xVybraná videa
text k videu
Postavení žen v Afghanistanu, o kamenování v Iranu. V původním znění s českými titulky. Režisér Petr Slabý se zaměřil na dvě oblasti: Írán a Afghánistán. Setkáme se mimo jiné s tvůrci filmu Zemřít ukamenováním, režiséry Mohammedem Rezou Kazemim a Faridem Haerinejadem. Poodhalí nám situaci novinářů v Íránu i podrobnosti problematického natáčení jejich dokumentu. Složitou situaci v Afghánistánu nám přiblíží v Praze působící novinářka Farah Hiwad. Právě afghánským novinářkám byl věnován dokument Ženy v éteru. Pohled evropské dokumentaristky na afghánskou společnost nám zprostředkuje německá režisérka Helga Reidemeister, autorka filmu Kábulská Love Story.
Secret Pakistan dokument BBC zobrazující zapojení ISI a pákistánské armády na pomoc Talibanu. Někdo by mohl / nemusí s ním souhlasit. Je to věc názoru.

Projekt venkovského rozvoje (PVR) je pákistánskou celostátní nevládní organizací, která je aktivní od roku 1992. Pracuje mj. v provinciích Khyber Pukhtoonkhwa a Sindh. Projekt zajišťující potravinovou bezpečnost a udržitelnou obživu financovala irská organizace Trócaire mj. ve spolupráci s Charitou Česká republika. Uskutečnil se zejména po záplavách v roce 2010, které zasáhly i UC Dagai a Kurvi v okrese Nowshehra. Dokument Výzvám navzdory ukazuje průběh a výsledky projektu. Svůj názor můžete poslat na info@rdp.org.pk nebo navštivte web.

"Strhl mě příběh Afghánistánu. Ne nebezpečí nebo adrenalin s tím spojený, jak se mnozí domnívají, ale příběh samotný. Viděl jsem, že skutečnost na místě je jiná, než jak jsme o ní informováni na Západě. Mé fotografie se často do médií nedostávali a agentura, pro kterou jsem pracoval, neměla zájem poslat mě zpátky. Neměl jsem však žaludek na každodenní novinářskou práci v Londýně. Chtěl jsem se vrátit do Afghánistánu, psát o tom, o čem jsem přesvědčen, že byl a stále je nesmírně důležitý příběh, "říká o své novinářské práci irský fotoreportér John D McHugh, který v Open Gallery diskutoval s britským novinářem Vaughan Smithem o současné situaci v Afghánistánu, své práci a možnostech multimédií při informování o událostech z konfliktních zón.

John D McHugh navštívil od roku 2006 Afghánistán pětkrát. Působil tam jako fotograf, dokumentarista a dopisovatel. Události sledoval přímo z terénu po boku kanadských, britských a amerických jednotek. To se mu stalo téměř osudným, když ho v květnu 2007, během pobytu s americkými vojenskými jednotkami na severovýchodě Afghánistánu postřelil bojovník Talibanu. Přesto se do země vrátil. Když ho agentura odmítla do válečné zóny opět vyslat, dal výpověď a od té doby své pobyty v Afghánistánu sám financuje. Jeho fotografie použili AFP, Sunday Times, Newsweek, Getty Images. Texty a fotografie zveřejňuje na vlastním blogu blog.johndmchugh.com. Naposledy ho do Afghánistánu vyslal v roce 2008 Guardian jako multimediálního reportéra .

Večer moderoval Vaughan Smith, zakladatel
Frontline Club London, který se jako válečný reportér proslavil exkluzivními záběry z války v Perském zálivu. Mezi amerických vojáků se tehdy propašoval díky zfalšovaným dokladem britské armády. Natáčel také konflikty v Afghánistánu a Kosovu, kde ho před kulkou od odstřelovače zachránil mobilní telefon a svazek německých marek.
I afghánská válka je svinstvo, ale je potřeba ji dobojovat
Prodávají se jen "sexy" příběhy z války
x
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.