xVybraná videa
text k videu
V roce 1943 Abraham Maslow vydal práci s názvem "Teorie lidské motivace". V této práci představuje hierarchii lidských potřeb. Veškeré lidstvo sdílí tyto potřeby a každá z nich závisí na penězích. Peníze na jídlo. Peníze na doktora. Peníze, kterými si kupujeme přízeň ostatních. A jsou to peníze, čím měříme náš životní úspěch. A přesto málokdo ví, kde se vlastně peníze berou?

A proč je tak důležité něco s tím udělat hned teď? Kvůli chudobě, kvůli nedostatku morálky a vzdělání, kvůli tomu, že si ničíme mozek televizí a tělo jídlem z fast-foodu, kvůli zneužívání dětí třetího světa a kvůli znečišťování naší planety. Jsou tu tři hlavní problémy, které nás nutí k činnosti: Peníze, energie a a změna globálního klimatu. Spojené do propletence zájmů.

Postupně projdeme každý z nich, abyste pochopili, co je jejich podstatou. Zaprvé, peníze. Co jsou to vlastně peníze? Jednoduše řečeno, jsou to pohledávky na lidskou práci. Kolik času a úsilí jste vložili do toho, co děláte? Ať už dřevařství, dovoz nebo reklama všechno je ta samá věc, tedy práce. Ale peníze nejsou jedinou proměnou v této rovnici. Dále jsou tu lidé, kteří vytváří to, čemu se říká ekonomika. Peníze se vytváří z ničeho. Věřte nebo ne, ale je to tak. Můžete se ptát: "Proč by to nutně mělo být špatně?"

Dobrá, povím vám krátký příběh. Řekněme, že jednoho dne se ráno vzbudíte a všechno kolem vás je zlaté. Zlatý stůl, zlatý strom, odpadky jsou ze zlata a můžete si dokonce zaplavat ve zlatém bazénu. Jistě že ze začátku by to bylo skvělé, ale po nějaké době by se všichni dohodli, že zlato už není vzácné. Vzhledem k tomu, kolik ho je, nemá vlastně žádnou hodnotu. Rozhodně ho nemůžete prodat. Je to nedostatek, co mu dává hodnotu. Na peníze se lze podívat stejným způsobem.

Když je jich v oběhu příliš, nastává inflace a peníze mají menší cenu. Aby ještě posílily inflaci banky poskytují půjčky, přičemž si nechávají jen 10% peněz v zásobě, a ještě přičtěte úrok, který dále zvyšuje množství peněz v oběhu. Abyste lépe pochopili jak peníze fungují, doporučujeme shlédnout Zeitgeist Addendum. Existuje velké množství materiálů o tomto tématu, podívejte si i na další.

Za druhé, energie. V současnosti je energie nezbytným nástrojem pro fungování světa. Spotřebováváme, převážíme a sklízíme jídlo za pomoci energie. Více než 50% veškeré energie teď pochází z ropy. Ropa je neobnovitelný zdroj a funguje určitým způsobem. Na počátku těžby byla velmi levná. Ale po vrcholu je to přesně naopak, je velmi drahá.

Vstupujeme do fáze, kdy ropa už není nikde na světě jednoduše dostupná. Například, poslední velký nález ropy v USA se stal v roce 1930. Ale opravdu strašidelné je, že růst naší populace se během posledních let zmnohonásobil. V nadcházejícím roce se podle předpovědí má narodit 70 milionů lidí.

To je skoro čtvrtina současného počtu obyvatel USA. To znamená více jídla, více oceli, více aut, více ropy, více energie, které je třeba vyrobit. Potřeba energie je mnohem větší než naše současné zásoby ropy. Brzy bude ropa tak drahá, že jen bohatí si ji budou moci dovolit. A potom, všechno co je závislé na ropě - doprava, plasty a také jídlo - co bude s nimi?

Zatřetí, životní prostředí. Zatímco spotřebováváme jako kdyby nebylo žádné zítra, vysáváme půdu a její omezené zdroje, znečišťujeme vzduch, který dýcháme, a vodu, kterou pijeme a způsobujeme nevratné poškození vzácných ekosystémů. A navíc měníme naše klima. Experti a vědci tvrdí, že se rychle přibližujeme bodu, odkud není návratu.

Je třeba abychom si položili několik základních otázek. Tohle se děje během našeho života a my potřebujeme řešení. Protože MŮŽEME mít udržitelnou ekonomiku. Můžeme mít čistou, obnovitelnou energii. A můžeme zastavit naši cestu k nevyhnutelné zkáze. Ale potřebujeme vizi, a potřebujeme plán.

