xVybraná videa
text k videu
Postaraj sa o zákazníka a obchod pôjde sám. Ray Kroc, zakladateľ McDonaldu. V Amerike je všetko väčšie, máme tu najväčšie autá, najväčšie domy, najväčšie spoločnosti, najväčšie jedlo, a nakoniec, najväčších ľudí. Američania sa stali najtučnejším národom na svete. Gratulujeme. Skoro 100 miliónov Američanov dnes trpí nadváhou alebo obezitou. To je viac ako 60% všetkých dospelých.

Od roku 1980 sa celkový počet Američanov s nadváhou alebo obezitou zdvojnásobil, máme dva krát viac detí s nadváhou a tri krát viac mladistvých s nadváhou. A ktorý štát je najtučnejší? Mississippi, každý štvrtý človek je obézny. Ja som vyrástol v Západnej Virginii, ktorá je momentálne tretí najtučnejší štát. Keď som vyrastal, matka varila večeru každý deň. Pamätám si ju hlavne v kuchyni. A nikdy sme nejedli mimo domu, iba pri zopár špeciálnych príležitostiach.

Dnes, to robia rodiny stále, a platia za to... nie len peniazmi, ale aj svojimi krivkami. Obezita je po fajčení na druhom mieste ako predíditeľná príčina smrti v Amerike, s viac ako 400000 úmrtiami ročne spojenými so súvisiacimi chorobami. V 2002, zopár Američanov naštvalo, že sú obézni a spravili to, čo vieme najlepšie. Zažalovali tých hajzlov. Na mušku si zobrali fast-foodové spoločnosti a obvinili ich zo svojej obezity a chorôb.

V New Yorku sa začal súdny proces, v mene dvoch mladých dievčat, jedna mala 14 rokov, 147 cm a 77 kg, druhá mala 19 rokov, 167 cm a 122 kg. Nepredstaviteľné sa zrazu stalo skutočnosťou. Ľudia žalovali zlaté oblúky za predaj jedla, o ktorom väčšina vie, že nie je zdravé. Každý deň, každý štvrtý Američan vstúpi do fast-foodovej reštaurácie. A tento hlad po fast-foodoch nie je len v Amerike. Deje sa to všade na svete.

Samotný McDonald's má viac ako 30000 prevádzok vo viac ako 100 krajinách na 6 kontinentoch a denne nakŕmi viac ako 46 miliónov ľudí na celom svete. To je viac ako celá populácia Španielska. Len v samotných USA, McDonald's ovláda 43% trhu s fast-foodmi. Sú všade. Vo Wal-Martoch, na letiskách, odpočívadlách, na benzínkach, vlakových staniciach, v nákupných centrách, obchodných domoch, zábavných parkoch, dokonca v nemocniciach. Presne tak - v nemocniciach.

Aspoň ste blízko, keď vám zlyhá srdce. Právnici McDonald's nazvali žalobcov "pochabými", opierajúc sa o to, že nebezpečie ich jedla je všeobecne známe a teda, že tieto deti nemôžu dokázať, že ich problémy boli spôsobené iba jedlom z McDonaldu. Sudca však určil, ak dokážu právnici detí ukázať, že McDonald's predpisuje ľuďom jesť ich jedlo, každý druh každý deň, a že toto počínanie môže byť neprimerane nebezpečné, potom si zaslúžia odškodné.

Môžu za to len fast-foodové spoločnosti? Kde sa končí osobná zodpovednosť a začína zodpovednosť korporácií? Je pre vás fast-food naozaj taký nebezpečný? Čo sa stane, ak budem jesť iba v McDonald's počas 30 dní? Môže sa zo mňa znenazdajky stať obézny Američan? Môže to byť neprimerane nebezpečné? Poďme to zistiť. Ja som pripravený. Poďme Ma Zväčšiť.

Vedel som, že ak sa na to dám, budem potrebovať riadny lekársky dozor, tak som si zaistil pomoc nie jedného, ale troch doktorov. Kardiológa, gastroenterologičku a všeobecného lekára. - Cítite sa dnes dobre, však? - Áno. Cítite únavu, schudli ste alebo pribrali, problémy so zrakom? Žiadna horúčka, bolesti uší, kašeľ problémy s dýchaním, bolesť v hrudi... nevoľnosť, zvracanie, pálenie záhy? - Boli ste hospitalizovaní pre chorobu? - Nie. Beriete nejaké lieky? Iba vitamíny.

Alergia na jedlo alebo niečo iné? Nie. Mali ste v najbližšej rodine choroby srdca, cukrovku, problémy s tlakom alebo rakovinu? Môj starý otec prekonal niekoľko operácií srdca. Jeden zo starých rodičov je po smrti. Áno. - Dobré gény. - To je dôležité. - Pijete? - Teraz? Nie. Fajčíte? Fajčil som, ale prestal som. Beriete drogy? Už dlho nie. - Ste momentálne sexuálne aktívny? - Áno. - Máte priateľku? - Áno. Zabudli sme na niečo? Chcete mi povedať ešte niečo? Nie.

"Pacient sa púšťa do jednomesačných McDonaldovských orgií. " Výborne. Máte niečo, čomu sa hovorí biela omietka. 140 na 95. 130 na 105. 120 na 80. Toľko? Tí ostatní ma stresovali. Dnes ste kľudnejší. K tomu smerujem svojich pacientov. Prehltnite, prosím. Reflexy sú výborné. Dobre. Naspäť. Normálne. Povedzte "á". Tu vyzerá všetko normálne. Dobre. Pruh preskočíme. Spravíme rektálne vyšetrenie. Chcem byť viac ako dôkladný. Mám rád, keď sú doktori dôkladný.

Pôjdete dole a tam vám odoberú krv. Dôvod, prečo ste nalačno je, že ozajstná výška cholesterolu a cukrov sa nameria nalačno. Ak ste jedli napríklad slaninu, vajcia a syr, váš cholesterol bude poriadne vysoko, alebo ak ste pili pomarančový džús, cukry budú mať vysoké hodnoty. Tri sú za nami. Krvné testy sú výborné. Začínate s cholesterolom na 168, čo je menej ako 200, čo je naozaj výborné. Vaša hladina krvi je v poriadku. Hladina železa je tiež v poriadku.

Nemáte žiadne náznaky cukrovky. Hladina cukrov v krvi je veľmi nízka. Ďalšia vec, na ktorú sme zisťovali, sú elektrolyty vzhľadom na soľ v krvi, funkčnosť obličiek, funkčnosť pečene. Sú úplne v poriadku. Vaše triglyceridy, čo sú vaše zásoby tuku... ktoré v podstate získavate z jedla... sú 43, čo je nízko, čo je dobre. Váš celkový zdravotný stav... je skvelý. Rozbor moču je výborný. Takže začínate z úžasnej pozície.

Myslím, že najhorší scenár je, že vám stúpnu triglyceridy a hladina cholesterolu, a ak máte nejaké srdcové choroby v rodine... nezistené choroby srdca... vystavujete svoje srdce riziku. Predpokladám zvýšenie triglyceridov, pretože to sa môže stať. Teraz sú na 87, ale to sa zmení. A to je myslím jediná vec, čo sa zmení. Z toho všetkého? Z toho všetkého. Môžu nastať nejaké minimálne odchýIky, ale telo je extrémne prispôsobivé, obličky sa vysporiadajú s extra soľou, ktorú prijmete, a pečeň metabolizuje dodatočné tuky.

Čo sa týka priberania, určite priberiete. Čo sa týka zvýšenia cholesterolu, ten stúpne. Možno sa budete cítiť biedne. Čo ja viem? Ibaže by ste začali podvádzať a objednávali si šalát. Taktiež som zašiel do drahého wellness centra v New Yorku aby som sa stretol s registrovanou dietetičkou, ktorá my pomôže zmapovať môj pokrok. Tak začnime vašou váhou a výškou. Meriam 187 cm. Hmotnosť je okolo 84. Na vašu výšku je to zdravá hmotnosť. To vám môžem povedať hneď.

Váš BMI, čo je index telesnej hmoty je v normále, čo znamená, že nie ste obézny. Máte správnu hmotnosť. Mám si teda zapisovať čo jem na raňajky, obed a večeru? Denne by ste mali prijať priemerne okolo 2500 kalórií. Čo sa týka tukov, na 2500 kalórií, by ste mali prijať asi 80 gramov tukov denne. Nasýtených tukov, ktoré sú zložkou celkových tukov, by ste mali prijať menej ako 25 gramov denne. Nesnažte sa to príliš prehnať. - Veľa šťastia, Morgan. - Ďakujem. Ahoj.

Ja som Eric Rowley, náš fyzioterapeut. Super. Oficiálna hmotnosť je... 84 kg. Urobíme kardiovaskulárne vyšetrenie, potom budem môcť vypočítať koľko kyslíka spotrebujú tvoje svaly, a to tiež ukáže v akej kondícii je tvoj kardiovaskulárny systém. Výborne. S týmito kliešťami ti zmeriam podkožný tuk. Máš 11% podkožného tuku, to je výborné. Teraz zmeriame ohybnosť šliach v podkolení, na bokoch a na krížoch. Dobre, dobre. Výborne.

38 centimetrov je tvoje maximum. Existuje starodávny test na silu svalov a výdrž. 36, dobre. Si taký priemer, priemerne zdatný na tvoj vek, povedal by som, že si na tom momentálne dobre. Viac ako 60% Američanov nijako necvičí, takže nasledujúcich 30 dní nebudem ani ja. Ale stále musím chodiť. Koľko taký priemerný Američan prejde za deň? Máme takéto krokomery, ktoré dávame ľuďom, počítadlá krokov. Zhruba sa dá počítať s 2000 krokmi, pretože 2000 krokov je asi míľa.

A vieme, že ľudia, ktorí pracujú v kancelárii jazdia autom do a z práce, vozia sa výťahom, spravia asi len 2500 až 3000 krokov za celý deň. Ak sa chcete cítiť ako väčšina Američanov, mali by ste sa obmedziť na asi 5000 krokov denne. My New Yorkčania... chodíme všade. Kráčame do práce, do parku, do obchodu. Väčšina z nás ani nemá auto. Priemerný New Yorkčan prejde 6,5 až 9,5 km denne... denne! To je veľa chodenia.

Takisto budem mať šťastie na blízkosť zdrojov potravy, bude všade, kam pôjdem. Na ceste do práce som prešiel popri troch zlatých oblúkoch... tri počas necelých dvoch kilometrov. Na Manhattane je viac Mekáčov ako kdekoľvek inde na svete. Tento malý ostrov je dlhý necelých 21 kilometrov a široký 3 km, čo je 36 kilometrov štvorcových, a v tom je nasáčkovaných 83 McDonaldov, viac ako 2 na štvorcový kilometer.

