xVybraná videa
text k videu
Dva autoři - psychiatr Robert Hare a organizační psychologie Paul Babiak na tuto okolnost upozornili již před několika lety. Své poznatky shrnuli v knížce Snakes in Suits (Hadi v oblecích), která vyšla již ve dvou vydáních v nakladatelství HarperCollins (2006 a 2007).

Zvýšený zájem a kritický postoj k chování a morálce manažerů nejdříve umocnily takové případy vytunelování některých známých firem (např. Enron, Parmalat, Manessmann ...), v nichž se do popředí našeho zájmu dostává bezmezná chamtivost některých vrcholových manažerů, v kombinaci s absencí možnosti jejich efektivní kontroly.

Mýlí se ten, kdo považuje psychopata za "výraznou zrůdu", kterou lze odhalit již na první pohled. Jsou to velmi často lidé komunikativní a na první pohled šarmantní a sympatičtí. Jen častější kontakty a vetšinu blízkostí je možné odhalit jejich odvrácenou tvář: bezbřehý egoismus, narcismus, bezohlednost ke svému okolí, absolutní nedostatek soucitu a empatie. Zásluha citovaných kolegů z USA spočívá jistě v tom, že nás na tuto skutečnost upozorní.

Nyní však dovolte otázku: Jak moc jste si jisti, že se lidé tohoto typu ve vaší firmě či organizaci nevyskytují, a že nezastávají nějaké vedoucí funkce?

Svět není nebezpečným z důvodu lidí, kteří dělají zlo ale nebezpečný kvůli dobrým lidem, kteří se na to dívají aniž cosi udělali. (Albert Einstein)

Obrana proti PSYCHOPATOM

Vynaté z knihy Umenie ako pre žit v meste. od Stefana H. Verstappena.

Psychopatia je v skutocnosti v plnom spektre ludstva bez ohladu na rasu, kultúru, geografiu, ekonomickú triedu alebo typológie osobnosti. Je to distribuované v spolocnosti rovnakým spôsobom asi ako byt lavákom. Clovek by si neuvedomil, že je niekto lavákom až pokial ho neuvidí písat alebo chytat loptu. Celkom nápodobne si clovek neuvedomí, ci sa jedná o psychopata až pokial ho neuvidí nieco robit, co si vyžaduje mat svedomie. Väcšina ludí si myslí, že psychopati sú zriedkavé bytosti, ktoré sa dajú násjt len na najnižších stupnoch spolocnosti. Avšak opak je pravdou.

Tieto prípady nie sú zriedkavé, v skutocnosti celkom bežné. A je celkom pravdepodobné, že nájdete psychopata v zasadacej sieni správnej rady než na opacnej strane kolaje. Dôvodom preto je, že čím viac sútaživejšie prostredie, tým nemilostnejšia je stratégia klamania použitá. V najvyšších kruhoch moci a bohatstva je nedostatok lútosti a výcitiek svedomia nevyhnutným predpokladom pre úspech.

A len psychopatická mentalita môže prosperovat a prekvitat. Z dôvodu enormnej deštrukcie akou psychopati zrážajú spolocnost, je životne dôležité byt si vedomý ich existencie a rozpoznanie ich spôsoby správania sa. Ich pochopenie, je prvým krokom ako sa im možno bránit.

Klúčové charakteristiky - nedostatok empatie. Empatia je schopnost prežívat vo svojom vnútri pocity a emócie prežívané inými. Je to niecím, co nám dovoluje pocitovat, to co cítia iní. To je dôvodom, preco sme inšpirovaní prácou umenia, hudbou a poéziou. Empatia nám dovoluje zažívat velkost života, tak aby sme boli skutocne nažive. A je jednou z hlavných charakteristík, toho, co nás robí clovekom.

Psychopati nemajú žiadnu empatiu a ako výsledok bud nie sú ludskí, alebo skutocné žijúci. Ked vidia tých normálnych ako obdivujú kus umenia, alebo sa tešia z detí ci starajú o zviera. Alebo akékolvek ludské vzájomné pôsobenie, nedokážu pochopit o com celý ten poplach je.

Psychopati si uvedomia vo svojom skorom veku, že sú odlišní. A zistujú, že by sa mali chovat ako každý iný za úcelom ich akceptovania v spolocnosti. Ucia sa mimike, tak že vidia ako to robia ostatní. Avšak nikdy nepochopia, preco by sa mali chovat týmto spôsobom. Hoci sú presvedciví herci, starostlivé pozorovanie odhalí isté štrbiny na ich maskách. Vedia napodobnit znepokojenie, ked je niekto chorý. Alebo vedia predstierat štastie, ked sa prihodia niekomu úspechy.

