xVybraná videa
text k videu
Aurora - sen o osvobození
Skladajú sa z troch základných zložiek - fosfátu, deoxyribózy a nukleovej bázy. Fosfát sa viaže na deoxyribózu. Nukleové bázy, ktoré sa podieľajú na tvorbe nukleotidov, ktoré tvoria molekulu DNA, sú štyri – adenín, guanín, cytozín a tymín. Sekvenčná dispozícia... – Môžem? – Nie! Samozrejme, že si to môžeš zobrať, je to tu na to. Ďakujem... Odchádzaš? Áno. Nemohla som vydržať do konca hodiny. Je to príliš nudné. Ak ťa to zaujíma, bude jedna prednáška.

Začne o chvíľu. O vivisekcii? Áno, prednáša to profesor chémie z milánskej univerzity. Je to múdry chlapík, poznám ho. Kedy to začína? Teraz! Pôjdem tam! Ďakujem Ahoj! Áno? Dobré ráno, pán Ippoliti. Hľadali ste ma? Áno. Dobré ráno. Čítali ste dnes ráno noviny? Nie. Vlastne... Tí blázni ukradli viac ako dvesto myší z jedného z univerzitných laboratórií. Dvesto! To je niečo! Som zvedavý, kde dali všetky tie myši. Môj ty bože! To by ste mi mali povedať vy!

Už sú to dva mesiace, čo som vás poveril týmto prípadom, a stále nemáme nič! Dekan zúri! Ja viem, ale nemáme už aj tak dosť problémov, aby sme sa začali starať ešte aj o nejakých animalistov? Minule dobodali troch chudákov a na tom prípade nepracuje ani jeden človek! Začal som to vyšetrovať a mám zopár zaujímavých stôp Je tu skupina nóbl detí, ktoré... Doprdele! Pán Briggante, zdá sa, že to nechápete. Tí traja ľudia sú mi úplne ukradnutí.

Chcú, aby som zistil, kto kradne zvieratá! Vám som prikázal, aby ste to vyšetrili. Je pre vás príliš ťažké pochopiť to? Nie, pane. Samozrejme, že nie. Zajtra dostanete ďalšieho policajta, ktorý vám pomôže pri vyšetrovaní. Volá sa Diego Vega. Je to dobrý policajt. Veľmi spoľahlivý. Diego Vega? Bože! Je to postava z komiksu? – Prosím? – Nič, nič! Majte sa, pane! Dovidenia! Prosím? Luciano! Áno, štyri vstupenky na západnú tribúnu. Uvidíme sa v nedeľu! Ahoj!

Tak čo si myslíš o prednáške? No... myslím, že bola veľmi dramatická. Určite to nie je ako pozerať film od Disneyho. Ide o to, že študujem biológiu, som v druhom ročníku. Minule som profesorovi povedala, že nechcem robiť experimenty na myšiach a dokonca ani na muškách. A čo povedal? No... vyzeral dosť naštvaný. Povedal, že nesmiem byť taká citlivá k živému materiálu... Živý materiál! Alebo povedal k živým pomôckam, nie som si istá...

V tom podstate nie je žiadny rozdiel. Vieš, že ťa nemôžu donútiť vykonávať experimenty na zvieratách, však? Podľa zákona ti aj napriek tomu musí byť umožnené doštudovať a získať diplom . Áno, ja viem. Dokonca som aj vyplnila tlačivo. Ale... V konečnom dôsledku majú posledné slovo oni. No, je to smutné, ale je to tak. Ja som Sara. Aurora! A ona je Zoe. Ahoj! Ahoj! No, tu som už skončila. Zomieram od hladu. Vy nie?

Nevieš, či tu niekde nie je miesto, kde by mali niečo pre vegánov? Je to hrozné, ak neviem, čo to znamená? Veľmi hrozné! Znamená to vegetarián, viac-menej... Ale bez mlieka a vajec. Predpokladám, že tu v Tridente okrem klobás a salám... Neďaleko je miesto, ktoré by podľa mňa bolo dobré. Môžem vás odprevadiť, ak chcete. Ďakujeme! Ak ti to teda nebude prekážať... Náš vlak odchádza až v noci, takže sa nemusíme ponáhľať. A ten profesor chémie?

Nebola si s ním? Áno, ale veľmi sa po prednáške ponáhľal a prakticky sa teleportoval do Milána. Vždy má hrozne veľa práce... Tiež žijete v Miláne? Áno, viac menej. Neďaleko odtiaľ. A ako tam je? Nikdy som tam nebola. Nuž, smrdí to tam. Ale má to aj svoje pozitíva. Pozitíva? Menuj tri, stačí tri pozitíva, ak to dokážeš! No, sú tam kiná... električky.. – Električky? – Áno, sú celkom pekné! Aj ja mám rada električky. Hlavne tie staré, s drevenými sedačkami...

