xVybraná videa
text k videu
Jimmy a hledači divokých včel
Farmář Jimmy Doherty, chovatel prasat a hvězda z dokumentární serie Jimmy's Farm, cestuje do Nepálu, aby se setkal s místní skupinou lidí, kteří riskují své životy při pěstování místního medu divokých včel.
Jimmy jako nadšený chovatel včel s vášní pro med, je unešený širokou škálou příchutí, degustuje dobrý med jako jiní ochutnávají dobré víno. Takže když se doslechl o starověké skupině lidí v Nepálu, kteří jsou ochotni riskovat své životy, aby ochutnat místní med, věděl, že chce sdílet jejich zkušenosti.
Jako "lovce medu" musí Jimmy překonat masivní skalní sráz, na kterém mají domov více než dva miliony včel a visel až do 200 stop nad zemé, aby dosáhl jejich medu. Pokud bude úspěšný, odměnou bude nejen že se dozví víc o těchto úžasných včelách, ale také ochutná jednu z nejlepších štědrosti přírody - lahodného medu divokých včel.

Přemýšleli jste někdy o jídle? Med!
Myslíme si, že med je jen okrajový produkt, ale je to velký byznys. Ve světě se prodá téměř půl milionu tun medu ročně.

Kuchař Paul Merrett sleduje produkci medu z včelího úlu, aby jej ochutnal a dozvěděl, proč med nemá pokaždé stejnou chuť. Zjistí také, proč se včely stěhují do centra Londýna. V kuchyni se pokusí vytvořit luxusní medový pudink a dá nám některé užitečné tipy, jak správně skladovat med.
Ukáže také, jak dostat správné kombinace sladkého a kyselého na jeho marinované vepřové kotlety a vysvětluje, proč jsou jeho medem zalité cereální tyčinky velký energetický booster. Ale neomezme med jen do kuchyňské spíže, jeho léčivé a výživné zdravotní účinky jsou stejně působivé. Paul ukazuje:
  • Jak egyptská královny používaly med, aby byly mladé a krásné;
  • Proč jeden z největších sportovců všech dob na med přísahal
  • Proč i NHS používá med pro své pacienty.

Blues medonosných včel vypráví příběh o tom, jak na světě mizí včely a o úsilí australského vědce Dr. Denis Andersona, aby je zachránil před zkázou.

Posuňme se z původní buše a sadů Austrálie do průmyslové zemědělské krajiny Spojených států a vysočin Papuy Nové Guiney. Honeybee Blues medonosných včel je vědecký detektivní příběh, který vypráví odstrašující příklad 21. století.

Mizející včely
Včely záhadně mizí po celé planetě, doslova mizí z úlů.

Jev známý jako Colony Collapse Disorder, přináší včelařům krizi v odvětví. Promítne se však i na produkci jablek, brokolice, melounů, cibule, třešní a na stovky dalších druhů ovoce a zeleniny. Včely opylují plodiny, které tvoří jednu ze tří soust jídla na našem stole.

Mizení včelstev sleduje u včelařů David Hackenberg a Dave Mendes. Ve snaze udržet své včely zdravé, podepisují opylovací smlouvy po celých Spojených státech. Film se zabývá i zápasy, kterým čelí, jak dva přátelé hájit jejich případ na Capital Hill a cestují přes Tichý oceán ve snaze ochránit své včely.

Dokument se natáčel v USA, v Evropě, Austrálii a Asii a zabývá se alarmujícím úbytkem včel. V širším významu to je i o vztahu mezi lidstvem a Matkou Zemí. Jak si vědci lámou hlavu nad příčinami, organičtí včelaři uvést alternativní důvody tragické ztráty. Konfliktní možnosti přetékají a po letech výzkumu stále nebyla nalezena definitivní odpověď na toto mučivé tajemství.
x Včely umírají po milionech. Je to ekologická katastrofa, která přímo ohrožuje globální zemědělství. Autorka Martha Kearney v tomto dokumentu hledá důvody úbytku včelstev po celém světě. Zkoumá, co by mohlo být příčinou této devastace. Dokument televize BBC Four. Příčinou jsou zřejmě nebezpečné neonikotinoidy. Sledujte ještě další úžasné dokumenty o včelaření
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.