Avšak v situáciách, kde psychopati nemajú predpripravené akty žiadnych vystúpení, použijú pery, ktoré odhalia podivuhodný nedostatok empatie. Napríklad, ak sa zúcastníte pohrebu, psychopat bude správne napodobnovat mimiku-rovnaké výrazy smútku ako ostatní truchliaci. Avšak potom uskutocní sexuálne návrhy smerom k smútiacej vdove. Bez ohladu k rozmerom nevhodnosti takého cinu v danej situácii. Ludia s empatiou by inštinktívne rozpoznali také správanie sa ako nevhodné. Avšak psychopat to nedokáže.

Nedostatok pocitu výcitiek svedomia

Lútost je osobná emócia, ktorá je pocitovaná osobou potom, co on alebo ona urobil skutok, ktorý považujú za hanebný, bolestivý ci násilný. Toto samotné vyjadrenie vopred vylucuje psychopata pri zažívaní takého pocitu. Bez žiadnej empatie, nemôže existovat žiadne emocné precítenie a ani nemôže pocitovat hambu, ani pochopit to, že všetko, co robia môže byt bolestivé pre iných. Psychopati rozumejú, ked sú ostatní na nich nahnevaní z dôvodu ich správania sa. A ako posledné útocište môžu predstierat, že im je lúto.

Avšak opacne ako ostatní, nie sú znepokojení žiadnými pocitmi viny. Lútost je silná negatívna emócia, ktorá spôsobuje silný zmätok tým, ktorí ju pocitujú. Zmätok, ktorý casto má za dôsledok správanie sa so samodeštruktívnym alebo samoodsudzovacím správaním sa. Psychopat môže predstierat lútost, ale jeho skutocné správanie sa nemení. Stále pokracujú v nakupovaní a úcastnení sa zábav a nemajú žiadné problémy, ked vecer zaspávajú.

Povrchnost

Zanietenie smeruje niekoho dalej než je potrebné za úcelom objavenia, ucenia sa a ovládania daného predmetu. Väcšina ludí sa teší pocúvaniu hudby, avšak je to niekto, kto je zanietený hudbou, kto pokracuje dalej a ucí sa ako hrat na hudobnom nástroji. Nápadoobne vela ludí sa zaujíma o tom ako poznat nové technológie. Avšak len zanietená osoba sa stane inžinierom. Postrádanie zanietenia vo všetkom okrem seba samého, psychopat nemôže preniknút za väcšinu poznania.

Ako výsledok, prejavujú predstierané chápanie nejakého z predmetov avšak sú casto ponímaní skutocnými expertami v oblasti ako velmi plytkí. Ich neprirodzenost ich rozprestiera do stavov, kedy sa chovajú normálne takým spôsobom, že manifestujú falošné emócie spôsobom prehnaného dojmu.

Grandióznost

Napriek faktu, že sa jedná o plytkost a neprirodzenost, psychopat nemá žiadne problémy so sebahodnotením. Psychopati žijú vo falošne vybudovanom pohlade na svet, v ktorých sú tak doslova a prenesene Bohmi. Casto sa na nich pohliadá ako na megalomanov. Casto majú tiež rovnako zvelicený zmysel pre nárok na nieco.

Nezodpovednost

Psychopati sú nezodpovední, pretože nic nie je nikdy ich chybou. Niekto iný, alebo svet vo svojej velkosti je vždy na vine za svoje problémy. Dáva to zmysel, pokial beriete na vedomie, že psychopati si o sebe myslia, že sú dokonalí. Nikdy nic zlého by nemohlo byt s nimi spájané, ciže logika psychopata bude vždy diktovat vinu niekomu inému.

Impulzívne správanie sa

Psychopatové impulzívne správanie sa dáva zmysel vo svetle ich vlastnej megalománie. V ich svete, cokolvek chcú teraz, je správne. Cokolvek, co nechcú je zlé. Ak psychopat chce sex a jeho partner/ka mu ho neposkytne, tak znásilnenie je dobré a partner/ka je zlý/á. Ak má niekto peniaze v jeho ci jej vrecku a psychopat to chce, potom okradnutie je dobré.

A obät je zlá. Pretože obät vlastní nieco, co psychpat chce. Ak toto privedie citatela k pocitu, že je to nezmyselne, tak áno nezmyselné to je. Jedným z prvých autorov, ktorí písali na tému psychopatia Jassy Pictured, ktorý pomenoval termín morálna neprícetnost. Ako spôsob, ktorým sa dá opísat psychopatia v roku 1835.

Chorobné klamanie

Žitie na úkor zbytku ludstva by bola nemyslitelná situácia pre racionálnu spolocnost. Psychopati vyriešili túto dilemu prostredníctvom ich prvoradej zbrane.