Moja mama akoby patrila k inému druhu. Nie preto, že je cudzinka, ale preto, lebo je divná. – Prečo? – Pred desiatimi rokmi sa rozhodla, že sa vráti do Írska. Opustila môjho otca aj mňa a vrátila sa k svojej prvej láske, k chlapcovi, ktorého spoznala na strednej škole. Chvíľu jej trvalo, kým pochopila, že on ju tiež ľúbi, ale hneď ako si to uvedomila, sadla na prvé lietadlo a zmizla. A to len tak? Bez toho, aby niečo povedala? No, viac-menej.

Na stole nechala dva listy Jeden pre mňa a druhý pre otca. Ozvala sa nám až o rok neskôr. Ale je to v pohode. Z času na čas spolu hovoríme a vždy je šťastná. Má sa skvele... – Ďakujeme za všetko. Možno by si nás mohla jedného dňa navštíviť. – Iste. Počkaj. Môj e-mail. Šťastnú cestu! Ďakujem! Pá! No konečne si si trochu upratala izbu. Ešte som ťa nikdy nevidel skladať si veci... – Inak by sa mi v kufri pokrčili. – V kufri? Prepáč, ja som ti to ani nepovedala!

Idem na pár dní do Milána. Naozaj? Pred pár mesiacmi som spoznala dve dievčatá, čo tam žijú, a včera večer. Bolo to pre teba až také ťažké, že si mi to nemohla povedať skôr? Vieš, že... Prepáč mi! Rozhodla som sa len včera. Veľa to pre mňa znamená.. Nemôžeš povedať nie svojej drahej milovanej dcére. Aurora! Neprehovoríš ma sladkými rečami ani týmito veľkými uslzenými očami. Je to v pohode. Nechcem byť zlý policajt. Ale nabudúce... – Ďakujem!

Takže vy všetci bývate spolu? Áno, u Samuela. Vlastne toto je tak trochu squatting – A tvoji rodičia? – Nie sú. Teda chcem povedať, že boli... Teraz mám len nejaké domy a značný bankový účet. – Ale žiadnych rodičov. – Máš ty ale šťastie! – Prepáč! – To je v pohode. Zmiatol som ťa svojím úsmevom. Už to znovu nespravím. A on? To je Richard. Je najodvážnejší zo zajacov, čo žijú tu v záhrade. Richard Levie Srdce. – A máte ešte nejaké ďalšie zajace?

– Áno, máme tu dvanásť zajacov. – Všetky sú z laboratória. – Z laboratória? Z pokusného laboratória. Pokus prerušili a nám sa podarilo získať ich. V Taliansku existuje zákon, ktorý nám to umožňuje. Chúďatká. Som zvedavá, ako im je, keď vyjdú z labáku. No niektoré z nich to ani neprežijú. Žijú vo veľmi malých priestoroch a niektoré z nich musia mať neustále sklonenú hlavu. Naozaj? Čože? Koza? Koľko zvierat tu vlastne máte? To je Frank, naša kosačka!

Poďme dnu, stmieva sa. Chceš? Ďakujem. Je naozaj dobrý! A to nie je jediný nástroj, na aký hrá. Náš domáci je veľmi nadaný. Áno, som celá kapela v jednom balení. Ale choď! – Na čo ešte hráš? – Brnkám na gitaru a ešte basu, ale to neznamená, že... Hrá na basu skoro ako Roger Waters a vie hrať aj na husliach To nie je pravda. Na husliach som nehral už veky! Večera je hotová! Kde sedím? – Bol to veľmi pekný večer – Sladké sny Dobrú noc! Tu si!

Nejaké nové správy? Ešte stále máme pred sebou dlhú cestu Okrem tých odkazov, ktoré všade nechávajú, nemáme nič. Už si videl ten zo včera? Ešte nie. Ukáž mi ho. I topi non avevano nipoti. Ako vždy sa to dá čítať aj odzadu. Samozrejme, ďalší palindróm. Prekvapilo ťa to? Mňa? Vôbec nie! Tieto odkazy určite nie. Hovoria jedine to, že boli napísané snobským bifľošom, ktorý nás tu vodí za nos a nesmierne sa zabáva. A ten svedok dnes ráno?

