. Je nejen radikální vegan, ale především radikální ochránce zvířat a také zřejmě první člověk, který do českých poměrů přinesl politiku takzvaných "přímých otevřených záchranných akcí". Doslova unáší z otřesných podmínek českých velkochovů nejrůznější hospodářská zvířata, aby svobodně dožila v humánním utajeném azylu. Svůj radikalismus nepopírá. Noční vloupání do velkokapacitních drůbežáren a únos slepic dokonce natočil, vyfotografoval a záznamy zveřejnil na svých internetových stránkách. Co ho vede těmto "záchranným akcím", jak vidí naši legislativu ohledně práv zvířat, jak se dívá na pokusy se zvířaty? Na to odpoví Michal Kolesár .

Jaroslav Škvařil o vegetariánství. Témata: Energetický výdej a příjem, Historický vývoj stravování, Nadprodukce potravin, Od supermarketů k farmářům, Proč jíme málo luštěnin?, Spotřeba masa v české republice
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.