Klamstvá

Klamstvá udržia len velmi málo ludí pohromade pre svoj vlastný svet a zabezpecia si tak svoju potrebu žit paraziticky na zbytku spolocnosti. Bez empatie, hamby a výcitiek svedomia sú celkom oslobodení pred klamstvami tak casto a tak ohavne ako sa im zapáci. Normálni ludia by sa zacervenali, potili alebo zatriasli sa, ak by boli vystavení pravde do rovnakého stupna.

Avšak pre psychopata klamanie je tak jednoduché a prirodzené ako dýchanie. To je dôvodom, preco casto préjdu detektorom klamstiev. Nezaregistrujú ich fyziologické reakcie, zatialco normálni ludia by ich zaregistrovali. Sú tak dobrí v klamaní, že dokážu oklamat trénovaných psychiatrov a dokonca aj iných psychopatov. Co je dôležité pochopit, je tým, že za daných okolností dokážu oklamat kohokolvek.

Manipulatívnost

Ruka v ruke s výnimocnou schopnostou klamat sa radí aj schopnost manipulovat iných pre svoj vlastný benefit. Kedže strávili celý svoj život študovaním nás, psychopati sú majtrami manipulácie a experti v ohlade na stlácanie naších citlivých miest, tak aby použili naše emócie proti nám. Používajú túto schopnost, tak aby tých naokolo dokázali zmiest a znemožnili im uvažovat jasne a v balanze.

Psychopati sa už od malicka ucia ako ich osobnost dokáže mat traumatizujúce úcinky na osobnosti, ktoré nie sú psychopatmi. A ako sa zmocnit výhody pre potreby dosiahnutia svojho vlastného ciela. Ako paúhor elektrický, ktorý omráci elektrošokom. Psychopatová neludská osobnost a schopnost manipulovat, dokáže psychologicky ohromit svoje obäte.

Anti-sociálne správanie sa

Hlboká podstata psychopata je anti-sociálnost. Ich nedostatok empatie pre ostatných ludí je pripísaní na úcet zbytku spolocnosti a životného prostredia. Vandalizmus, znecistenie, grafiti, zneužívanie zvierat, deštrukcia životného prostredia, porúšanie stavebných povolení, bezohladné šoférovanie a množstvo morálne a sexuálne neakceptovatelných aktivít nepredstavujú žiadne problémy pre psychopatov.

Toto sú základné charakteristiky, ktorými sa psychopat prejavuje. Majte na mysly, že niektorí psychopati preukážu všetky tieto charakteristiky a nepsychopati môžu mat množstvo z týchto charakteristík taktiež.

Najbežnejšie typy psychopatov

Zatialco existuje množstvo variácií osobností medzi psychopatmi tak ako medzi normálnymi ludmi. Následujúci list predstavuje niektoré zo všeobecných typov.

Narcisti

Najviac známa crta psychopatie je patologický narcismus. Narcisti, tak ako mytologický menovec Narcisis, tomu tak podlahli, že nic iné vo svete nie je pre nich dôležitejšie. Potrebujú neustály zdroj narcisistickej zásoby, ktorý predstavuje pozornost, obdivovanie, uznanie, ocenenie a cena. Existujú dva základné typy narcistov. Telový a intelektuálny Teloví narcisti sa pýšia svojím vzhladom. Budú sa vznášat svojími sexuálnym vykoristovaním.

Chvastat sa svojími úspechmi, ukazovat svoje svaly a ukazovat svoje hracky. Sú casto hypochondri a sexuálne závyslí. Z dôvodu ich vyprahlého a pustého vnútorného života, potrebujú neustále nové vzrušujúce zážitky, jednoducho z dôvodu nahnania adrenalínu. Tieto návaly adrenalínu sa pohybujú od kriminálnej cinnosti, zneužívaniu látok až po bizardne narastajúce sexuálne aktivity.

Intelektuálni narcisi zbožnujú svoje intelekty. Sú arogantní a vychvalujú sa, že sú šikovnejší ako ktokolvek iný. Ich narcistické zásobovanie sa pochádza zo slávy, ocenení a znakov bohatstva, tak aby vytvorili závist u iných. Nebezpecenstvom narcisov voci veréjnosti je vycerpávanie casu, energie, zdrojov a emocného blahobytu. Narcis sa zaujíma o osobu, len z dôvodu narcistickej zásoby, ktorú daná osoba poskytuje.

S radostou budú akceptovat lásku, uznanie, obdiv, pochvalu, emocnú a financnú podporu, avšak tým, že sú bez empatie nedokážu z toho nic opätovat. Do každého partnerského vztahu, do ktorého vstúpia, bude len jednostranným. Akonáhle osoba prestáva byt zdrojom narcisovho zásobovania alebo sa pritrafí lepší zdroj, sú odhodení bez zaváhania alebo zváženia. Preto narcisti za sebou ponechávajú stopu zlomených srdc, zlomených snov, prázdnych penaženiek a opustené deti.