Čo? Ten čudák? Okrem iného hovoril, že nachytal Pannu Máriu, ako plieska Pápeža! Kriste! Môžeš to povedať nahlas! Ty môžeš. Ja idem na obed. To je o dva dni viac, ako by sa patrilo. A okrem toho nechcem byť na príťaž. Budete musieť urobiť ešte aspoň tisíc vecí... Môžeš nám pomôcť, prečo by si mala byť na príťaž? Čo ja viem... A čo by som mohla robiť? Všetko, ak chceš! Tak môžem zavolať otcovi, ale bojím sa, že po mne hodí celé Antelao. – Celé... čo?

– To je hora. Nazývajú ju kráľom Dolomitov. A prečo by mal do teba hádzať horu? Povedala som mu, že sa vrátim čoskoro, aby sme tam mohli ísť liezť. – Takže on je tiež horolezec? – Začal omnoho skôr! On je pán horolezec. Bol už všade, robil úžasné veci. Hovorí, že musím trénovať. A kedy si začala? Moje prvé hmlisté spomienky na hory siahajú do čias, keď som mala 3 alebo 4. Naozaj si myslíš, že to zvládneme? Neviem prečo, ale trochu sa bojím.

Ale prečo? Čo je iné ako inokedy? Neviem... Ja... – Môžem si dať sprchu? – Jasné, že áno! Ahoj! Prečo tu sedíš potme? – Zoe so zlomila ruku. – Čože!? Do pekla! A teraz budeme robiť čo? Spadla a zlomila si ruku. Teraz je v nemocnici s Matteom. Čo chceš, aby som povedal? Chceš alternatívnu verziu z nejakého paralelného vesmíru? Prepáč, viem. Ale behom 4 dní budú tie psy mŕtve! Prosím, Samuele...

Poprosme Auroru. Pre zmilovanie božie, Sara, poznáme ju len 2 dni, nemôžeme.. Pár dní. A mimochodom, spoznala som ju pred 2 mesiacmi. Aha, pred 2 mesiacmi! Takže o nej vieš asi všetko! Počúvaj, Sara. Súhlasím s tebou, že je veľmi milá. Okrem toho sa nezdá, že by bola totálna hlupaňa, a vyzerá veľmi príjemne, ale... – A čo to má s tým spoločné? Páči sa ti? – Mne? Prosím ťa! Myslíš si, že som si to nevšimol? Všimol čo? O čom to dopekla hovoríš?

Och, prepáč. Iba ženy majú právo všímať si takéto veci a ja som chlap. Problém je pochopiť, či si uvedomuje, že je žena a že preto má po intelektuálnej stránke navrch... – Prosím ťa, prestaň sa rozkrikovať! – Ja sa vôbec nerozkrikujem! Aurora vie liezť. Trénuje horolezectvo už roky. Má tu správnu stavbu tela... To je jedno! Polícia je nám na stope, vieš to veľmi dobre! Ak niečo nevyjde, a to z hocijakého dôvodu... To sa nestane! Všetko bude v poriadku! Máme 4 dni na to, aby sme jej vysvetlili plán. Prosím!

Pár dni... Hovoríš to tak, ako keby to bola večnosť! A aj tak nevieš... Možno nechce mať spoločné nič s našou... kriminálnou aktivitou. Myslíš si, že sme kriminálnici? Presnejšie sme zlodeji a teroristi. Áno, podľa zákona páchame zločiny. Myslel som si, že si to pochopila už v Dubline, počas svojich malých 6-mesačných prázdnin za mrežami. Tam som pochopila mnoho vecí, ale stále si myslím, že som urobila správnu vec. Spravodlivosť nemá nič spoločné s právom.

Niekedy v budúcnosti sa k sebe možno trochu priblížia, ale myslím, že my všetci už budeme vtedy mŕtvi. Hovorím mimochodom to, že Aurora, ak ju vôbec požiadame o pomoc, by mala právo poslať nás do zadku a vrátiť sa k svojim horám. To bolo áno? Dobre teda! Ale ak nás kvôli nej kurva chytia, tak... – Dosť! Môj mozog sa smaží! – Ja som to nechcela povedať... Podarí sa nám to! Nakoniec nie je to až taká ťažká záchrana.

A ak pôjde všetko dobre pri tejto akcii, tak by sme mohli... Nie, je to šialené! Čo je šialené? Budúcu sobotu. Chcel by som napadnúť univerzitu priamejšie. Budúcu sobotu budeš hrať. Všetci budeme na tvojom koncerte. Ty si sa zbláznil! Nie, nie! To je na tom to zábavné. Bude to naše alibi. Počúvajte ma: na budúcu sobotu bude univerzita organizovať gala večer s tými skurvenými Číňanmi, ktorí budú financovať nové laboratórium biotechnológie.

