xVybraná videa
text k videu
Dr. Franz Hörmann, profesor Institutu korporátních financí na Vídeňské univerzitě autor knihy "Das Ende des Geldes" (Konec peněz) po skončení premiéry filmu Zeitgeist Moving Forward ve vídeňském kině Burgkino Opernring, 8. dubna 2011 Ano, takže film Zeitgeist Moving Forward se může přirozeně běžnému divákovi zdát trochu utopický zejména závěrečná scéna kdy lidé házejí své peníze před americkou centrální banku (FED) a dávají tím najevo, že už je nepotřebují. Pokud jste však pochopili hlubší souvislosti dnešního peněžního systému pak jste si uvědomili, že už vlastně dnes lidé peníze nepotřebují.

To, co za peníze stále považujeme a spojujeme s nějakou substancí, s látkou něčím cenným, co si navzájem předáváme formou směny ve skutečnosti samozřejmě neexistuje. Je to pouhá informace, číslo a jako takové nepotřebuje žádné médium. To znamená žádný papír. Peníze mohou existovat například pouze jako nějaký záznam v počítačovém systému, co už vlastně jsou, a odtud také vznikají. A to je, když jste tomu porozuměli, také jádrem naší dnešní finanční krize Peníze vytváří soukromé banky prostřednictvím účetního záznamu Soukromé banky mají na tvorbu peněz monopol.

Nikoli centrální banky, nikoli demokracie a způsob, kterým vytváří peníze prostřednictvím nárůstu aktiv která jsou zároveň dluhem, zatíženým úrokem je kořenem dnešních problémů každý je dnes totiž zadlužen exponenciálně narůstajícími dluhy které nejsou splatitelné. - Ve své knize předkládáte poněkud odvážné tvrzení o konci peněz, jak jste knihu pojmenoval ke kterému dojde tento rok 2011. Jak jste to myslel? Proč? - Ano. 'Konec peněz' má několik rovin. Na jedné straně nejsou peníze, jak jim dnes rozumíme ničím jiným než pouze pravidlem hry.

Pravidlem, které říká, že jednotlivci, skupiny lidí instituce a státy musejí splatit své dluhy a splatit znamená včetně úroku. Pokud vezmete toto vážně uvědomíte si, že většina průmyslových zemí už tento rok toho není schopna. Protože co se dnes děje s eurem v podobě tzv. záchranných balíčků není nic jiného, než že staré dluhy splácíme novými. Bohužel ale nové dluhy jsou opět zatížené úrokem. To znamená, je zřejmě, že tyto dluhy explodují a už dnes je jasné, vzhledem k pravidlům této hry že je nelze splatit. To je konec peněz v jedné rovině.

V druhé rovině to znamená, že lidé pochopí že to, co za peníze dnes považují ve skutečnosti nikdy neexistovalo. Peníze, které se tvoří účetním záznamem, nemají žádnou substanci a tudíž nemohou mít žádnou vnitřní hodnotu. Když si toto uvědomíme, můžeme zavést něco podobného penězům totiž čísla navigující lidské chování odlišným způsobem, demokratičtějším způsobem založeným na zákonech a zákonem chráněným transparentně, kdy obyvatelé tomuto způsobu rozumí a prospívá rozvoji lidí. - Co bude následovat po penězích? Čím budeme platit od 1.1.2012 pokud je vaše prognóza správná?

Pokud se naplní to, na čem mezinárodní vědecká síť které jsem členem, pracuje v tuto chvíli pak bychom tu měli elektronickou zúčtovací jednotku která je spojena s kupní silou a která se bude vyplácet pouze a jedině za lidské dovednosti a schopnosti. Lidé dostanou limit na čerpání v rámci individuálních účtů, které budou odpovídat tzv. bezpodmínečnému základnímu příjmu. S ním mohou lidé jednoduše jít nakupovat. Mají kupní sílu a za jakékoli výkon, kterým přispívají komunitě ve formě elektronické sítě, tím že se organizují pro výrobu, budou odměněni kupní silou podle transparentních pravidel, která lze kdykoli upravit.

Cílem ovšem bude rozdělit činnosti, které lidé vykonávají do dvou kategorií První kategorie činností, které lidé dělají rádi protože je to baví, protože se v ní mohou rozvíjet a druhá kategorie - činnosti, které rádi nemají, ale zkrátka je třeba je udělat jako úkol. Lidé dostanou zaplaceno za obě. Více však samozřejmě za ty nepříjemné činnosti. Zvláště budou odměňováni, pokud jsou inteligentní a tvořiví takže se mohou nepříjemným činnostem vyhnout prostřednictvím kreativity. Protože tímto způsob také osvobozují mnoho dalších kdo jsou v podobně nepříjemné situaci.