Obät

Bežne sa používa psychopatmi ženského pohlavia, ale nie je nemožné že aj medzi mužmi, profesionálny stereotyp obäte. Orodovanie psychopata nad tým, co vidí u ostatných ako slabost-sympatie. Ženská psychopatka pripadá byt bezradná, emocne krehká, prenasledovaná a sexuálne zranitelná. Predstiera velkú vdacnost za akúkolvek malú prívetivost, ktorá sa jej naskytne.

Avšak za maskou sa skrýva bezmilostný, bezcitný predátor. Potom co využijú sex ako návnadu, tak že sa s manipuláciou pohrávajú s viacerými obätami súcastne. Vyciciavajú z nich život, peniaze až do momentu, ked nic nezostane. Následne odchádzajú z mesta, tak aby sa vyhli dôsledkom.

Podvodníci - profesionálni klamári

Nie všetci podvodníci sú psychopati, ale psychopati môžu byt presvedcivými podvodníkmi. Zhodnocujú svoj talent, tak že klamú ostatných bez svedomia, ci jeho výcitiek. Svojím spôsobom nemajú problém podviest staré ženy, tak aby ich zbavili ich financných úspor, tým spôsobom, že predávajú mastickárske lieky pre pacientov s konencnou diagnózou, alebo tak že podvedú slepého pri rozmienaní penazí. Obyčajne sú šarmantní/é, zhovorčiví/é a presvedčiví/é.

Robia na pozíciach úspešných obchodníkov. Na rozdiel od narcistov sú profesionální podvodníci sa velmi nezaoberajú láskou ci pozornostou tak ako o peniaze. Existujú dva typy psychopatov, ktorí sa vyskytujú. Prchkí podvodníci a velkí podvodníci. Prchký podvodník je pravdepodobne tým, ktorý sa najcastejšie prejavuje v mysly, ked sa hovorí o profesionálnych podvodníkoch. Jedná sa o triky a podfuky, ktoré nevyžadujú velkú inteligenciu aby sa uskutocnili.

Ako napríklad ošmeknutie a rôzne typy kartových hier. Psychopati, ktorí disponujú vyššiou inteligencnou úrovnou a/alebo pochádzajú z rešpektovaného prostredia, majú velkú pravdepodobnost, že založia velký "podfuk-podnik". Jedná sa o podvody obrovských rozmerov, ktoré sa spoliehajú na základnú stratégiu. Vezmi nieco, co nemá žiadnu hodnotu, umelo tomu hodnotu pridel, predaj naivným investorom, vezmi peniaze a utec.

Tradicní velko-podvodníci používajú nehnutelné majetky, statky, záložné listy ako prostriedok. Nevyvrátitelné medzinárodné korporácie, úctovnícke spolocnosti a bankári, všetci sú schopní byt nicím iným ako velko-rozmerným podvodom. Zatialco prchký podvodník dokáže obrat obät o niekolko málo tisícov dolárov, podvodníci velkých rozmerov sú deštruktívni vo velkom meradle. Schopní tak znicit celú ekonómiu národa.

Zlomyselní psychopati

Viac známi pod pojmom - sociálna porucha osobnosti, alebo sociopati. Zlomyselný psychopat je skutocným netvorom zlého sna v našom živote. Sú nimi útocníci, vrahovia, sérioví vrahovia, násilníci, sadisti, pedofili, gangsteri, vyšetrovatelia a teroristi. Obvykle sú nimi kariérni kriminálnici, ktorí majú masívny kriminálny záznam, zatialco sú vo veku dorastu. Potom, co následuje opovrhovanie voci ich uškrnaniu sa a upreného pohladu predátorskych ocí, stávajú sa nebezpecnými, nepredvídatelnými a polahky rozpálených pokrytecky a sadisticky do násilia.

Majú tendencie sa zamerat na najzranitelnejších v spolocnosti. Ženy, deti, starých ludí a fyzicky hendikepovaných. Pri snahe bránit sa a byt oportunistický, sociopati neváhajú spáchat akýkolvek typ trestného cinu za použitia manipulácie, zastrašovania, násilia, tak aby získali to, co chcú.

Profesionálni psychopati

Zlomyselný psychopat je tým najnebezpecnejším, avšak jedná sa o profesionálneho psychopata, ktorý je tým najviac deštruktívnym. Zatialco obäte prvého zmieneného môžu siahat do poctu tuctov, pocty obätí profesionálneho psychopata môžu siahat do desiatok miliónov. Títo psychopati sa rozprestierajú históriou s genocídami a deštrukciami celých národov. Historické príklady, ktoré zaradzujú takého príklady akým bol Stalin, Ivan Hrozný a Caligula.

