xVybraná videa
text k videu
JUDr. Eduard Tomáš spolu se ženou Mílou zasvětil život studiu duchovních nauk. Teoreticky i prakticky v sobě rozvíjel poznání SEBE SAMA a PODSTATY BYTÍ vůbec. Na běhu vlastního života podává ryzí duchovní nauku, která není bezprostředně spjata s žádným náboženstvím.

Manželé Eduard a Míla Tomášovi v pořadu GEN - Eduard Tomáš pohledem Viliama Poltikoviče, Česká televize 1993.

JUDr. Eduard Tomáš 25.11. 1908 - 26.5. 2002, duchovní učitel (který se sám nikdy za žádného učitele nepokládal) a spisovatel, autor více než 25 knih: Milarepa, Metafyzické povídky, Umění klidu mysli, Úvod do integrální jógy, 999 otázek a odpovědí na cestě Poznání, 108 meditací, Cesta uskutečnění, Jóga pozornosti, Veridixin, Jóga velikého symbolu, Tajné nauky Tibetu...

Je také autorem knihy Cestami sebepoznání, která se stala předlohou pro rozhlasový cyklus, a knihy vzpomínek Paměti mystika, podle níž byl Českou televizí vysílán stejnojmenný seriál. Dalším televizním přednáškovým seriálem byla Cesta uskutečnění - asparšajóga.O trvalém štěstí
Eduard Tomáš vypráví o tom, že vnitřní harmonii a štěstí je možno najít pomocí jógy či mystiky. Tyto duchodní nauky nám pomáhají zastavit tok neustále těkající mysli, a tak dávají prostor, aby se vynořilo naše univerzální vědomí. Duchodní nauky, které umožňují poznat naši pravou podstatu, je možné rozdělit na několik základních směrů: bhaktijóga - cesta lásky, karmajóga - cesta činnosti a džnanajóga - cesta moudrosti a logického uvažování. Tyto cesty se prolínají a různě doplňují.

O meditaci Eduard Tomáš vychází z křesťanské mystiky, indické jógy a duchodní nauky budhismu. Přitom není spjat s žádným náboženstvím, hnutím či sektou. Duchovnost E. Tomáše pramení z vlastního přímého poznání sebe sama.

O jasnovidnosti Eduard Tomáš hovoří o jasnovidnosti. O své matce, o svém příteli Richardovi a o své druhé ženě Míle.

O poznání Eduard Tomáš vysvětluje propojení makrokosmu s mikrokosmem. Uvádí knihy, které studoval a jak se učil meditovat. Zdůrazňuje význam sebeovládání. Vypráví o zážitcích světel a barev, protože tak se začátečníci dostávají na duchovní cestu.

O rodinném životě a druhé světové válce Cyklus vyprávění dr. Eduarda Tomáše, který vzpomíná na svou cestu životem prostoupenou jógou a mystikou. Eduard Tomáš se vrací ke svému učiteli Paulovi Bruntonovi a líčí zážitky z 2. světové války, kdy byl vyslýchán gestapen na Kladně.

O metodě sebedotazování Eduard Tomáš hovoří o džňánajóze - o moudrosti a logickém uvažování, které tak vyhovuje dnešním lidem. Významnou části tohoto směru jógy je sebedotazování, které učil indický mudrc Ramana Mahariši. Jde o rozlišení naší pravé podstaty pomocí otázky: "Kdo jsem já?"

O egu a dětství Eduard Tomáš vypráví o egu, které spojujeme s tělem a myslí. Vzpomíná na Františka Drtikola, který říkal, že pravda je stav bez ega. Jsme závislí na našem stvořiteli, a proto je třeba ke všemu přistupovat s pokorou.

O těžkostech v duchovní práci Eduard Tomáš vypráví o tom, jak začal psát a přednášet. Největší problémy měl se svou cestou duchovního života "za Němců" a "za komunistů". Dostal se mezi první vyhozené právníky, a pak těžce hledal i manuální práci. Ale i zlé síly v životě mají svůj význam, když jim člověk nepodlehne.

O sebevraždě Cyklus vyprávění Eduarda Tomáše, který vzpomíná tentokrát na dobu, kdy byl zoufalý a chtěl spáchat sebevraždu. Zůstal však na živu, a proto se rozhodl. že svůj život cele odevzdá službě bližnímu. Bylo to vlastně zbavení se ega.

O zvláštních zážitcích Eduard Tomáš vypráví o svých zkušenostech s hadí silou. Vzpomíná na svého přítele Roberta, který byl zkušební letec. Nebál se létat ani se špatnými letadly a projevoval neobyčejnou odvahu. Na své duchovní cestě musí být každý odvážný a přitom trpělivý.

O duchovních učitelích Eduard Tomáš vzpomíná na řadu svých duchovních učitelů: Paula Bruntona, Dalajlámu, Dr. Kendelvala a pana Džanardána.

O manželce a synovi Eduard Tomáš vzpomíná na svou druhou ženu Mílu, na jejich seznámení a první setkání. Často společně chodili k Františkovi Drtikolovi. Byl to avantgardní fotograf, který se na penzi věnoval už jen duchovnímu životu.

O Františku Drtikolovi Eduard Tomáš vzpomíná na Františka Drtikola. Drtikol vybízel k opatrnosti při posuzování charakteru druhých lidí. Říkával, že žena má vyzařovat lásku a muž moudrost.

O manželství Eduard Tomáš vzpomíná na svou cestu životem, tentokrát dává návody k meditaci. Zdůrazňuje význam techniky sebedotazování.

O nejhlubších duchovních zkušenostech Eduard Tomáš shrunuje techniky a přístupy, které napomáhají duchovnímu rozvoji. Jeho žena Míla zdůrazňovala vždy cit, lásku a sebeodevzdání. To pak pomáhá překonávat strach z "mystické smrti", kdy se naše ego rozplývá
x Unikátní, lidské a srozumitelné vyprávění duchovního učitele a spisovatele Eduarda Tomáše o jeho duchovní cestě a setkáních s významnými osobnostmi.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.