xVybraná videa
text k videu
Ikebana
znělka: Yoshida Brothers Přeložil: Jan Kovář Ikebana tradiční japonské umění aranžování květin.
Každé elegantní aranžmá je vytvořeno pomocí sezónních květin a zářezů (řízků) *plant cuttings Nápad použít květiny jako dekoraci přišel poprvé do Japonska před 1500 lety spolu s budhismem. Aranžování květin se během okamžiku hluboce zakořenilo do každodeního japonského života. Doma lidé aranžovali květiny tak, aby zachytily měnící se roční období. Dnes má Japonsko více než 2000 škol ikebany. Tradice každé školy jsou důkladným tréninkem předávány z učitele na žáka. Ikebana je víc než jen umění krásně naaranžovat květiny, musí také odrážet tvůrcovu mysl. Tento ryze Japonský zvyk se svou duchovní hloubkou přitahuje pozornost lidí z celého světa.

V dnešním díle Begin Japanology bude tématem "Ikebana". Prozkoumáme japonský smysl pro krásu reprezentovaný tímto uměním a objasníme vám historii ikebany. Zdravím, vítám vás u Begin Japanology, jmenuji se Petr Barakan. Dnes jsem v Kjótu a tato budova zamnou blízko centra města je svatyně Čohodži. I když se jí většinou říká Rokkakudo, což doslova znamená "šestistěnná hala" a vskutku je šestistenná. Tato svatyně je místem zrodu ikebany a říká se, že zdejší mnich vytvářel květinová aranžmá jako oběť Budhovi. A tento zvyk se stal základem pro umění ikebana.

Začněme dnes pohledem na to co ikebana doopravdy je. Sezónní květiny a řízky naaranžované v nádobě pro účel obdivu jejich krásy... ...to je ikebana. Být zručným v ikebaně bylo po dlouho dobu v Japonsku znakem kultivovaného jedince. Ikebana je víc než jen aranžování květin. Stejně jako čajový obřad nebo japonský tradiční tanec klade ikebana velký důraz na studium formální etikety a zlepšování schopnosti vyjádřit sebe sama. Pomáhá mi pročistit si od všeho mysl. Co na tom miluji je použití přírodních materiálů k vyjádření mého vlastního stylu a mých pocitů.

Provozuji ikebanu už 50 let. Ikebana učí třem způsobům jak aranžovat květiny. Prvním je styl Rikka, také nazývaný "vztyčené květy". Toto je nejstarší forma ikebany. Je použita vysoká rovná váza a v principu jsou květiny aranžované vertikálně Každé naaranžování je celkem, který ukazuje výjev z přírody. Zde plody cesmínu (Ilex serrata) symbolizují konec podzimu. Borovice je pro zimu. A narcisy představují příchod jara. Jedno dílo představuje měnící se období Japonska. Další styl nazývaný Shoka je zjednodušenou formou stylu Rikka.

Aranžmá Shoka jsou formovány kolem tří linií, takže pravidlem je použití jen 3 druhů rostlin. Vyváženost mezi výškou a délkou těchto tří linií je zásadní. Levá a pravá strana ale nejsou v rovnováze a to je účelem. Důvodem je že toto aranžmá bere v úvahu přítomnost slunce Linie na levé straně je delší což naznačuje, že slunce je vlevo nahoře. Tato linie květin je přitahována sluncem a natahuje se po něm. V rozporu pravá strana je ve stínu a proto je kratší. Váza představuje Zemi a aranžmá symbolizuje jak rostliny rostou ze Země a natahují se k teplu a jasu Slunce.

Aranžmá stylu Shoka se vyvinuly jako způsob dekorace výklenku v tradičním japonském pokoji. Výklenek se používá pro zaujetí a obveselení hostů. Zde vystavené květiny vyjadřují hostitelovu ohleduplnost vůči hostu. V tomto případě by host seděl napravo od Shoka aranžmá a hostitel nalevo. Podívejte se blíže a všimnete si, že rozkvétající květy jsou čelem hostiteli ale pupeny jsou čelem hostu. Možná vám přijde, že to má být naopak ale tato volba směrování je odůvodněná. Rozkvétající květy brzy shodí jejich okvětní lístky ale pupeny teprve kvetení čeká.