Zatialco existuje množstvo takých, ktorí predstavujú vrchol politického stupna. Taktiež množstvo historických osôb akou bol J.P.Morgan, Randall Hirst, Rothshild, profesionálni psychopati, ktorí dosiahli vrchol financnej scény, kde spôsobili nemenej, ale viac biedy a deštrukcie v porovnaní s ich politickými náprotivkami. Profesionálny psychopat je práve tak zlomyselným, narcistickým a bez výcitiek svedomia ako ostatné typy.
Sú len ovela viac inteligentnejšími.

Nachádzajú sa v každej profesii, avšak vlády, korporácie a náboženstvá sú k nim dôverciví. V korporácii je psychopat ideálne hodiaci sa pre postup. Dokážu majstrovsky a falošne napodobnit svoje schopnosti, poverenia, inteket a šarm, tak aby vykoristili ostatných a tak vo všeobecnosti zvýšili šance pri ich postupe smerom na vyššie pozície. Akonáhle sú pri moci, ich maska sa odokryje. Zneužívajú svoju moc, šikanizujú, tyranizujú, nicia svojich spolupracovníkov a podriadených.

V politike krutost profesionálnych psychopatov je charakteristickou výhodou voci každému príchodu nepsychopatického politika. Môžu byt charizmatickí lídri, manipulujúci a vymývajúci mozog naivných, nevzdelaných alebo mentálne poslabších. Majstrovstvo klamania im umožnuje akúkolvek priamu a šokujúcu kampan so slubmi, samozréjme bez úmyslu splnenia jedného zo slubov. Živé a falošné napodobnovanie cloveka im umožnuje vytvárat rolu veréjneho služobníka. Perfektný otec, manžel, radca, mentor a každý muž. A co viac, ked sa veci dostanú do nepriazne, nemajú žiadne zábrany hrat "hru" špinavo.

Mimoriadne sa vec vyvinie do vraždy, zabitia, prenasledovania, vojny a genocídy. Tretia sféra moci, ktorá tradicne pritiahla viac ako priemer psychopatov, je náboženstvo. Od krvavých obetovaní aztéckych knazov až po mucenie španielskej inkvizície a zdajúc sa nekonencných náboženských vojen, ktoré sa bojovali v mene mieru a lásky. To všetko robí ich vplyv celkom jasným a zjavným pre tých, ktorí sú ochotní nahliadnut.

Pre väcšinu ak nie všetky najväcšie náboženstvá vykonštruovaných na klamstvách, chorobní klamárí vytvárajú dokonalých posluhovacov. Pozrime sa na nedávno vytvorené náboženstvá akými sú mormonizmus a scientológia. Predstavujú svojich lídrov Josepha Smitha a L.R.Hubbarda samostatne, boli však prinajmenšom chorobnými klamármi a pravdepodobne plnohodnotní psychopati. Charizmatickí kultoví vodcovia, takí akí boli Jim Jones a Sang Jan Mun boli skutocnými psychopatmi.

Zatialco slubujúci tele-evangelik zarábajúci milióny na dôvercivých ludoch, predstavujú prinajlepšom profesionálnych klamárov najvyššieho kalibru. Ked dominujú psychopati, ktorí sa zmocnia kontroly národných inštitúcií, ktoré ovplyvnujú spolocnost, konecný prototyp psychopata je vytvorený.

Druhoradí psychopati

Zatialco klasicický genetický psychopat, ktorý sa narodil s genetickou stopou, ktorá dala základ téjto typológii, existuje dalšia skupina ludí, ktorá sa správa rovnako ako psychopat, kde sa tak nenarodili ale boli vytvorení. Druhoradí psychopati sú vytváraní dvoma spôsobmi Cez traumu a prostredníctvom skupín. Trauma z nehody, drogovej závislosti alebo bolestivého fyzického a psychického zneužitia, ktoré dokážu zneškodnit tú cast prednej kôry mozgovej, kde sa spracuváva empatia a vedomie.

Zatialco také indivíduá sú tragédiou v našej spolocnosti, vo väcšine prípadov sú práve tak neliecitelní ako ich genetickí náprotivkovia. Sekudárny spôsob akým sa vytvárajú psychopati, je prostredníctvom skupín. Existujú skupiny, ktoré pritahujú psychopatov z dôvodu príležitosti moci a vplyvu, ktoré poskytuje clenstvo. Obycajne také skupiny sú rýchlo vedené a dominujú im psychopati. Iní nepsychopatickí clenovia skupiny by sa stali psychopatmi len preto, aby prežili.