Je tu dva krát toľko Mackov ako Burger Kingov, a viac Mackov ako KFC, Wendy's, Popeyeov a Taco Bellov dokopy. To je mnoho burgerov. Viem, že to bude robiť mesiac, ale myslím, že po už týždni bude pekne otrávený. Myslím, že to ohrozí náš vzťah. Ty si vegánska kuchárka. Áno, som. Och. Neviem, či to dokážem... ale áno, prežijem to. Sedieť vedľa neho, keď bude jesť v McDonald's. Určite áno. Po celý čas však budem prevracať očami. Posledná Večera.

Mám tu zeleninovú tortu a šalát z opečenej zeleniny a mrlíka, artičoky, hlávkový šalát... všetko pekne organické, čerstvá zelenina, ktoré ti budú tak veľmi chýbať. Budem jesť niečo organické? Nasledujúci mesiac? Nič. Budeš jesť len geneticky upravené zemiaky. Tak teraz si dám toľko zeleniny, koľko len zjem. To je všetko pre teba. Je to dobré. Vďaka. Zmenili nejako za posledných 10 rokov ich koláče? Keď som ich mala naposledy, boli ako hokejové puky.

Neviem. Uvidíme. 1. Deň Toto je prvý deň, idem sa naraňajkovať. Môžem dostať McMuffin s vajcom, extra veľký? Teraz plním sen každého 8 ročného dieťaťa. Mám tu svoj McMuffin s vajcom. Tu bude prvá vec, čo zjem. Tento McDonald's robí donášky zdarma. Dnes som vyšiel zo svojho bytu, zišiel dolu schodmi a prešiel do McDonaldu... 1272 krokov. Prejdeme na roh a chytíme taxík. Taxíky v tomto zohrajú svoju rolu. To môžem povedať už teraz.

Tu mám výsledkovú listinu, a mal som jeden McMuffins vajcom. A jednu placku salámu. Jete fast-food? Raz začas. Áno? Ako často? Približne raz za dva týždne. Tri, štyri krát týždenne. Vo Francúzku, áno. Ale tu, nie. Nepáči sa mi to tu. Nevyzerá to veľmi... čisto. A ktorý podnik je váš obľúbený? Asi Wendy's. McDo. Taco Bell. McDonald's je v tesnom závese. Mali ste niekedy obrie porcie? Nie, vo Francúzku... malá porcia tu, je stredná vo Francúzku.

Dokonca ani malú porciu tu, nedokážem vypiť. V celom procese platia určité pravidlá. Môžem si dať pridať, iba ak sa ma opýtajú. Môžem jesť iba to, čo sa ponúka v McDonald's, vrátane vody. Ak to McDonald's neponúka, nesmiem to jesť. Musím zjesť všetko čo je v ponuke aspoň raz za 30 dní, a musím zjesť tri jedlá denne... raňajky, obed a večeru. Žiadne výnimky. Milujem Big Macky. Toto je asi po prvý krát, čo vidím Big Macka, ktorý vyzerá ako ten na obrázku, teda vyzerá skoro ako na obrázku.

Pozrite sa naň. Big Macky nikdy nevyzerali takto dobre. Na dobrý Big Mac musíte ísť do Čínskej štvrte. Zažalujme Tých Bastardov Počuli ste o ľuďoch, čo zažalovali fast-foodové spoločnosti? Áno, počula. Myslím, že to je smiešne, ale je to americká cesta, súdiť sa o všetko. Ak by som bol sudcom, zmietnem to zo stola. A ako som povedal, ak si tie fast-foody vytiahnu pútače, ak môžem popri nich prejsť a úplne ich odignorovať, povediac si, "Nie som hladný.

Ja ich nepotrebujem," môžu to spraviť aj oni. Nemusíme tam ísť. Nemusíme si tam nič kúpiť. Môžeme proste prísť do McDonald's a dať si šalát, ale to nerobíme. Ak ich v McDonald's odmietnu obslúžiť, budú zase pred súdom tvrdiť, "odmietli nás obslúžiť." Takže v tomto svete sa nedá vyhrať. Myslím, že na fast-foody viac hľadí, pretože sa spomínajú viac ako iné kauzy, vo všetkých tých článkoch a knihách, z čoho je zrazu epidémia.

To nemôže byť sídlisková reštaurácia. Sídliskové reštaurácie sme tu mali stovky rokov. Nemôže to byť jedlo, aké jeme doma. Doma sme sa stravovali stovky rokov. Niečo sa zmenilo. Ide o to, že mimo domu jeme asi 40% jedla. John Banzhaf momentálne vedie útoky na potravinové spoločnosti, radí mnohým právnikom, ktorí pracujú na žalobách. Ľudia o ňom hovoria, že je blázon, ale to o ňom hovorili už vtedy, keď po prvý krát zažaloval tabakové spoločnosti... až pokiaľ nevyhral.

Myslím, že z hľadiska zodpovednosti, je fér namieriť na McDonald's poriadny kaliber. McDonald's je najväčší, ale čo je dôležitejšie, je jediný, ktorý viac ako ostatní, láka malé deti. Majú tam ihriská, kryté ihriská. Nikde inde nie sú. Takže tam dieťa musíte zobrať. Takže už od 2, 3 a 4 rokov sú tam tie deti lákané. McDonald's je zaťažený na narodeninové oslavy. Samozrejme, prišli s "Happy Mealmi," a teraz detské jedlá s tými malými "musím ich mať" hračkami.

Takže prilákali deti. A samozrejme, klaun. McDonald's má klauna. A väčšina ich reklám je zameraná na deti. A tiež je kreslená rozprávka, v ktorej vystupuje. Takže viac ako ostatní, lákajú deti dnu. Myslím, že všetci sa ďaleko viac zaujímame o deti. Ďalší muž, ktorému ide o deti je Samuel Hirsch. Zastupuje tie dve dievčatá, ktoré žalujú McDonald's, pričom mu radí profesor Banzhaf. Prečo žalujete fast-foodové reštaurácie?

Myslíte motívy, okrem finančného prospechu? Chcete počuť vznešenú príčinu? O to vám ide? Myslím, že za túto epidémiu môžu hlavne fast-foody. V roku 2000 sa Dr. David Satcher stal prvým ministrom zdravotníctva, ktorý upozornil na obezitu, a označil ju ako epidémiu národa. Len pripomeniem, že dnes všetko zväčšujeme. Ak vojdete do akéhokoľvek fast-foodu, snažia sa vás presvedčiť na väčšiu porciu. Iba za päť centov naviac dostanete super porciu.

Federálna vláda zadefinuje porciu mäsa, 85 gramov, ako rozumnú porciu, a to je veľkosť balíčka kariet. Iba zopár ľudí by našli takýto balíček kariet, ak by ho porovnali k tomu, čo im prinesú v reštaurácii. Ten stejk bude 3-4 krát väčší. Jeden typický bagel, ktorý vyzerá asi takto sa vyrovná piatim krajcom chleba. Keď sa otvorili prvé fast-foody, vo všeobecnosti ponúkali jednu veľkosť porcií.

Napríklad, jedna veľkosť hranolčekov, keď McDonald's otvoril prvý krát, volala sa "hranolky. " Táto veľkosť sa teraz nazýva "malé. " Stredné, veľké a super veľké. Pôvodná veľkosť tu stále je. Má asi 200 kalórií. Ale tá super veľká obsahuje asi 600 kalórií. Keď prvý krát otvoril Burger King, mali 0,3l malý a 0,5l veľký nápoj. Tento 0,3l je detský. Tento 0,5l je malý... stredný, 0,9l a 1,2 litrový. A takto isto to majú všetky fast-foody.

Autá priniesli väčšie držiaky na nápoje, aby sa prispôsobili obrovským 7-eleven "Double gulp" pohárom. čo je 1,9 litra, pol galónu a obsahuje niečo medzi 600 až 800 kalórií, v závislosti od množstva ľadu, ktorý tam je. Pol galónu sódovky? Pol galónu sódovky pre jedného, 48 lyžičiek cukru. 2. Deň Prajete si? Dám si dvojitý štvrťlibrák so syrom. Veľký alebo super veľký? Myslím, že si dám ten super veľký. Pozrite sa na to. Pozrite sa na tú kolu.

Ledva sa tam vojde. Do riti! To je teda... pozrite sa na toto. Pozrite, aké je to veľké. Aké veľké tie hranolky sú. Tá vec má asi meter. Dvojitý štvrťlibrák so syrom. Má viac kalórií ako čokoľvek iné. Tu je... kúsok z neba. O 5 minút To je poriadna porcia. Niečo ti poviem... Ak si dáš všetko extra veľké, tak všetko je extra veľké. Pozri na to. Len som... Nie som ani v polovici s tými hranolkami. Ani v polovici. Dá to riadne zabrať.

O 10 minút
Teraz došlo na jedlo, keď dostaneš Mcbolenie brucha. Začneš mať Mcžalúdok. Budeš mať Mcškvŕkanie. Dostaneš Mckamene. A dostaneš Mcbolenie žalúdka. Teraz mám nejaké Mcplyny, je to super. Potíš sa? Moje ruky... cítim, akoby som sa Mcpotil. Moje ruky dostali Mcšklbanie, z toľkého cukru, čo prijíma moje telo. Cítim sa trochu Mczvláštne. O 15 minút Dopraj mi chvíľu oddych. Som úplne v McDonaldovskom nebi. Takto sa budeš cítiť po každom jedle.

O 22 minút
Umieram. To vyzerá odporne. Asi budem zvracať. Si v poriadku? Hej. Jedovaté prostredie Žijeme v prostredí nezdravého jedla a nedostatku fyzickej aktivity. To znamená, že žijeme v prostredí, ktoré nám zaručuje, že budeme chorí. Nie všetci ochorieme, ale počet ľudí, ktorým sa to stane rastie a rastie a rastie. Nemyslím, že slovo "nezdravé" je dostatočne silné, pretože epidémia obezity sužuje 60% populácie a počet detí, ktoré ňou trpia je v každom prípade kritický.

Nezdravé prostredie zaručuje prístup ku lacnému, tučnému jedlu. Čerpacie stanice predávajú viac sódovky ako benzínu. Máme tu viac ako tri milióny automatov na sódu. To je jeden na každého 97-ho Američana. Je to svet, v ktorom preprava ľudí úplne závisí od áut a z chôdze sa stala práca, ktorú za nás robia stroje.

3. Deň. Môj žalúdok sa dnes cíti otrasne. Nie je mu vôbec dobre. A je to. V strede tela začínam mať divné pocity, momentálne v penise a je to asi takéto... Je to naozaj divné. To je zvláštne. Áno. Môže to byť kofeínom, ale nemôžem to tvrdiť na 100%.

