xVybraná videa
text k videu
Dokument Írán: Život nebo smrt? vypráví o situaci v Íránu. Proč je tato šíitská země vystavena tlaku ze strany Západu a monarchií Perského zálivu? Komu a čím tak vadí Írán a je to vůbec vina Íránu? Jaké jsou šance na přežití Teheránu? O tomto a dalších souvislostech diskutují analytici RISS a tvůrci filmu.

x Írán má za sebou století válek. Dnes má tato islámská země, i díky svým rozsáhlým nalezištím ropy, velké mocenské ambice. Dokumentární film režiséra Jeana Michela Vecchieta podrobně zkoumá 100 let historie této země - od počátků vzniku moderního státu až po jeho dnešní konfrontaci se Západem. Od roku 1908 až po rok 2008 - od objevení ropy až po jadernou krizi. Íránské úřady udělily tvůrcům dokumentu výjimečné povolení. Ke slovu se dostanou i přední osobnosti - jako bývalý íránský prezident Rafsandžání, politici Zbigniew Brzezinski, Hubert Védrine a uvidíte i cenné archivní záběry a dokumenty - a to nejen z Íránu, ale i z celé Evropy, Ruska a Spojených států.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.