Na príklad v poulicnom gangu sociopati vytvárajú najlepších vodcov, a preto väcšina gangov má v cele sociopata. Ostatní psychopati sú taktiež pripútavaní k násiliu a poulicnému gangu a spolocne tak tvoria psychopatický hodnotový systém. Gang sa stáva psychopatickou entitou. Nepsychopatickým bytostiam, ktoré musia žit v teritóriu takéhoto gangu, sú dané dve možnosti. Stat sa obätou gangu alebo sa k nim pridat. Za podmienky, že sa nový clen chce pridat, musí si adoptovat prevrátený hodnotový systém a správat sa podla požiadaviek, cím sa stáva sekundárnym psychopatom.

Opacne na druhej strane stupnice môžme pozorovat rovnaký princíp v platnosti v rámci korporácií. Peniaze a sila pritahuje intelektuálnych psychopatov a narcistických psychopatov. V korporátnom prostredí majú vela výhod v porovnaní s nepsychopatickými súpermi, co sa týka povýšenia. Neprekvapivo väcšina korporácií je nakoniec ovládaná psychopatmi.

Tak ako v kriminálnom gangu, korporátna kultúra si adoptuje prekrútené hodnoty svojích lídrov. Tí, co si budú hladat zamestananie si musia nápodobne tak adoptovat, alebo prinajmenšom sa musia tak tvárit, že prijali korporátny psychopatický stav mysle. Co je dôležité pochopit, je fakt, že rozvášnený dav nemá svedomie.

Jednotliví clenovia môžu a nemusia mat svedomie. Avšak, ked sú súcastou davu, nebudú mat žiadne. Väcšina organizácií od poulicných gangov po korporácie sú davmi. Bola by chyba, keby ste im zdôverili svoju dôveru. Pretože sa dokážu premenit na predátora v priebehu momentu a ošklbat Vás o cas, peniaze a duševné zdravie.

Psychopatov Modus Operandi. Slabinou psychopatov je, že pri ich študovaní a pochopení, začínajú sa stávat predvídatelnými. Zatialco taktika sa rozlišuje od jedneho k druhému. Väcšina psychopatov následuje podobnú stratégiu, ked rozhodujú bud individuálne alebo v organizácii. Ich stratégie je následovná.

Pohovor

Psychopati sú expertmi na pozorovanie s cítaním. Najprv opísaní psychológmi ako falošní zvestovatelia bohatstva. Pozorovanie s cítaním je schopnost rýchlo odhadnút osobnostný typ cloveka, prostredníctvom verbálnej a neverbálnej komunikácie. Technika je jednoduchá, pýtaj sa na otázky a pozoruj odpovede. Psychopati Vás budú pozorovat s cítaním, co je známe ako úroven pohovoru. Celý úcel pohovoru, je si Vás premerat ako potencionálnu obät. Robia si mentálne poznámky o rôznych spôsoboch ako by Vás mohli zmanipulovat.

Zvádzanie

Ak ste Vy alebo Vaša organizácia považovaní za vhodnú obät, dalšou fázou je zvádzanie. S prihliadnutím na výsledok pohovoru, psychopat bude upravovat zvádzanie na vašu mieru osobnosti. Ak sa znepokojujete Vaším vzhladom, bude lichotit k vášmu vzhladu. Ak máte chýbajúce vzdelanie a sebadôveru, bude Vám lichotit smerom k inteligencii. Ak sú nenásytní, budú mat hlbkovú vedomost o "hrách" ako zbohatnút rýchlo.

A ak sú zbabelí, tak len psychopat Vás bude ochranovat pred vašími obavami. Na osobnej úrovni Vás zasypú osobnými chválami a vrúcou romatikou. Budte si istí, že byt v ich blízkosti je zábavou a je to vzrušujúce. A tak sa stávate závyslí na adrenalínovom nástupe, ktorý vytvárajú. Na organizacnej úrovni predstierajú, že sú tími najperfektnejšími zamestnancami. Najoddanejší stúpenec a najoddanejší veréjny služobník. Najprv sa zaliecajú vrátnikom a nakoniec tým, co majú moc. Casto za pomoci nemravného pätolízacstva.

Rozdeluj a panuj

Práve tak ako pýcha leva sa bude snažit oddelit obät od zbytku stáda, tak psychopati budú vyhladávat izolovanie svojej obäti od zbytku ludstva. Darí sa im to prostredníctvom taktiky - rozdeluj a panuj. V osobnom vztahu psychopat sabotuje a podkope svoje alebo partnerové vztahy s rodinou a priatelmi. Zasýtený negatívnou drámou a hodnotami vztahujúcim sa k obäti. Jeho/jej priatelia a rodinní príslušníci sa oddelia od obäte a nechajú ju bez podpory a vedenia jej sociálnej skupiny.