Naším konečným cílem je dokončit změnu ve vědomí lidstva, od našeho současného pohledu - že jsme všichni oddělené bytosti, které spolu bojují o zdroje, - k uvědomění, že ve skutečnosti jsme tu všichni spolu, v podstatě jednotní. Proto musíme spolupracovat. Všeho bude dostatek, pokud budeme všichni pracovat v symbióze abychom chránili a starali se o naše prostředí a ostatní lidi.

Toho lze dosáhnout, když se všichni spojíme dohromady pod společnou vlajkou, abychom vytvořili ekonomiku založenou na zdrojích(RBE - resource-based economy) a ne na penězích. Jen si představte, to nejlepší, co si nemůžete koupit za peníze, neomezené technologie, zadarmo dostupné miliónům lidí; společnost kde rovnost je důležitější než cifra pod čarou.

Je čas odložit starou metodu dělení a přijmou společnost bez peněz kde manuální zaměstnání jsou věcí minulosti. Roboti a počítače nejsou nic, čeho bychom se měli bát. Měli bychom se na ně dívat spíše jako na rozšíření lidských schopností. Jen pomyslete na věci, které opravdu zlepšily váš život: myčky, brýle na čtení, žárovky atd.

Všechno jsou to technická zařízení. Pustit technologii do plného rozkvětu znamená dramatické zlepšení života nás všech. Umožní to lidem věnovat se věcem, na kterých opravdu záleží, jako jsou naše děti, kreativita a projekty prospívající společnosti. Ekonomika založená na zdrojích není jen idealistickým snem. Je to výsledek životní práce muže jménem Jacque Fresco v podobě tzv. Projektu Venus.

Tento projekt je skutečným plánem pro zrod nové civilizace. Založené na lidských potřebách a nápravě životního prostředí. Tento plán nabízí společnosti širší spektrum možností založené na vědeckých možnostech, směřující k nové éře míru a únosnosti pro všechny. Zavedením ekonomiky založené na zdrojích a mnoha novátorských, k prostředí šetrných technologií přímo aplikovaných na společnost.

Projekt Venus dramaticky sníží zločinnost, bídu, hlad, počty bezdomovců a vyřeší i jiné závažné problémy, které jsou dnes ve světě běžné. Tento projekt také představuje sadu přijatelných a praktických hodnot.

Nyní uslyšíte návrh, jak krok za krokem uskutečnit tuto změnu v myšlení během našeho života. Z tohoto přehledu, z fimů jako je Zeitgeist a další, už znáte situaci. Díky vizi Jacqua Fresca znáte konečný cíl.

A teď, jak se tam dostaneme? Kudy vede cesta? Jaký je plán? Nyní bychom vám rádi představili plán této přeměny. Navrhujeme postupný vývoj od peněžního systému k RBE, krok za krokem. Základní myšlenkou je, že tento proces se bude samovolně zrychlovat. Je to přechod od plné závislosti na penězích k udržitelným, samostatným, a ve smyslu zdrojů výhodným komunitám.

Samozřejmě jsme si vědomi další nutných kroků na světové úrovni jako zhodnocení zdrojů Země jako planety a spolupráce mezi vládami. Co když začneme od základů, jaksi mimo systém, vytvoříme mírovou, globální, občanskou revoluci, čímž budeme zároveň ovlivňovat ty na vrcholu tím, že přestaneme přispívat k peněžnímu systému.

Chceme to dokázat kousek po kousku. Můžete se na to dívat jako braní jednoho dílku puzzle z peněžního systému a přidání k naší RBE. Časem se všechny dílky stanou částí našeho obrazu. Jak rychle se to stane, záleží pouze na nás. Je třeba osobního zapojení, stejně jako sjednocení různých organizací snažících se o stejnou věc.

