xVybraná videa
text k videu
Františka Hana Garlíková - O práci, Baťovi a odvaze - Absolventka Baťovi školy práce a úspěšná podnikatelka
Paní Garlíková pochází z moravského Slovácka. Vzpomínky na rodný kraj ji kdysi přivedly k prvnímu velkému podnikatelskému počinu, když ji z nouze napadlo ušít tradiční lidový kroj panence. Na veletrhu v Norimberku jí tato jediná panenka zajistila první objednávku za půl milionu korun. Úspěšné podnikání je pro ni jako droga, proto se k němu podruhé vrátila ve svých sedmdesáti letech, kdy si vzala hypotéku na vagon panenek. Podle svých slov se svou prací snaží přispět k uchování krásných tradic a k propagaci naší země.

Pavel Blažek - Neúspěch - nejlepších způsob, jak se něco naučit - První český pokořitel Bajkalu
Pavel Blažek se vyučil truhlářem, živil se výškovými pracemi, podnikal ve stavebnictví. Nakonec se zamiloval do počítačů, naučil se programovat a stal se webdesignerem. Od 15 let je nadšeným horolezcem a cestovatelem. Hodně času strávil v USA, kde „objevil" polární expedice, a po návratu do ČR je sám začal organizovat. Přes veškerou snahu byly první dvě výpravy podle Pavla „naprostou tragédií" a zklamáním, které mu na čas vzalo iluze, chuť i odvahu do dalších pokusů. Zaměřil se proto jiným směrem a na dva roky se stal součástí projektu stavby školy v indickém Himálaji. V roce 2010 se k expedicím vrátil a v rámci úspěšné expedice Bergans Bajkal 2010 se stal prvním Čechem, který kdy přešel zamrzlé jezero Bajkal. Své neúspěchy bere Pavel jako součást cesty k úspěchu, a proto se nezdráhá o nich mluvit.

Marian Friedl - Rekreace skutečnosti - Hudebník, producent a pedagog
Marian Friedl je hudebník, producent a pedagog. Prošel řadou hudebních projektů jako hráč na různé hudební nástroje; jako kontrabasista je dnes součástí jazzových formací nejrůznějšího zaměření často s mezinárodní účastí (New Quartet, Plán B, Mountain Jazz Project, Rosťa Hus Trio, Lazaro Cruz Quintet, Didrik Ingvaldsen Quartet, Fabio Delvo´ 4et). Vedle koncertování se věnuje pedagogické činnosti, dramaturgické přípravě zábavně-vzdělávacích programů, producentské činnosti a výzkumům v oblasti instrumentáře tradiční hudby Karpat. Je členem kapely supertradiční hudby RukyNaDudy realizující jeho organologické experimenty a úvahy o životě tradiční hudby v 21. století.

Pepper de Callier - The Rosetta Stone of Leadership - Coach of Leaders and Senior Executives
Pepper de Callier působil jako partner ve dvou z nejrespektovanějších konzultačních společností na světě - Spencer Stuart a Heidrick & Struggles. Po většinu své kariéry se zabýval především poradenstvím a koučingem vrcholových manažerů a jiných vedoucích osobností. Pepper byl poradcem manažerů Microsoftu v Asii, severní Americe i Evropě, pracoval pro mnohé další velké společnosti jako Ericsson, McKinsey & Co., Telefónica O2, Vodafone a Nokia. V současnosti čtou tisíce lidí jeho sloupky o vedení lidí („leadershipu") v Hospodářských novinách a na jeho blogu na Aktuálně.cz. Jeho kniha Common Sense Wisdon - Moudrost a zdravý rozum vyšla na začátku roku 2010 a radí, jak řídit vlastní život a práci. Jejím cílem je ukázat čtenářům cestu k sebepoznání a zároveň je přesvědčit, že tím nejlepším životním průvodcem a koučem, jakého si mohou obstarat, jsou právě oni sami.

