xVybraná videa
text k videu
V Dubaji, jednom z center Spojených arabských emirátů, stojí nejvyšší mrakodrap na světě. Burdž Chalifa Dubaj už teď přesáhl hranice lidské představivosti i dosavadní rekordy a tyčí se do výše přes osm set metrů. To však není konec, odborníci hovoří o novém věku mrakodrapů i soutěžení o ještě vyšší, ještě lepší a ještě úžasnější stavby. Řeší rovněž celou řadu technických a technologických problémů, které blízká budoucnost stavitelům mrakodrapů přinese.

Zajímavostí je, že během výstavby nebyla konečná výška mrakodrapu dlouho přesně známa, protože byla přísně tajena kvůli konkurenci. Podle předběžných odhadů se předpokládala (a uvádí to i stavební firma asi 808 metrů a 162 podlaží. Firma OTIS, která pro budovu dodá 54 výtahů, uvádí 800 metrů. Projekty na oficiální stránce budovy naznačovaly až 195 podlaží.

Podle některých zdrojů se spekulovalo, že výška mrakodrapu mohla být i více než 940 metrů, dokonce až 1 011 metrů. Budova bude součástí rozsáhlého projektu v hodnotě 20 miliard dolarů, zahrnujícího i několik dalších mrakodrapů, obrovské nákupní středisko a umělé jezero vše obklopující.
x Mrakodrap je výraz používaný k označení výškové budovy, která je souvisle obyvatelná. Někdy se[kdo?] jako kritérium uvádí i výška budovy (100[1] či 150 metrů[2]). Za mrakodrap se nepovažuje vyhlídková věž či vysílač. Anglická podoba výrazu (skyscraper) vznikla ve Spojených státech amerických, kde byly také první mrakodrapy postaveny. Později se rozšířily do velkých měst celého světa. Nejvyšším současným mrakodrapem a zároveň nejvyšší stavbou světa je Burj Khalifa ve Spojených arabských emirátech. Dle anglické Wikipedie dosáhl dne 17. ledna 2009 své konečné výšky 818 m a dne 4. ledna 2010 byl otevřen veřejnosti.
Související odkaz
Otroci v Dubaji
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.