V organizacnom usporiadaní, psychopati sú stálymi politikmi. Vyhladávajú možnost vytvárat frakcie v rámci organizácie, a potom tieto frakcie nasmerovat proti sebe, tak aby vytvoril tak velký chaos ako je len možné. Psychopati plávajú v chaose ako ryba vo vode. A cím viac, tým lepšie. V tajnosti si pritahujú dôvercivých, slabomyselných a kamarátov-psychopatov, ktorých majú poboku, zatialco zintenzívnujú svoje snahy o najtalentovanejších, cestných a nezkorumpovatelných clenoch. Tí, co majú silu charakteru ich usvedcit a vylúcit. Nakazia pracovné prostredie rôznymi spôsobmi tak, že sa každý cíti podráždený, nervozny a neschopný vykonávat svoju prácu.

Strach a tyrania

Konencné štádium psychopata je tyrania. Absolútna sadistická kontrola nad svojími obätami. Vo vztahoch je obycajne po svadbe. A maska sa odokrýva. Psychopat sa zrazu zacína stávat kontrolujúcim, zneužívajúcim a násilným. Namiesto zaliecania sa za úcelom získania pozornosti, taktikou sa teraz stáva strach, prenasleovanie, vymáhanie, emocné vyhrážanie sa. Na organizacnej úrovni.

Sa dá pozorovat zosekávanie benefitov, zatialco casovacie karty, produkcné kvôty, prenasledovanie narastá. Zamestnanci sa stávajú bezmocnými otrokmi a tak prostriedkami na jedno použitie, mašinami, ktoré posluhujú jedinému úžitku - PSYCHOPATOM VO VEDENÍ.

Na národnej úrovni, krajiny ovládané psychopatmi sa stávajú skorumpovanými a brutálnymi policajnými štátmi. Neustále vo vojne s vytvorenými a falošnými nepriatelmi. Populácia sa stáva paranoidná, neurotická a automaticky sekundárnymi psychopatmi. V psychpatickej kultúre si každý musí adoptovat bezohladný postoj ako stratégiu prežitia.

Obrana proti psychopatom

Celit zlu
Jednou z najväcších výhod, ktoré psychopati majú, je tým, že priemerní slušní a charakterní ludia nedokážu v skutocnosti uverit, že také obludy existujú. Táto neschopnost ponat predátorskú mentalitu je zaprícinená z casti z dôvodu, že všetky spolocnosti zavádzajú a podporujú zjednodušenú a idealizovanú morálnost prostredníctvom škôl a kostolov, ktoré vyucujú takéto postoje, ako že každý má v sebe dobro, každý je špeciálny a tak dalej.

Také ideály viac slúžia ako pozlátko, poza ktoré skutocné machinácie spolocnosti môžu fungovat bez vyvolania podozrenia pred davom. Dalším dôvodom, preco ludia nedokážu celit zlu je strach. Pravou povahou psychopatov, je záležitostou detských nocných múr. Mnoho ludí jednoducho nedokáže celit strachu s úcinkom takéhoto uvedomenia si. A tak, aby zjemnili nervy, presunú sa k novorodeneckej stratégii popierania a magickému mysleniu.

Ak nepriznajú existenciu netvora, potom im monštrum nemôže ublížit. Prvým krokom obrany proti psychopatom je uznanie ich existencie. Ak sa tak udeje, clovek si tak vytvorí psychologickú výhodu. Byt dopredu varovaný, je byt dopredu vyzbrojený. A ak uchopíte a zmocníte sa vedomosti predátorskej osobnosti, clovek dokáže lepšie premýšat jasne, a tak zamerat predátora skôr ako on rozpozná on Vás.

Akonáhle pochopíte realitu toho, že ludskí predátorí sú súcastou ludstva, dalšou etapou je ich identifikovanie. Z dôvodu ich schopnosti kamufláže a klamstva, psychopatov je velmi nárocné identifikovat. Dokonca dokážu oklamat profesionálov na psychické zdravie. Je dôležité pochopit, že každý môže byt oklamaný. Ak si myslíte, že Vy ste jedinou výnimkou, len sa tak robíte lahšie ovplyvnitelným.

Rozpoznanie
Psychopat je ako fajciaci žeravý uhol. Cím skôr dokážete rozpoznat dym a tak aj uhol, tým lepšie. Pretože ked je dom v plamenoch, je už príliš neskoro zvládnut šírenie deštrukcie a poškodenia. Ucte sa spozorovat psychopatové charakterové crty a spoznajte ich modus operandi. Uskutocnite kontrolu v úzadí, alebo/a porozprávajte sa s rodinou a priatelmi podozrivého psychopata. Väcšina psychopatov má dlhú cestu rozchodov a zlomených srdc, co sa budú snažit zakryt.