Asi si říkáte, co jsou tyto dílky, a které vzít první, druhé, třetí? A jak zařídíme aby dobře pasovaly do nového obrazu and přitom nezničily ten původní? Jenoduše řečeno, jak zařídít, aby tento přechod byl hladký? Jaký je postup? Upřímně řečeno, je třeba udělat ještě spoustu práce a výpočtů, ale tady je náš koncept této proměny:

Krok 1: Zřizování soběstačných farem.
Prvním krokem je založení automatizovaných farem a komunit na několika místech poháněných čistou, bezplatnou energií jako je sluneční, geotermální nebo větrná. To zajistí základní potřeby a poskytne zdroje a finance pro další rozvoj. Další část této fáze je spojování a sjednocování existujících komunit po celém světě. Tento první krok vyžaduje velké investice a tudíž by k jeho dosažení mělo být využito podpory dostupných programů, jako dotace EU, výzkumné programy univerzit, příspěvky místních vlád a jiných současných fondů.
Krok 2: Poskytování energie.
Dalším krokem je zřízení firmy produkující čistou energii, například výrobce solárních panelů. Sníží to náklady na zakládání nových komunit a poskytne rezervu na vybavení.
Krok 3: Výstavba automatizované továrny.
Když budou základní zdroje, jídlo a energie zajištěny, dalším krokem bude stavba a provoz automatizovaných továren, kde mohou být navrženy a vyrobeny všechny potřebné stroje.
Krok 4: Doprava
Budou zřízena automatizovaná a globálně koordinovaná spojení mezi těmito koloniemi. To sníží potřebu využívat cizích služeb pro naši přepravu a umožní přímou výměnu zdrojů mezi projekty.
Krok 5: Zajištění surovin
V této fázi je třeba vybudovat prostředky k zajištění potřebných zdrojů. Také je důležité aby všechny komunity byly vytvářeny podle pravidel recyklace a inteligetního zacházení s odpadem.
Krok 6: Další vývoj
Až budeme mít síť pokročilých, soběstačných komunit, výrobních prostředků a globální dopravy, budeme se konečně moci zaměřit na další oblasti a služby jako vzdělaní, zdravotní péče, vesmírný program a města v moři.

Kapitola 4. Fond pro Ekonomiku založenou na zdrojích (RBEF)
V této kapitole popíšeme globální nástroj, který lze použít k relizaci tohoto plánu přeměny. Je to RBEF. Než budeme pokračovat, chtěli bychom poukázat na některá důležitá fakta a rozdíly, které dělají tento fond zvláštním. RBEF bude vytvořena na zelené louce, uvnitř peněžního systému, za použití existujících postupů.

Koordinací mnoha aktivit, projektů a podniků naprosto otevřeným způsobem, RBEF bude poskytovat zdroje, včetně financí, a bude základnou pro spolupráci různých projektů které se snaží o zavedení ekonomiky založené na zdrojích. Tento fond bude nástrojem pro Projekt Venus během přechodného období a bude poskytovat potřebné zdroje a finance.

Podle našich zásad, veškerá práce bude na základě dobrovolnosti. Všechny získané zdroje, včetně peněz, budou přerozděleny mezi RBE projekty. Fond bude sloužit jako spojení mezi současným peněžním systémem a budoucí ekonomikou zdrojů. Bude centrálou pro všechny projekty které potřebují a nebo vytvářejí zdroje a finance.

Všechna rozhodnutí ohledně financování a řízení budou tak automatizovaná, jak to bude možné, a učiněna vědeckým způsobem aby stav našich rezerv byl jasný a přehledný. Fond bude existovat dokud peníze budou nutným a nenahraditelným prostředkem pro zakládání a účinné fungování RBE projektů. Podívejme se na některé hodnoty které Fond představuje.

1. Ekonomika založená na zdrojích
Fond existuje pouze kvůli RBE projektům a pouze pro ně.
2. Dobrovolná práce
Přispění časem a prací je mnohem lepší než peníze, tudíž fungování RBEF bude založeno hlavně na práci dobrovolníků. Řízení této práce bude probíhat vědeckým a organizovaným způsobem.
3. Vědecké řízení
Většina stěžejních rozhodnutí fondu bude ponechána počítačovému systému raději než lidem.
4. Otevřenost
Všechny rezervy budou naprosto průhledné a budou v záznamech od okamžiku kdy vstoupí do systému až do doby, kdy budou použity.
5. Automatické rozdělování zásob
Toto rozdělování bude probíhat automatizovaným a předdefinovaným způsobem aby nedocházelo k lidským chybám.
6. Respekt
je třeba prokazovat lidem, jejich názoru, schopnostem a jedinečnému přístupu k řešení problémů.
x Život.
Život je to, co nás spojuje.
A co nás odděluje.
Život je to, čím jsme zvláštní.
A přesto je úplně všude.
Je na nás co uděláme s našimi životy.
Je to naše volba.
Opravdu je?
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.