Takže? Čo chceš spraviť? Viem, je to totálne bláznivé. Pôjdeme dovnútra. Dáme im niečo toxické do koktailu, takže všetci ozelenejú. Číňania tiež, hlavne oni! A potom im tam vhodíme zopár bômb zo slzným plynom. Všetci vybehnú von a nájdu... malé prekvapenie! Aké? Ešte neviem. Prekvapenie ešte nemám definované. Takže, páči sa vám môj nápad? – Si blázon! – To teda je, ale nech počíta so mnou! So mnou tiež! Ešte uvidíme, či budeme v sobotu na slobode alebo za mrežami...

Neboj. Budeme voľní. Dobre. Myslel som si, že ma dotiahnete do najbližšieho blázinca! Do zajtra večera vám poviem o všetkých podrobnostiach plánu. Hej, hej v pohode. Chápem. Do riti. Debili. Našiel si niečo? Ešte nie... Počkaj! Ivi luigina cotto aveva otto cani giulivi. A máme tu ďalší palindróm. Môžeme sa vrátiť do postele. Toto miesto ma desí. A zajtra ťa verejný žalobca pošle za tou Luiginou Cottovou. A nájdi ju, prosím ťa. Som taká šťastná!

To vidím! Bola si úžasná, naozaj. Teraz potrebujem aspoň 15 hodín spánku. Ale som príliš šťastná na to, aby som spala! – Dáš si ešte? – Áno, dám si. A nie sme vo väzení, ako si si všimla. Pridáš sa v sobotou, však? Iste! Nenechám si to ujsť ani za svet! Ten džem je výborný. Chutí ti? Spravila som ho sama. A chlieb tiež. Naozaj vieš, ako sa tieto veci robia? Asi si ťa vezmem! Musím to ale povedať otcovi... teda, že ostávam. Musím mu to povedať!

Áno, Ludwig, pochopil som. Už len chvíľočku! Dobre teda, vyhral si. Diego, čo sa stalo? – Čo ak majú pravdu? – Kto? Tí, čo berú zvieratá preč z laboratórií. Neviem... Možno som urobil chybu, keď som zobral túto prácu. Spravím ti kávu. Bol som tam s inšpektorom... na tom mieste, kde vyslobodili tie psy. Bože! Mal som zimomriavky... bolo to také.. Zobrať túto prácu nebola chyba. Keť som bol chlapec, chcel som byť výskumníkom. Všetky deti chcú byť výskumníkmi.

Nie všetky. Mnohé z nich hovoria, že chcú byť policajtmi. Ja som to nikdy nepovedal. Ani raz Paola! -Máš sa? -Ahoj! Aurora, chcem ti predstaviť Luiginu Cottovú! Ale choď! Toto je Paola. A ona je Aurora, hovorila som ti o nej... Jasné, Aurora! Aké pekné meno! Ako sa majú psy? Zdá sa, že dobre. Viac-menej... Keď ste ich včera večer doniesli, boli vystrašené! Poďme sa na ne pozrieť! To takto žili stále? Áno. Nevedia, čo je to tráva, zem...

Žijú obklopené úplne sterilnými múrmi, na hladkej podlahe... Slnko a čerstvý vzduch by ich teraz nejakú dobu mohli dosť desiť Sú zvyknuté na neprirodzený vzťah medzi svetlom a tmou... Zasvietite: je svetlo; zhasnete: je tma! Nikdy nevideli súmrak, nikdy nezažili vietor... Klimatizácia je vždy zapnutá a teplota je stále rovnaká. Vypustiť tieto psy priamo do sveta znamená ublížiť im a nie pomôcť. Preto ich musíte premiestniť z malej klietky do veľkej.

Potom ich nechajte pochodiť si po tráve. Nech cítia kontakt s človekom; potom príde tá čarovná chvíľa, keď sa pes uvoľní a začne žiť. Hovorí, že vaše oddelenie biotechnológie je naozaj impozantné A vzdáva vám poklonu. Hovorí, že je skutočne presvedčený o tom, že si zaslúžite ich finančnú podporu. Vďaka. Pre nás je to sen, ktorý sa stal skutočnosťou! Budoval som túto univerzitu postupne - kúsok po kúsku. Vložil som sa do toho celý.

