xVybraná videa
text k videu
Afgánci neflirtují
Hrdinka snímku Suzana Lipovacová patřila mezi nejúspěšnější německé manažerky, než se rozhodla věnovat se humanitární činnosti. Po dvanácti letech práce v Bosně se v létě roku 2003 vydala do Afghánistánu zdecimovaného válkou. V hlavním městě Kábulu a v jeho nejbližším okolí se jí podaří zřídit několik středisek první pomoci.

S finanční podporou německé vlády a soukromých dárců by ráda založila ambulanci také v odlehlé oblasti Daštak, kam se vojáci mírových sil či pracovníci humanitárních organizací dostanou jen zřídka. Toto území obývané lidmi z kmene Paštu je totiž považováno za velmi nebezpečné. Sami Paštunové jsou navíc k prokazatelně užitečnému projektu Lipovacové značně nedůvěřiví.

Dokument Jochena Franka, oceněný na festivalu v německém Hofu, je bezprostředním a velmi autentickým záznamem komplikované práce humanitárních pracovníků v krizových oblastech světa. Zároveň je velmi osobním portrétem ženy, která vyměnila úspěšnou kariéru manažerky za pomoc obyvatelům země, o kterou se okolní svět zajímá od konce války stále méně.

Afghanistán - Past
Devítiletý klučina nadšeně mává zbraní a těší se, až zabije svého prvního Rusa. Jsme v osmdesátých letech, uprostřed sovětsko-afghánské války. Režisérovi Jeffu Harmonovi a kameramanovi Alexandru Lindsayovi se podařilo natočit celou řadu zajímavých situací v obou znepřátelených táborech. V roce 2009 se k materiálu, odvysílaném původně v rámci televizního cyklu reportáží, vrátili. Doplněný a sestříhaný dokument získal v dnešní době, kdy v Afghánistánu operují jiná cizí vojska, až apelativní rozměr.
x Autentické svědectví o "nemocném" Afghánistánu. Jakou roli hrají drogy v životě tamních lidí a proč právě tento stát patří mezi drogové velmoci?
Dokument popisuje životní příběhy několika lidí, kteří jsou nebo byli závislé na heroinu. Zjistíte, proč pokrývá heroin z Afghánistánu 90% světové produkce heroinu. České znění.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.