xVybraná videa
text k videu
Lunochod
Léta studené války byly provázeny i tzv. kosmickými závody. SSSR se v jejich počátcích zapsal do paměti světa "Sputnikem" a "Gagarinem", USA jako první dopravily lidskou posádku na Měsíc. Na to už Sovětům síly nestačily. Vynahradily si to "lunochodem", vozítkem určeným pro výzkum měsíčního povrchu připomínajícím tank s osmi koly. Dva exempláře se jim skutečně podařilo na měsíční povrch dopravit - poprvé v roce 1970, podruhé v roce 1973.

Na svou dobu byl "lunochod" zařízením velmi moderním a jak se ukázalo, dosti spolehlivým. Jeho upravená verze došla uplatnění dokonce i zde, na Zemi. Po černobylské havárii sloužil pojízdný robot k odklízení radioaktivních trosek. V devadesátých letech se v sovětských archivech našla řada kdysi přísně tajných filmových materiálů, které dokumentovaly vývoj i výrobu měsíčního vozítka.

Francouzští dokumentaristé je využili pro svůj dokument, kde vystupuje i řada osob s tímto projektem spojených. Duchovní otec populární osmikolky, Alexandr Kemurdžjan, o kterém veřejnost v SSSR i v zahraniční prakticky léta nic nevěděla, se však realizace filmu nedožil.
x Britská dokumentární rekonstrukce přiblíží více jak dvacetileté sovětsko-americké soupeření o dobytí vesmíru. Ve čtyřech epizodách chronologicky odhaluje jednotlivé kroky znepřátelených velmocí, které vedly k úspěchům v raketovém průmyslu, přičemž se hlavní důraz klade na dva konstruktéry, kteří stáli v pozadí úspěchů - na jedné straně geniální Sergej Koroljov, propuštěný z gulagu, na druhé Wernher von Braun, průkopník a vizionář pronásledovaný nacistickou minulostí.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.