xVybraná videa
text k videu
Miroslav Bárta - Život s kolapsy - čeho si všímat v minulosti
Český egyptolog a archeolog, profesor egyptologie na Univerzitě Karlově v Praze. Vede české výzkumy v Egyptě a Súdánu. Mezi jeho hlavní odborné zájmy patří studium Egypta v průběhu 3. tis. př. Kr., aplikace přírodních věd v egyptologii, studium staroegyptské pouště a studium civilizačních kolapsů. Autor mnoha českých i cizojazyčných monografií, editor (spolu s M. Kovářem) kompendia na téma kolapsů společností minulých a současných. V Egyptě pracuje 20 let.

Ivana Königsmarková - Porodní asistentka - Přivádění dětí na svět, věc veřejná?
Po absolvování nadstavbového studia na KSZŠ v Praze, obor porodní asistentka (dříve ženská sestra) v roce 1974 nastoupila na II. Gynekologicko-porodnickou kliniku VFN v Praze. Vždy se považovala spíše za porodní asistentku než ženskou sestru a pracovala po dobu 20 let převážně na porodnických odděleních. V roce 1992 odjela na dvouměsíční studijní pobyt do Dánska. Aby mohla realizovat i u nás v praxi to, co odpovídalo jejím představám a s čím se běžně setkávala v Dánsku, odešla do soukromé gynekologické ordinace a zároveň jako registrovaná soukromá porodní asistentka připravovala ženy k porodu a cvičila s těhotnými a ženami po porodu. Později přijala nabídku, aby se podílela na přípravě a realizaci Centra aktivního porodu ve FN Bulovka v Praze. V současné době pracuje opět jako soukromá porodní asistentka.

V rámci projektu schváleného nadací Open Society Fund Praha a po té projektu Fontanela podpořeného fondy EU připravuje Ivana Königsmarková vznik modelového pracoviště komplexní, individuální a standardní péče o ženu, dítě a celou rodinu. Během své profesionální praxe se zúčastnila množství seminářů a kurzů pro porodní asistentky a mezinárodních konferencí doma i v zahraničí, od založení České asociace porodních asistentek (ČAPA) v roce 1992 jako sekce ČASu byla její členkou a od roku 1997 vykonávala funkci předsedkyně ČAPA. V současné době je prezidentkou UNIPA (Unie porodních asistentek). V souvislosti se vstupem ČR do EU se podílela na tvorbě srovnatelných podmínek pro výkon povolání a postavení českých porodních asistentek ve společnosti. S tím úzce souvisí také její aktivity legislativní a snaha o to, aby péče o ženu a dítě se i v ČR řídila doporučeními WHO. Ivana je rozvedená, matka dvou dětí.

Petr Gallus - Teolog - Ten, kdo čeká, nemusí čekat
Petr Gallus (*1979) studoval evangelickou teologii v Praze, Marburgu a Tübingen. Po absolvování doktorského studie v oboru systematická teologie byl rok odborným asistentem na univerzitě v Heidelbergu, poté vikářem Českobratrské církve evangelické v Českých Budějovicích a od roku 2007 je farářem evangelického sboru v Sázavě u Žďáru nad Sázavou. Zajímá se o rozhovor teologie a filosofie, tu a tam něco publikoval i tiskem. Vášnivě rád hraje tenis a poslouchá jazz. Má jednu ženu, jednu dceru a jednoho syna.

Karel Holomek - Jak ten čas užít, aby se člověk nemusel moc stydět

Andrej Kiska - Dve zmeny pre šťastnejší život

John Raddall - Kouč a konzultant z Jižní Afriky - The Time Machine
John Raddall začal svou kariéru ve světě konzultování jako strategický ředitel mezinárodní konzultační agentury, kde si také uvědomil že všechny analýzy a znalosti na světě zřídkakdy změní chování a výkon. Výsledkem tohoto pozorování se stalo založení jeho vlastní konzultační společnosti, Quanta Consulting, která se věnuje navrhování a přizpůsobování praktických metod které změní a zlepší organizační výkonnost.
John trvá na tom, že k rozvoji jeho revolučních behaviorálních teorií a praktik nebyla použita žádná zvířata, děti, nebo zbídačení studenti. Namísto toho se spoléhá na dvě desetiletí zkušeností v opravdovém organizačním světě a také spolupráce s tisíci leadery a jejich organizacemi. Tohle vše stojí za rozvojem jeho konceptu Stroje Času který je naprosto přizpůsobený umožnit jednotlivým osobnostem změnit své chování tak, aby splnili nové budoucí cíle.
Věří, že skutečný svět je tou nejlepší laboratoří a jeho činnost odvádí devadesáti-sedmi procentní míru úspěšnosti ve změně vůdcovského chování a výkonu. Johnovy workshopy jsou jak zábavné, tak náročné a jejich návštěvnící vždy odcházejí s novými praktickými nástroji které mohou aplikovat na své osobní životy.

