xVybraná videa
text k videu
Ekonomický boom v Arktidě - Sen o severní mořské cestě
Výzkum a sběr dat arktického oceánu není lehký. V tomto příspěvku od NASA s daty publikovanými např. na webu UNEP uvidíte koncentrované info ze satelitů z let 1979-2003.

Uvidíte jak jsou vědci schopni je srovnat. V r. 2002 byl zaznamenán rekordně nízký objem ledu v celé Arktidě. Zatímco teplota Arktidy kolísá, celkový trend je snižovaní pokryvu ledem právě díky zvýšené teplotě oceánů.

Méně ledu znamená více volného moře. Více vody znamená větší absorbci tepla ze slunce. Více slunečního tepla znamená ohřev oceánu a tedy rychlejší tání ledu.

Data použitá na tvorbu tohoto videa byla pořízena různými družicemi a různými způsoby měření. Včetně mikrovlnné radiometrie družice Nimbus 7 a dalších družic.

Součástí vědecké práce bylo odstranit "chybná data" zachycená díky atmosféře. Důvodem použití mikrovlnné technologie je to, že mohou proniknout dobře mraky. Jedním z důležitých zjištění je, jak dynamický a složitý je systém Arktického ledového příkrovu. S pokračujícím výzkumem se dostávají klimatologové blíže k pochopení procesů v kryosféře.

Proč studovat polární oblasti se dozvíte na College of Exploration, školy která je podporována od Natural Environment Research Council a od National Oceanography Centre Southampton.
x Klimatická zmena - energetická výzva 21. storočia v globálnych súvislostiach (Jozef Pecho, Ústav fyziky atmosféry, AV ČR Praha, Oddelenie klimatológie)

Ať už z jakýchkoliv příčin, jisté je, že se klima v současné době mění. Kromě nesporných negativních dopadů se málo hovoří o tom, jak lze globální oteplování pro lidi využít. Například v severních mořích se otevírají nové námořní cesty, dostupnými se stávají nové oblasti pro rybolov a odhalují se nové zdroje ropy. Dvoudílný dokument ukazuje výzvy a možná rizika úžasné a extrémní severní oblasti naší planety.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.