xVybraná videa
text k videu
Bondy byl svým filozofickým přesvědčením marxista a hlásil se k tomu jak v době, kdy marxismus diskreditovali ti, kdo z něj udělali vládnoucí filozofii a zároveň ho dosti překroutili, tak i v době, kdy naopak vyšel z módy (do níž se dostal v politice liberalismus a ve filozofii postmoderna) a byl pokládán málem za sprosté slovo. Nestavěl se ale přitom k marxismu nekriticky.

Už ve své první próze 2000 hovořil o tom, že jeho problémem je přílišný důraz na stát, proti kterému postavil některé myšlenky z anarchismu a utopického socialismu. Později rovněž došel k závěru, že marxismus neodpovídá na některé filozofické otázky a obrátil se proto k východním filozofiím (napsal mimo jiné dějiny čínské a indické filozofie a knihu o Buddhovi).

V politické analýze i praxi ovšem Bondy vychází z marxismu. Podobně jako u některých jiných marxistů tak představuje v jistém smyslu rozpor mezi cílem, kterým mu je osvobození člověka, a mezi prostředky, které nachází v diktatuře. U Bondyho, který je svobodomyslným umělcem a diktaturu prožil na vlastní kůži, se tento rozpor někdy projevuje jako na učebnicovém příkladu.

A projevuje se to nejen tím, že si nachází slova podpory pro mnohé - od levicových křesťanů, KSČM přes ekology až po anarchisty (a alespoň pro pisatele těchto řádků jsou tato slova podpory čímsi jako živou vodou). Výsledkem je i to, že často tvrdí, že kapitalismus může svrhnout jen tvrdá a dlouhá diktatura - a zároveň dodává (v próze Týden v tichém městě):

"Jestliže tohle vím a nic proti tomu nemohu namítnout, nemohu současně neodmítnout to všechno předem jako něco, proti čemu bude třeba opět znova revoltovat a bojovat. Zbavit se kapitalismu, znemožnit jeho obnovení, je pro záchranu lidstva bezprostřední úkol. Ale zápolení o osvobození člověka a skutečnou svobodu začne teprve potom.

To, k čemu dojde po odstranění kapitalismu —jestliže by se nám to vůbec podařilo —, bude velmi nepříjemné období. Zejména pro nás, kteří jsme vyrostli v tzv. západní tradici. Bude trvat staletí, než se vůbec opět zmůžou lidi k něčemu jako uvědomělý odpor. Po tato staletí, kdybych měl být celou tu dobu živ, bych nepřestal revoltovat dál." A dále: "Chcete-li... dejte mne do škatulky k anarchistům. Nic proti tomu nemám."
x "Hovno vláda hovno demokracie a hovno svoboda
hovno skvělá hospodářská prosperita národa"

Document o Egonu Bondy, českém básníkovi, anarchistovi, a filosofovi, inspirátoru českého undergroundu....

Egon Bondy je mrtev, jeho dílo je aktualní více než dříve!

Dále:
Poslední natočený materiál jedinečného myslitele, Egona Bondyho. Živý odkaz - dokument. Jin a jang jako nula a jedna, stojící vedle sebe v kulisách Národního divadla. Vstup do 13. komnaty. Plastic people za hřbitovní zdí - předčasná smrt nedokouřené cigarety. Režie: Jan Foukal
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.