Jinými slovy, toto aranžmá symbolizuje přání prospěchu hosta v budoucnu. Jako poslední je Džijuka nebo také "volný styl". Tento styl je nejmladším ze tří stylů. Zde nejsou žádné tradice nebo formality a květiny mohou být aranžovány jak si přeje umělec. Narozdíl od západního aranžování květin i ikebana volného stylu musí jasně sdílet smysl ročních období. Chryzantéma jako podzimní květina je doprovázena kvetoucími ........ (*quints?) a kosatci z brzkého jara. To názorně ukazuje měnící se období a vyjadřuje touhu po jaru.

Ikebana hlavně není jen něco k obdivu pěkných barev nebo vnější krásy. Ale ikebana oceňuje krásy života, živoucí krásy života. A my se snažíme být spjati s životem a to je něco velmi důležitého pro ikebanu. Ikebana začleňuje přirozený svět a osvojuje si lidského ducha. Toto je tradiční japanský pokoj, který je stále velmi častý v japonských domovech. A zde máme výklenek, který je důležitým prvkem při vítání hostů tradiční formou. Výklenek má skoro vždy tuto závěsnou dekoraci ať už s malbou nebo kaligrafií a květenné aranžmá.

Je správná metoda jak se dívat na ikebana aranžmá a jak jej ocenit. Nyní se to pokusím správně předvést. Prvně se otočíte čelem ke květinám o jednu rohož zpátky od výklenku a ujistěte se, že se nedotknete vazby rohože. Trochu se posunu protože musím začít s úklonem. Nyní se pozorně podívám na květiny kdy začnu na úrovni vody a dále jdu pomalu nahoru. Poté sledujete linii květin zpátky směrem dolů. Mimochodem toto je aranžmá s druhem třešňových květů zvaných Higan Zakura. Který kvete dříve než běžné druhy sakury, zrovna včas pro naše vysílání.

A poté končíte dalším úklonem, kterým vzkazujete vděk tomu kdo vytvořil toto aranžmá. Dále vám ukážeme jak se tvoří ikebana aranžmá. Podívejme se na tvorbu Shoka ikebana stylu. Při tvorbě ikebana aranžmá jsou přítomny 4 důležité prvky. Zaprvé jsou to nezpracované materiály, sezónní květiny a květinové řízky. V tomto případě jsou vybrány růže tavolník (spiraea) a ocraluca. (pozn. překl.: *Ocraluca nemůžu najít, asi druh "Okra" nebo "rákosu") Puškvorec obecný, nebo taky druh Kosatce Druhým prvkem je nádoba, která zvýrazní krásu květin.

Materiál, velikost a tvar nádoby se různí podle stylu ikebany a druhu květin. Jako třetí budete potřebovat zahradnické nůžky. Ty se používají na zastřihnutí každého řúzku na správnou délku a ustřihnout nechtěné větvičky. A začtvrté "frog" (*kenzan-podstavec s trny). Používá se k udržení stopek na místě. Nejpoužívanější druh kenzanu vypadá takto: plát s kovovými hroty. Jakmile si myslíte, že vás napadlo téma a vidíte celkový obraz, zasadíte střední část na místo. Listy promněte mezi palcem a ukazováčkem, to je narovná.

Květinové stopky nebo větvičky jsou zastřiženy na správnou délku. Větvičky, které jsou příliš hrubé jsou na konci křížově zastřihnuty, aby se pevně usadily v kenzanu. Pokud příliš větviček přesahuje mimo tak některé zastřihneme kvůli zjednodušení složitosti aranžmá. Pro kýžené vytvarování větvičky do správné formy a úhlu ji držíme oběma rukama a postupně ohýbáme prsty. Jakmile je celkový tvar dokončen, začneme s aranžováním popředí. Trik pro zastřihávání květin je zastřihnout je když je stonek ponořený ve vodě.