A som presvedčený, že ma vždy viedla božia prozreteľnosť. Dobrý večer, dámy a páni! Show sa práve začína! Dokázali sme to! Sme... Sme blázni! Choď na javisko. Rýchlo! Inak prídeme o alibi! Dobrý večer, dámy a páni! Show sa práve začína! NEUVERITEĽNÉ! Bolo tam osemdesiat ľudí! OSEMDESIAT! Ako to, že ich nikto nedokázal zastaviť? Situácia sa začala rýchlo zhoršovať Nikto nechápal, čo sa deje... MNE JE TO JEDNO! NEMALO K TOMU DÔJSŤ!

Keď sme tam prišli, nebolo po tých... šialencoch... ani stopy! Kým nás zavolali, už pravdepodobne dávno ušli. Nemalo sa to stať Pretože tí kreténi už mali byť dávno za mrežami! Ježiši! NÁJDITE ICH, pán inšpektor Brigante! PRE KRISTA PÁNA! S dekanom som strávil skoro hodinu na telefóne Hovoril o tom, aké dôsledky to bude mať na budúcnosť univerzity... Prečo nie na ľudstvo? Pán Ippoliti, prosím vás. Robíme, čo môžeme.

Máme mnoho teórií, ale žiadne presvedčivé dôkazy! TAK POTOM TIE PREKLIATE DÔKAZY NIEKDE ZOŽEŇTE! NECH SKONČÍ TÁTO VLNA ZLOČINOV! Chystajú sa protesty proti cirkusu. Nie som si istý kedy; Pôjdeme tam pohľadať nejaké indície. No nič nesľubujem... Jasné, mohli by tam byť niektorí z tých teroristov s ich posranými letákmi a hippisáckymi tvárami. Možno to bude nanič. Máme zatýkať ľudí len preto, lebo protestujú? Už môžete ísť. Áno, pane. Pekný deň.

Volala som otcovi. Podarilo sa mi ho presvedčiť Môžem tu ešte nejaký čas zostať bez toho, aby zo mňa dostal infarkt! Super! Si teraz súčasťou tímu! Mohla by si mu povedať, že fakulta biológie v Miláne je oveľa lepšia ako v Tridente len pre istotu... A potom by si mu mohla povedať, že jeden z tvojich spolubývajúcich je... nádejný mladý lekár -Ty? -Áno! -Študuješ medicínu? -A čo je na tom zlé? Nič. No študujeme na tej istej univerzite, ktorá...

Keby sme tam neštudovali, bolo by to horšie Mohli by nám povedať, čo chcú, a my by sme im na tie ich nezmysly naleteli Napríklad to, že sa bez vivisekcie nezaobídeme. Existujú alternatívne metódy, ktoré by sa mali podporovať Ako dlho ti bude trvať, kým sa staneš slávnym lekárom? Som iba v druhom ročníku! Viete, ja som bol len donedávna mizantrop, nikdy by som si nemyslel, že by som sa mohol stať lekárom. Bol som astrofyzikom. A pozoroval si oblohu? Nie.

Robil som výpočty, staval matematické modely, študoval galaxie a podobne. A potom v tridsiatke, len tak z ničoho nič, si uvedomil, že chce byť lekárom. A ja sa možno v štyridsiatke rozhodnem, že sa chcem živiť opravovaním bicyklov. A prečo nie? Giulia, poď sem! Nechcem ísť do cirkusu! Tie zvieratká sú smutné! Čo sa ťa pýtal? Prečo? Bol to iba okoloidúci! Okoloidúci? Stavím sa, že to bol policajt! Pýtal sa ťa niečo?

Skoro som mu povedala svoje meno, keď si vtom prišla! Ale nemyslím si, že... Vďakabohu! Neviem, možno sa mýlim. Nikdy predtým som ho nevidela. Dávaj si ale pozor. Keď za tebou niekto príde a začne sa ťa vypytovať, začni sa vykrúcať! Spýtam sa ostatných, či ho poznajú. Zdravím, idete do cirkusu? Môžem vám dať leták? Viete, že zvieratá v cirkuse trpia? Myslite na to! Takže predtým, ako si nás spoznala, si nebola ani vegetariánka, však? a dúfam, že sa ňou nikdy nestanem!

Prečo? To sme takí odporní? Alebo ti toto jedlo nechutí Zavolám čašníka a poprosím ho, aby zabil kuchára, ak chceš... - Nie, je vynikajúce Ide len o to, že sa mi nikdy nepáčilo byť niečím... - Nerozumiem ti. -Ani ja. Snaží sa povedať, že nechce dostať nálepku. Je tak? Áno, tak nejako. To však neznamená, že chcem jesť mäso alebo že to môžem robiť Jasné. V podstate je to otázka praktickosti, aby sme si lepšie rozumeli.