4. Deň. Donáška pre pána Morgana. 13.39 dolárov. Dostal som sa za trojdňovú hranicu. Viete, keď prestanete fajčiť... Neviem, koľkí z vás fajčia, ale mali by ste prestať. Ja som prestal, a je tam tá trojdňová hranica. Tri dni... trojdňová hranica, keď sa snažíte prestať fajčiť. Ak dokážete tie tri dni nevyfajčiť ani jednu cigaretu, ak prežijete prvý, druhý, tretí deň, ste v pohode.

S týmto je to rovnako. Prežil som tri dni. Som v pohode. Ak sa to nezmení, obezita predbehne fajčenie ako predíditeľná príčina smrti v tejto krajine. Bol som sa najesť a jeden z ľudí si tam zapálil, a niekto iný ho kvôli tomu začal poúčať "Čo je to s tebou?" "Neuvedomuješ si, aké je to pre teba škodlivé?" "Spôsobuje to toto a tamto, a ešte aj tamto, vážne by si mal prestať." A ten fajčiar, namiesto aby povedal, "vyser si oko, staraj sa o seba"...

Čo je podľa mňa prirodzená reakcia... bol v rozpakoch a bránil sa. "Snažil som sa prestať," a "áno, skúsim to znovu. " a "máš pravdu, máš pravdu," a tak ďalej. Pri tom istom stole sedela celkom objemná žena, a rozmýšľal som... čo keby ten chlapík namiesto kritizovania toho fajčiara, povedal tej žene, "Čo je to s tebou, ty tučné prasa? Neuvedomuješ, aké je nebezpečné mať nadváhu? Prestaň sa napchávať. A neopováž sa zjesť ten koláč, čo je to s tebou?"

Rovnaká logika. Bolo by ťažké nájsť rozdiel medzi týmito dvoma príkladmi. Jeden z nich je akceptovaný... poúčať fajčiarov... ale ten druhý ani zďaleka. Ide o to, kedy by bolo akceptovateľné verejne kárať tučných ľudí spôsobom, akým sa to robí s fajčiarmi? Tajná štúdia jednej tabakovej spoločnosti mala zlovestný názov... niečo ako, "Vštepenie značky pre neskorší život. " Ako 4, 5, 6 roční by si kupovali hračkárske cigarety a hrali sa na fajčenie.

Nepozerali by na značku. Ak by ste sa ich opýtali na značku, nevedeli by povedať, ale podľa tej teórie, niekde tu je vštepená, a keď prídu do veku, kedy môžu fajčiť, bez toho aby si to uvedomili, siahnu po známej škatuľke, pretože na ňu majú pekné spomienky z detstva. Tu sa deje to isté... sú tu šťastné, je tu pekne, zapamätajú si vrelé pocity na hranie, dostanú tu hračku, sú s mamou a otcom. Prenesie sa to.

Preto, keď budem mať deti, zakaždým, keď pôjdeme okolo fast-foodu, jednu im vrazím. Nikdy sa nebudú chcieť vrátiť. Dopad Najviac ma rozčuľuje, že za posledných 20 až 25 rokov sme svedkami zdvojnásobenia detí a mladistvých s nadváhou a obezitou. A toto priberanie je spojené s množstvom zdravotných problémov v staršom veku, ako sú... Zvýšený tlak, ochorenia srdca, mŕtvica, choroby žlčníka, rednutie kostí, dýchavičnosť, problémy s dýchaním v spánku, rakovina maternice, pŕs, prostaty, hrubého čreva, dyslipidémia, steatohepatitída, odolnosť voči inzulínu, astma, nadbytok kyseliny močovej, hormonálne abnormálie, upchanie vaječníkov, neplodnosť a v dospelosti náchylnosť na cukrovku.

Ak bude tento trend pokračovať, každé tretie dieťa narodené v roku 2000 dostane počas života cukrovku. Ministerstvo Zdravotníctva Najmenej 17 miliónov Američanov dnes trpí cukrovkou typu 2, to je asi každý dvadsiaty človek. Ak cukrovka prepukne pred pätnástym rokom, váš život sa skráti o 17 až 27 rokov. Podľa najnovšieho výskumu, priame výdavky na ochorenia spojené s cukrovkou sa zdvojnásobili.

Priame výdavky sa za posledných päť rokov zdvojnásobili, zo 44 miliárd dolárov v roku 1997 na 92 miliárd dolárov v roku 2002. V jednej štvrti asi 20% z obéznych detí malo výnimočne zvýšenú funkciu pečene, a my sme začali so štúdiou, v ktorej týmto deťom ukazujeme ako v skutočnosti ich pečeň vyzerá pod mikroskopom, a polovica z nich má evidentne zjazvenú pečeň, fibrózu pečene, ranné štádium cirhózy.

Keď tieto deti dospejú, tak skončia s... ak sa nezmenia ich stravovacie a pohybové návyky, skončia s poruchami pečene a buď sa podrobia transplantácii alebo zomrú. Chcete šalát a majonézu na všetky? Myslím, že tínedžeri s nadváhou to majú veľmi ťažké, pretože všade vidíte štíhle, pekné, populárne dievčatá a vy si nemôžete pomôcť, pri pohľade na ne si pomyslíte, "Keby som bola ako ona," alebo, "Keby som mala také telo. " Je to deprimujúce. Cítite sa nahovno.

Tak to je, a byť tínedžerom je ťažké, pretože všetky tie dievčatá v Cosmo girl sú mladé a všetky sú krásne, a vy si pomyslíte, "Nemala by som tak vyzerať aj ja?" Nie je to reálne. To nie je reálny spôsob života. No a bez okolkov privítajme Jareda Fogle. Nikdy som nefajčil, nikdy nepil, nikdy som nebral drogy. Mojim zlozvykom bolo jedlo, a skôr ako som si to uvedomil, vážil som 192 kilogramov.

Niečo som vám priniesol... moje staré nohavice, ktoré sú vďaka reklamám na Subway svetoznáme. Niet za čo. Toto je moja dcéra, Victoria. Chodí do ôsmej triedy a pre tie deti ste skutočný vzor. To si cením. Je to dobrý pocit... Keď som začal priberať, bol som asi v tretej, štvrtej triede. Keď bola mladšia, bola tenká. Máme to v rodine. Keď zomrel môj starý otec, pochovali sme ho v debne od piana, veľmi dávno. Dedí sa to. Určite. Snaží sa udržať si váhu.

Je to ťažké. Vždy je to výzva. Viem, že byť dnes dieťaťom je veľmi ťažké, a nie všetky deti sú rovnaké. Nie, to nie sú. Ja to viem najlepšie. Problém je, že svet sa nezmení. Zmeniť sa musíte vy. Myslím, že je super poznať niekoho alebo počuť hovoriť o tom, čo momentálne prežívam, a je to zároveň ťažké, pretože ja si nemôžem dovoliť chodiť tam každý deň a dvakrát denne si kúpiť sendvič, a o tom nám hovorí, že to je jediné riešenie.

To vraj funguje najlepšie, ale ja si to nemôžem dovoliť. Skúšala som aj iné spôsoby, ale to mi nerobilo dobre, tie iné spôsoby, ktoré som skúšala. A je dosť ťažké sledovať niekoho, kto hovorí, "Hej, ja som to dokázal. Môžete to aj vy. " Ale nie je to také jednoduché. Ako malý som býval chorý. Vyrastal som na zmrzline, zjedol som jej viac, ako by ste verili. Za domom sme mali bazén v tvare zmrzlinového kornútka.

V chladničke sme nemali len všetkých 31 príchutí, ale aj všetky experimentálne príchute, na ktorých sa pracovalo. A ja som sa ustanovil oficiálnym ochutnávačom. Musel som všetko schváliť, v mojej hlave. Miloval som to. Ktoré dieťa by nie? Mohol som zjesť neobmedzené množstvo zmrzliny. Jedol som ju na raňajky. Ale bol som často chorý. A nebol som moc pohyblivý. Bol som naozaj chorý. A necítil som sa dobre. Musel som obmedziť to množstvo zmrzliny.

Bol som ako v začarovanom kruhu. Hlavným faktorom bol môj strýko, Burt Baskin, otcov partner a švagor, spoluzakladateľ spoločnosti... zomrel na infarkt. Myslím, že mal 51 rokov. Vážil okolo 108 kilogramov... poriadny chlapík. A keď zomrel, ako mladík som sa spýtal otca, "Myslíš, že je medzi jeho infarktom a množstvom zmrzliny, ktorú zjedol nejaká spojitosť?" Môj otec povedal, "Nie, jeho srdce sa len unavilo a prestalo pracovať."

Dovtedy vyrobil a predal viac zmrzliny ako predtým ktokoľvek iný na Zemi. Nechcel si pripustiť, že jeho produkt by niekomu ublížil, že by mal niečo spoločné so smrťou jeho švagra, partnera, a taktiež najlepšieho priateľa. To v žiadnom prípade. Ben Cohen, ten Ben z "Ben and Jerry's", ako 49 ročný pred niekoľkými rokmi podstúpil päťnásobný bypass. Môj strýko, Burt Baskin z Baskin-Robbins, zomrel vo veku 51 rokov na infarkt.

Môj otec, Irv Robbins, ďalší zakladateľ spoločnosti, skončil s veľmi vážnou cukrovkou. Tieto spojenia sa nedajú poprieť. To sa proste nedá. 5. Deň Dám si dve chesseburgerové menu. Dobre, super veľké. Po druhýkrát. Ďakujem, pane. Vďaka, kámo. Po piatich dňoch na jedle z McDonaldu, som urobila test jedla skonzumovaného za tri dni. Na udržanie pôvodnej váhy 83,5 kg, toľko si mal, keď si prišiel... 84 kg, si potreboval prijať asi 2500 kalórií.

Teraz prijímaš asi 5000 kalórií denne, priemerne je to 4986. Bola by som rada, keby si jedol multivitamíny. McDonald's multivitamíny nepredáva. Tu je moja nová rada, proste minimalizuj porcie. Náhradou za horúcu čokoládu by bol jogurt. To je pravda, ak si kúpite malú porciu... 150 ml. Ak si dáte normálnu veľkosť bez granulí, tá obsahuje asi toľko kalórií ako zmrzlinový pohár s jahodami. S orieškami má viac kalórií ako horúci fondán alebo zmrzlinový pohár s karamelom.

A ak ani to vás neprinúti porozmýšľať nad následkami, čo tak toto? Je v tom hrubý vlas! To je odporné. Ukážem vám, čo s ním spravíme. Urobíte to takto. Potiahneme... ale je dlhý! Vidíte to? To je ale nechutné! V McDonald's len to najlepšie. Prvé váženie A sme na 86. 87, 87.5, 88. Nie. Musíme s tým prestať. Je to neuveriteľné. 88.5 kilogramu. To nie je možné. Odvážime ťa znovu. To je nula. Druhý pokus. 85, 87, 88 kg.

