xVybraná videa
text k videu
Už po nejméně 2.000 let vzkvétá kolem pobřeží největšího japonského sladkovodního jezera - Lake Biwa jedinečný způsob života. Jezero je napájeno více než 500 řekami, stékající z drsného, zalesněného vnitrozemí ostrova Honšú. Chcete-li využít bohaté horské vody, generace zemědělců proměnili podhůří kolem jezera do bludiště vynalézavého inženýrství terasovitých políček. Rovnováha mezi lidmi a přírodou se odráží v japonském jméně pro kulturní oblasti: satoyama.

Každý dům má zabudovaný bazén nebo vodní nádrži, která leží částečně uvnitř, částečně mimo jeho "zdi ... nepřetržitý proud pramenité voda je zavedená přímo do nádrže, takže čerstvá pitná voda je vždy k dispozici. Lidé vyplachující hrnce v nádrži a čisící právě sklizenou zeleninu. Pokud se jen nalít zbytky potravin zpět do vody, riskují, že znečišťuje celé vesnice dodávky. Je však možné z kapra čistit i mastný nebo spálené pánve. Tak se myjí ve vesnicích Satoyama. Toto tradiční uspořádání se nazývá metoda řeky. Je používána po celém Japonsku. Vyčištěné ryby v nádrži se nakonec vrátí do kanálu.

Představte si krajinu, kde roční doby určují rytmus, kde celá staletí zemědělství a rybolovu proměnila zemi, ale kde lidé a příroda zůstali v harmonii. Sangoro Tanaka žije v právě takovém ráji. V 83 letech je strážcem jednoho z tajných vodních zahrad Japonska.

Více než tisíc let, města a vesnice vyvíjela unikátní systém, aby se prameny a vodní toky stékaly ke svým domovům. Pak se z jejich domů potok vlévá do největšího japonského sladkovodního jezera Biwa, nedaleko starobylého hlavní města Kjóto. Jedná se o lokalitu tak vyjímečnou, že Japonci pro ní mají zvláštní slovo, satoyama, neboli vesnice, kde hory ustupují do roviny. Jsou výjimečná prostředí, zásadní pro jak pro lidi, kteří ji udržují, tak pro divokou zvěř, se kterou ji sdílí.
x Satoyama v překladu znamená vesnice a krajina. Cílem lidí, kteří tuto krajinu rozvíjejí, je ochrana území. Místní obyvatelé zde produkují vše v souladu s přírodou. Dokument televize BBC 2.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.