xVybraná videa
text k videu
Filmový dokument Rok konopí - Year of Mari©huana sleduje řadu postav, které zde reprezentují rùzné pohledy na problematiku konopí.

V první řadě je to profesor Hanuš, vědec, který konopí vnímá jakožto přírodní zdroj cenných a užitečných látek použitelných při léčení nemocí. Pak je tu psychoterapeut Dušan Dvořák, zakladatel iniciativy Konopí je lék, který nechce čekat na změnu zákonù, aby mohl legálně léčit pacienty, kteří se na něj s žádostí o pomoc obrátili. Dále jsou tu časosběrně zaznamenané příběhy čtyř osob trpících rakovinou či roztroušenou sklerózou, léčících se konopím.

V dokumentu je vykreslen tzv. "Izraelský model" využití konopí pro lékařské účely a zachycen přístup vysoce postavených politikù, státních úředníkù i policistù. Nechybí ani výklady adiktologù, záběry z konference o medicínském využití konopí v českém parlamentu či záběry z pochodu Million Marihuana March 2010 a podobných demonstrací týkajících se legalizace konopí a také soudní proces s Dušanem Dvořákem souzeným a odsouzeným za pěstování a distribuci drog.

Celý film je protkán otázkou osobní svobody, komentovanou v promluvách Pjéra la ©é'ze (filosof, klinický psycholog, muzikant), který se pokouší otevřít základní otázky fungovaní jednotlivce ve společnosti. Hovoří o míře, kterou jsou naše životy ovlivòovány veřejnými médii, o bezmyšlenkovitém příjímání "virtuální skutečnosti” bez osobní intervence a odvahy o ztracené odpovědnosti k sobě samým, ale i k druhým a také o silné potřebě "změny”.

Autoři snímku se snažili mapovat danou problematiku objektivně, nikoliv tendenčně a ukázat možnosti a meze využití konopí jako léku. Situace kolem konopí pouze zrcadlí a podtrhuje absurdnost současné "reality” světa.

Část z filmu Rok konopí:
Národní institut zdraví USA (NIH) utrácí na výzkum miliardy dolarů a o marihuaně neměl nic. Požádal jsem je o podporu, oni že se o marihuanu nezajímají, že to není americký problém. To byl rok 1963. O rok později zavolal do NIH americký senátor, že jeho syna chytili při kouření marihuany. Ptal se, jestli si tím ničí mozek. O marihuaně nikdo nic nevěděl. Tak přišli a říkali: Budeme vaši práci podporovat, dáme vám granty, cokoli chcete, jen nám řekněte, co děláte.

Proč jim to neřeknete česky. Stejně to budou stříhat, tak se rozhodnou, co budou chtít. Po šesti letech u policie jsem šel do oddělení narkotik. Opravdu jsem si myslel, že budu zachraňovat svět, ale když jsem tam byl tři roky, zjistil jsem, že ti lidé jsou přesně stejní jako já. Mezi námi existuje jediný rozdíl, a to že oni chtějí svému tělu dát, co já mu dávat nechci. Podívejte, co dávám tomu svému – neředěný bourbon. Hodně nezdravou drogu, ale nikdo mě za to nezatkne.

Naše děti ve Spojených státech nám posledních dvacet let říkaly, že je pro ně snazší koupit si nelegální drogy, než pivo a cigarety. A je to samozřejmě z toho důvodu, že pivo a cigarety jsou legální zboží. Když půjdou za tím, kdo jeho prodej reguluje, někdo řekne: Máte věk na to, abyste si tyhle drogy mohli koupit? Ukažte průkaz. Drogový dealer tohle na rohu ulice nedělá. Jsem oficiální testovač. Už potřebuji jen oheň. Vždycky musíte mít pocit, že je silná.

Když obyčejně vykouříte asi polovinu, začnete mít chuť jít si lehnout. A když je tomu tak, to je ta medicína. Spánek a odpočinek jsou v léčebném procesu moc důležité. Tehdy se uvolňuje nejvíce melatoninu a zdá se, že ten léčí nejvíc. Velice dobrá chuť! Můžeš otestovat. Všechno záleží na kvalitě materiálu, se kterým člověk začne. Tohle je další vedlejší účinek. Celkem běžný. Na té rostlině je úžasné, že každá odrůda je jiná. Některá vás nakopne tak, že jste víc kreativní, jiná vás umrtví.