A za to dostanou super-bonus. To proto, abychom nabídli lidem příležitost se dále rozvíjet. - Tím se dostáváme k další otázce Kdo budou vítězové a kdo poražení této změny? - Ano, zajímavé na tom je že tento nový sociální model není hra s nulovým součtem tudíž, i když tomu mnoho lidí dnes ještě nerozumí nemůžeme si představovat peníze jako nějaký hrnec s konečným počtem zlaťáků. Budemem tedy schopní vyhlásit všechny společenské třídy co dnes známe za vítěze zároveň. Protože budeme v této síti spolupracovat a už v ní nebude žádná konkurence. - Je internet virtuálním modelem této myšlenky?

Protože také funguje v částech jako toto pomocí open sourcu například z kterého má prospěch široká veřejnost, což se mi zdá pěkné přirovnání. - Internet je samozřejmě podpůrnou platformou, pokud jde o technologii a open source software je vcelku dobrou analogií. Můžeme pojmout společnost jako Open Source společnost. Zkusím vám dát příklad v budoucnu už zkrátka nebude nutné, aby výrobce aut vyráběl sám celé auto. Takže Mercedes, Audi, BMW, Toyota atd. které spolu automaticky soupeří si musejí jít vzájemně po krku.

Tito výrobci se budou specializovat na určité komponenty které se budou skládat v automobil na principu lega Takové auto pak bude mít životnost například 30 let protože se budou nahrazovat pouze tyto lego-komponenty, které se poškodí. Tímto způsobem budou výrobci spolupracovat nepotřebujeme už konkurenci ale kooperaci. Uvolní se tím samozřejmě mnoho dělníků ale nebude to problémem, protože si uchovají svou kupní sílu a budou moci dále rozvíjet své schopnosti aby byli společností užiteční na vyšší úrovni.

Klíčová fráze "kooperace namísto konkurence" mi přijde velmi povědomá Myslím, že jsem to zaslechl u skupiny aktivistů "Attac" - Ano "společná ekonomika blahobytu". - Vyplývá z toho také způsob řízení zdrojů, který bere větší ohled na ekologičnost, bio bez tlaku na životního prostředí a jeho poškozování? - Náš nový peněžní systém, jak už jsem řekl, tvoří elektronická zúčtovací jednotka která odměňuje pouze lidské chování. Za mrtvou materii, například za suroviny nebo polotovary zavedeme separátní účetní okruh. Tyto věci už nebudou ceněny.

Takže mrtvá hmota, předměty, už nebudou mít žádnou cenu. Také nebude definováno, že nějaká komponenta musí být vyrobena například z hliníku ale výrobce pouze určí jaké parametry musí materiál splňovat tedy jakou musí mít pevnost, jaký bod tavení atd. a odborníci na materiály zajistí že bude vždy tento materiál který splňuje takové podmínky, dostupný. Nespočívá to už ale v soupeření o nedostatkové materiály ale ve splnění funkcionality to znamená, že kdokoli může požadovat surový materiál a dostane ho.

Pokud nebude fungovat, zkusí se syntéza a odborníci na materiál za to budou zodpovědní a podle své činnosti a své kreativity budou i odměňováni. Výhoda spočívá v tomto: Pokud budeme platit a odměňovat lidi elektronickými penězi za jejich schopnosti a činnosti automaticky tu máme spravedlivý systém protože každý může pracovat na svých dovednostech nikoli však například na zděděné firmě. - To znamená, že konec chudoby je zároveň koncem bohatství? Neznamená to rovnostářství jako za komunismu? - Ne. Budeme zkrátka přemýšlet v jiných kategoriích, v tom je ten fígl.

V této variantě už nebudou bohatí a chudí budou pouze lidé v různých fázích rozvoje. Velmi mladí lidé, kteří poprvé objevují své vlohy, svůj potenciál lidé, kteří jsou již na cestě určitým způsobem lidé, kteří si dali právě pauzu, protože se chtějí stáhnout na rok a rozhlížet se po nových prioritách ve svém životě. Ve všech těchto fázích budou k dispozici noví "zaměstnanci bank", průvodci kteří budou působit jako psychologičtí poradci a budou doprovázet lidi v jejich životě. - Zní to velmi utopisticky. - To ano. - Zdá se, že bezpodmínečný základní příjem je tedy nezbytný.

- Správně, je. A můžeme ho zavést tím, že zřídíme každému účet například použijeme číslo sociálního zabezpečení. Od něho se odrazíme k limitu účtu. Ten je tou kupní silou, kterou lze použít k nakupování rovná se bezpodmínečnému základnímu příjmu. Tímto způsob každý kdo přispívá dostane na účet plusové jednotky, zatímco ten, kdo je příjemcem, dostane mínusové. Tato výměna se zaznamená jako bezrozměrné číslo. Nebude třeba dolarů, eur, těchto dodatků, nic podobného. Ve skutečnosti je cena poměrem hodnoty, vztahem. A ve vztahu rozměr sám sebe ruší.