Dôležité je, aby sme boli trochu dôslední Ak hovoríš o tom, aká strašná je vivisekcia, a pritom žuješ veľký kus mäsa, mohli by ťa vysmiať... alebo ti minimálne povedia, že si mala pochybnú výchovu. Alebo ak chceš, môžeš povedať, že si Pytagorejka alebo Neoplatónistka. Hlavne keď pôjdeš do reštaurácie Pán čašník! Prosím si neoplatónske špagety Vidíš? Nerozumie mi. Nevadí, rozmyslel som si to, ďakujem. To meno mi pripomenulo niečo! Ktoré meno?

Včera v cirkuse... Diego Vega, ten detektív. Dnes v noci sa mi snívalo o mužovi s maskou. Vyťahoval zajace z klobúka a počítal ich. Potom si dal masku dolu, ale pod ňou mal ďalšiu, takú ako Zoro. Nechápem. Čo to má spoločné s tým policajtom? Diego Vega. Diego de la Vega je Zorovo meno. To som nevedela. Možno ti povedal falošné meno. Možno. Zdalo sa, že... Neviem... Zdalo sa, že nie je taký ako ostatní policajti Prečo? Čím sa líšil? Šibalskými očami? Nie!

Myslela som oči, áno, jeho oči Boli krásne, zdali sa byť veľmi láskavé Zdali sa byť, a je to tu! Dávaj si pozor. Nedôveruj tým ľuďom. Skoro vždy ide o kreténov. A ak nie sú kreténi, musia to predstierať A v konečnom dôsledku sa kreténmi naozaj stanú. Ich práca, ich uniforma z nich robí zlých ľudí. Ale on nemal na sebe uniformu! A potom mi povedal, že... Nechajme to tak! Zamilovala si sa do policajta? Chcem sa rozvádzať! Nie, jasné, že nie!

Len som si myslela, že sa zdá byť čestný. Páčil sa mi Je však takmer isté, že nás sleduje. A keby získal dostatok dôkazov, dostal by nás za mreže Neviem, nebola by som si tým taká istá. Kde to žiješ, Aurora? Možno je najčestnejším mužom na svete, ale robí si svoju prácu ako všetci ostatní. Možno by som mal verejného žalobcu predbehnúť a odstúpiť Ale ten nezvykne nikoho počúvať, takže by sa ma spýtal, ako vyšetrovanie napreduje Možno by som mal aj ja odstúpiť.

To myslíš vážne? V žiadnom prípade! Mám syna! Ale tejto roboty mám už plné zuby. Už ju viac nemôžem vystáť. Prečo som musel práve ja dostať tento prípad? Možno ich nemôžeme dostať, lebo lebo nám je to jedno. Ktovie Keď mi priradili tento prípad. Myslel som si, že je to vtip! Áno, vtip - šéf sa chcel pomstiť Ale budem v tej práci pokračovať Včera som počas cirkusu hovoril s mnohými ľuďmi.

Ale zdali sa byť všetci naivní Ľudia, ktorí si musia aj tak uvedomiť, že najprv treba platiť účty a až potom môžete zachraňovať tigre z cirkusu. Je to taká strata času Včera som hovoril s jedným dievčaťom Povedala niečo, čo by sme mohli použiť? Nič, tak ako ostatní... No mala v očiach svetlo Nemyslím, že také dievča by mohlo byť teroristkou Nie, v žiadnom prípade. Veď som ti hovoril, že sú to len naivné decká.

Študenti, ktorých sklamala vnútrodruhová láska Nezdalo sa, že by bola naivka ani teroristka Keby sme zistili, že je teroristka, neváhaj a zabudni na oči, svetlá a to všetko Nemám v úmysle znášať otravovanie verejného žalobcu pre tú hlúposť Viem, otec. Ale oni mi povedali, že som u nich vítaná Nie, nie, sľubujem, že nezneužijem ich pohostinnosť Viem, že je to už mesiac, ale som tu... Oci, prosím! Skúšky mám o dva mesiace. Mám kopec času Jasné... Naozaj?

V poriadku. Dám ti adresu a ty mi ich sem pošleš. Jasné, pá. Ďakujem, oci! Otec povedal, že mi sem pošle knihy Povedal, že si môžem robiť, čo chcem, pokiaľ budem stíhať skúšky. Super! Máme tu dosť miesta Naozaj chcete, aby som tu zostala? Boli by sme všetci smutní, keby si odišla, teda áno No musíš intenzívne trénovať. Budem. Mohol by som ťa naučiť základy muay hay. - Neviem, čo to je, ale v poriadku. - Je to thajský box. Prečo mám niekoho mlátiť?