V podstate si pribral asi 5% telesnej hmotnosti. Chudnúť a priberať tak rýchlo nie je zdravé. Jete fast-foody? Áno. Nanešťastie. Jasné, jasné. Zbožňujem ho, zbožňujem! Zbožňujem fast-food. Ako často ho jete? Každý týždeň? Možno raz, dvakrát týždenne. Za chvíľu ideme do McDonald's. Dnes aspoň dvakrát, dnes sme ešte nič nejedli. Práve sme na ceste do McDonald's. Dám si číslo dva, cheeseburger s veľkou kolou a hranolkami. Super veľké! So slaninou, za 69 centov.

Tak to hovoria. "So slaninou. " So slaninou, zlato. Ako často by sa ľudia mali najesť vo fast-foode? Nemyslím, že by tam mali vôbec jesť. Neviem, či by som ja mal. A čo oni, tak to tiež neviem. To je blbosť! Mali by na takých 25 minút zamakať, trochu sa precvičiť, urobiť zopár kľukov. Keď robíte kľuky počas jedenia, udržíte si váhu. Ja si ju udržujem. Ja posilňujem. Udržujem sa fit. Kto má na to čas? Musíme pracovať. Starať sa o deti. Upratovať.

Takže cvičíš... keď naháňaš deti. 6. Deň Los Angeles, Kalifornia Toto sú prvé McNuggets, ktoré mám na tejto napínavej ceste. Pozrite na to, leskne sa to na slnku. Teda, to je strašné. Nie som si istý, z ktorej partie kurčaťa to pochádza. Hádam, že to bude noha. V procese proti nim, uviedol McDonald's na vlastnú obranu, že je všeobecne známe, že každá úprava, ktorú ich jedlo podstúpi z neho robí viac škodlivé ako keby sa neupravovalo vôbec.

Príklad - McNuggets. Pôvodne vyrábané zo starých sliepok, ktoré už nemohli znášať vajcia, sa dnes McNuggets vyrábajú z neobyčajne veľkých pŕs. Sú oddelené od kostí a hodené do nejakej sekačky na kurčatá, potom sú pridané všetky druhy stabilizátorov a konzervátorov, lisované do známeho tvaru, posypané strúhankou, usmažené, zamrazené, a potom odoslané do vášho McDonaldu. Sudca Robert Sweet ich nazval "McFrankensteinovým výtvorom rôznych elementov, nepoužívaných v domácej kuchyni. "

Dokážete na tejto sliepke nájsť nugety? Ani my nie. 7. Deň Za posledných pár dní, kedy som nikomu nič nepovedal... je to nový pocit... začal som pociťovať... nie bolesť v hrudi, ale nejaký tlak. Akoby mi na hruď niečo tlačilo. Myslím, že to nie je dobré. Ale ani jedenie tohto všetkého... Musím povedať, že som ešte nesmrdel. Ale áno. Nie, nesmrdel. Ty len necítiš, ako odporne smrdíš. 8. Deň Pozri sa na tú rybu. Pozri na to. Bože, to vyzerá nechutne.

No nie je odporná? Určite tam strávila celý deň. To je rybia fileta. Kurva! 9. Deň Želáte si? Dám si dvojitý štvrťlibrák so syrom a prílohou. - Dobre, ďakujem. - 4.86 dolárov. Dnes sa necítim dobre. Niežeby som bol chorý, ale mám poriadnu depku, z ničoho nič. Všetko ide podľa plánu. Dnes som mal výborný deň. Len sa cítim veľmi... áno. Nie je ťažké, jesť toto jedlo stále, chutí dobre, robí vám dobre.

Uvedomil som si, že ak si niečo dám, už o chvíľu som znovu hladný a chcem jesť znovu... viac, viac, viac. To menu ma už nudí. Stačilo mi na to iba 9 dní. Ale aj tak je to dosť dobré. Deväť dní. Koľko? Koľko, to je otázka. Vždy sa spýtame koľko a on nám ukáže na prstoch. Tak je. Vždy je to "koľko"? Teraz len jeden. Keď som si kúpil prvé auto, najprv som zašiel sem. Kúpil som si tri Big Macky, a všetky ich zjedol.

Tak mi zachutili, že som sa o piatej vrátil, kúpil si ďalšie tri, zjedol ich, vrátil sa asi o jedenástej pred záverečnou, a zjedol ďalšie tri, takže keď som prišiel po prvý krát, zjedol som deväť Big Mackov, a nemohol som sa ich nabažiť, Big Mac je taký dobrý, že som ich prvý mesiac zjedol 265. Koľko ich normálne zješ denne? Obyčajne dva. Minulý rok, to som ich zjedol 741. To je viac ako dva denne, ale boli dni, keď som mal tri, ale to preto, že ich začali robiť menšie.

Asi 90% mojej stravy tvoria Big Macky. To je parkovisko, kde som ju požiadal o ruku. Toto miesto je výnimočné... z mnohých dôvodov. Iba raz v živote som mal Whoppera... v 1984-om. Chlapík mi dal 5 dolcov, aby som zjedol Whoppera. Keď som ho dojedol, zobral som peniaze a v McDonalde si kúpil niekoľko Big Mackov. Z ľudí v práci si vždy uťahujem. Hovoria, "Snažím sa schudnúť." Hovorím im, "skúste Gorskeho diétu. " A im sa to nepáči. Toto je ideálny sendvič.

Teda aspoň pre mňa. A tu je... zahryznutie číslo 19000. Žena mi povedala, že keď ich bude musieť rozmixovať, je koniec. To mi povedala. Nátierka Big Mac. Amerika je zMcDonaldizovaná. Je ním prepchatá. Ako vo Flinstonovcoch, kedy sa niečo na pozadí pohybuje. Stále vidíte tie isté budovy. K- Mart, Wal-Mart, McDonald's, K- Mart, Wal-Mart, Wendy's, K-Mart. Je to akoby ste zablúdili.

Cezane našiel inšpiráciu v horách, ktoré videl zo svojho okna, a keď sa z neho pozriem ja, žiadne hory nevidím. Vidím len bilboardy a reklamy, tak som sa nimi inšpiroval. Priemerné americké dieťa vidí ročne v televízii 10000 spotov na jedlo. 95% z nich sú sladké cereálie, nealko nápoje, fast-foody alebo sladkosti. Rodičia, ktorí po celý rok jedia každý deň každé jedlo so svojimi deťmi a každé jedlo má svoju výživnú hodnotu a dokážu cez kreslené postavičky a Michael Jordana... namiesto McDonaldu, ponúkať pomaranče... a Britney Spearsovú namiesto Pepsi reďkovku alebo šalát... tak takíto rodičia nalomia 1000 detí, zatiaľ čo potravinové spoločnosti 10000.

Takže to nie je rovný boj. Kým sa deti naučia rozprávať, väčšina z nich vie povedať "McDonald's. " Ukážem ti zopár obrázkov a povieš mi, čo sú zač. Dobre. Kto je to? Nevieš? George Washington. Kto to je? Bol štvrtým prezidentom. Oslobodil otrokov. A nikdy neklamal. Kto je to? Neviem. - Nevieš? - Nie. Neviem. George W. Bush? Nie. Ale dobrý typ. Kto je to? Neviem. Zlatovláska? Nemôžem si spomenúť na meno, ale asi viem. Áno? Kde si ju videl?

Ten obrázok je na tabuli. Wendy. Kto je toto? McDonald, Ronald McDonald. Kto je to? McDonald. Čo robí? Pomáhal ľuďom pri pokladni. Pracuje v McDonald's. Milujem ich lievance a klobásku. Priviedol všetkých priateľov do McDonald's na "Happy meal". Kde si ho videla? V televízii, v reklamách. On charakterizuje McDonald's a robí srandovné veci v televízii. Spoločnosti utrácajú miliardy, len aby ste poznali ich produkty.

V roku 2001, na reklamu v masmédiách... to sú rádio, televízia a tlač... minul na celom svete McDonald's 1.4 miliardy dolárov. Na reklamu v masmédiách minula Pepsi viac ako 1 miliardu dolárov. Na reklamu svojich sladkostí, Hershey minula celosvetovo iba 200 miliónov dolárov. A v ich najlepšom roku, "5 denne", kampaň na ovocie a zeleninu mala celkový rozpočet na všetky médiá úbohé 2 milióny dolárov, 100 krát menej, ako rozpočet na reklamu v masmédiách jednej čokoládovne.

Zamyslime sa nad tým, ako sú potraviny prezentované... tričká, kupóny, hračky pre deti, darčeky vo fast-foodoch, podnosy, všetky tie rôzne spôsoby, akými sa marketing na jedlo prezentuje. Najreklamovanejšie produkty sa najviac konzumujú. To nie je prekvapenie. Ďakujeme. Príďte znovu. 10. Deň Vitajte v McDonald's! Paradajkový koncentrát, destilovaný ocot, kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy... s vysokým obsahom fruktózy a kukuričný sirup.

To znamená cukor. Prejdem na svoj šalátový pohár. Cítim sa previnilo kvôli žalúdku. Toto je najlepšia časť dňa... kedy priberám na posteli so štvrť galónovou (1,13l) kolou. Výživa Ľudia sa stravujú vonku často a ak v reštauráciách nie sú na výber zdravé jedlá, a nemajú dostatok informácií o jedle, je jesť mimo domu ťažké. McDonald's tvrdí, že informácie o zložení všetkých ich produktov sa dajú nájsť na internete, ale podľa sčítania ľudu v roku 2000, viac ako polovica domácností v USA nemá prístup k internetu.

Tak čo majú robiť títo ľudia? Majú tie informácie hľadať v reštauráciách? A sú tam vôbec? Ja som sa to podujal zistiť. Máte nejaké letáky s výživovými informáciami? Máte niečo také? Také niečo, čo keď rozviniete, vo vnútri sú výživové informácie. Tam žiadne nie sú? Kde by mali byť? Vpredu? Zato tu majú dosť info o tom, "Ako Dora objavuje život!" Pozriem sa na ne vzadu. Super. Ďakujem. Počkajte chvíľu. Nemôžem nájsť brožúru. Môžete využiť tamtie na stene.

Ale nemáte žiadne, čo by som si mohol zobrať? Nie. Nemáte žiadny ani na stene? Máme len letáky. Voľakedy sme mali. Ale viac ho už nevyvesili. Prečo nie? To neviem. Iba polovica McDonaldov na Manhattane má výživové informácie vyvesené na stene, niektoré majú letáčiky, a každý štvrtý nemá nič. Tento milý manažér mi doniesol nástennú tabuľku... z pivnice. Nemáte jednu, čo by som si mohol zobrať, so sebou? A neviete kedy budete mať nejaké letáčiky? Nie.

