xVybraná videa
text k videu
Tvůrci dokumentu se pustili do největší králičí nory v dějinách, aby nalezli nejmenší věc ve Vesmíru.
Je to cesta, kde věci nejsou jen menší, ale i mnohem podivnější. Vědci doufají, že zachytí záblesk miniaturních černých děr, mnohačetných dimenzí a dokonce paralelních Vesmírů. Jak začínají zkoumat tuto říši divů, není nic, jak se zdá, a může se se stát, že budou muset přepsat elementární zákony času a prostoru.
V tomto dokumentu je velice elegantně vysvětlen Standardní model, jedna z možností 4. rozměru, teorie strun. Uvidíme různé přístroj jako PICO - nejlepší mikroskop na světě, známé LHC a jako třešnička na dortu MAGIC teleskop / mikroskop - je rychlost světla opravdu konstantní?
x Čeští odborníci pracují na největším evropském vědeckém projektu všech dob.

Aby lépe pochopili složení hmoty a více nahlédli do tajemství vesmíru, používají vědci z Evropské organizace pro jaderný výzkum (CERN) nový urychlovač částic. Jde o největší hadronový urychlovač na světě a nachází se pod švýcarsko-francouzskou hranicí. Jaké experimenty provádí a v budoucnosti hodlá provádět? Jaké objevy může přinést? A jaká rizika jsou spojená s jeho provozem? Odpovědi hledá dokumentární film režiséra Jana V. Sachera, kterému se podařilo dostat před kameru špičkové odborníky, včetně řady nositelů Nobelových cen. Snímek vznikl jako absolventský film pražské FAMU. Režie Jan V. Sacher
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.