Tyhle rostliny vyrostly z řízků a tyhle ze semen. Vidíte, že rostliny ze semen jsou mnohem vyšší a mnohem větší. Všechny jsou označené. Každá rostlina má svůj průkaz. Tady je příklad odrůdy White Russian. Obsahuje 40% konopí indického, a 60% konopí setého. Velice dobře pomáhá lidem usnout, ulevuje od bolesti, pomáhá při posttraumatické stresové poruše. Je opravdu hodně silná. Pro některé pacienty až příliš silná. Ten nápad vznikl před třiceti lety, byl to sen.

Ne sen v noci, ale sen o tom, co jsem chtěl v životě dělat. Mnoho let jsem žil v Americe. Zabýval jsem se konopím určeným k lékařským účelům. Když jsem se vrátil do Izraele, za pár let jsme dostali licenci, abychom to dělali legálně. Tohle je naše odrůda LCNZ, rovnocenná kombinace konopí setého a indického. Zjistili jsme, že velice pomáhá lidem s astmatem, s lehkým zeleným zákalem a s epilepsií. Je to jemné kouření, lidé to mohou užívat celý den.

Pomáháme asi 300 pacientům, od července jich bude asi 1200 a od prosince asi 2000. Máme dobrý pocit, na začátku jsme neměli nic, začali jsme za vlastní peníze a každý jsme měli jen dvě ruce a deset prstů. Pořád máme velké plány. Doufáme, že budeme vyrábět léky, že budeme mít laboratoř jako profesor Lumír a že budeme dělat konopí pro léčebné účely. Vše od A po Z. Tady je středisko, vidíte tady čekat lidi, než půjdou dovnitř. Prosím nezabírejte mě!

Nechtějí, abychom je natáčeli. Trochu je to přivádí do rozpaků. Konopí má pořád jisté stigma. Máme několik produktů, které nabízíme pacientům. Jedním z nich je náš olej. Tohle je olej na bázi sóji, váží 30 gramů, je velice čistý, účinkuje asi po dvaceti minutách po požití pod jazyk. Pomáhá na všechny možné bolesti, hlavu vám nijak neomámí, účinkuje pouze na tělo. Tohle je důležitý produkt - sušenky. Jedna sušenka je jedna dávka, takže někdo je bere hodinu nebo dvě před tím, než jde spát, aby se dobře vyspal.

Nebo má po nich ráno chuť k jídlu a energii. Jsou velice oblíbené zejména u našich věřících pacientů, kteří nemohou kouřit o šabatu. Lidem nabízíme i balené cigarety. Každý produkt máme v různé váze, například někdo dostane šestigramový pytlík a někdo sedmigramový. Nejdříve vás poprosím o licenci a zapíšu si údaje. Můžeme dnes v angličtině? - Žádný problém. - Dobře, děkuji. - Jaký jste měl týden? - Výborný. Sušenky jsou moc dobré.

M5, kterou jsem měl posledně, velice dobře zmírňovala bolesti společně se sušenkami. Vynikající. - Jak vám mohu pomoci dnes? - Vezmu si jen sušenky. Konopí mám dost. Vám nemusím vysvětlovat, jak jsou silné, a abyste dal pozor, aby byly mimo dosah dětí. Lidi si obyčejně berou jednu sušenku denně, ale já jsem velký chlap, potřebuju toho víc. Děkuji vám, děkuji tomuhle báječnému ústavu, že mi neuvěřitelně zlepšil život. Bavíte se dobře?

Osobně si myslím, že konopí je mnohem lepší než alkohol, a alkohol je legální. Alkohol může za dopravní nehody, agresivitu, že lidé se zabíjejí, ale je legální. Ale já nejsem politik. Jenom parlament rozhodne, bude-li konopí legální nebo ne. V Izraeli je to trošku problematické, protože tahle země je ve válce. V této zemi se konopí používá pro lékařské účely, což je relativně liberální. Doktor může napsat dopis na ministerstvo zdravotnictví: Můj pacient potřebuje marihuanu, dejte mu ji.