A pak je ihned umístit na kenzan, který je také ponořený ve vodě. To zabrání zaastřihnuté části, aby byla vystavená vzduchu a udrží to květiny déle čerstvé. V ikebaně je pořekadlo: "Květiny jsou tvá duše." Ponoříte se do vnitřního dialogu, který odráží vaše pocity když se snažíte dostat to nejlepší z toho co vám příroda dala. Po 30-ti minutách se objeví nesmírně krásné ikebana aranžmá. Tajemství jeho krásy je mimořádná skladba. Použití výšky nádoby jako základu pro porovnání. Nejdelší linie ve středu je 3x delší než je délka nádoby.

Druhá nejdelší linie je dvakrát tak dlouhá jako nádoba. A nejkratší linie je rovna výšce vázy. Tyto poměry vyzdvihávají přirozenou krásu květin Co vlastně děláme je, že aranžujeme květiny ve vázách. Ale co je důležitější pro ikebanu je ocenit krásu života nebo se snažit vyjádřit pocit života. Používáme květiny, listy a větvičky a nazýváme je při jejich použití "materiály. Ale nejsou jenom materiály, je v tom něco spojeného s životem. Jsou vytvořeny přírodou a v umění ikebana se snažíme zvýraznit tuto přírodní a přirozenou krásu co nejvíce.

Nyní se o to pokusím já a hned vám můžu říct, že jsem pěkně nervózní. Ale Kjogoku-San mi doufám pomůže, poradí, správně nasměruje nebo jakkoli bude nápomocná. Jorošiku onegaišimas - Těší mně S tímto budeme pracovat ale já vůbec nemám ponětí co první. S čím bych měl začít? (tavolník, červená vrba, kosatec) Vyberte si z těchto jen to co si Vy myslíte, že je nejvýraznější. Myslím, že toto je svým způsobem nejdramatičtější. Takže tohle bude střední část a myslete trojrozměrně když si promýšlíte celkový obraz.

Uvažujte o tom jakobyste maloval těmito květinami jako barvou. Co takhle? takto dlouhé to usaďte na místo. Je potřeba víc síly. (silnějšího pákového efektu) Což znamená udělat tohle... a to jsem neměl, že? A jéje. Dám to sem. Pokud to tam nejde, křížově to zastřihněte. Vlastně myslím, že jsem to chtěl spíš takhle ale nevadí. Nyní kosatec. Jen minutku, řekněme, že to přijde tady a Podívejme se jak to bude vypadat. Neh Zdá se, že mi to nejde Pokuste se pomyslet jaký efekt to bude mít když dáte ..... nebo to chcete použít kvůli dlouhé linii nebo máte rád její červenou barvu protože poskytne hezký kontrast ostatním květinám.

Váš úmysl řídí, kde ji dáte. Možná tuto nepotřebuji. Odstřihnu i tuhle pryč protože se v půlce ohýbá nahoru. Najděte listy, které se k tomu hodí a pozici která s těmito listy ladí. Tohle si zapamatujte a najdete to správné místo kde vše bude sedět. Dáme to dovnitř a.... Trochu to ohneme To vůbec není špatné. Když jsem to aranžoval tak jsem seděl ale jak se na to dívám zhora tak je to úplně jiné. Jsem trochu nervózní se zeptat ale snad mi dáte upřímé posouzení. Když jste aranžoval květiny tak jsem si všimla, že jste velmi pečlivý co se týče linií. Například, linie červené vrby. Formoval jste ji do žádané formy, zdálo se, že jste se snažil vyzdvihnout její přirozenou krásu. A to je velmi důležité v ikebaně.