3 metry děleno 2 metrama rovná se 1,5 bez jakéhokoli rozměru. Historicky nejsou německé marky, české koruny atd. nic víc než pečetí vladaře, který udělil souhlas s ekonomickou činnosti v příslušném teritoriu. Po francouzské revoluci a odstraněním šlechty poté co tvorba peněz byla vyrvána z moci šlechty a převedena bankám vytvořily banky symbol panství jako souhlas s transakcí, s ekonomickou transakcí vytvořenou jako "věc o své vlastní hodnotě" Z toho vzešel materialismus, to znamená imitace měny coby zbožové peníze zatímco spekulanti na rozdílech směnných kurzů parazitovali a vytvářeli tímto způsobem příjem za nic.

Jelikož firmy v reálné ekonomice těmito směnnými kurzy trpí a jsou nuceny se proti nim zajišťovat jak ze spekulování tak z kurzového zajištění - hedžingu banky benefitují. To je ten důvod, jednoduše řečeno. Ano. Takže pokud chápeme zúčtovací jednotky jako věc o sobě, něco o své vlastní hodnotě máme tu všechny ty paradoxy že například zvláště v úspěšných zemích měny čelí tlaku na posilování a naopak čímž opět přesně vznikají kontraproduktivní efekty kterých opět využívají spekulanti.

- Dobrá, předpokládejme, že vaše prognóza je správná a brzy dojde ke konci peněz. Jak se na to teď můžeme připravit? Mám na mysli lidi, co mají úspory... ke kterým nepatřím... lidi, co si dávají peníze stranou. Co mohou dělat, když očekávají konec peněz relativně v pohodě, aniž by se moc báli? - Prvním krokem bude zajistit osobní štěstí, což je jen pocit nezávislý na vlastnictví a majetku a posun směrem k vlastnímu definování svého života. Vlastní určení, co chci od života, které povede k tomu, že se zaměřím na své činnosti a schopnosti to je mohli bychom říci definice nového štěstí.

Peněžní jednotky, které mají lidé dnes k dispozici by měli co možná nejdříve utratit v reálné ekonomice. Lidé to dělají tak jako tak jen tomu špatně porozuměli konvenční ekonomičtí analytici a interpretují to jako ekonomické oživení. Pokud by mělo dojít ke kolapsu měn čemuž pravděpodobně stejně nemůžeme zabránit, postačí když převedeme kompetenci vytvářet peníze, to jest účet pro každou osobu například na ministerstvo sociálních věcí. Všichni máme číslo sociálního zabezpečení. Nepotřebujeme pro elektronické karty do bankomatu nic víc než nový bankovní kód.

Tímto způsobem můžeme nadále používat celou infrastrukturu. Každý člověk, každý občan s číslem sociálního zabezpečení má účet v novém systému. Tvorba peněz se stane úkolem ministerstva sociálních věcí. Můžeme zrušit ministerstvo financí. - To zní jako skvělá zpráva pro všechny co si žijí na vysoké noze. - Ano, přesně tak. Mohou buď utratit své peníze sami v reálné ekonomice, nebo je darovat někomu jinému aby je utratil v reálné ekonomice. - Poslední otázka, která se mi vkrádá na mysl V kontextu hromadění peněz co podvody a kriminální delikty.

Co se stane těmto ubohým zločincům? Co budou v budoucnu dělat? Nebo ti, kteří k penězům přišli za podivných okolností např. je získali od lobistů? Co budou tito chudí lidé v budoucnu dělat? - Nepovažoval bych tyto lidi za chudé. Na jedné straně pravděpodobně trpí strachem z možných důsledků a výčitkami svědomí na straně druhé. Podaří-li se nám uvést v život tento nový systém což závisí pouze na politickém souhlasu obyvatel pak se ho tito lidé nemusí příliš obávat protože nový systém bude fungovat z tohoto pohledu "bez podvodů".

A naším cílem je pouze aby celá populace táhla za jeden provaz zvláště banky ve své nové úloze vzdělávat a poskytovat poradenství se staraly o "databázi znalostí", které propojuje vědění různých skupin a odměňovali za to lidi virtuálními zúčtovacími jednotkami. A i těm, kteří využívali ke svému prospěchu jakýchsi nemorální metod můžetem říct: Nehledáme obětní beránky. Chceme, aby lidé táhli za jeden provaz. A ten, kdo nás tzv. podporuje, může na svou minulost zapomenout. - Děkuji velice za tento rozhovor. - Děkuji.

Franz Hörmann, Otmar Pregetter nad knihou: Ende des Geldes (Konec peněz) podtitul: Cesta k nové eko-sociální společnosti nakladatelství Galia Verlag, 224 stran, pevná vazba Video: ZEITGEIST MOVING FORWARD Video: Dále čekat je bláznovství!
x Rozhovor s Prof. Dr. Franz Hörmannem 8.4.2011 po premiéře filmu Zeitgeist: Moving Forward ve Vídni. Německy, s českými titulky
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.