A oni buď řeknou v pořádku nebo ne. Pacient jde a dostane marihuanu. Ale neví, kolik jí má brát. Pacienti dostanou dotazníky o kvalitě života, o úrovni toho, jak fungujete, jak spíte, jak jíte, jakou máte náladu. A každý doktor to posuzuje před užíváním konopí a po něm. Takže máme nějaké podrobnosti o tom, co se s nimi děje, ale skutečný vědecký výzkum nám nikdo nepovolí, protože v této chvíli to není lék. Lidem, kteří kouří marihuanu, to ve většině případů pomáhá na určité nemoci.

V některých případech jsou vedlejší účinky, třeba stavy úzkosti. Lidé mají strach a podobně. Dokonce někdy mohou být silně náchylní k schizofrenii. Je tomu z toho důvodu, že nevědí, kolik jí berou. Člověk by měl vědět jako u každého moderního léku, kolik čeho bere. Samotné kouření člověku neumožňuje vědět, co bere. Dostává směs látek. Kdo ví, co v tom je. Nikdo to neanalyzoval. Tak se moderní medicína nedělá. Kdybyste před sebou měli velkou bednu téhle medicíny, a všechno byste snědli, možná budete dva měsíce spát, ale neumřete.

Nijak by vám to neublížilo. Zkuste sníst bednu acylpyrinu a uvidíte, jak to s vámi dopadne. Když jdete k doktorovi, neřekne vám, abyste našli vrbu a snědli několik vrbových semínek, že nebudete cítit žádnou bolest. Vrba obsahuje aspirin. Půjdete do lékárny a koupíte si aspirin. A přesně víte, kolik ho berete. V podstatě si myslím, že marihuana je nejúčinnější a nejpotentnější, když ji používáte jako celek. Je v ní více než čtyři sta aktivních látek.

To znamená, že když vezmete jen její určité části, které oddělíte v laboratoři, a pak z nich uděláte pilulku, může účinkovat, ale bude to jen částečné řešení, protože nevyužíváte všechno, co v té rostlině je. Měl jsem ošklivé poranění hlavy a k tomu ještě rakovinu kůže. Kvůli tomu poranění hlavy jsem zjišťoval, co výtažek dokáže. A pak jsem viděl, co všechno dělá s dalšími nemocemi. V Kanadě jsem ho dal tisícům lidí.

Je to zázračný lék. O tom není pochyb, jednoduše dělá zázraky. Ale jejich systém medicíny je nastavený na chemikálie. Děsí mě, když si lidé myslí, že je vyléčí chemikálie. Je to jed. Je to šílenství! Radiace vám pomáhá? Na rakovinu vám pomůže jed?
x V roce 2009 byl Janu Hrnčířovi diagnostikován nádor v oku. Aniž dodnes s jistotou ví, zde jde o zhoubný či nezhoubný nález, začal se intenzivně zajímat a možnosti léčby rakoviny. Ta ho zavedla až k léčebným vlastnostem konopí. Jako autor námětu a producent dal vzniknout celovečernímu filmu mapující téma konopí, jeho léčebných účinkù a legislativního rámce nejen v české republice, ale i ve Světě Ð zvláště v Izraeli, kde je konopí zkoumáno již desítky let a tolik diskutovaná látka THC zde byla poprvé objevena. Rok konopí sleduje řadu postav, které se věnují tématu konopí z nejrùznějších úhlù. Potkáváme českého vědce Lumíra Hanuše, který konopí vnímá jako přírodní zdroj cenných látek. Rozmlouváme s objevitelem THC profesorem Raphaelem Mechoulem. Dozvídáme se o boji lékaře a konopného aktivisty Dušana Dvořáka. Po dva roky sledujeme časosběrnou metodou nemocné s diagnózou rakoviny nebo roztroušené sklerózy. Konopí a legislativní rámec české republiky komentují politické a policejní špičky, adiktologové, účastníci konference v parlamentu, příznivci Million Marihuana March a další. Film Rok konopí hledá hranici osobní svobody každého jednotlivce s právem na zdraví a zrcadlí absurdnost současné reality.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeò vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.