xVybraná videa
text k videu
Abby Martin ZDay 2015 Berlin
Děkuji. Jedna lidská rodina žijící na jednom organismu. Přesto je člověk zapletený do války proti sobě samému. Bohužel drtivá většina lidí žijících na Zemi si tuto pravdu neuvědomuje. Válka proti ISIS, Rusku a teď k smíchu - Venezuele, jsou dominantní titulky na nejnovější frontě informační války. Ale mnohem víc smrtonosnější válka je vedena proti organismu, který my všichni sdílíme. Čelíme nejvážnější krizi životního prostředí v historii této planety.

Odlesňování rychlostí 36 fotbalových hřišť za minutu. Plovoucí ostrov z odpadků, velikosti Texasu napříč Pacifikem a polovina světových druhů vyhlazena v posledních čtyřiceti letech z důvodu úbytku přirozeného prostředí a znečištění. A právě změny klimatu v posledních třiceti letech již způsobily ztrojnásobení přírodních katastrof, kde vědci předpovídají bod bez možnosti návratu v roce 2020.

Ironií je, že je to stejný rok, do kterého se Obama zavázal snížit emise oxidu uhličitého o 17%. 17%! WOW! Inu, jak může být řešení změny klimatu bráno vážně bez důkladné renovace zemědělství, bez úplného ukončení vojensko-průmyslového komplexu. Pentagon je největší znečišťující institucí na světě a je osvobozena od všech mezinárodních smluv o klimatu. "Dobrá práce" chlapi.

Dezinformační kampaň o změně klimatu došla do bodu takové absurdity, že Odbor ochrany životního prostředí státu Texas “státní rezort” zakázal používání výrazů změna klimatu a udržitelnost ve všech zprávách a e-mailech. To je stadium, ve kterém se nyní nacházíme. Takováto záležitost by měla obcházet politiku, ale korporativně řízený tisk poháněný ropou a plynem se neodváží podkopat jeho sponzory. A establishment předvádí alternativní realitu.

Mediální hysterie je omezena na pohřešovaná letadla a neexistující Iránské atomové bomby, přesto je děsivě, děsivě klidná u problémů, které na nás mají nejvíce závažný dopad a co můžeme udělat, abychom je vyřešili. Samozřejmě populace zůstává ohlupována, spokojená a dobrovolně slepá. Možná, že lobbisté a politici generálních ředitelů jsou krátkozrací, protože oni všichni si budují jejich vlastní Elysium a nezajímá je, když my všichni zemřeme, ale většina z nich si jen nevyhnutelně mění lehátka na Titaniku, a oni to vědí.

Hluboko uvnitř každý tu pravdu zná. Každý poslední pozůstatek této vzácné planety byl vypleněn bez následku. Nekonečná spotřeba a nespoutaný kapitalismus nebude a nemůže trvat! A každá říše jednou padne.

Je to jen otázkou času. Systém bezostyšně chrání svou ziskovost, odolávajíc jakékoliv podstatné změně ozbrojenou silou a policejní agresí k udržení starých pořádků. Elity v čele se nikdy nevzdají svojí bezpečnosti pro dobro lidstva a nevím jak vy, ale když systém nefunguje pro 99,999 % z nás, může být čas pro nový. Vím, že všichni z vás to už vědí, jinak byste tady nebyli a sakra díky za, od Petera Josepha, nejen neuvěřitelně ohromující třídílnou sérii dokumentů Zeitgeist, ale také za navazující práci Kultura v úpadku.

Všechno nutné a povinné shlédnutí pro každého a všechno, co rozebírá tuto toxickou konvenční moudrost, která potlačuje náš duševní rozvoj. A já jsem více než nadšená být součástí každoroční akce, která nabízí jinou cestu než rychlokurz pekla, že lidstvo je převálcováno. A Peterova práce mi skutečně pomohla. Hodně to pomohlo mému politickému probuzení.

Před RT jsem dělala organizování proti válce, ale jakmile jsem viděla média prodávající Iráckou válku napříč stranickými liniemi, Uvědomila jsem si, že je tady něco systémově velmi špatné a zkorumpované a překračuje to všechny mantinely. A uvědomila jsem si, že média byly skutečně bitvou číslo jedna, protože když nemáte základnu pro předání své zprávy, nikdo to nebude uslyšet. A vidět sílu Peterova video díla rozbít náboženské, politické, ekonomické dogma mě zatraceně inspirovalo.

Taky jsem byla inspirována trajektorií série která nejenom rozebrala systém kontroly, ale představila i zcela novou oblast možností. Přibližně ve stejném čase jsem spustila malou stránku nazvanou Media Roots. Začalo to jako rozcestník pro citlivé informace a vyrostlo to do multimediálního občansky-novinářského projektu který mě nakonec přivedl do Russia Today a potom Breaking the set.

A byla to práce snů útočit na mocenské síly na mezinárodním pódiu, ale rozhodla jsem se, že se chci setkávat s lidmi za příběhy a říkat jim o nezávislosti na jakémkoli státu nebo statutární jednotce. Nechci jenom reagovat na neustálou snůšku hoven hlavního proudu. Tyto otázky si zaslouží hloubkovou analýzu a solidní diskusi, což je vše, co jsme tu dnes viděli. Z tohoto důvodu je problém s 24 hodinovým zpravodajským cyklem, že?

Neustále reaguje na to, co tato elita korporátních kreténů pro nás vytvořila. Toto je jejich realita. A jen pro zdůraznění tohoto bodu, Bushův poskok - nevím, jestli někdo z vás ví, kdo je Karl Rove - drze řekl „New York Times“ v roce 2004 reportéru Ronu Süskindovi toto: “Jsme nyní impérium, a když jednáme, vytváříme svou vlastní realitu. A zatímco budete ne příliš uvážlivě studovat, jak jistě budete, budeme jednat znovu, vytvářet další nové skutečnosti.