Dúfam, že k tomu nedôjde, no musíš sa vedieť brániť Začneme zajtra ráno Včera som počula, že - Neviem, či ste to aj vy počuli - Čo? výskumníkov z nového oddelenia farmakológie Ako keby sme potrebovali ďalších chemikov! Zdá sa, že vďaka výskumu na zajacoch onedlho nájdu vakcínu proti AIDS. Hovorili, že ide o zázrak Áno, je to zázrak, pretože žiadne iné zviera okrem človeka nemôže ochorieť na AIDS. Ukáže sa, že je to iba blbosť. Však ich nechceš vyslobodiť?

Bol by to pre nich veľký úder - rovno pod pás. Nech už na tých úbohých zvieratách študujú čokoľvek. Ja môžem! No nebude to také ľahké, ako ukradnúť dieťaťu cukríky Na čo by potom bol celý tréning? Pohovorme si s Matteom a Zoe, a ak budú súhlasiť, urobíme to. Ste si istí, že ste skontrolovali všetko? Strávili sme tam celé popoludnie. Všetko sme skontrolovali. Poriadne. Neboj. Toto je náš plán. Tri psy sú v jednej miestnosti, a preto potrebujeme dve autá.

Potom Zoe a ja zoberieme zajace a ty zoberieš psy k Paole. Miestnosť, v ktorej ich držia, je na druhom poschodí. Aurora, ty vylezieš na strechu a podáš mi lano Potom vyleziem ja a deaktivujem alarm Potom budeš bežať dole a otvoríš dvere ostatným. Ja zatiaľ pôjdem pre psy. Aurora, vstávaj, už treba ísť! Nachystaj sa! Mala som ďalší čudný sen. Čo sa vám stalo? Museli sme utiecť a nechať tam auto Bola tam polícia, zatkli by nás. - A čo zajace?

- Museli sme ich tam nechať. Nemohli sme Čo to znamená? Nechali ste ich tam? Prečo? Nemali sme čas. Skoro nás dostali! A čo auto? Nemyslíte, že ho budú s nami spájať? To auto je zaregistrované na chlapíka, ktorý s nami nemá nič spoločné. Trvalo by roky, kým by to auto dali nejako do súvislosti s nami. Nebolo by rozumné, keby sme sa nechali chytiť. Vedia veľmi dobre, kde bývame. Keby nás boli chytili, mohli za pár hodín zabasnúť aj vás.

Nebolo by to rozumné. Naozaj sme nemohli nič robiť. No, jasné Je mi to naozaj ľúto. Je to, ako keby sme ich nikdy nevyslobodili. Samuele, zničil si zariadenie laboratória? Nie, nemal som čas. Bol tam ten strážnik, čo by... Nikto ich nezničil? To znamená, že budú s tými pokusmi pokračovať. Donesú ich späť a budú ich ďalej mučiť. - Vrátim sa pre ne. - Čože? Ty si sa zbláznila! Nemôžeme sa tam vrátiť! Idem sama, ak so mnou nikto nechce ísť.

Aurora, prosím ťa, je to naozaj šialený nápad. Zatknú ťa a budú ťa spájať s nami. Bude tam plno policajtov. Môžeme vyslobodiť ďalšie zvieratá, ale tie Tie. Do riti! Tie už boli vyslobodené! Nemôžu sa tam vrátiť! Nemôžeme ich tam nechať! Aurora, rozmýšľaj. Viem, že odo mňa to nevyznie fér, ale toto je bláznovstvo! Mohli by sme rovnako preskočiť pár krokov a rovno sa zamknúť do cely! -Sara? - Ja... Ja si nemyslím, že je to dobrý nápad. Vymyslíme niečo.

Musí existovať spôsob, ako ich vyslobodiť! Kriste! Ani nás neteší, keď si pomyslíme, že tie zajace sú v tom laboratóriu. Do pekla! Toto sa nepodarilo! Prenes sa cez to! Zachránili sme aspoň psy. Stále tu hovoríte o zdravom rozume... Možno mi nerozumiete Jasné, že existujú riziká. Ale riskneme to. Ak nikto so mnou nechce ísť, pôjdem sama. Už si to povedala. Ale aj keď pôjdeš sama, nebudeš jediná, kto tu riskuje. V poriadku.

Ak je jediná ďalšia alternatíva nechať ťa ísť samú, pôjdem s tebou. To je samovražda. Ale keď nad tým tak rozmýšľam, mohli by sme Ste totálni hlupáci! Poď, Zoe! - Skontrolujem strechu. - Idem s tebou. Počkaj! To musí byť God saw I was dog. A je to aj v angličtine. Nevidel som ich tváre. Všetci mali na sebe masky. A všetko sa udialo tak rýchlo. Naozaj sa mi nepodarilo Áno, samozrejme. Chápeme. Ale aj tak by ste mali ísť s nami na stanicu.

