xVybraná videa
text k videu
Podle hrubých odhadů skončí asi polovina všech potravin, nabízených v obchodech a hlavně hypermarketech, v odpadních nádobách. Nejde vůbec jen o plýtvání v domácnostech, především jsou to miliony tun zboží, kterému skončila lhůta doporučené spotřeby dříve, než si zákazníci z přebohaté nabídky vybrali. Přesná čísla neexistují, řetězce tyto údaje tají a natáčet odpad nedovolí.

Normální lidé si myslí, že je to šílenství bohatých zemí v době, kdy se jinde na světě umírá hladem. A ti starší vzpomínají na časy hladu za války a po ní. Po nás potopa? Nebo hladomor v globálním ráji nabídky a spotřeby? Jen rovné okurky jsou prodejné! Evropa dnes je cyklus převzatých pořadů z různých zdrojů, reflektujících současné problémy celé Evropy a EU, nebo specifičnost jejích regionů.

Čerstvé, ale v kontajneri
Dokument, zabývající se neúnosnosti množství potravin, které skončí v odpadu. Přibližně totéž množství potravin, které dnes zkonzumujeme, skončí v odpadu. Na cestě z polí a luk a zahrad skončí polovina potravin v kontejnerech: například každý druhý hlávkový salát. V mnoha zemích dodnes nikdo přesně neví, kolik potravin se tam vyhazuje ven oknem. Ve Velké Británii se při zjišťování množství vyhozených potravin dopracovali k šokujícímu číslu 15 milion tun ročně!

Z toho bylo například 484 milionů neotevřených jogurtů, 1,6 miliard jablek a podobně. Proč se neustále likviduje více a více čerstvých potravin? Tento dokument se snaží najít odpověď na řadu takových otázek. Kdybychom ušetřili pouze polovinu z celkového množství potravinového odpadu, tak by to mělo na světové klima stejný efekt, jako kdybychom odstranili z cest každé čtvrté auto. Pomohli bychom i hladovějícím, protože množství obdělávané půdy na světě je omezené. A když budeme méně zahazovat, klesne poptávka na světových trzích a spolu s ním i ceny potravin.
x Dokument o dumpsterdivingu neboli vybírání odpadkových košů. O hledání společností vyhozeného, ale ješte vždy použitelného jídla (ale i jiných zdrojů). Dokument byl natočený ve Francii a Holandsku.

Je pozorovatelné, že se z této na pohled odpuzující a ponižující činnosti vyvinul svébytný životní styl některých lidí ve společnosti. Nemusí jít však pouze o ty nejnuznější bezdomovce, ale kupodivu i o lidi, kteří prostě zvolili svůj život jinak. Necítí se trapně a nestydí se za to, že vybírají popelnice. Hledají cesty, jak s minimálními náklady žít z odpadů, které rozežraná a přesycená západní společnost tak bezohledně vyhazuje. Symbolem jsou slova Reduce, Reuse a Recycle.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.