Jen těžko uvěřit, že jste to dělal poprvé. Moc vám děkuji. To je velmi zajímavé, dobrá rada do budoucna. Posuňme se nyní dál a podíváme se odkud ikebana přišla, na její kořeny a jak se vyvíjela. Nápad dekorace vnitřních prostor květinami, přišel do japonska spolu s budhismem v 6. století. Konkrétně z budhistické tradice květinových obětí. Ikenobo Senkej byl v 15. století hlavním knězem chrámu Rokkakudo v Kjótu. jeho květinová aranžmá se stala slavnými a často jej zvali, aby yvtvořil některá pro imperiální palác.

Tento dokument patří nejstarší škole ikebany zvané ikenobo. Obsahuje detailní kresby květinových aranžmá z té doby. Kjóto bylo později zničeno bitvami vedenými mezi mocnými samurajskými vojenskými vůdci. Ikenobo Seno, který byl hlavním knězem Rokakudo 16 generací po Senkejovi, si všiml výhonků rostlin mezi ohořelými ruinami Kjóta. Na vlastní oči viděl odolnost přírody. Seno přikládal velký důraz duchovní stránce květinového aranžmá. Věřil, že tudy vede cesta k osvícení. Seno dal podobu základnímu stylu ikebany zvanému Rikka.

Rikka styl byl velmi populární mezi aristokraty, samuraji a zámožnými obchodníky. V 18. století vznikl dostupnější Shoka styl. Shoka využíval jednoduché lehké formy a stal se velmi populárním mezi běžným lidem. Jeho vzestup se doplňoval se zlatou dobou kultury a vzniklo mnoho škol ikebany. Od pozdního 18. století se ikebana zaměřená na etiketu stala součástí vzdělání dívek po celém Japonsku. V letech 1920 a 1930 vedl zvětšující se západní styl života k volné formě ikebany. Dovoz západních květin představil nové možnosti v ikebaně a také co dokáže vyjádřit.

Ikebana může pocházet z Japonska, ale jako umění se dnes právem těší přízni po celém světě. Po staletí se toto Japonské umění květinového aranžování vyvíjelo z budhistických obětí k aktivitě, která obohacuje mysl a každodenní život. Jsme v muzeum ikebany ve škole stylu ikenobo. A zde můžete vidět skládací nástěnku, která ukazuje množství kompozicí stylu nikka z 16. st. Každá kompozice zobrazuje výklenek podobný jako jsme viděli na začátku, takže vidíte malbu v pozadí a květinové aranžmá v popředí.

A tento styl prezentace byl zavedený už před nějakými 1500 lety. Na každém panelu můžete vidět, že použité rostliny a forma aranžmá jsou nakresleny velmi detailně. A zde máme ukázku různých nádob používaných při ikebaně. Převážně zase z 16. století. Tento artefakt pochází z Číny, dynastie Ming, a nejspíš byl vyroben jako hrnec vůbec ne pro květiny i když tady v Japonsku se používal jako váza. Tento je z bronzu a byl vytvořen jako váza. Pokud se podíváte na madla tak uvidíte, že zobrazují 2 dračí hlavy, Jedna z nich má otevřenou tlamu a druhý zavřenou.

Toto symbolizuje aktivní a pasivní vztah. Jestli chcete, doplňující se vztah. A nádoby používané v ikebaně doplňují rostliny tímto způsobem. Oba jsou důležité pro aranžmá. Posuňme se dál a podívejme se na různé nádoby použité v ikebaně. Mnoho škol přineslo své nejnovější výtvory na tuto výstavu. Jsou zde vidět nádoby z tradičních materiálů jako bronzu a bambusu ale také více netradičí nádoby jsou zde přítomny. Podívejte se na tuto odvážnou práci. Zdá se, že stonek a nádoba splývají a vytvářejí iluzi květiny kvetoucí z mrtvého stromu.

Zde lakovaná krabička, původně na jídlo nyní používaná k uchování květin. Po staletí Japonci vytvářeli jedinečné a nápadité nádoby k přechovávání květin. V 15. století při úsvitu ikebany se používaly hlavně bronzové nádoby z Číny. Jsou známy pro svou symetrii. V antických dobách se věřilo, že každý předmět používaný při duchovních obřadech by měl být symetrický. Když už ikebana měla svůj původ v budhistických obětích tak nádoby byly samozřejmě symetrické. A tato symetrie opravdu zvýrazňuje krásu květin.