Možno si ešte na niečo spomeniete. Mohli by ste nám veľmi pomôcť. Jasné, budem pri vyšetrovaní spolupracovať. Ale ako som už povedal, nevidel som nikoho. Nebojte sa. Nič sa vám nestane Som v pohode, vôbec sa nebojím, ale som vyčerpaný -Tak teda poďme! - V poriadku, poďme Vy si sadnite sem. Ja idem. Nezaspite Tak som tu. Ale ja nechcem piť, no urobím, čo chceš Prečo spíte? Mali ste zostať hore! Ak chceš, aby som to vypila, urobím to.

- Ktovie, čo to znamená -Čo? Ten sen Ach, sny. Myslím, že to, že sny majú význam, je úplný nezmysel. To iba mozog vypúšťa absurdnosti, to je všetko. Ale ja si myslím, že niekedy majú význam Keby sa vrátili, boli by úplní idioti. Neprídu. Nikdy nevieš. Nechali tu nedorobenú prácu.

Počul si kriminalistku, nie? Hej, počul. Bol som tam. Dokonca postupujú podľa vlastnej kriminálnej deontológie. Tá ženská je hrozná. Ale vie, čo robí. Idem k autu. Zavolaj mi, ak budeš niečo počuť. Fungujú vysielačky? Urobte to rýchlo. Diego, poď sem. Poďme dnu. Počul som niečo. Stoj, lebo strelím!
Titulky z angličtiny preložili Zuzana Urbáneková, Žaneta Halgašová

Bad Medicine
je první britský film, který odhaluje skutečné lidské pokusy na zvířatech. Ačkoli mnoho lidí věří, že vivisekce je "nutné zlo", které je nezbytné pro blaho sebe a svých blízkých, opak je pravdou. Ve skutečnosti v případě, že odvozování lékařství na falešné metodiky pokusů na zvířatech, je hlavní příčinou nevýslovného lidského utrpení a smrt.

This is the film that the BBC would show you if it were not bed-fellows with the vivisection industry itself, and this film was made in order to go some way to redressing the torrent of pro-vivisection propaganda which has poured forth from the vivisection syndicate and the industry-beholden media - the BBC in particular - over the past several decades Though to informed people this situation is understandable, a much more worrying fact is that this is the sort of film that should have been made, and widely distributed, many years ago by the wealthy 'anti-vivisection' organisations in the UK, but has instead been left to a small, under-funded group. This speaks volumes.

Bad Medicine exposes: The devastating toll in human lives because of animal 'safety-tested' drugs. The basic scientific reasons why animal research cannot help people How human health is declining despite the billions spent on animal research How the cancer industry is not interested in genuine cancer treatments. The real reasons for the decline of the infectious diseases.

That vivisection continues because of the vast amount of money at stake How the media and politicians both benefit from vivisection's continuation How many within the medical profession are opposed to vivisection Why animal testing is used as a scapegoat when drugs kill or injure How vivisection is the cause of an out-of-control 'health-care' expenditure Why vivisection is responsible for the poisoning of our air, food and water That vivisection has never been shown to be relevant to human beings.

Bad Medicine (DVD only) is 45 minutes long, and contains interviews with: Mat Fraser, actor Dr Monheim Fadali Dr Tony Page, author of Vivisection Unveiled Pat Rattigan, BAVA director and naturopath The BAVA is making the film available at a reasonable cost in the hope that this will encourage people to purchase the film.

How you can help: Show the film to others. Purchase a copy of the film in order to learn more about the vivisection issue yourself, if you are already not informed as to the true extent of how animal experimentation causes untold suffering to people and animals alike. Lend or show it to your family, friends, neighbours, work colleagues, or to anyone whom you think will watch it, or purchase copies for them - a discount is available for quantities of 10 copies or more purchased.
x Miliony zvířat, včetně myší, králíků, subhumánních primátů, psů, koček a ryb je používáno ve jménu vědu. Mnohé experimenty jsou velmi bolestivé, nespolehlivé a nesmyslné.

Film Aurora - sen o osvobození vypráví příběh dívky, která vstoupí do skupiny lidí, kteří osvobozují zvířata z laboratoří. Tak začíná cesta Aurory do světa, kde spravedlnost nemá nic společného se zákonem a kde boj za svobodu je na prvním místě. Působivý film se zabývá ožehavým společenským tématem, o kterém bychom měli přemýšlet.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.