xVybraná videa
text k videu
Günter Grass - Co řečeno být musí
Proč vlastně mlčím, zamlčuji příliš dlouho, co zjevné jest a cvičilo se v plánovacích hrách, na jejichž konci jako přeživší zbýváme nanejvýš jako poznámky v zápatí. To hlavní je hájené právo na první úder, který by mohl vyhladit íránský lid, ujařmený a směrovaný k organizovanému nadšení tlučhubou, protože v dosahu jeho moci předpokládají konstrukci atomové zbraně.

Proč však si zapovídám uvádět jménem onu druhou zemi, v níž už po léta - třebaže utajován - rostoucí jaderný potenciál je nekontrolovatelně k dispozici, protože jakémukoli přezkoumání je nepřístupný? Všeobecné zamlčování této skutkové podstaty, jemuž se podřídilo mé mlčení, pociťuji jako přitěžující lež a nátlak připomínající trest, nebude-li respektován; verdikt „antisemitismus" je dobře znám.

Teď ovšem, kdy z mé vlasti, kterou ráz na ráz dohánějí a k doznání nutí zločiny první a vlastní, jež bez příkladu jsou, znovu a zhola rutinně-obchodně, třebaže deklarováno jazykem hbitým jako vyrovnání, má být do Izraele dodána další ponorka, jejíž zvláštnost spočívá v tom, že dokáže nasměrovat absolutně ničivé bojové hlavice tam, kde existence jedné jediné atomové zbraně nedokázána jest, leč jako obava tvrdí, že důkazní sílu má, říkám, co řečeno být musí.

Proč však jsem mlčel doposud? Protože myslel jsem, že můj původ, na němž lpí nezahladitelná vada, zakazuje očekávat, že tento fakt země Izrael, jíž jsem a chci zůstat zavázán, snese jako vyslovenou pravdu. Proč říkám teprv teď, k stáru a docházejícím inkoustem: atomová mocnost Izrael ohrožuje už beztak křehký světový mír?

Protože řečeno být musí, nač zítra by už mohlo být pozdě; také proto, že my - Němci již tak dost usvědčeni -- dodavateli nového, předvídatelného zločinu bychom se mohli stát, pročež naši spoluvinu žádnou z obvyklých výmluv by nebylo lze zahladit.

A připouštím: nebudu už mlčet, protože už mám dost pokrytectví Západu; navíc se dá doufat, že snad mnozí od mlčení se osvobodí a vyzvou původce rozpoznatelného nebezpečí, aby se zřekl síly, a zároveň budou trvat na tom, aby vlády obou zemí připustily nerušenou a stálou kontrolu izraelského atomového potenciálu a íránských atomových zařízení mezinárodní instancí. Jen tak se dá všem, Izraelcům i Palestincům, ba víc, všem lidem, kdo žijí v tomto regionu okupovaném bludem a šílenstvím, znepřáteleni hlava na hlavě, a koneckonců i nám, pomoci.
x Filosof Alain de Botton provádí seriálem o šesti významných historických myslitelích, o filosofii a jejím vývoji. Dále myšlenky norského spisovatele a držitele Nobelovy ceny za literaturu, Knuta Hamsun (1860 - 1952). Ve svém posledním díle autor vysvětluje postoje zaujaté během druhé světové války, které se v poválečném období stali značně stigmatizované. Dílo současně vyvrací účelové tvrzení o "oslabených psychických schopnostech" autora.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.