xVybraná videa
text k videu
Jiří Stránský (1931) je od dětství skautem a zůstává jím pořád, ať se v jeho životě odehrává cokoliv. Jako člověk nepohodlný totalitnímu režimu byl několik let zavřený v komunistickém vězení. I odsud ale svým dětem psal o skautingu a jeho myšlenkách. Své zkušenosti sepsal do několika knih a a pro televizi připravil seriál Zdivočelá země. Jiří Stránský si nade vše cení pravdomluvnost a ví, jak tato věc dráždí politiky všech režimů, totalitních i demokratických.

Báseň Když je básní, kterou si vzali za svou i skauti - Ren ve své knize "Z vůdcových zápisníků" píše: „Přiznám se, že cíl ke kterému jsem se snažil vždy přiblížit s menším, či větším úspěchem, je vyjádřen básní Rudyarda Kiplinga

KDYŽ..
Když bezhlavost svým okem klidně měříš, 
ač tupen, sám že nejsi bezhlavý,
když podezříván pevně v sebe věříš, 
však neviníš svých soků z bezpráví;
Když čekat znáš, ba čekat beze mdloby,
lží obtočen jsa, neupadat v lež, 
když záštím oblit, sám jsi beze zloby, 
slov ctnostných nadarmo však nebereš.
Když spočítat znáš hromadu svých zisků 
a na jediný hod vše riskovat, 
zas po prohře se vracet k východisku 
a nezavzdechnout nad hořem svých ztrát; 
Když přinutit znáš srdce své i čivy, 
by s tebou vytrvaly nejvěrněji, 
ač tep a pohyb uniká ti živý 
a jen tvá vůle káže: „Vytrvej!"

Když umíš snít a nepodlehnout snění, 
když hloubat znáš a dovedeš přec žít, 
když proti triumfu i ponížení 
jak proti svůdcům spolčeným jsi kryt; 
Když nezoufáš byť poctivá tvá slova 
jsou kroucena, by sok z nich se stal, 
když hroutí se tvé stavení a znova 
jak dělník v potu lopotíš se dál.
Když něhu sneseš přílišnou i tvrdost, 
když svůj si, všem druhem jsi se stal, 
když sbratřen s davem uchováš si hrdost 
a nezpyšníš byť s tebou mluvil král; 
Když řekneš: „Svými vteřinami všemi 
mně, čase, jak bych závodník byl služ!" - 
pak pán, pak vítěz na širé jsi zemi - 
a co víc - pak synu můj, jsi MUŽ!
Psychologie Dr. Money and the boy with no Penis Mad but glad Žena s pocitem krávy Panáčci a panenky Richard St. John - Tajemství úspěchu Penis size insecurity by men Kult konce světa Psychology, History - Inside the Mind of Adolf Hitler úplná izolace Dan Dennett - High jacked Brains! Psychology, Religion - Michael Shermer - Proč lidé věří divným věcem Síla okamžiku Sociologie Sociology, Chris Jordan - Pictures of some shocking stats Sociology, James Nachtwey - Share a vital story with the world Sociology, Art, Politics - Jehane Noujaim - Unite the world on Pangea Day, a global day of film Sociology, Art, Politics - Iran - Intellectuals, Artists and Islamic Revolution" Jacob Bronowski: Nomádi a život ve vesnici Sociology, Cultural Anthropology, Civilisation - Jared Diamond - How Societies Fail & Succeed Souboj civilizací
x Psycholog Václav Břicháček se zabývá studiem skupin a kolektivů. Zajímá ho, jak pěstovat v lidském společenství úctu, optimismus a jak si ze života ve skupině brát energii. Zabývá se psychologickou metodologií a vývojovou psychologií s aplikací na výchovu ve volném čase - v praxi to znamená, že se celý život věnuje dětem, partám mladých, přátelům a rodině. Narodil se v Písku a od dětství se realizoval ve skautingu, nejprve jako chlapec, po válce jako vedoucí. Zajímalo ho, jak se utváří pozitivní atmosféra a soudržnost společenství. Proto také vystudoval psychologii a zůstal jí věrný po celý život. Jeho kniha Skautské putování po stezce životem ovlivnila zřejmě mnoho podobně založených lidí.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.