xVybraná videa
text k videu
Znepokojivé záběry medvědice a jejích dvou mláďat v západní části Hudsonova zálivu v Kanadě. Podvyživená mláďata prožívají křeče a záchvaty od hladu. Obě mláďata zemřela do dvou dnů po 23.listopadu 2010, kdy byly natočeny.

Záběry ukazují skutečný zápas o život ledních medvědů, kteří se každý den snaží přežít oteplování planety. Podvýživa, hladovění a dokonce kanibalismus se staly skutečností života ledních medvědů v západní části Hudsonova zálivu, ale i dalších oblastech.

Lední medvědi jsou zcela závislí na velké rozloze mořského ledu k lovu, krmení a přežití. Používají mořský led jako platformu pro lov. Globální oteplování zapříčiňuje rychlé tání ledu a prodlužování bezledového období. To nutí medvědy trávit delší dobu na souši, kde je pro ně málo potravy. Čím déle jsou lední medvědi jako ti v tomto videu na zemi, tím je větší pravděpodobnost, že zemřou hlady.

Lední medvědi byli uvedeni jako ohrožený druh v USA v roce 2008, v důsledku ústupu mořského ledu a slábnoucí populace medvědů. Podle předpokladů vyhyne americká populace medvědů do roku 2050, pokud klimatické změny ještě výhyn neurychlí, tak celý druh může zmizet do konce století. Lední medvědi ze západní části Hudsonova zálivu jsou v přední linii dopadů globálního oteplování. Jejich populace se v letech 1987 až 2004 snížila o 22 procent a může to být první vyhynutí díky změně klimatu.

Centrum pro biologickou rozmanitost vydalo v roce 2005 vědeckou petici na ochranu ledních medvědů podle Endangered Species Act. Později jsme podal žalobu, aby došlo k zápisu a získání 187.000 čtverečných mil chráněných území jako "kritické stanoviště" na Aljašce v prosinci 2010. Centrum v současné době podává žádost u soudu ohledně ledních medvědů o změnu statutu z "ohrožení" na "hynoucí", a aby podpořilla zákon, který určuje že se musí snížit emise skleníkových plynů ve 48 státech, které přispívají k tání mořského ledu v Arktidě.

Video (� 2010 Daniel J. Cox / NaturalExposures.com) je z části dokumentu Arktidy, v jejímž čele stojí Daniel J. Cox pod záštitou organizace Mezinárodní ledních medvědů.
x Smutná realita života ledových medvědů, kteří jsou čím dál tím více ohrožováni klimatickými změnami, zapříčiněnými globálním oteplováním. Jejich hlavní zdroj obživy jsou tuleni, z nichž si mohou každou zimu vytvořit tukové zásoby na léto. Loví tuleně, vycházející se nadechnout na povrch ledu přes díry v ledu. Medvědi také vyhledávají jejich ledová hnízda v ledových krách, kde loví jejich mláďata. Jenže ledové kry tají, je jich čím dál tím méně a každou zimu tajou dříve a to způsobuje, že medvědi nestihnou nabrat dostatečné tukové zásoby a tak postupně umírají hladem. Měli bychom se nad tím zamyslet a pokusit se změnit náš negativní vliv na klima na naší planetě, protože to, že se otepluje, uškodí mnohým dalším organismům a v konečném důsledku i nám.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.