xVybraná videa
text k videu
Expedice Lambarene
Expedice se na své cestě sekala s mnoha úskalími, se kterými se musela pohotově vyrovnat. Nejtěžšími úseky se pro ni stala cesta z Etiopie do Konga, rovněž nezapomenutelnou se stala i náročná jízda Saharou. Ve všech zemích, kterými výprava do Lambaréné projížděla, vzbudila pozornost. V místních novinách se objevil nejeden článek, který vyprávěl o smyslu expedice. Členové výpravy vystupovali i v televizních programech, a to nejen v Súdánu, Etiopii, Keni, ale i Zambii, Nigérii či Konžské demokratické republice. Výprava během cesty natočila 10 000 metrů filmového materiálu.

Po návratu vznikl z natočeného filmového materiálu 18-ti dílný seriál pro Českou televizi, který máte nyní možnost vidět na 3 DVD. Samotný seriál je doplněný dalšími bonusy, mimo jiné i dokumentem ČT z roku 2005 Zapomenuté výpravy, který se věnuje právě této cestě a mapuje osudy účastníků expedice – většina z nich dosáhla ve svém profesním životě velkých úspěchů a stali se osobami veřejně známými. Součástí bonusů jsou také nově natočené rozhovory s dosud žijícími členy výpravy, oceněné fotografie novináře Petra Bárty, DVD ROM plný článků z tehdejšího tisku, vyprávění pracovníků Tatry Kopřivnice, kteří připravovali vůz na cestu, a prezentace Muzea Tatry v Kopřivnici, kde je legendární Tatra 138 nyní k vidění.

Albert Schweitzer, humanista
Albert Shweitzer (14. ledna 1875, - 4. září 1965) byl německý protestantský teolog, misionář, filosof, etik, varhanní virtuóz a lékař, původem z Alsaska Byl synem protestantského (luterského) faráře v prostředí, kde luteráni byli menšinou v katolickém prostředí. 1893 odmaturoval, vystudoval filozofii - Štrasburk, Paříž, Berlín (doktorát 2.8.1899) a teologii (doktorát 21.7.1900). Současně se stal vynikajícím varhaníkem (interpretoval zejména Bachova díla). Od roku 1900 kazatelem a vikářem v kostele sv.Mikuláše ve Štrasburku, od roku 1902 docentem teologie. V roce 1904 se rozhodl, že důkladně změní svůj život. Mnozí ho měli za blázna, ale on si prosadil své. V roce 1905 začal studovat medicínu a to na stejné štrasburské univerzitě, kde byl docentem teologie (současně kázal, přednášel a zajížděl i do Paříže se zdokonalovat jako varhaník, koncertuje...) Ke studiu musel mít povolení vlády, která to vyřešila výjimkou v situaci, kdy člen akademického sboru je zároveň veden jako řádný posluchač. Studia medicíny dokončuje 1912, opouští své jisté postavení na univerzitě, žení se a zahajuje nový život... Roku 1913 odjel z Evropy do Afriky a z vlastních prostředků založil v Lambaréné (tehdy Francouzská rovníková Afrika, dnes Gabon) nemocnici, kterou financoval jednak z darů, jednak z prostředků, které vydělával jako varhanní virtuóz . Roku 1952 mu byla udělena Nobelova cena za mír.
x Medik Petr Bartůněk přišel v roce 1966 s nápadem dopravit materiální pomoc do slavné gabunské nemocnice humanisty, teologa, filosofa a lékaře Alberta Schweitzera, a to poté, co se po jeho smrti dostala do potíží. Dal dohromady prostředky, získal povolení, sehnal nákladní tatrovku a sedm kamarádů, kteří se rozhodli vyrazit na třicet šest tisíc kilometrů po čtrnácti afrických zemích s ním. Cestou zažila výprava, v tehdy velmi neklidných oblastech střední Afriky, řadu neuvěřitelných příhod i setkání, při kterých šlo častokrát o zdraví a v několika případech i o život.
Expedice Lambarene byla výprava osmi studentů a absolventů pražských vysokých škol, která ve stříbřité Tatře 138 transportovala přes pět evropských a třináct afrických zemí léčiva a zdravotnický materiál do věhlasné nemocnice dr. Alberta Schweitzera v Lambarene v Gabonu. Odstartovala 1. ledna 1968 ze Staroměstského náměstí a oblouk, který Tatra urazila za 256 dní své cesty, je dlouhý přes 35 000 km.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.