S Johnom Banzhafom sme hľadali po celom tomto McDonalde vo Washingtone nejaké výživové info, a potom sme ich našli. Za týmto... nikdy by ste ich nenašli. Sú tam chované. Nemôžete argumentovať tým, že ľudia by mali použiť osobnú zodpovednosť a potom im nedať informácie, na ktorých je založená. Mám tu kuraciu kôpku. Tam žiadna nie je. To je moja cholesterová kôpka. To sú proteíny. Mám tu proteínovú kôpku. Uhľohydráty. A mám tu kôpku mäsa.

Máš tam mäso, mäso, cukry a tuky. 1. Rozbor krvi Včera som si musel povoliť opasok. Musel som ísť o jednu dierku nižšie. - O jednu? - O jednu. Hrozné. V tomto som už profík. Tiež ti z toho môže prísť zle. Tvoja priateľka ťa musí milovať. Nenávidí ma. Ďakujem. Maj sa. Spriemerovala som príjem kalórií za posledných deväť dní, a stále prijímaš viac ako 200% toho, čo potrebuješ. Navrhujem prestať piť všetky nápoje, ktoré ponúka McDonald's, okrem vody.

Mnohým ľuďom, ktorí sú obézni a zhodia 10% ich telesnej hmotnosti, to prospeje. Môže to byť prospešné z hľadiska krvného tlaku a tak, takže prírastok 10% telesnej hmotnosti môže byť naopak nepriaznivý. A je to tu. Druhé váženie. Čo myslíš, Eric? 92 kg? Okolo 91,5 až 92. Myslím, že si pribral skoro 10% svojej hmotnosti, takže si pribral asi 7,5 kg za 12 dní. Mal by si spomaliť. Radím ti, už nepi žiadne kalórie.

Povedala som mu, žiadne koktaily, kola, dvojité burgery. Je to pre deti Zamestnanci ťa volajú "Burger boy. " Začína to byť nebezpečné. Začínam sa o teba báť. Miestom, kde sa dá najlepšie pozorovať vplyv fast-foodu sú naše štátne školy. Môžem sa pozrieť na tvoj obed? Máš tam koláč y zopár hranolčekov. Dáš si ešte niečo? Nie? Kečup. Podľa jedla, čo tu je, myslíte si, že deti majú na výber zdravý obed? Snažíme sa ich naučiť urobiť tie správne rozhodnutia v živote.

Máš dva sáčky čipsov, praclík, Twix a Gatorade. Laurie, podelíš sa o to s niekým? Nie? To je všetko pre teba? Koľko ľudí si dnes dalo na obed hranolčeky? Veľa si ich dáva hranolky. A veľa ich má vlastný obed. Majú sendvič a to je ako príloha. Môžem dostať hranolky, prosím? Iba hranolky? To je tvoj celý obed? No, dám si ešte mlieko. To je môj vápnik a zelenina. Môžem dostať hranolky, prosím? Nemyslíte, že by ste sa mali zbaviť vecí ako...

Milujem rolády. Často som zjedol celé balenie. Nenavádzame deti na zlý výber, keď ich ponúkame počas obeda? Nie, to si nemyslím. Pretože deti, ako ste ich tu videli, nebudú jesť len to. A nezoberú si dva alebo tri... Ale to je všetko, čo si kúpila. Ale to neznamená, že bude jesť iba to. Mali by ste ísť za ňou ku stolu a presvedčiť sa, či bude jesť iba to. Ideme nájsť Laurie a pozrieme sa, čo má na obed. Tu sa školy snažia privierať oči.

Študentka s hranolčekmi si pravdepodobne priniesla normálne jedlo. Dievčina s čipsami sa o ne pravdepodobne s niekým podelí. Zíde z očí, zíde z mysle. Priniesla si so sebou ten hnedý sáčok? Alebo je toto celý tvoj obed? Priniesla som si toto. Priniesla si si kolu? Áno. Dobre. To je všetko. Takže, priniesla si kolu a to ostatné... Aspoň tu nemáme sódovku. Ale máme Gatorade... Môžem sa pozrieť na vašu limonádu? Ale tá obsahuje 36 gramov cukrov.

Áno. Čo je rovnako ako v kole. Táto limonáda obsahuje 36 gramov cukrov, čo je rovnako ako v sódovke. Pripusťme, že je bez kofeínu. Ale stále je plný cukrov. Správne. O tomto by ste sa mali porozprávať s Barbarou Brownovou. Barbara Brownová je obchodná zástupkyňa firmy Sodexho, jednej z mnoho lacných firiem, ktorú si školská správa vybrala na nakŕmenie vašich detí.

Sodexho každý deň po celej krajine zásobuje viac ako 400 základných a stredných škôI, ponúkajúc kvalitné jedlo, ako napríklad koláčiky Little Debbie, Gatorade a sladkosti pre vaše deti. Takisto zásobujú aj väznice a nakŕmia tisíce väzňov na celom svete. Našou úlohou je dúfať, že pomocou výživového vzdelávania sa študenti naučia urobiť tie správne stravovacie rozhodnutia a to bez obmedzení výberu.

V tejto strednej škole v Berkley, Západnej Virginii, nemajú obedy príchuť tých z Illinois. Táto škola neodoberá hotové jedlá, ale je zapojená do federálneho programu pre školské jedálne, cez ktorý Ministerstvo poľnohospodárstva poskytuje študentom stravu, ktorú tvoria hlavne prihrievané, zriedené zabalené jedlá. Niekedy denný obsah kalórií v každom jedle dosiahne 1000. Takže, Ministerstvo poľnohospodárstva vám posiela toto jedlo pre deti.

Správne. No ale momentálne nie všetko. Máme tu "Sloppy Joe" barbeque omáčku s bravčovým. Od vlády. Čo sa stalo s kuchármi, ktorí varia? To neviem. Priveľa ufňukancov. Nechce sa im poriadne pracovať. Prísť sem je jednoduché. Toto je náš najlepší pomocník... otvárač krabíc. To je váš šéfkuchársky nástroj, otvárač krabíc. Otvoriť, rozdeliť a dať im to. Pozrime sa na jedálny lístok. Tu je menu. Zemiaková kaša. Šunka. Chili je doma pripravené.

Chili pripravíme tu. A čo tá paradajková polievka? Od Campbella. Karbonátky? Prišli v krabici. Zohrejú sa. V priebehu celého mesiaca, je to 6 z 36. Varíte len 6 z 36 jedál? Apletonská alternatívna stredná škola je plná študentov, ktorí chodili poza školu alebo s poruchami správania. Tu sa ich snažia napraviť... nie pomocou disciplíny, ale cez jedlo.

Do tohoto zdravotného programu sme sa vlastne dostali náhodou, vďaka spojeniu s firmou "Natural Oven and Bakery" z Manitowoc vo Wisconsine a oni sú zástancami nízkotučných, nesladených, chemicky neupravených potravín, ktoré nie sú prifarbené a konzervované, sú však plné vlákniny, pripravujú veľa ovocia a zeleniny. Vôbec nepodávame hovädzie, a potom je to spôsob prípravy, my nevyprážame. Veľa pečieme a hlavne pripravujeme všetko čerstvé, ako protiklad ku otváraniu konzerv a rozmrazovanie hotových jedál.

Zbavili sme sa automatov na sladkosti, sódovku, zaviedli fľaškovú vodu a potom sme uvideli, ako veľmi sa deti zmenili. Ak sa tadiaľto poprechádzate, a vy tu ste, nepripadajú vám ako rizikové, nekontrolovateľné deti. Chovajú sa lepšie. Zdajú sa viac sústredené. Učitelia by vám povedali, že sa s nimi na hodinách lepšie pracuje. Majte na pamäti, že toto nie je súkromná škola. Všetko sú tu "problémové deti" z verejných škôI v Apletone, Wisconsin, ktoré sa tak zdravo stravujú.

A stojí to asi tak isto, ako ktorýkoľvek iný školský stravovací program. A ja sa pýtam... prečo to tak nerobia všetci? Cítime obrovský odpor od predajcov nezdravej stravy, ktoré na terajšom školskom systéme dobre zarábajú. Nechcú byť vykopnuté z toho systému. Chcú si tie deti pripútať doživotne. Sódovkárne, tie hlavne sa chvália, ako prispievajú na Americké vzdelávanie, ale v skutočnosti, spoločnosť vysávajú z peňazí, miesto toho, aby jej ich dávali, pretože tie sódovkárne nepchajú svoje peniaze do automatov.

Sú to deti spoločnosti, kto tam hádže peniaze od rodičov, a miesto aby išli priamo na vzdelanie, sódovkárne si z nich berú podiel a v konečnom dôsledku bohatnú. V našom školskom okrsku sme sódovku zakázali a cukor tu vám ukáže, koľko cukru prijme jeden študent týždenne iba zo sódovky. A to neberieme do úvahy ostatné jedlá. A niektoré spoločnosti ten zákaz nahneval, dôsledkom čoho môžeme prísť o príjmy. A nejde iba o peniaze. Nie je to o ekonomike.

Ide o zdravie. 13. Deň Texas Texaský burger na domáci spôsob v McDonald's. To je... to je tunajšia špecialita. Je to isté ako "veľký a chutný"? Áno, až na to, že "veľký a chutný" sa podáva s majonézou. Dobre, viete teda čo? Dám si ten Texaský burger na domáci spôsob. Budete si priať superveľký? Áno, budem. Dáva si ich veľa ľudí superveľké? Áno. Povedzme, že sa spýtaš piatich ľudí. Koľkí z nich si ho dajú? Vlastne, väčšinou všetci.

Väčšinou všetci? Takže máš úspešnosť skoro 100%? Asi áno. Vidíte to? Je taká dobrá. Deborah je taká dobrá. Prvé jedlo po ktoré som si prišiel a už sa ma spýtali, či si dám viac. Mali by sme si viesť záznamy o tom, koľko krát sa ma tu v Texase opýtajú, či si nedám viac. Pretože Texas má spomedzi 15 najtučnejších miest Ameriky, číslo päť. 14. Deň A sme tu... v Houstone, Texas, najtučnejšom meste Ameriky, a ja si idem dať prvé raňajky.

Ahoj, želáte si, pane? Keď sa začne na tému obezity, mnoho ľudí rýchlo ukáže na rôzne jedlá a potravinárske spoločnosti, ale Potravinársky výrobcovia Ameriky, lobistická skupina z Washingtonu, ktorej úlohou je predostierať záujmy výrobcov jedla, nápojov a konzumných tovarov, rýchlo odvedú pozornosť od spoločností, ktoré zastupujú a každému pripomínajú, že máme iné problémy ako len nezdravé stravovanie.