Libor Malý - Úspěšný podnikatel rozjíždějící utopickou neziskovku - E=mc2
Ing. Libor Malý (43) před 16 lety založil elektronický trh práce v ČR a do začátku roku 2012 stál v čele společnosti LMC s.r.o., která v současnosti v Praze zaměstnává bezmála 250 lidí. LMC pod jeho vedením rozšířila služby pro firemní i koncové zákazníky v rámci nejznámějších českých pracovních portálů Jobs.cz a Prace.cz, vyvinula a úspěšně prosadila řešení pro správu získávání a výběru zaměstnanců LMC G2 a zaměřila se také na poskytování komplexního poradenství v HR.

Libor Malý se v současnosti věnuje především podpoře občanského sdružení Adato Paradigma, které rozvíjí koncept fungování světa bez peněz. Dlouhodobě se věnuje studiím tibetského buddhismu a výrazně se zapojuje také do obecně prospěšných aktivit. Ve spolupráci s Člověkem v tísni a neziskovou společností Adra podpořil Tibeťany postižené zemětřesením a předloni se stal finalistou Ceny VIA Bona v kategorii individuální dárce, kde nakonec získal druhé místo.

Irena Swiecicki - Lektorka a konzultantka, specialistka na problematiku neziskového sektoru - Znáte svůj květák?
Lektorka a konzultantka s 15 letou praxí. Proškolila cca 5000 účastníků většinou z neziskových organizací z celé ČR. Původním povoláním divadelní režisérka (pracovala v divadle Komedie, Činoherním studiu, Alfrédovi ve dvoře) a vystudovaná zpěvačka se specializuje na prezentační a vyjednávací dovednosti, práci s hlasem, řeč těla, lektorské dovednosti a komunikaci. Díky letité divadelní praxi je schopna odhalit každý detail ve vystupování a poskytnout jedinečnou zpětnou vazbu. Zaměřuje se rovněž na trénink metod zvládání stresové zátěže. Díky jednoduchým technikám bdělé reflexe, sebe uvědomování posiluje v účastnících kurzů vědomí jejich silných stránek a tím jim napomáhá nastartovat proces změny. Například rekvalifikovala 75 žen na mateřské a rodičovské dovolené na profesionální fundraiserky a pomohla jim vytvořit vlastní projektové záměry, či začít spolupracovat s nějakou „neziskovkou" (projekt realizoval Spiralis, o.s.).

V současné době školí generaci 50+, která ztratila zaměstnání v jižních Čechách. Koučuje manažery především ze sféry sociálních služeb, „neziskovek" a úřadů. V koučování se zaměřuje především na koučování k výkonu a zkvalitňování vztahů nejen na pracovišti. Je hlavní lektorkou a garantkou kvality Manažerské akademie MKČR. Je členkou britského Institutu pro leadership a management v rámci kterého se akredituje na kouče 5. stupně (ze 7). Je garantkou a hlavní lektorkou půlročního rekvalifikačního kurzu se zaměřením na fundraising při Spiralis, o.s.. Má malou školící společnost Paramita, do které vybírá lektory nejen s hlubokými profesními zkušenostmi, ale také smyslem pro humor a podobnými etickými a lidskými hodnotami.

Radvan Bahbouh - Psycholog - Nejlepší investice
Radvan Bahbouh vystudoval matematickou statistiku a teorii pravděpodobnosti na matematicko- fyzikální fakultě UK, psychologii na filozofické fakultě UK, arteterapii na pedagogické fakultě JU a všeobecné lékařství na 3. lékařské fakultě UK. Od roku 1995 přednáší na katedře psychologie FF UK, kde učí budoucí psychology metodologii psychologie, psychologii osobnosti, teorii psychodiagnostiky a psychologii vyjednávání. Je autorem metody sociomapování, která umožňuje analyzovat a vizualizovat vztahy mezi lidmi, a tím pomáhá zlepšovat vzájemnou komunikaci a spolupráci. Tato metoda je například využívána v přípravných experimentech simulujících let na Mars, v armádních jednotkách, i u vrcholných manažerských týmů.

Je zakladatelem a majitelem společnosti QED GROUP a.s. (dříve QED & QUOD), která se od roku 1998 zaměřuje na psychologické koučování týmů a jednotlivců. Kromě psychologického (sebe)koučování, o kterém napsal knihu Pohádka o ztracené krajině, se v psychoterapeutické praxi věnuje také krizové intervenci po těžkých životních událostech.