Ondřej Sury - Elektronická stopa, kterou po sobě zanecháváme - Vedoucí výzkumného týmu
Ondřej Surý je jako vedoucí Laboratoří CZ.NIC odpovědný za desetičlenný tým, jehož hlavním úkolem je hledat možné problémy spojené s bezpečností a stabilitou internetu, navrhovat jejich řešení a vyvíjet vlastní nástroje na rozvoj internetové infrastruktury. Potřebné znalosti získal Ondřej Surý studiem informatiky na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Zkušenosti ze světa internetových domén nasbíral během práce ve společnosti ACTIVE 24 (dříve Globe Internet) v letech 1998 až 2005. Ve sdružení CZ.NIC pracuje od roku 2005. Od roku 2007 dálkově studuje psychologii a sociologii na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity. Ondřej rád sportuje (plavání, cyklistika), rád se věnuje charitativním projektům. Je rovněž zakladatelem českého lokálního týmu Ubuntu Linux. V dubnu 2009 byl zvolen do Kontrolní a revizní komise Amnesty International v České republice. Ondřej mluví plynně anglicky.

Josef Průša - Revoluce tisku v 3D - Vývojář a technologický evangelista
Josef nikdy nebyl spokojený s věcmi a předměty tak, jak jsou, vždy musí najít alespoň jedno další uplatnění, způsob jak je vylepšit nebo v nejlepším případě změnit v úplně něco jiného. Už v osmnácti měl vlastní kapitolu v knize iPhone Hacks vydavatelství O'Reilly Media a od té doby tvoří stále víc. Poslední rok se zabývá vývojem open source projektu 3D tiskárny RepRap, který, jak doufá, změní pohled lidí na to, jak vytváříme svět okolo nás. Nyní je jeho hlavním cílem šířit povědomí o RepRapu a open source hardwaru obecně.

Roman Neruda - Učit se, učit se, učit se - výzkumník a expert na umělou inteligenci
Roman Neruda je vědeckým pracovníkem Ústavu informatiky AV ČR, v.v.i., a přednáší na Matematicko-fyzikální fakultě UK Praha. Zabývá se moderními metodami umělé inteligence, jako jsou umělé neuronové sítě, evoluční algoritmy a multi-agentní systémy, a jejich aplikacemi v analýze dat a robotice.

Tomáš Hajzler - Konečně v penzi. Už můžu dělat, co mě baví. - Buditel, propagátor svobody v práci
Vlastní zkušenost s diktaturou v Československu, Sovětském svazu a v Africe, stejně jako práce ve třech nadnárodních firmách (Douwe Egberts, Vitana a GE) ho vedly k tomu, že v roce 2001 založil PeopleComm. Od té doby se věnuje svobodě v práci jako filozofii organizace a řízení firem. S tímto tématem vystupuje na konferencích, učí na vysoké škole a také vydatně píše např. na serverech PeopleComm, Freedom@Work či na Freelance.

Jana Nováčková - Jak se z touhy učit se stane sběratelství známek - Lektorka pro mozkově kompatibilní vzděláváni
Jana Nováčková je psycholožka, členka a lektorka Společnosti pro mozkově kompatibilní vzdělávání. Je přesvědčená, že ani nejlepší výchovné cíle nemohou ospravedlnit fakt, že se s dětmi často zachází méně slušně než s dospělými. Jak jinak je možno provázet děti na jejich cestě, aby se mohly stát zodpovědnými dospělými s vysokou sebeúctou, popsala spolu s dalšími třemi spoluautory v knize Respektovat a být respektován (30 000 prodaných výtisků); lektoruje také stejnojmenný kurz. Tvrdí, že tradiční školství se prohřešuje proti přirozenému fungování našeho mozku a promarňuje potenciály dětí. Své názory vyjádřila v seriálu článků Mýty ve vzdělávání publikovaných v Lidových novinách a vydaných pak knižně.

Ondrej Šteffl - Je škola budoucnost vzdělávání? - Zastánce vzdělávací revoluce
Onřej Šteffl je ředitelem společnosti Scio. Narodil se roku 1954 a absolvoval matematicko--fyzikální fakultu a je kandidátem věd ze sociologie. V roce 1990 založil první soukromou školu u nás - PORG. 1995 založil společnost Scio, která se zabývá testováním vzdělávacích výsledků škol i jednotlivců, od roku 1998 také využíváním internetu ve vzdělávání. Společnost Scio se významně se podílí na přijímacím řízení na vysoké školy, její zkoušky využívá v přijímacím řízení 53 fakult veřejných a státních vysokých škol. K jeho zájmům a zálibám patří snowboarding (freeride), windsurfing, vaření.

