xVybraná videa
text k videu
Každá podstatná a trvalá změna začíná uvědoměním. Film vnímá svět prostřednictvím Roberta Hareho a Paula Babiaka, významných psychologů zabývajících se řadu let tématem psychopatie, a odhaluje šokující poznatky pro nás i naši společnost.

V naší kultuře nejenže připisujeme lidem s psychopatickými sklony pozice nejvyšší moci, ale také je uctíváme jako hrdiny a osobní vzory. Tvůrci se ponořili do světa korporací a jednotlivců, kteří drží ekonomicko-sociální moc, aby nám odhalili pravdu o strukturách, ve kterých žijeme. Kdo jsme my – jaká jsou naše vlastní přesvědčení a role? Ryba, jak se říká, smrdí od hlavy, ale změna začíná v nás. Filmem provází Peter Coyote.

Účinkují: Profesoři Philip Zimbardo a Robert D. Hare – přední experti na výzkum psychopatie jako fenoménu dnešní doby, bývalý český prezident Václav Havel, spisovatelé Gary Greenberger a Christopher Line a profesor Nicholas Christakis.

Provokativní pohled na svět, v němž žijeme

Je dobře známou skutečností, že společnost je strukturována jako pyramida. Těch pár lidí na samotném vrcholu vytváří podmínky pro většinu pod sebou. Kdo jsou tito lidé? Můžeme je vinit z problémů, jimž současná společnost čelí? „Ryba smrdí od hlavy.“

Vedeni tímto příslovím jsme se vydali sledovat stopu rybího zápachu. Zjistili jsme, že u lidí na vrcholu existuje mnohem větší možnost, že se jedná o psychopaty, než u zbytku populace. Kdo nebo co jsou psychopati? Nejsou to vždy ty krvežíznivé vražedné příšery, jak je stereotypně zobrazují hollywoodské filmy. Ve skutečnosti mezi ně mohla patřit ta příjemná dáma, se kterou jste dnes ráno mluvili v metru. Nebo by to mohla být učitelka z vaší základní školy, váš usměvavý šéf nebo dokonce váš milovaný partner.

Medicínská definice je jednoduchá: psychopat je osoba, která postrádá empatii a svědomí, tedy vlastnosti, které nás vedou, když si volíme mezi dobrem a zlem a mezi morálním a nemorálním. Většina z nás je podmíněna tak, aby dělala dobré věci. Ne tak psychopati. Jejich vliv na společnost je přitom obrovský, a to přesto, že tvoří sotva jedno procento populace.

Naše hledání rybí hlavy, rozdělené do tří částí, začíná v New York City na Wall Street, kde se koncentruje velké množství světové moci. To, co jsme odhalili na tomto malém kousku města, kde vypukla ekonomická krize, má dalekosáhlé důsledky jak pro psychopaty, tak pro nás běžné lidí.

Druhá část filmu se dotýká skutečnosti, že u určitého množství lidí může nadužívání antidepresiv ústit v chování, které zřejmě napodobuje některé psychopatické rysy. Ačkoli nadužívání těchto léků neprodukuje psychopatii, mohou potlačovat emoce a snižovat schopnost empatie u osob, jež je užívají. Mohou mít také opačný efekt, tedy „normalizovat“ emoční prožívání a empatii. Více než třetina západní populace užívá a v některých případech nadužívá tyto léky. Ale proč? Proč chceme brát prášky, které zplošťují nebo normalizují naše přirozené cítění? Myslíme si, že tady určitě zase něco smrdí rybinou.

Nebudeme přehánět, když řekneme, že je to poprvé v historii, kdy nejen vzýváme psychopaty v nejvyšších mocenských pozicích, ale také se v mnoha případech stali vzory našeho chování. A navíc se zdá, že to ani nepovažujeme za problém. Ve třetí části se vracíme k obrazu nás samých, normálních lidí v každodenním životě. Nakolik se lišíme od běžného psychopata? Přejímáním kultury povrchnosti každý z nás možná nechtěně podporuje rybí hlavu.

Albert Einstein řekl: „Svět je nebezpečné místo pro život; ne kvůli lidem, kteří jsou zlí, ale kvůli lidem, kteří s tím nic nedělají.“ Za pomoci rozhovorů s lidmi, mezi něž patří známý profesor psychologie Philip Zimbardo, přední expert na psychopatii profesor Robert D. Hare, někdejší prezident České republiky a dramatik Václav Havel, spisovatelé Gary Greenberg a Christopher Lane, profesor Nicholas Christakis a mnoho dalších myslitelů, jsme se ponořili do světa psychopatů a hrdinů a odhalili šokující dopady na nás a naši společnost.
x Jsou ředitelé firem egotističtí psychopati?
Velmi unikátní video vrhá světlo na lidskou psychiku v každodenním životě od obyčejného občana až po ředitele korporací. Odhalení psychopaté... Pro mnohé budei toto video docela výmluvné. Sledujte video, které by mělo být sdíleno se všemi, kteří žízní po takovém poznání.
Co se děje s naším světem? Film pro ty, kdo chtějí vědět, jak psychopatie a antidepresiva ovlivňují naši společnost. Tvůrci dokumentu se ponořili do světa korporací a jednotlivců, kteří drží ekonomicko-sociální moc, aby odhalili pravdu o strukturách, ve kterých žijeme. Ryba, jak se říká, smrdí od hlavy, ale změna začíná v nás. Více na webu. Režie: Misha Votruba, Václav Dejcmar (ČR).
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.