xVybraná videa
text k videu
V roce 1959 spatřilo lidstvo díky sovětské vesmírné sondě odvrácenou tvář Měsíce. Luna sehrála pochopitelně i svou podstatnou roli ve vesmírných závodech SSSR a USA. Onen "velký skok pro lidstvo" učinily nakonec 16. července 1969 američtí astronauté. Sověti nakonec na osobní návštěvu rezignovali a v roce 1970 se nechali zastoupit "lunochodem". Následovalo ještě dalších pět amerických misí, ale pak se kosmické cíle obou supervelmocí orientovaly jiným směrem. V současnosti zájem o Měsíc a jeho využití opět stoupá. NASA naplánovala příští měsíční misi na rok 2018 a existuje i řada více či méně reálných plánů soukromých firem na to, jak našeho přirozeného satelitu využít komerčně. České znění.
x Pozemšťané jsou Měsícem fascinování už tisíce let. I on jakoby sledoval vývoj lidstva od počátku věků a věrně nás doprovází na pouti temnou prázdnotou vesmíru. Pátráním po jeho podstatě a vlivu na naší planetu se věnovaly generace hvězdářů. S vývojem vědy a techniky vznikala a zanikala řada nejrůznějších teorií. Zásadní zlom přineslo proniknutí člověka do kosmu.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.