xVybraná videa
text k videu
Afghánistán země míru a meče
V roce 2014 má afghánská vláda převzít odpovědnost za obranu své země. Koaliční síly NATO se mají stáhnout. Rovněž tak české jednotky.
Čeští dokumentaristé navštívili afghánské provincie Lógar a Vardak a na malých předsunutých základnách žili s americkými, českými a afghánskými vojáky bojujícími proti Tálibánu. Slabě vyzbrojení povstalci nejsou schopni porazit koaliční jednotky, ani obsadit města. Jsou ale schopni blokovat komunikace, citelně zasahovat afghánskou administrativu a udržovat si stínovou vládu nad značnou částí obyvatelstva. Jejich cílem je vyčerpat vůli Aliance pokračovat v boji. Jak se ve válce s neviditelným nepřítelem daří udržet průjezdné komunikace, ochránit civilní obyvatelstvo nebo postavit školu? Jaká je spolupráce koalice s místními hodnostáři?

Neříkejte mé matce, že jsem v Afghanistánu
Diego Buňuel pro francouzskou televizi deset let křižoval svět a plnil zpravodajské bloky zprávami z válečných zón. A deset let se pokoušel překročit hranice šokujících headlinů a zachytit pravdivý obrázek každodenního života obyčejných lidí. Lidí, kteří neměli to štěstí a až příliš dobře poznali, co je to strach, nenávist a smrt. Jeho první kroky míří do Afghánistánu, který zamrzl v čase a desítky let se utápí ve válečných konfliktech. V zemi, kde jsou zbraně dostupné téměř na každém kroku, děti to s nimi umějí od malička a nejčastějším zdrojem obživy je opium, miliony lidí přesto nepřestávají věřit v lepší budoucnost. Diego Buňuel je hledá v ulicích Kábulu i v divokých horách Kandaháru, domově hnutí Taliban.

Afghánistán bez obalu
Dokument, který nás zavede mezi naše vojáky plnící nelehkou misi Provinčního rekonstrukčního týmu v Afghánistánu. Místní poměry se neustále zhoršují, a tak během natáčení přišlo v této oblasti o život 5 spojeneckých vojáků. Jak to vypadá v akci, kdy vojáci hledají nastražené miny, spolupracují s místními a co se děje v táboře, ve chvílích volna. Pohled do zákulisí nám přinášejí samotní vojáci a jejich bezprostřední komentování situací v táboře i mimo něj. Unikátní dokument z válečné zóny.
x Vnuk slavného Luise, Diego Bunuel je francouzský filmař narozený v roce 1975 který se proslavil v poslední době hlavně jako režisér seriálu National Geo Don't Tell My Mother. V minulosti ho znají hlavně díky účinkování ve skvělém i u nás vysílaném pořadu Les Nouveaux Explorateurs, kanálu Plus.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.