Veľmi silno veríme v naše odvetvie, a taktiež v iné odvetvia, a myslím, že prídete na to, že rastie presvedčenie, že riešenie tkvie v kvalitnom vzdelaní. Rodičom by sme mali dať správne informácie, aby mohli svoje deti naučiť lepším pohybovým a stravovacím návykom, aby dokázali viesť zdravý život. V školách sa už nevyučuje telesná výchova. Jediný štát v USA, ktorý má povinnú telesnú výchovu na stupni 1-12, je tiež jedným z najtučnejších... Illinois.

Máte tam srdečný tep? Phil Lawler je učiteľom telesnej výchovy na Madisonskej nižšej strednej škole, domove vznášajúcich sa Warhawks, nezdravých obedov, ako sme už videli, a jedného z najlepších programov telesnej výchovy v krajine. Podporovaný hlavne zo zbierok a rodičmi, Lawler vytvoril program pre inštruktorov a školské správy po celej krajine. Kedy ste naposledy počuli, že vedecké krúžky robili zbierku na labáky?

Nakoniec musela zasiahnuť spoločnosť a povedať, "Toto je dôležité. Mali by sme mať dennú telesnú výchovu a dobre ju vybaviť." A my musíme povedať, "Našou najväčšou silou je podpora mladých ľudí. " Oni sú naša budúcnosť, a spôsob, akým zaobchádzame s tými zdrojmi, nás vedie do vážnych problémov. Nikdy nebudeme mať starostlivosť o zdravých. Vždy len "starostlivosť o chorých". Myslím, že denná telesná výchova ako jediná ponúka ozajstné riešenie.

Keď začne hrať hudba, začnete sa pohybovať po celom priestore. Vrátite sa späť na miesto a ja vám poviem cvik. Dávajte pozor na druhých... Ľudí! K zemi! Výborne. Ako často za týždeň sa tieto deti dostanú do telocvične? Raz. Jeden deň v týždni. Na 45 minút. Stačí to? Nie. Ani zďaleka. Minister zdravotníctva odporúča denne minimálne 30 minút telesnej aktivity, na udržanie si váhy a zdravia. Takže raz za týždeň ani zďaleka nestačí.

V roku 2001 po zvolení sa prezident Bush uviedol rozsiahlou reformou školstva. Podľa výnosu "Neopomenieme žiadne dieťa" sa budú štáty zodpovedať za nedostatok študentov, ktorí spĺňajú minimálne požiadavky. Zrejme nie sme len najtučnejší národ na svete, ale rýchlo sa staneme aj najsprostejším. Školy si to môžu vykladať veľmi rôzne. Jedným z dôvodov, prečo sa skrátili prázdniny na základných školách, ako som už povedal... skrátili sa preto, aby sa mohli pripraviť na skúšky.

A už som to povedal zopárkrát... nakoniec budeme mať deti, ktoré budú vedieť čítať, ale budú tučné. Budeme mať "tučných čitateľov. " Čím viac príkazov budeme do škôI posielať, z ich pohľadu nepodstatných, prestanú sa venovať iným oblastiam, ktorým by mali venovať čas a energiu, vrátane telesnej výchovy, výživy, hygieny. Na to všetko sa zabúda. Kto mi povie, čo je to kalória? Niečo, čo by sme mali sledovať? Hej. V tom máš pravdu.

Je to tuk, ktorý ide cez... Čo je to kalória? Ježiši. Kalória je prírastok... To je dobrá otázka. Väčšina z nás vie, čo kalória je. Neviem. Počkaj. Je to časť tuku? Niečo ako... neviem. Niečo, čo ukladá tuky v tele. Kalórie nie sú dobré. Je to množstvo... Vidíš, neviem. Chcel som povedať, že je to množstvo kalórií v kalórii. Nikdy som sa o to nezaujímal. Proste jem, keď mám hlad. A je to. Ak mi povieš, čo to je, tak do toho.

Kalória vyjadruje energiu, ktorú obsahuje jedlo, a kalória, tak ako ju vidíme v tabuľkách na obaloch od jedla, jedna kalória je množstvo energie, ktorá je potrebná na zvýšenie teploty jedného litra vody o jeden stupeň Celzia. Výborne. Dám si McGriddle so slaninou, vajcom a syrom. 16. Deň Stále v Texase Vonia to ako malý lievanec. Aj to tak chutí. Pozrite sa na to. Za deň som neprešiel pol míle odkedy sme tu. Niet divu, že v Texase je všetko väčšie.

Ak ste niekde vnútri, zostaňte tam. Fujavica roku 2003 sa ešte neskončila. 17. Deň Mám svoj obed. A aj večeru. Nemusím vyjsť z domu. Nestane sa zo mňa vegán, len preto, že to chceš ty. Nehovorím, že to máš urobiť, lebo to hovorím ja. Mal by si sa zamyslieť, či veríš systému, ktorý je skazený a nemorálny a zlý a škodlivý, ale ty budeš jeho súčasťou. Kde to viazne? Prečo sa nerozhodneš sám? Prečo sa nerozhodnem nejesť mäso? Áno. Pretože ho máš rád.

Lebo ti chutí. Mám rád slaninu. Milujem bravčové rebierka. Šunka je tá najlepšia vec na svete. Heroín je určite skvelý. Heroín a šunka sú úplne iné kategórie. Prepáč, ale nemôžeš porovnávať heroín a šunku. Nemôžeš. Na šunke môžem byť niekoľko dní a budem v pohode. Si na nej trochu závislý. Áno, som na šunke závislý. Je pre mňa ťažké sledovať, čím teraz prechádza, to vám poviem. Bojím sa o jeho zdravie. Na konci dňa je úplne vyriadený, úplne vyšťavený.

Z práce chodí domov neskoro, nabudený cukrom a kofeínom, a potom spadne do postele. A keď sa spolu milujeme, to vám poviem, nie je taký energický, ako zvykol byť. Musím byť navrchu. Inak... Skoro sa unaví. Myslím, že nasýtené tuky začínajú brzdiť prúdenie krvi do jeho penisu, a robí mu ťažkosti, vztýčiť ho. Dokáže to, to áno. Stále je dobrý, ale určite je to veľká zmena. Určite sa zmenil. To vám poviem.

18. Deň Dnes sa cítim strašne. Znovu ma bolí hlava. Mám pocit, akoby mi niekto trhal viečkami. Moje telo... ma oficiálne nenávidí. Všetky vitamíny čo tu vidíš... vitamín E, tiamín, riboflavín, niacín, atď... sú pod 50% potreby. Prijímaš veľa uhľohydrátov, a viem určite, že to sú rafinované uhľohydráty, pretože pochádzajú z buchiet, koláčov, hashbrownov. A cukor... nezabúdajme na tie najrafinovanejšie uhľohydráty zo všetkých, ktoré pochádzajú z koktailov a koly.

Skutočne, McDonald's má v ponuke iba sedem produktov, ktoré neobsahujú žiadny cukor... Hranolky, kuracie McNuggets, hasbrowny, saláma, diétna kola, káva a ľadový čaj. Všetko ostatné, dokonca aj šaláty... obsahuje cukor. 3. Váženie Hovorím ti... 91,5. Schudol som pol kila! Vďaka Bohu. Svaly sú ťažšie ako tuk. Musel si stratiť svalovú hmotu a nabrať tukovú hmotu. Schudol som pol kila. Poďme si niečo zajesť. V aute som sa cítil zle... úplne nahovno, fakt.

Cítil som sa veľmi, veľmi... Zle a nešťastne. Začal som jesť. A cítim sa skvele. Teraz sa cítim výborne. Je mi tak dobre, až to je divné. Nemám pravdu, zlato? Áno, si blázon. 150 na 90. Bolesti hlavy môžu byť hypertenzné, ale asi nie sú. Asi súvisia s cukrom v krvi. Asi ste v hyperinzulínovom štádiu. 150 na 110. Celkový cholesterol bol predtým 165. Teraz je to 225. Pečeň, ktorá je akokoľvek zapálená alebo chorá, vypúšťa do krvi zopár enzýmov.

Nie je to veľmi konkrétne, ale znamená to, že pečienka je chorá, a najpravdepodobnejšou príčinou toho je tučná pečienka. Pečeň je upchaná. SGOT bol pôvodne 21. A teraz je... 130. A SGPT bol pôvodne 20. Teraz je to 290, viac ako desaťkrát viac. To nie je dobré, nie je to dobré. Každý by povedal, že ste chorý. Ak z ste z toho unavený, letargický, bez energie. Ak by toto niekto robil s alkoholom, mohol by teoreticky vyhubiť všetky jej bunky a pečeň by zlyhala.

Ešte som nepočul, aby to niekto robil s vysokotučným jedlom, ale nemyslím, že je to... Neviem. Na to sa nedá odpovedať. Ešte tak nikto nikdy neurobil. Nikto ešte nezničil svoju pečeň s vysokotučným jedlom. Fíha. A ja ju budem ničiť ešte dva týždne. Môžem tvrdiť, že sa to nestane. Nehovorím, že by ste nemali. Radím vám, aby ste s tým prestali, pretože si ubližujete. Ste chorý a robíte si zle, a môžete sa ozdraviť tým, že prestanete robiť to, čo robíte.

Bojím sa, že sa stane niečo nezvrátiteľné, že si nejako ublížiš... Áno. To neviem. Takže si myslia, že keď s tým prestaneš, všetko sa vráti do normálu. Áno, predpokladá sa, že sa všetko vráti späť akonáhle sa toto skončí. Naša pečeň... trochu som čítal... pečeň je veľmi elastická a dokáže sa sama liečiť. Ak by si potreboval kúsok mojej pečene, zlatko, máš ju mať. Kvôli tebe sa vzdám časti svojej pečene. Vďaka mami. Ďakujem.

Závislosť Na pohotovosti sa podáva droga zvaná Naloxone. Podáva sa v prípade predávkovania heroínom. Príde predávkovaný chlapík, je v kóme. Zomiera. Streknete mu túto drogu, tá zablokuje opiátové receptory v mozgu. Heroín prestane účinkovať. A on sa zobudí. Ak by som ju podal závislákovi na čokoláde, človeku, ktorý sa ňou doslova napcháva, stalo by sa niečo zaujímavé... stratil by o čokoládu záujem. Dal by si kúsok, potom ju však odložil.

Inými slovami, nie je to chuť a pocit v ústach. Je to účinok drog z jedla v mozgu, ktorý nás núti prísť znovu a znovu. Je zaujímavé, že sa vám zlepší nálada, keď začnete jesť. V poslednej dobe, vždy keď jem, cítim sa o 100% lepšie. Zdá sa, že ste na ňom začali byť závislí. McDonald's nazýva ľudí, ktorí jedia ich jedlo aspoň raz týždenne "silní konzumenti. " Nežartujem. 72% ľudí, ktorí jedia v McDonald's sú silní konzumenti.