Renata Chmelová - Ředitelka neziskové organizace Arnika - Z manažerky občanskou aktivistkou
Renata Chmelová zastávala po většinu své profesní kariéry manažerské pozice v oblasti informačních systémů. V roce 2005 založila občanské sdružení za účelem zvrátit špatné politické rozhodnutí o změně územního plánu, které podporovalo spekulanty s pozemky. Následně iniciovala vznik unikátního pražského občanského projektu - Koalice občanských sdružení Trojmezí, která spolupracovala v dosažení zrušení tohoto politického rozhodnutí. Stala se jeho hlavní představitelkou a tiskovou mluvčí. Trojmezí se stalo jedním z nejžhavějších politických témat před volbami a tak podařilo v roce 2010 zastavit špatné rozhodnutí politiků o zástavbě Trojmezí. Tato zkušenost byla impulsem k zásadní změně v jejím životě. V současné době je ředitelkou významné neziskové organizace chránící životní prostředí a práva občanů na něj.

Mikuláš Kroupa - novinář, ředitel Post Bellum - Příběhy z Paměti národa
Mikuláš Kroupa vystudoval Vyšší odbornou školu publicistiky a roku 1997 začal působit v rozhlasové publicistice: nejdříve spolupracoval s Českým rozhlasem, v letech 2004--2006 pracoval v české redakci BBC World Service a příležitostně publikuje v jiných médiích. Od roku 2006 působí jako redaktor Českého rozhlasu - Rádia Česko, kde s Adamem Drdou připravuje cyklus Příběhy 20. století. Roku 2001 založil občanské sdružení Post Bellum, které dokumentuje vzpomínky pamětníků významných událostí českých dějin v rámci projektu Paměť národa. Paměť národe se nicméně dnes již neomezuje jen na českou historii, ale mapuje vzpomínky pamětníků po celé Evropě.

Jan Kremláček - Podnikatel - Bohatství mého života
Jan Kremláček je expert na inovaci a rozvoj značky. Má mnoho let zkušeností s prací pro klienty, jejich sjednocujícím prvkem je snaha „zlepšit svět". Je držitelem mnoha lokálních i mezinárodních ocenění. Při své práci Honza používá a rozvíjí koncept vytváření smysluplné skutečnosti, díky kterému dokáže pracovat na odlišných platformách pro velmi rozdílné klienty. Svým zákazníkům pomáhá Honza formulovat vizi budoucnosti jejich značky a zároveň jí dosáhnout. Honzova životní cesta k tomuto stavu nicméně nebyla přímá ani snadná.

Jeremy Dabor - Mladý vědec z Kanady - My Way to Science
Jeremy Dabor studuje prvním rokem na McGill University. Jeho vzdělání nicméně přesahuje hranice běžných školních lavic. Po maturitě na střední škole Ontario Science Centre v září 2010, Jeremy se podílel na širokém spektru výzkumných projektů na poli biomedicíny, molekulární genetiky, infekčních chorob, medicínského vzdělávání, řečové patologie a farmakologie. I když má Jeremy bohaté zkušenosti s výzkumem, přiznává, že nebyl vždycky z těch nejchytřejších. Svoji pouť začal jako podprůměrný student a zažil mnoho vzestupů i pádů, ale trvá na tom, že klíčem k úspěchu byla jeho motivace.

Ivana Málková - Pedagožka, lektorka - Cesta bez cíle
Ivana Málková, 1.10.1962, vystudovala Pedagogickou Fakultu UK, učitelství 1. stupeň. V roce 1991 spolu se skupinou rodičů založila první soukromou základní Školu Hrou, kde působila v roli učitelky, ředitelky a majitelky. Po 20 letech školu prodala.
Od roku 2006 studovala techniku One Brain (kineziologie) a v roce 2010 absolvovala kurz Facilitátora metody OB. V roce 2007 absolvovala výcvik Systemických konstelací u Jana Bílého a v roce 2010 Nadstavbový výcvik konstelací u Wilfrieda Nellese. Tyto techniky využívá při svém osobnostním růstu.
Nyní se zabývá možnostmi využití těchto metod v osobním a profesním poradenství pro děti i dospělé, v supervizích pro řídící pracovníky škol a pedagogů. Příležitostně poskytuje služby v oblasti poradenství při zakládání soukromých škol. Své názory vyjadřuje v Lidových novinách, České televizi a rozhlase, TV Metropol. V roce 2009 byla nominovaná společností OČP (Ocenění českých podnikatelek) na cenu Výjimečná podnikatelka - kategorie malá firma.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits