xVybraná videa
text k videu
Na moři řádí živel, který ohrožuje světovou námořní dopravu. Může udeřit jako blesk z čistého nebe a s velmi ničivými následky. Vlna, která po celém světě straší kapitány a na kterou žádné plavidlo není stavěné. Vražedný živel, který se těžko vědecky vysvětluje. K moři odedávna patří, že každý týden klesne na dno oceánu jedna loď, často bez volání o pomoc, bez jediné informace, co se vlastně stalo. Mezi nejzáhadnější události tohoto druhu patří zmizení lodi München. Byla to obrovská nákladní loď moderního typu. S délkou dvou a půl fotbalových hřišť byla chloubou německého obchodního námořnictva. 7. prosince 1978 vyplula na běžnou plavbu do Ameriky a zbyl z ní jen jeden záchranný člun a pár trosek.

Dokument s českými titulky Japonské Tsunami se zabývá vědeckými poznatky které máme o tsunami jež nedávno ochromilo Japonsko. Bude nás provázet profesor geologie Roger Bilham - který přijel do Japonska několik dní po zemětřesení. Letecké záběry ukáží celou devastaci. Zemětřesení mělo sílu 8,9 stupně Richterovy stupnice. Jeho epicentrum leželo v hloubce 24 kilometrů, přibližně 130 kilometrů východně od japonského pobřeží. Japonské souostroví se posunulo skoro 4 metry směrem na východ. Zeměkoule se teď otáčí o něco pomaleji a změnil se i sklon zemské osy. Otřesy patřily mezi nejsilnější v historii: na východním pobřeží klesla země o téměř tři metry, což napomohlo ničivé síle tsunami. Poslední katastrofa podobné síly zemi zasáhla v roce 1923. Tehdy však kvůli neexistenci systémů včasného varování a starým stavebním technologiím zahynulo přes 140 tisíc lidí. Na závěr se podíváme do rybářských oblastí Sendai and Ofunato

V druhém dokumentu vědci došli k názoru, že v brzké době může dojít k velké přílivové vlně na východním pobřeží USA. Dokument cyklu BBC Horizon a televize Discovery.
x Týdně se z neznámých důvodů potopí jedno velké plavidlo. Děsivému vyprávění námořníků o zkázonosných vlnách ale dlouho nikdo nevěřil. Dokument BBC
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.