xVybraná videa
text k videu
František Koukolík O lásce
O lásce mluví kde kdo. Svatý Pavel stejně jako Tristan s Izoldou. Romeo a Julie stejně jako Dostojevskij. O lásce mluví všichni pychoterapeuti, papežové, básníci geniální i básníci pod psa. Jenže otázka zní, co je to ta láska?

Antická a na ni navazující středověká filozofie jich rozeznávala hned několik: Erós - lásku vášnivou, Storgé - lásku něžnou, Agapé - lásku starostlivou, Mániá - lásku šílenou, Fíliá - lásku přátelskou a Ludos - lásku přelétavou, nepříliš spolehlivou a nakonec Pragma - lásku kalkulující, partnera vybírající. Myslíte, že by po těch dvou tisících letech šlo k tomuto jasnému a přesnému schématu něco dodat?

Robert Sternberg, současný americký psycholog teoretik, rozlišil v lásce dospělých lidí tři hlavní rozměry: vášeň, vzájemnou blízkost a oddanost. A každý z těchto znaků může být přítomen, nebo být přítomen nemusí. Takže Sternberg sestavil na základě toho krásnou "láskovou" tabulku. Není-li žádný z rozměrů, jde o nelásku. Jsou-li všechny tři rozměry, jde o lásku dokonalou. Jinými typy lásky jsou: zalíbení, zamilovanost, láska přátelská nebo láska vášnivá. Existuje i láska prázdná.

Beverly Fehrová, také psycholožka, šla na věc obráceně. Přes internet posbírala výroky lidí o lásce a faktorovou analýzou z této hromady slov vybrala 9 hlavních skupin, devět typů lásky. Například lásku něžnou, sexuální, platonickou, osudovou, adolescentní, vášnivou a formou lásky je také přátelství. Výzkum zjistil, že se v milujícím vztahu dospělých lidí skrývají tři snahy. Snaha o druhém něco vědět, snaha s ním být a snaha sytit jeho potřeby. Proto zamilovaní lidé jsou spolu co nejvíce, vycházejí si vstříc, důvěřují si, někdy až moc, sytí vzájemně své potřeby altruistickým způsobem. To může být smrtelně nebezpečné, narazí-li člověk na ledového psychopata.

A představte si, že se z tohoto výzkumu zrodil projekt, který dokáže odhadnout vztah maminky a tatínka k jejich budoucímu, ještě nenarozenému dítěti. S vysokou pravděpodobností odhadne, jaký bude vztah matky a dítěte v době, kdy bude dítěti jeden rok. Tomuto vztahu se říká vazba. A ta nás, v dobrém i ve zlém, bude ovlivňovat celý další život. Akutní zamilovanost udělá v mozku nádhernou bouřku, kterou je vidět v obrazu funkční magnetické rezonance.

Což mě upomíná na řeč, kterou k nám před asi čtyřiceti pěti lety vedl náš učitel psychiatrie. Řekl: "Přátelé, akutní zamilovanost je snad nejkrásnější zkušenost, kterou v životě můžete mít, budete-li mít štěstí, zažijete ji během života několikrát, ale pozor, podobá se akutní psychóze a jako akutní psychóza také obvykle sama od sebe přejde. Proto - užijte si to, ale proboha, žádná rozhodnutí v tomto stavu."
x O lásce mluví kde kdo. MUDr. František Koukolík mluví s nadhledem a zároveň hlubokými znalostmi lidského chování.

Ralph Smart je psycholog, autor, alchymista, badatel, radio moderátor, grafický designér, tvůrce filmů. Narodil se v Londýně. Procestoval 5 kontinentů. Miluje přírodu a rád potkává nové lidi. Vystudoval psychologii a kriminilogii - fascinuje ho lidská přirozenost. Je to zakladatel Infinite Waters, kde nahrává svá poutavá videa o nalezení pravého lidského potenciálu a jak být neomezenou bytostí. Ralph napsal E-book Feel Alive.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.