V Rikka stylu je člověkem vyrobená nádoba spojená s přírodními květinami, které jsou mnohem vyšší. Asymetrické aranžmá květin a větviček vyzdvihuje krásu jak nádoby tak samotných květin. Symetrie nádoby zároveň umocňuje nepředvídatelné křivky větviček a květin. Zde je naprosto odlišný druh nádoby, keramický, používaný ve stylu Shokka a volném stylu. Narozdíl od čistých linií bronzové vázy, její barvy a tvar jí dávají prostý vzhled. Japonci věří, že tvary a textury udělané rukama dělají keramickou nádobu krásnou.

Sadako Kondo provozuje v Kjótu obchod s antikou už 60 let. Shromáždila mnoho keramických ikebana nádob. Tyto nádoby nejsou hladké nebo okázalé. Nádoby jsou udělané ze země a květiny rostou ze země, že? Jedna přírodní věc doplňuje druhou. Toto ikebana aranžmá vytváří scénu kde rostliny vyráží ze země a kvetou v jednotě. Nakonec se podívejme na některé nezvyklé nádoby. Tyto hrnce jsou prasklé a rozbité kvůli dlouhým letům používání. Déle nemůžou sloužit jako hrnce, ale co kdyby sloužily jako nádoby na květiny.

Inu, co myslíte? Aranžování květin v nečekaných nádobách může vytvořit zcela nový vzhled. Jedním takovým pionýrem kreativních nádob je ikebana umělec Toširo Kawase. Kawase používá věci, o kterých nikdo ani nesnil, žeby je použil jako nádoby na ikebanu. Podívejme se na aranžmá v tomto starém, přenošeném košíku. Výsledkem je jemná krása v drsném prostředí. Lidé se dívají na tento košík a přehlížejí jeho potenciál vůbec jej nevidí. Ale jakmile má v sobě květiny, stane se z něj výrazná nádoba. Je dokonce lepší než perfektní.

Krása není něco co vytváříme, ale něco co objevujeme. Použitím tohoto košíku jako nádoby na aranžmá květin odhalilo jeho pravou krásu. Toto je suchý lotusový list. Kawase prošel nespočet suchých listů, než našel jeden, který se mu opravdu líbil. Dovnitř vložil jediný květ. Jeho cílem je přirozené aranžmá bez jakékoli známky vědomého umění. Vrásčitý lotus zaujme vaši pozornost. Květina je drobná, ale o to víc výrazná, že je nezapomenutelná. Toto ale nejde zopakovat. Dělat to samé aranžmá pořád a pořád dokola by zničilo půvab nádoby.

Neopakovatelné setkání mezi květinou a nádobou. Je to právě tato nestálost, která dělá ikebana aranžmá natolik krásnými. Je dobře známo, že Steven Jobs byl ovlivněn zenem. A použití tolika nezvyklých nádob pro aranžování květin jej přivedlo na nápad "myslet jinak". Nicméně příchod IT technologií zrychlil náš svět natolik že se až zdá nemožné se nachvíli zastavit a přivonět k růžím, jak se říká. A jen se nachvíli zastavit a ocenit květinové aranžmá, byť toto kovové, přináší vítanou změnu. Naviděnou příště V příštím díle: "BAGRY" Provádějí širokou škálu úkonů. Od třídění kovů po odminování. Skrz zkoumání těchto strojů se prokopeme hlouběji do japonské řemeslné odbornosti.
x Chystáte se do země vycházejícího slunce? Podívejte se na dokument Discovery Atlas a část ze seriálu Japanorama od BBC. Dále uvidíte: Japonske rychlovlaky, Matsue - město vody, Rychle a bezpečně - japonská distribuce vajec, Umělecke balenie darcekov, Azuki - užitečná červená fazolka
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.