Které můžete studovat taky a to je, jak se věci budou řešit. Jsme herci historie a vy, všichni z vás budete jenom rozebírat to, co my děláme." Bohužel má pravdu. Realita je nařízená nedotknutelnou elitou válečných štváčů, která nemá nic společného s realitou, ve které žije 99,9% z nás každý den. A to je možné udržovat jenom strachem a válkou. A ničeho se zřízení nebojí více, než populace, která nežije ve strachu.

Lidi jsou samozřejmě rozčarovaní. Jsou nazýváni blázny, bývají nazýváni konspiračními teoretiky, pro to, že chtějí více než dvě strany v Americe. Pro zpochybňování absurdní, paradoxní zahraniční politiky. Chtějí také udržitelnou energii. ¾ Američanů chce přejít na větrnou energii. 71% chce přejít na větrnou energii, omlouvám se, slunečnou a větrnou podle informací společnosti Gallup z roku 2013. Nesedím tady říkaje, že mám všechny odpovědi a nemyslím, že někdo tady to tvrdí.

Ale technologická Ekonomika založená na zdrojích je nejvíc myšlení-provokující a průlomové řešení, které jsem viděla při krizích civilizace, kterým čelíme. A je tu rozsáhlý plán na to, jak se tam dostat. Nemusíme čekat na někoho jiného než sebe, abychom začli provádět tyto ideály. Protože my všichni jsme agenti změny, my všichni jsme nádobami pravdy a můžeme posunout naše společenstva k zemětřesení udržitelných změn ve způsobu, jakým žijeme teď.

Jiné země již mají jiný přístup. Nedávno jsem měla možnost navštívit Kubu a nejen že země prochází kompletní organickou renezancí, ale nejsou tam reklamy, které vám říkají, jaký bezcenný kus hovna jste a také tam nejsou korporátní řetězce, které vykuchali vaši místní kulturu. Nejvíc senzační je lékařský internacionalismus Kuby. Poslali největší světový kontingent lékařů, 66 různým zemím pomáhají odborníci působící právě teď, a má lékařskou školu, která zdarma školí lidi, aby se stali doktory.

Samozřejmě to nebylo z nesobeckosti. Dlouhá vnucená ekonomická blokáda přinutila Kubu, aby se stala sebestačnější a intenzivně komunitně orientovaná. Je zřejmé, že země má daleko k dokonalosti a já neříkám, že komunismus - samozřejmě vím, že není tou správnou cestou. Viděli jsme, že selhal znovu a znovu. Ale po odebrání zřejmého zůstává obrovské množství dobrého, které může být uděláno s malými zdroji.

Mám na mysli, jestli je toto, co ekonomicky zmrzačený národ může udělat, co může udělat nejbohatší země na světě se zdroji které máme, pokud by byly na prvním místě lidé. Samozřejmě, každá vláda, která se snaží začlenit odlišné ekonomické modely bývá systematicky rozdrcena, Myšlenky USA po celém světě rozvracejí každý druh alternativy se skrytými výdaji na změnu režimu. Na Kubu stále navzdory normalizačnímu procesu utrácejí (USA) 20 miliónu dolarů ročně.

56 let po Studené válce a Amerika nemůže nechat malý socialistický národ žít v míru. To je kurva neuvěřitelné. A Venezuela … Obama právě oznámil, že je to mimořádná bezpečnostní hrozba pro Ameriku. Je cituji hluboce znepokojen nad porušováním lidských práv. Přesto nejvěrnější americký spojenec Saúdská Arábie hromadně popravuje lidi mečem, veřejné bičování bloggerů na veřejných náměstích, je to docela ohromující.

Samozřejmě, tyto problémy jsou hluboce zakořeněné a jsou silně propojeny. Je to o hegemonii. A drápy globálního kapitalismu se nevzdají tak snadno. Systém si nemůže dovolit alternativy. A my vidíme, jak daleko to zajde. Bez lítosti, je to stroj, který je poháněný smrtí a ničením, má institucionalizované strukturální násilí, která zabíjí miliony našich bratří a sester každý den po celém světě a my nemůžeme sedět se založenýma rukama a být pasivní aktéři sledující co se děje.

Nikdo nemusí být bez vody v Detroitu, nebo umrznout v bombardované Gaze. Protože máme prostředky zabezpečit každého. Nechali by jste vaší matku, nebo bratra vyhladovět k smrti na ulici? Ne! Protože my patříme k lidu a sdílené zdroje přísluší nám. Revoluce hodnot je rozšíření empatie a porozumění, soucitu, pokory v celosvětovém měřítku. To znamená roztříštění iluzí o mě jako odděleného od tebe, nás jako oddělených od země pod naší betónovou džunglí.

To přichází s rozšířením vědomí, médií, gramotností, kritickým myšlením a sdílením této informace. A nejdůležitější je být tou změnou. Budovat alternativy svépomocně! To je důvod, proč se domnívám, že toto hnutí je nezastavitelné. Myšlenky které zplodí mysl vytvářejí realitu, naši realitu udržitelné buducnosti.

Protože když neuděláme něco drastického, staneme se prostě obětmi ve válce vedené proti nám a všemu živému na této planetě. Na této světle modré tečce. Jak řekl Carl Sagan: "V našem neznámu a všech těch nekonečných prostorách neexistuje žádný náznak, že pomoc přijde odjinud, aby nás zachránila od sebe sama." Děkuji.
x Novinářka Abby Martin a její přednáška na akci Z-Day v Berlíně 2015.

Ekologie, technologie, permakultura. Přednáška Jindřicha Kalouse na akci ZDAY PRAHA 2009.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.