Marek Erben - O loutkové animaci - Mladý umělec
Marek Erben se věnuje svému koníčku, animaci, pátým rokem. První impuls přišel, když viděl známý animovaný film Fimfárum. Od té doby zkoušel se stavebnicí LEGO malé scénky, od kterých se dostal až k poslednímu čtyřiadvaceti minutovému animovanému filmu. Nese název Indiana Jones a Zlaté žezlo a je taktéž z LEGA. Se svými filmy se prezentoval v soutěži Zlatý oříšek 2009 či na filmovém festivalu audiovizuální tvorby mládeže Svěžíma očima. Dále se aktivně věnuje hře na klarinet a saxofon.

Jakub Esterka - Umíme být ješte dětmi? - Přírodní pedagog
Jakub Esterka je vystudovaný krajinný inženýr, který se dlouhodobě věnuje vzdělávání dětí, studentů i veřejnosti v rámci neziskového sektoru. Ve své praxi působil jako lektor vzdělávacích programů a exkurzí pro školní děti a lektor seminářů pro pedagogy. Podílel se na výuce studentů Fakulty životního prostředí ČZÚ. V současné době se věnuje ekologickému poradenství a vzdělávání veřejnosti ve sdružení Arnika. Mimo to je jedním z organizátorů letních táborů a akcí pro děti sdružení Loukaři, kde sestavil také vzdělávací model pro rodiče a jejich předškolní děti uprostřed přírody. Je také autorem hudby nejen pro dospělé.

Petr Pokorny - Brouk a environmentalismus - Pokrokový biolog a ochránce přírody
Vzděláním je biolog. Zabývá se překlenováním hranic mezi přírodními a humanitními vědami. Je proto paralelně zaměstnán v Centru pro teoretická studia (společném pracovišti UK a AV ČR) a na Archeologickém ústavu AV ČR. Na různých univerzitách přednáší v oboru paleoekologie a bioarcheologie. Dynamický pohled na minulost i současnost přírody a civilizace občas uplatňuje v teorii i praxi ochrany přírody.

Mnislav Zelený - Život mimo naši představu - Etnolog a cestovatel
Mnislavu Zelenému se možná jako jedinému z bělochů dostalo cti tančit posvátný pohřební tanec kuarup na největší slavnosti indiánů Xingu v Brazílii. Studiu života indiánů věnoval bezmála čtyřicet let svého dobrodružného života (mimo jiné byl i pekařem, přístavním dělníkem, reprezentantem na mistrovství světa v judu, velvyslancem, listonošem i číšníkem). Založil nadaci Velká Amazonie a pralesní vědeckou stanici - jejich cílem je přispět k poznání života v Amazonii a alespoň trochu zpomalit rozpad indiánské civilizace. O původních obyvatelích pralesa tento muž, který byl adoptován indiány a po revoluci se v Praze přihlásil k národnosti yawalapiti, říká: "Oni svého štěstí dosahují každodenně, my vlastně skoro nikdy, pořád se nám vzdaluje."

Yellow sisters - Inspirace Afrikou (hudba) - Čtyři hlasy, čtyři srdce, čtyři přístupy, jak uchopit melodii
Čtyři hlasy, čtyři srdce, čtyři přístupy, jak uchopit melodii, rytmus, náladu a vytvořit hudbu. Yellow Sisters je ženská vokální skupina a cappella, která svým zpěvem prochází s lehkostí napříč žánry soulu, funku, R'N'B, world music, jazzu i reggae. Yellow Sisters jsou zvukovými iluzionistkami. Ve svých autorských písních experimentují s hlasem a hledají originální způsoby vyjádření melodie a rytmu. V současné době Yellow Sisters prezentují novou desku Tubab Woman, právě dokončily nový videoklip ke stejnojmenné písni a zároveň pokračují v práci na dalším scénickém ztvárnění písní pro divadelní prostory a na dalších projektech.