Nedostatok informácií týkajúcich sa pôvodu, je tak podozrivý ako história záznamu. Dalšou z ich prvozákladových nitiek je nedostatok trpezlivosti a neuveritelná energia, ktorú používajú na udržanie svojej fasády. Z casu na cas si stiahnu svoju masku, a tak najlepším spôsobom ako odhalit psychopata, je ich prebudit. Akonáhle sa Vám podarí niekoho identifikovat ako psychopata, máte len dve možnosti. Konat alebo vyhnút sa.

Co nerobit
Co je dôležité pochopit, je tým, že empatia nedokáže porazit psychopata. Nedokážete ich zmenit. Nemôžte ich reformovat. Nemôžte nájst dobro v ich vnútri. Nemôžte im ukázat cestu k Bohu. A nemôžte ich ucit o láske. Všetky tieto prístupy sú odsúdené k neúspechu, kedže psychopati to nedokážu pochopit, ci ich tieto koncepty vôbec anilen nezaujímajú.

Zatialco môžu naznacovat, že sa Vám darí k ním bližšie prenikat, v skutocnosti Vaša empatia ich dohána k zúrivosti. A narozdiel obdivovania vášho súcitu, Vami opovrhujú ešte viac. Clovek si musí k nim vybudovat chladný vonkajší prístup a pohliadat na nich s odstupom. Nevyjadrujte k nim lútost ci pocity neštastia, alebo nesympatizujte s nimi.

Útok
Z pravidla jediným spôsobom, ktorý sa dá porazit psychopat, je iný psychopat. Avšak ak pocitujete, že žiadné iné východisko nie je ako konfrontovat psychopata, vašou jedinou výhodou je odhalit to, cím sú. Vedia už od detstva, že sú odlišní od väcšiny ludí. Ich celá výhoda tkvie v tom, že oni vedia kým sú, ale nikto iný. Odhalenie psychopata odokrýva jeho výhodu, a poukazuje na jeho celú viditelnú vnútornú korupciu.

Avšak hrstka ludí ma silu a odvahu nieco také spravit s úspechom. Zatialco štatistika distribúcia týkajúca sa geniálnych a idiotických psychopatov, odzrkadluje všeobecnú populáciu. Dokonca aj imbecilný psychopat môže robit narážky a prekabátit vzdelanú obžalobu. V prípade, že chcete odhalit a odstránit psychopata, musíte byt v pozícii sily a musíte si vybrat cas a miesto. Taktiež musíte mat okolo seba svojich ludí informovaných a pripravených Vás podporit.

To znamená vytvorenie rodinnej a priatelskej podporujúcej skupiny. Alebo/a pridanie sa k podporujúcej skupine. V organizacnom prostredí musíte mat spolupracovníkov, manažérov, právne oddelenie a ludské zdroje na vašej strane pred tým ako sa odhodláte k cinu. Cínsky stratég Sun-Tzu varoval pred útokom nepriatela, ktorý nemá žiadnu možnost úniku.

A nápodobne, nie je najlepšie priviest psychopata do pozície, kde sa nemôže hýbat, pretože bitka môže byt viac bláznivejšia ako väcšina ludí dokáže uniest. Namiesto toho použite hrozbu odhalenia, tak aby ste odohnali psyhopata prec. Myšlienka, že by mohli byt odhalení kedykolvek je znervóznujúca. A väcšina psychopatov sa vzdá súdnej hry a radšej préjdu do pozície viac zranitelnej a ignorantskej.

Útek
Bezpecnejšia a lahšia stratégia je únik. Akonáhle ste niekoho identifikovali ako psychopata, musíte ho alebo ju celkom zo svojho života odrezat. Vo svojom vztahu možno budete musiet vymenit zámky, telefónne císla a blokujte vaše e-mailové konto. Zatvorte vaše bankové konto, požiadajte o nepribližovania sa neželanej osoby alebo sa prestahujte.

Prihláste sa na kurz sebaobrany a tréning so strelnými zbranami. Na záver, štúdium psychopatie je dôležitým novým prostriedkom, nielen z dôvodu prevencie kriminálneho cinu, ale aj pochopenia zdroja mnohých sociálnych chorôb. Cím viac ste informovaní a vedomí o predmete, tým lepšie pre Vás a Vašu rodinu.
x S nástupem "dravců" do politiky a byznysu se otevřela téma občanské nebo akcionářskou-zaměstnanecké kontroly.
Kolosální podvody dláždí cestu k pohádkovým ziskům. Není náhodou, že se aspoň podle skupiny kolegú z USA - mezi manažery údajně vyskutuje zvýšené procento tzv. psychopatů.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.