A ešte majú aj ďalšiu kategóriu... "super silný konzument. " Títo ľudia jedia ich jedlo tri, štyri, päť a viackrát za týždeň. 22% ľudí, ktorí jedia v McDonald's sú super silní konzumenti. Ak sa pozriete na menu vo fast-foodoch, používajú celý rad návykových prísad. Zoberú kúsok mäsa, prikryjú syrom... syr, samozrejme, je plný casomorfínov, opiátov, ktoré nájdeme v syrových proteínoch... a podávajú to so sladkou sódovkou, ktorá je plná návykového cukru a množstva kofeínu.

Ak ste 12 ročné dieťa, váš mozog sa k tejto kombinácii nehodí. V roku 2002, si McDonald's vo Francúzku zaplatil celostránkovú reklamu v časopise, v ktorom odborník na zdravú výživu oznámil, že "Nie je dôvod chodiť do McDonald's viac ako raz za týždeň. " Hlavné vedenie McDonald's v USA spanikárilo tvrdiac, že to je len jeden z názorov, a že väčšina odborníkov na stravovanie hovorí, že jedlo v McDonald's môže byť súčasťou zdravej výživy.

Takže sme náhodne zavolali zopár odborníkom, aby sme zistili, aký je ich názor na jedenie vo fast-foodoch. Ako často myslíte, že by ľudia mohli jesť vo fast-foode? Ideálne, nikdy. Od zriedkavo po nikdy. Čím menej, tým lepšie. Nikdy je najlepšie. Dúfam, že nie viac ako raz za mesiac. Ak by ste stroskotali na opustenom ostrove, alebo tu vybuchla antraxová bomba, to by bolo jediné dostupné jedlo, tak vtedy by mohli jesť fast-food.

Zavolali sme 100 odborníkom v celých USA, a výsledok sa ani len nepriblížil "väčšine," ktorú spomínal McDonald's. Iba 2 zo 100 povedali, že fast-food môžeme jesť dva a viackrát týždenne. 28 povedalo, raz týždenne až raz, dvakrát mesačne. A 45 ich povedalo, že by sme to nemali jesť nikdy. 95 ich súhlasilo, že to je hlavný prispievateľ k epidémii obezity, ktorá zaplavuje Ameriku.

2. Meranie krvi V poriadku. V poriadku? V poriadku. Ahoj, Morgan, ako sa máš? Tu je Bridget Bannetová z Health. Musím ti oznámiť, že Health končí s okamžitou platnosťou. Je mi ľúto, že ti to oznamujem cez telefón. Všetci sme tým prekvapení, ale budeme pokračovať ďalej... ale už nie ako súčasť programu Health. Vďaka Morgan a čoskoro sa ti ozvem. Maj sa. Zdá sa, že do zdravia v Amerike neinvestujeme dosť peňazí.

Zato minieme viac ako 30 miliárd dolárov ročne na diétnu stravu a programy na zníženie hmotnosti. 2,5 krát viac ako minieme na fitnes a zdravie. Existujú tabletky, nápoje, tyčinky. Schudnúť môžete počas spánku, sledovania televízie, a stále jesť čokoľvek chcete... a stále tu budú nové spôsoby ako ostať štíhli bez cvičenia. Niektorí ľudia cítia, že už vyskúšali všetko a vidia jediné riešenie ako ich poslednú nádej byť zdraví.

Som diabetik. 80% ľudí v tomto štádiu už neberie inzulín. A ešte mám aj zvýšený tlak. Dúfam, že potom schudnem, a zníži sa mi aj vysoký tlak. Toto je Bruce Howlett. Za pár minút bude jeho žalúdok operatívne zmenšený na veľkosť malého jablka pomocou žalúdočného bypassu. Obézni ľudia s vysokým tlakom, je ich asi 75%, prestanú užívať lieky na vysoký tlak. Doktori Adam Naaman a Carl Geisler budú operovať.

Spolu spravili viac ako 500 žalúdočných bypassov a s ich spoločnou zručnosťou určujú vývoj odvetvia tým, že operácia trvá menej ako 30 minút a pacient ide na druhý deň domov. Zaviedli sme, že jediný spôsob, ktorý naozaj vylieči diabetes, je operácia obezity. Na týždeň som oslepol. Proste jedného dňa z ničoho nič? Išiel som do práce, šoféroval som v noci, prišiel do práce, nemohol prečítať rozpis, tak som zavolal vedúcu, povedal jej, že nemôžem pracovať, pretože nevidím, čo robím, zavolal som žene, aby ma prišla zobrať do práce a odviezla domov.

A keď som prestal piť diétne malinovky, hladina cukru sa znížila. Mal som šťastie, zrak sa mi vrátil späť. Vtedy som ich veľmi nepoškodil. Myslím, že je v ľudskej povahe hľadať drastické riešenia iba keď čelíme drastickým problémom. Takých som vypil denne tri alebo štyri. Toto sú skoro 2 litre, to znamená, že denne si vypil asi 7 litrov sódovky. To nie je nič nezvyčajné, na dva týždne sme kupovali 50 dvojlitrových fliaš.

50 dvojlitrových fliaš každé dva týždne. A asi to skončilo tak, že som mu kupovala ďalšie. Vypije viac ako ja. Ja som vypila tak jednu denne. Boli dni, keď som ich vypil tri, štyri. Mnoho ľudí si neuvedomuje opovrhovanie spoločnosťou, ktoré títo ľudia denne zažívajú. 21. Deň Sú... sú asi dve ráno, 21. februára. Prebudil som sa, nemôžem dýchať. Veľmi ťažko sa mi dýcha. Som rozpálený... a... srdce mi bije ako zvon.

Vstal som a prešiel sa po obývačke. Snažil som sa popadnúť dych, a... chcem to dokončiť, ale tiež nechcem, aby sa mi niečo vážne stalo. Vaše EKG je v poriadku. Hlboký nádych. A výdych. Počujte, na bolesť v hrudi nemám presné vysvetlenie. Mohli by ste si aspoň raz denne dať aspirín, keď už ste na tej absurdnej diéte? Možno. Porozmýšľam nad tým. Prečo nad tým chcete premýšľať? Prečo to proste neurobíte? Toto je naozaj... však viete... videli ste tie čísla, však?

Tieto čísla sú úplne strašné. Po prvýkrát, tu máme zvýšenú kyselinu močovú, takže si spôsobujete hyperuricémiu, a tá spôsobuje obličkové kamene. Dopad na vašu pečeň to má strašný, je to horšie, ako som si myslel. Vážne. Poznáte film "Umrieť v Las Vegas"... Nicolas Cage, si prechlastal pečienku počas niekoľkých týždňov v Las Vegas. Nikdy by som si nepomyslel, že sa dá to isté docieliť s vysoko tučnou stravou. Moja rada, ako lekára je, aby ste si prestali ničiť pečeň.

A ešte jej ubližujete, keď už je uštvaná. Teraz je na dne a ešte do nej kopete. Keby ste boli alkoholikom, povedal by som vám, "Zomriete. Ak neprestanete piť, zomriete. " Ak bolesť zasiahne čeľuste alebo ruku, ide o život, a to okamžite. Takže mi zavolajte alebo volajte záchranku. V poriadku? Prosím? Ahoj. Ahoj, zlatko. Ako ti je? Dobre. Mám o teba strach. Hej. Nemyslela som, že to bude také nebezpečné. Hej. To asi nikto.

Doktor si nemyslel, že to bude také drastické. Je tým zaskočený. A nevie, čo bude ďalej. Hovorí, "Počuj, nemám ani poňatia. " Ale tiež povedal, že ak sa budem zle cítiť, mám sa mu ozvať, a on sa na mňa ihneď príde pozrieť. Miláčik. Hej. Veľmi ťa milujem, a nechcem aby si si ublížil. Ani ja nie. Ani ja nie.

Poviem vám... ak začnete cítiť nechutenstvo, začnete zvracať a zožItnú vám oči, musíte ísť na pohotovosť, bez ohľadu na to, kde práve ste. Ak v sebe neudržíte jedlo, alebo je vám zle od žalúdka... to znamená, že sa vám zhoršila funkcia pečene. Moja rada je prestať s tým jedlom, vrátiť sa späť k nízkotučným jedlám, a za pár týždňov spraviť krvné testy.

22. Deň Niekomu sa to nemusí páčiť. Ale potrebujeme sa sústrediť, liečiť, potrebujeme podporu. Aký vplyv na zákonodarcov má potravinársky priemysel? V USA je to obrovské odvetvie. Takže platí najdrahších lobistov, a tí sú vo Washingtone z dvoch dôvodov... za prvé, aby si boli istí, že vláda nikdy nepovie, "Jedzte menej výrobkov danej spoločnosti. " Za druhé... že vláda nikdy neprijme zákony, ktoré sú zamerané voči nim.

A za tretie si myslím, aby dodali vláde odvahu prijať priaznivé zákony. GMA je jednou z tých lobistov. Budeme robiť to, čo vieme najlepšie, a to je zodpovedne obchodovať, financovať výukové programy, a to robíme dostatočne, rodičom podávať kvalitné informácie, aby sme ten problém vyriešili. To v potravinovom priemysle robíme. Myslíme si, že to je zodpovedná, dôležitá úloha. Nie sme policajti. Nie sme regulátori.

Poskytujeme bezpečné, dostupné množstvo jedla, aké svet ešte nevidel. Potravinári a vysielatelia sú veľmi silní lobisti, a... prevalcujú nás. Odvetvie musí zasiahnuť. Urobíme viac. Chceme urobiť viac. Uvedomili sme si, že sme dôležití. Sme súčasťou riešenia. Sme časťou tohto problému, a sme aj súčasťou riešenia. Počuli ste čo práve povedal? "Sme súčasťou tohto problému. "

Lobisti za Colu, Heinz, Smucker's, Kellog's, Nestlé? Kraft, Hershey's, Sara Lee, Cadbury, General Mills, Seagram, Welch's, Wise, Anheuser-Busch, Birds Eye, Lance, Campbell's, Carvel, Mars, Ocean Spray, Hormel, Dannon a Pepsi priznali, "Sme súčasťou tohto problému. " Myslím, že robíme pokroky. 1. Telefonát do McDonald's Dobré popoludnie. Linka dôvery. Chcel by som sa rozprávať s niekým o termíne schôdzky s Jimom Cantalupom.

Keď mi dáte údaje, niekto sa vám ozve späť. 3. Telefonát do McDonald's Dobré ráno. Linka dôvery. Chcel by som si dohodnúť rozhovor. Nechajte mi svoje údaje a niekto sa vám ozve. Prisahám vernosť vlajke Spojených štátov Amerických, pod ktorú patrí jeden národ, pri všemohúcom Bohu, slobodne a spravodlivo pre všetkých. Ešte raz. Hej, čo si to urobila? Ja som to povedala. Čo ste robili vy?