Cyril Höschl - Vrozené x naučene - Psychiatr a spisovatel
Cyril Höschl vystudoval Fakultu všeobecného lékařství UK v Praze, pracoval jako psychiatr ve Výzkumném ústavu psychiatrickém. V letech 1992-1998 byl předsedou Vědecké rady Ministerstva zdravotnictví ČR. V letech 2007-2008 byl prezidentem Evropské psychiatrické asociace (EPA) a 2008-2009 prezidentem Federace evropských lékařských akademií. V současné době je ředitelem PCP, Centra neuropsychiatrických studií a předsedou České lékařské akademie. Je autorem knih Neuroendokrinologie v psychiatrii, Psychiatrie pro praktické lékaře, Psychiatrie pro vyšší zdravotní školy. Pan Höschl přednáší na univerzitách v Kanadě a v USA, pedagogicky působí v Rakousku a v Dánsku. Jeho hlavní oblastí zájmu je biologická psychiatrie. Vychoval generace studentů a desítky mladých vědců v oboru. Za svou činnost získal v r. 2008 ocenění „Česká hlava".

Maja Arnestad - Innovation for All - The Hidden Gems - Norská výzkumnnice a inovátorka v oblasti designu "pro všechny"
Maja Arnestad studovala politologii v Evropě a USA, pracovala ve státní správě, výzkumu a na poradenských pozicích. Od roku 1998 vede svou vlastní konzultační firmu, která se specializuje na výzkum a inovace. Úsilí věnují zejména projektům zaměřeným na uživatele a informační technologie ve zdravotnictví a na zapojování lidí s postižením. Od roku 1998 vede Maja Arnestad vládou dotovaný výzkumný a inovační projekt "ICT pro všechny", s důrazem na "design pro všechny" a tzv. e-zapojení (podílení se na informační společnosti) - viz www.itfunk.org (v norštině a angličtině). Paní Arnestad je za Norsko hlavní kontaktní osobou evropského inovačního programu informačních technologií pro staré lidi: Ambient Assisted Living (AAL), viz http://www.aal-europe.eu/about-aal.

Michal Bauer - Inovace pro další generaci mikrofinanci - Pedagog a výzkumný pracovník zabývající se světem chudoby
Michal Bauer učí na Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy a působí jako výzkumný pracovník na CERGE-EI (společné pracoviště UK a Akademie věd). Vystudoval ekonomii na Institutu ekonomických studií, studoval rovněž na New York University. Je držitelem ceny Mladý ekonom udělované Českou společností ekonomickou. Ve svých výzkumných projektech se zabývá vztahem mezi chudobou a chováním: například problematikou trpělivosti a subjektivního diskontování budoucích výnosů (Uganda), omezené sebekontroly a finančního rozhodování (Indie) a sociálního chování v podmínkách válečného konfliktu (Gruzie).

Tomáš Rousek - Vnímání architektury a mise na Mars - Vesmírný architekt
Architekt Tomáš Rousek je ředitelem architektonické a designerské společnosti A-ETC, jejíž tým působí v EU a Japonsku. Zaměřuje se na vesmírnou i pozemskou architekturu, digitální design, internetové projekty a grafiku. Spolupracuje s NASA Habitation Team, Neuroscience Laboratory a New Media Innovation Team. Je spoluorganizátorem Futura Pragensis, série výstav futuristické architektury, a prezentoval své práce na 15 výstavách v Evropě a Americe. Nyní například připravuje projekt Vortex na čištění oceánů.

Milan Cais - Audiovisual show - Umělec mnoha oborů
Od roku 1988 se střídavě věnuje hudbě a výtvarnému umění. Absolvoval AVU a v současné době pracuje v oborech socha, instalace, malba, scénografie, performance a video. Společně s Petrem Niklem, Ondřejem Smeykalem a dalšími umělci vytváří sérii interaktivních výstav Hnízda her, Orbis Pictus, Labyrint světla, Leporelohra nebo aktuálně Play, které cestují po celém světě a vyzývají návštěvníky k přímému kontaktu. Od roku 1988 dodnes působí ve skupině Tata bojs jako skladatel, zpěvák, bubeník, textař, výtvarník, scénograf a producent. Natočil s ní zatím osm alb, za které skupina postupně obdržela devětkrát cenu Anděl a řadu dalších ocenění.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits