xVybraná videa
text k videu
Úsměv z Nepálu
Cílem projektu adopce nepálských dětí je především zlepšení situace těch nejchudších z nich a zabránit jim tak v osudu bezprizorních dětí ulice. Umožnit dětem vzdělání a dát šanci na kvalitnější budoucí život jim i jejich rodinám. Podpora vzdělání zvyšuje možnosti dětí rozvíjet své schopnosti, svůj talent a postarat se v dospělosti nejen sami o sebe, ale i o členy své rodiny, a to v jejich přirozeném kulturním prostředí.

Zasílané finanční příspěvky dávají dětem naději na lepší život, než mají jejich rodiče, a možnost dosáhnout takových životních podmínek, jaké obyvatelé západní společnosti považují za základní a samozřejmé. Nejde o pouhé posílání peněz, ale o vytvoření vztahu důvěry, dobrosrdečnosti a porozumění mezi lidmi, kteří, ač pocházejí z různých kulturních a sociálních prostředí, si našli cestu k srdci toho druhého.

Děti vybrané do projektu ÚSMĚV Z NEPÁLU žijí ve velmi nepříznivých podmínkách, mnohé na pokraji úplné chudoby, kde výdělek rodiny stačí jen stěží na pokrytí nejnutnějších výdajů a na vzdělání či lékařskou péči již peníze nezbývají. Často pocházejí z neúplných rodin nebo jsou zdravotně handicapované. Výběr dětí, který provádějí zkušení sociální pracovníci z řad naší partnerské organizace, nepálské nadace Development of Children and Women Center (DCWC), ve spolupráci s učiteli a řediteli škol, není ničím podmíněn (ani náboženským vyznáním ani etnickou či kastovní příslušností).

V rámci projektu adopce nepálských dětí zasílá adoptivní rodič finanční částku, ze které jsou hrazeny nejen náklady na vzdělání dítěte, ale i na základní hygienickou a zdravotní péči. Peníze se neposílají rodině dítěte, ale našim spolupracovníkům v Nepálu, kteří komunikují s rodinou dítěte i školou a postarají se i o zápis dítěte do školy. Peníze pro dítě obhospodařuje přímo jeho učitel, který nakoupí vše potřebné. Pracovníci DCWC na konci každého měsíce kontrolují správné využití peněz. Tím je zajištěna kontrola, že peníze byly použity na ten účel, ke kterému byly určeny.

Adoptivní rodiče obdrží kopii smlouvy mezi školou, biologickými rodiči a dítětem (Scholarship Agreement) Učitelé rovněž zabezpečují preventivní lékařské prohlídky dětí a v případě nemoci návštěvu lékaře u dítěte doma. O prospěchu dítěte jsou adoptivní rodiče informováni zpravidla 2 x ročně, kdy je jim poslána hodnotící zpráva dítěte ("vysvědčení") vypracovaná ředitelem školy. Z nepálštiny do angličtiny ji přeloží pracovníci DCWC.

Adoptivní rodiče jsou se svým dítětem v písemném kontaktu, vyměňují si dopisy, fotografie, rodiče mohou dětem posílat i drobné dárky. Překlady dopisů (angličtina - nepálština a naopak) a jejich doručení zajišťují pracovníci DCWC. Minimální období, na které je možno dítě adoptovat, je 1 rok.

Nepál tvoří 75 oblastí, tzv. "distriktů", v současnosti spolupracujeme s pěti z nich. Jedná o distrikty Kávré, Ráméčháp, Makavánpur, Káthmándú a Bhaktapur, kde stojí školy, postavené také díky Vašim finančním příspěvkům. První skupina dětí k adopci pochází z vesnic Nágré Gagarčé (5 000 obyvatel), Mádan Kudárí (7 000 obyvatel) a městečka Bhimkhurí (55 000 obyvatel) z distriktu Kávré, které patří k nejchudším v dané oblasti. Druhá skupina dětí pochází opět z nejchudších vesnic Nágré Gagarčé a Mádžifédá v distriktu Kávré. Věříme, že v budoucnosti se pole naší působnosti s Vaší pomocí rozšíří i na další oblasti Nepálu.

Cesta do sluneční školy
film o vystavbe sluneční školy.
Kargyak je odloučená vesnice v indickém Himaláji v nadmořské výšce 4200 m n. m., jedno z posledních míst, kde přežívá původní tibetská kultura. Vesnice donedávna neměla školu a děti musely odcházet do vzdálených internátů nebo se nikdy nenaučily číst a psát. Občanské sdružení Surya dostavělo v září roku 2008 speciálně navrženou ekologickou školu přímo vytápěnou sluneční energií.

Více informaci o projektu slunecni skoly na strankach Surya.

Letos oslaví sluneční škola v himálájském Kargyaku, v nadmořské výšce 4200 metrů, pátý rok od dokonceni stavby. unikatni ryze cesky rozvojovy projekt je situovan do jedne z nejizolovanejsich oblasti sveta. Vesnice donedavna nemela skolu a deti musely odchazet od rodin do vzdalenych internatu nebo se nikdy nenaucily cist a psat. V roce 2006 jsme zalozili sdruzeni surya a podepsali zasadni dohody o spolupraci s vesnicany v Kargyaku.

V následujicim roce jsme jiz zacali s provizorni vyukou a vystavbou nove budovy skoly a v zari roku 2008 byla nova skola otevrena. obcanske sdruzeni surya vystavelo energeticky nezavislou budovu z mistne dostupnych materialu a vytvorilo model nove vystavby v oblasti. diky jednoduchym principum pro realizaci je budova jiz replikovana v dalsi vesnici.

jsme jedina skola v oblasti, ktera poskytuje celorocni vyuku, tedy i v mesicich tuhe a dlouhe zimy. rozvrh tvori nejen vsechny tradicni indicke skolni predmety, ale i kresba, sporty, joga a zaklady pocitacove gramotnosti. skola je primarne zamerena na vyuku deti, ale v zime, kdyz je mene povinnosti s hospodarstvim, vyucujeme take dospele. snazime se soucasne dosahnout sdileni znalosti mezi vesnicemi a mezi generacemi, proto zveme sikovne remeslniky, aby ucili rucni prace, stejne jako lecitele, aby sirili povedomi o sile bylin. dnes se muzeme chlubit jedinecnym jmenem v oblasti a radou absolventu nasi zakladni skoly.

za dobu naseho fungovani se podarilo krom vzdelavacich uspechu zasadit pres 350 stromu, ktere z oblasti temer vymizely, obohatit mistni jidelnicek o zeleninu, ktera je ted diky vystavbe skleniku dostupna i v zime, a rozsirit povedomi o oblasti kargyaku a zanskaru v ceskem prostredi diky nespoctu prednasek na skolach a verejnych beneficnich akci.
x Dokument o projektu podpory nepálských dětí na dálku, obdoba adopce na dálku. Spočívá v tom, že lidé finančně přispívají na školní vzdělání dětí, které si sami vybrali, a tím se stávají jejich "adoptivními rodiči".
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.