Prisahám vernosť vlajke Spojených štátov Amerických, jeden národ... A republike, pod ktorú patrí. Prisahám vernosť vlajke Spojených štátov Amerických, a republike, pod ktorú patrí jeden národ, pri všemohúcom Bohu a spravodlivosť pre všetkých. Sloboda. Kde je sloboda? Sloboda. Povedz to. Máme ísť ďalej? Aký je slogan na Big Mac? Veď vieš, "Dva kúsky hovädzieho... " "špeciálna omáčka, šalát, syr, čalamáda, cibuľa a sezamová žemľa. " To vieš. To je ale hanba!

25. Deň Washington, hlavné mesto Vitajte v McDonald's. Sme radi, že ste prišli.

26. Deň Ako vám môžem pomôcť? Môžem dostať veľký vanilkový koktail, prosím? Je mi ľúto pane, ale momentálne nemáme žiadne koktaily. Žiadne koktaily? A kedy ich budete mať? Beriem to ako nikdy.

27. Deň Na konci tohto mesiaca, budem mať zjedeného toľko jedla od McDonald's, koľko väčšina odborníkov doporučuje zjesť za osem rokov. 4. Telefonát do McDonald's Linka dôvery. Pri telefóne Sheila. Ahoj, Sheila, tu je Morgan Spurlock. Snažím sa zastihnúť Lisu Howardovú. Dobre, Morgan, oznámim jej to. 6. Telefonát do McDonald's Tu je Lisa Howardová. Teraz nemôžem odpovedať. Ak mi necháte odkaz, čoskoro sa vám ozvem...

Zdravím, Lisa, tu je Morgan Spurlock. Snažím sa zistiť, čo je s e-mailom, čo som vám poslal... ...už je skoro večer, a neviem, či to vôbec zdvihne. Nechám jej na stole ďalšiu správu. Lisa Howardová. Zdravím, Lisa, tu je Morgan Spurlock. - Ako sa máte? - Dobre. A vy? Takže ste dostali môj e-mail. Áno, dostala a nechávam ho kolovať. Nemôžem vám odpovedať. A kedy asi budete môcť? Asi tak za jeden, dva dni.

29. Deň Ty vole... Stúpanie do schodov sa stalo... začalo byť veľmi namáhavé. Kým sa dostanem nahor, je to naozaj patetické. Ty brďo. 30. Deň Mám tu pripravenú detoxikačnú diétu pre Morgana. Najťažšie je dostať z neho to svinstvo a natlačiť ho tým dobrým. Zameriavam sa na plne výživové jedlá, organické, sezónne, čerstvé jedlo, uisťujúc sa, že tam dávam čo najviac prečisťujúcej zeleniny. Posledná McVečera Delíme sa o to. Hej, rozdelili sme sa. Extra kalórie.

Veľmi ťa ľúbim, ale si šialený. A chorý. Dovi. Ahoj! Je neuveriteľné, že zajtra sa zobudím a nebudem jesť v McDonald's. Posledný krvný test A je to. Posledné váženie Neuveriteľné. Dobré. Stále rastie. Fíha. Ó áno. Ó, chlape. Hovorím presne 95. Išli sme z 84 na 88 kg... týždeň na 92, potom na 91,5 a teraz o 3,5 kg za posledný týždeň na 94. Myslím, že sme si vedomí následkov. Lisu Howardovú, tu je Morgan Spurlock.

Neviem koľkokrát sme jej volali, ale toto bude asi pätnásty. Tu je Morgan Spurlock, volám z New Yorku. Zavolajte mi prosím, keď dostanete túto správu. Radi by sme spravili rozhovor s niekým z McDonald's. Zavolajte mi prosím a pohovoríme si o možnostiach. Nebudeš sa s nikým rozprávať, a bude sa ti to tak páčiť. Po šiestich mesiacoch úvah, zamietol sudca Robert Sweet žalobu proti McDonald's. A dôvod? Tieto dve dievčatá nepreukázali, že stravovanie sa v McDonalde spôsobilo ich zranenie.

Zaujímavé. Iba za 30 dní jedenia iba v McDonald's som pribral 11 kg, moju pečeň zahltili tuky a cholesterol stúpol o 65. Telesný tuk stúpol z 11 na 18%, čo je stále menej ako národný priemer, 22% u mužov a 30% u žien. Zdvojnásobila sa pravdepodobnosť na ochorenie srdca, mám dvakrát takú šancu na infarkt. Väčšinu času som sa cítil deprimovaný a unavený. Nálady sa mi často menili a môj sexuálny život prestal existovať.

Keď som ho jedol, túžil som po ňom stále viac a mal som strašné bolesti hlavy, keď som ho nejedol. Po poslednom odbere krvi, mnoho telesných funkcií vykazovalo zlepšenie, ale doktori neboli takí optimistickí. Veľmi, veľmi pochybujem, že sa tieto čísla vrátia do normálu. Aj keď sa znížili, je to malé zníženie. Ak by ste v jedení pokračovali, tak určite... myslím, že by ste si uhnali koronárnu artériu. Podráždenie a stvrdnutie pečene.

Môžu ľudia jesť fast-food? Nie. Viete, že odpoveď je nie. Určite veľmi obmedzene a vyvážene, s množstvom zdravého jedla a množstvom pohybu. A nie je žiadny dôvod, prečo by mal byť fast-food taký hnusný. Fast-food môže byť výživný. Je to lacná forma jedla a udrží vás na chvíľu sýtych, takže sa vám to oplatí. Ale nanešťastie priveľmi ublížite svojmu srdcu, pečeni, krvi. Nedoporučoval by som pokračovať v tejto diéte ďalší rok, aby ste to zistili.

Nemyslím, že to je vhodné alebo zdravé, hlavne s tým, čo predviedla vaša pečeň. Takže by som to nemal jesť celý rok? Nie, určite nie. Vidíme ľudí, ako sa opíjajú do nemoty a ich počet neuveriteľne rastie, ale keď sa pozrieme na útok Macku... a tu sú čísla, ktoré ukazujú, že útočí na vašu pečeň. Úprimne, nikdy by som si to nepomyslela. Ale dáva to zmysel. Teraz, keď máme údaje, to určite dáva zmysel. Dopad tejto prvej žaloby je vidieť široko ďaleko.

Školské správy v New Yorku, Texase a San Franciscu zakázali na školách cukrom sladené nápoje, a prírodné, zdravé náhrady sa objavujú všade. Pridal sa aj McDonald's, sponzorujúc podujatia, aby ukázal, akým dbajúcim o zdravie sa stal a vytvoril novú líniu špeciálnych šalátov. V tom istom čase však vytvorili jeden z ich najtučnejších sendvičov... McGriddle, výtvor zabalený medzi lievancami, ktorý si získal moje srdce v Texase, ale obsahuje toľko tuku ako Big Mac a má viac cukru ako balík koláčov McDonaldland.

V skutočnosti, ich nový špeciálny kurací šalát s omáčkou má viac kalórií ako Big Mac a 51 gramov tuku... čo je 79% dennej potreby. Počas mojej McDiéty som skonzumoval 13,5 kg cukru v ich jedlách. To je 0,4 kg denne. Na dôvažok som zjedol 5,5 kg tuku. Viem, čo si asi hovoríte. Hovoríte, "Nikto by to nemal jesť tri krát denne. Niet divu, čo sa s tebou stalo. " Ale strašidelné je, že sú ľudia, ktorí to jedia bežne. Niektorí ľudia ho jedia dokonca denne.

Možno bol môj pokus trochu extrémny, ale určite nie bláznivý. Mám jednu bláznivú myšlienku... prečo neprestanete ponúkať super veľkosti? Kto potrebuje 2l koly, 200 gramové hranolky? A prečo mi nedať na výber okrem hranolkov aj hranolky? To by bol skvelý začiatok. Ale prečo by sa tie spoločnosti mali zmeniť? Nie sú verné vám. Ale ich majiteľom. Podčiarknuté... ide im o biznis, a je jedno, čo hovoria.

A predajom nezdravého jedla zarábajú milióny, a nikto s tým nechce prestať. Či sa tento narastajúci trend zmení, je na vás. Ak sa takto rozhodnete žiť ďalej, len do toho. Po čase si uvedomíte, tak ako ja, že ste chorí a skončíte tu... alebo tu. A otázka je... koho tam chcete vidieť prvého, vás alebo ich? John Banzaf pokračuje v boji za údaje o zložení jedla v reštauráciách a za zákaz nezdravého jedla na školách.

Don Gorske zjedol 19852 Big Mackov. Jeho cholesterol je 140. Zriedkavo je hranolky. Bruce Howlett schudol viac ako 45 kg a už neberie lieky na vysoký tlak ani cukrovku. Gene Grabowski už nepracuje pre GMA. V marci 2004 Kongres prijal "Cheeseburgerový zákon", ktorý znemožní ľuďom podávať žaloby na potravinové spoločnosti kvôli obezite. Detroit je momentálne najtučnejším mestom Ameriky. Aby ho nepredbehli, Texas do prvej desiatky pridal ďalšie tri.

Morgana sa deväťkrát za mesiac spýtali, či nechce väčšiu porciu. Z toho päťkrát v Texase. Alexina detoxikačná diéta vrátila jeho cholesterol a funkčnosť pečene do normálu za osem týždňov. Potom sa vzdal vegánstva. Päť mesiacov mu trvalo, kým zhodil 9 kg. A ďalších deväť zhodiť posledné dve.

6 týždňov po uvedení tohto filmu na festivale Sundance McDonald's ohlásil zrušenie super veľkostí. V máji uviedli do predaja "Buď aktívny! Happy meal pre dospelých" Uviedli, že tieto rozhodnutia nijako nesúvisia s daným filmom.
x Proč jsme tak tlustí? Stačí dvě slova: rychlé občerstvení. Co by se stalo, kdybyste nepozřeli nic jiného než stravu z rychlých občerstvení po dobu celého měsíce? Filmař Morgan Spurlock se vydá na takovou cestu a je to ta nejriskantnější pouť jeho života. Pravidla? Třicet dní nesmí jíst nic jiného než co je na nabídce McDonalds, stravovat se v tomto řetězci třikrát denně, musí si objednat vše co je v nabídce alespoň jednou a musí si dát XXL menu, pokud je k tomu vyzván. Zatímco Spurlock přežvykuje pod zlatými oblouky, sjíždí celou zemi a rozmlouvá s počtem odborníků na rychlé občerstvení, s obyčejnými lidmi a navštěvuje školy, firmy a politiky. Spurlockova trýznivá hamburgerová dieta ho dovede k fyzické a citové proměně, která vás donutí zamyslet se nad objednávkou dalšího Big Macu. Super Size Me je film nabízející nový pohled na jeden z našich největších národních zdravotních problémů, na obezitu

Nezávislý a ironický film o přejídání, obezitě v USA a stravovací kultuře McDonalds. Film byl nominovaný na Oskara v roce 2004.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.